The Last Temptation of Christ (1988)
Genre: Drama / Historisch
Geregisseerd door: Martin Scorsese
Met onder meer: Willem Dafoe, Harvey Keitel en Barbara Hershey
Releasedatum: 22 september 1988
Plot The Last Temptation of Christ
De door schuldgevoel gekwelde timmerman Jezus van Nazareth probeert uit te vinden wat God van hem wil. Maar als zijn missie bijna compleet is staat hij voor de grootste verleiding van allemaal: het normale leven van een goed mens. Gebaseerd op Nikos Kazantzakis' gelijknamige roman.
- Trailer (YouTube)
- O Teleutaios Peirasmos (BoekMeter)
- Passion (MusicMeter)
Jeroboam
Andrew, Apostle
Zebedee
shayed
Nu begrijp ik ook waarom deze film zo'n opschudding heeft veroorzaakt. Interessante visie op het leven van Jezus, wiens menselijke kant in deze film sterk naar voren komt.
***1/2
Goodfella
Naar aanleiding van Donnie Darko maar 's gekeken
Het zal wel met m'n geringe bijbelkennis te maken hebben denk ik, want ik kon er eerlijk gezegd niet zo heel veel mee. Het verhaal kon me gewoon te weinig boeien, hoewel die wendig natuurlijk voor een grote 'aha-erlebnis' zorgt
.. leuk. Eén ding heb ik dus wel geleerd van deze film... Donnie Darko is een nóg betere film dan ik al dacht!
FisherKing
Klopt;
Door de zwakheid van de film is Donny Darko dus een stuk verder
Interessante film, maar hier en daar niet al te boeiend. Dit komt denk ik, omdat ik hjet verhaal over Jezus niet ken. Maar dat houd niet weg dat dit toch een erg boeiende schets is van het leven van Jezus van Nazareth. 3*
Da Jando
Omdat deze film uit 1988 komt, speelt de film Donnie Darko zich af in 1988? Dat verklaart een hoop!
Goodfella
Omdat deze film uit 1988 komt, speelt de film Donnie Darko zig af in 1988? Dat verklaart een hoop!
Kweenie... deze film draait in Donnie Darko dan wel in de bios, maar Evil Dead óók.. en die komt uit 1982, dus wat dat betreft gaat je theorie niet op
Aan de andere kant heeft alléén The Last Temptation of Christ een link met Donnie Darko en Evil Dead niet echt... (hoewel, die film heeft natuurlijk wel weer z'n geheel eigen interpretatie van 'leven na de dood'
.. dus wie weet?)
Mza
- 1924 stemmen
Via de Donnie Darko thread had ik al wat gelezen over deze film en had ik er een bepaalde verwachting van. Maar het was toch een stuk anders dan ik verwacht had en vooral de keuze waarvoor Jezus op het eind gesteld werd vond ik tegenvallen. Dit vond ik nou niet echt zelfopoffering, iedereen had in die situatie ervoor gekozen aan het kruis te sterven lijkt me. Maar voor de rest was het een interresante kijk op het leven van Jezus. Anders dan dat ik gewent was. Als geheel een tegenvaller. 2,5*
mister blonde
interessante visie op het leven van Christ. ben niet begaan met de bijbel en het Christendom, maar er waren veel herkenbare punten. daar tegenover stond een vernieuwende kijk op het hele gebeuren. dat ging de christenen natuurlijk boven de pet in 1988, want interpretaties van Het Boek zijn alleen voorbehouden aan hen
(voor zover je van een interpretatie kan spreken, hij wijkt wel erg af van de klassieke geschriften).
mooie beelden. ik moest erg wennen aan Willem Dafoe en Harvey Keitel als Christ en Judas. toch vond ik dat ze (vooral eerst genoemde) het erg goed deden. aantal sterke scenes, hoewel ik het eind wat voorspelbaar vond ik had meteen door dat die Engel in feite gewoon de duivel was .
omdat de film af en toe wat te langdradig was kom ik niet verder dan 3,5 sterren in mijn beoordeling.
Jordy
Ik geloof dat ik dit toch wel de meest interessante JC-film (en nu geen Cruyff-grappen svp
) is die ik gezien heb. Het grootste deel van de film is gewoon prima: sterk geacteerd, niet te prekerig, goede kijk op z'n menselijke kant, er wordt redelijk in het midden gelaten of ie nu gek is, of dat ie echt de zoon van god is.
Het laatste deel maakt de boel natuurlijk allemaal wat interessanter, mooi gedaan. En tja, ook bij mij is Donnie Darko door deze film nog verder in m'n waardering gestegen, mooi toch hoe die film een andere wending aan hetzelfde gegeven geeft. Nog maar 's kijken morgen
Maar goed, deze vond ik wel een 3,5 waard.
jassonn
Maar goed, deze vond ik wel een 3,5 waard.
Hier ben ik het helemaal mee eens.3,5 *
mister blonde
mensen die the Passion of the Christ goed vinden, moeten deze eens kijken. stuk diepgaander en ook op andere vlakken (minstens even) goed.
luvya
Mja ik heb ze allebei gekeken, en toch van in de passion of the christ beter. Ik heb bij the last temptation of christ zelf niet tot het einde gekeken. Maarja ieder zijn smaak
luvya
Is er iemand die mij misschien kan helpen met een taak. Ik zou alle Jezusbeelden die in de film voorkomen moeten opnoemen. Er zouden er toch een hoop moeten inzitten. HELP!
svenderks
geweldige film, een hele mooie, mogelijke en aarig onderbouwde versie van de kijk op het bijbelverhaal, heel leuk, schitterende Willem Dafoe...
Roodkapje
Miljaar, wat een DWAZE film. Gewoon gemaakt om te schockeren. Ik had toch gedacht dat het einde toch enigsinds ging stroken met wat ik geleerd had op school, maar het was wél een grote verassing. Dit is gewoon een nieuw "leven van jezus", maar dan gefantaseerd.
jacom
toch schitterend hoe scorsese het personage judas weergeeft: hij krijgt de opdracht jezus te doden, maar doet dit niet. jezus vraagt hem dan om hem over te leveren aan de hogepriesters. en dan op het einde dat judas jezus een verrader noemt, omdat hij zich niet heeft opgeofferd. judas wordt hier als trouwste leerling afgeschilderd. schitterende twist in het verhaal en in streng contrast met het evangelie.
trouwens, als je de evangelieën goed leest, is het zeer plausibel dat jezus aan zijn leerlingen zou gevraagd hebben om hem over te leveren.
zeer goede en diepe film, die de menselijke kant van jezus belicht en die enkele theologische vragen aan het licht brengt.
****1/2
Mug
Voordat de film "echt" begint, worden de kijkers al gewaarschuwd dat de film een bewerking is van een roman (van Nikos Kazantzakis, die tevens Zorba the Greek schreef) en niet van de Bijbelteksten.
De begin-scene zegt genoeg over wat ons te wachten staat. De timmerman Jezus is de enige die kruizen in elkaar timmert voor misdadigers. Het laatste kruis dat hij vervaardigt is van iemand die ervan wordt beschuldigd 'de Messias' te zijn. De een noemt het shockerend, de ander (wuif) interessant.
Ik vond de gehele film intrigerend, mede door de filosofische aard. En veel verwijzingen naar moderne standpunten omtrent wie Jezus nu eigenlijk was, met als hoogtepunt de ontmoeting met Paulus. De confrontatie tussen de oude Jezus en de dertiende Apostel is van ongekende waarde. "Ik ben die Jezus over wie u praat, heeft u hem ooit ontmoet?" "Nee, maar zijn apostelen hebben mij verteld dat hij is gestorven aan het kruis. Het maakt mij niks uit of jij de echte Jezus bent. Dit verhaal is wat de mensen willen horen .... en geloven." Paulus was de eerste verantwoordelijke voor de populaire verspreiding van het christelijk geloof.
Ook in mijn handen geklapt na het fantastische einde.
Veelal prachtig camerawerk, een uitmuntende Dafoe, en een vervreemdende score van Peter Gabriel (die ik niet altijd gepast vond).
Aanrader. 4 sterren.
Mug
Het is alsof de Duivel in persoon er mee speelt.
Via nos.nl (en ik zet het maar even tussen spoilertags omdat het gaat om een wel zeer belangrijk element in de film/roman)
Judas-evangelie vandaag openbaar
In de VS wordt het Judas-evangelie openbaar gemaakt. Het is een Koptische tekst uit de 4de eeuw die voor het eerst in het Engels vertaald is. Hij werd in de jaren 70 gevonden in Egypte.
Het boek is de belangrijkste tekst van de gnostiek, een christelijke stroming die sinds de 4de eeuw als ketterij werd vervolgd. Volgens de tekst was Judas de belangrijkste volgeling van Jezus. Hij zou hem hebben uitgeleverd om zijn ware goddelijke aard vrij te maken.
Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de tekst authentiek is. Hij gaat terug op een Griekse tekst uit de 2de eeuw die nooit is teruggevonden.
Andere bronnen spreken over het terugvinden van die tekst in de jaren 50 of 60. In ieder geval is het opmerkelijk dat de roman van Nikos Kazantzakis stamt uit 1951. Maar goed, de gnostische leer (+ Apocrieven) was blijkbaar wel het uitgangspunt van de schrijver. De meeste geschriften waren teruggevonden rond 1945. Waaronder ook het opzienbarende Evangelie van Maria Magdalena dat zowel een grote rol speelt in The Last Temptation of Christ als [och jee, gaan we weer] The Da Vinci Code.
Wel ja, ik ben erg benieuwd. Hebben we weer wat te bespreken tijdens de Paasdagen.
Tarkus
Persoonlijk vond ik deze film niet zo goed.
Het mag wel gezegd worden dat er zeer goed in wordt geacteerd, zowel door Willem Dafoe, Harvey Keitel en Barbara Hershey, als de vele andere acteurs.
Ook een prachtige (zij het kleine) rol van David Bowie.
Op het einde neemt het verhaal een verrassende wending, wat het toch een beetje interessant maakte.
Maar zoals ik al zei, ik vind dit niet zo'n goede film, mede doordat het ook niet m'n favoriete genre is wellicht.
Heb toch nog 3 sterren gegeven, alleen al om de acteerprestaties.
code9
Als gelovige wilde ik deze film al zo lang eens zien en eindelijk is dat dan gelukt. Wat een verademing na het dramatische 'The Passion'. In 'The Last Temptation...' is Jezus -in tegenstelling tot vrijwel alle andere films over zijn leven- een echt mens met herkenbare gevoelens van twijfel, onmacht, frustratie, maar ook van blijdschap en verlangen. Dat de film volgens vele christenen een loopje neemt met de werkelijkheid en daarom godslasterlijk zou zijn zegt jammer genoeg veel over het verwrongen beeld dat in de loop der eeuwen van de messias is ontstaan. Persoonlijk erg aansprekend vind ik dat de vertwijfelingen van Jezus over zijn identiteit en over God zeer herkenbaar kunnen zijn voor iedereen die worstelt met de vraag over de zin van het leven. Maar goed, dit is geen forum over religie en theologie.
Ondanks het feit dat er flink afgeweken wordt van de oorspronkelijke Evangeliën (wat overigens netjes aan het begin van de film vermeld wordt) is de film toch behoorlijk voorspelbaar. Zo is het onmiddellijk overduidelijk dat het leven van Jezus nadat hij door een engel(tje) van het kruis is gehaald een misleidend visioen is van de duivel. Toch volgt het scenario heel aardig de gebeurtenissen zoals opgetekend in de bijbel, en de acteerprestaties van Dafoe en Keitel zijn absoluut van een behoorlijk niveau.
Zeker naar huidige maatstaven gerekend is The Last Temptation niet godslasterlijk of zelfs maar anti-christelijk. Sterker nog, deze film is wat mij betreft een geschiktere E.O.-evangelisatiefilm dan het al eerder genoemde The Passion, mede omdat de boodschap ook aan het eind van deze film wel degelijk is: Jezus was (is) inderdaad de messias.
3 *
Tenshinhan
Sterk geacteerd maar de film wist mij het grootste gedeelte niet te boeien wat waarschijnlijk ook komt omdat ik dat hele verhaal al ken en hem beter heb gezien. Pas op het laatste halfuur werd die boeiend en die gedeelte is dan ook zeker een hele ster waard.
De muziek vond ik trouwens niet erg bijpassend.
2,0 sterren en Scorseses minste film.
Silvio Dante
Wederom een fantastische Scorsese, ik vind het heel leuk hoe hij een ander licht werpt op het verhaal van de messias.
Maar wat mij vooral boeit aan deze film is het feit dat hij maar liefst 2h30 duurt en je niet verveelt; Scorsese lijkt hier wel een patent op te hebben.
Verder zaten Dafoe en Keitel goed in hun rol en is het altijd prettig om Harry Dean Stanton te zien spelen.
Martinator
dit is de beste jezus film ooit gemaakt
veron35
Willem Dafoe en Harvey Keitel. Natuurlijk is dit dan een goede film.
SPT
Naar mijn mening steunen films zoals deze vooral op een combinatie van "het bekende verhaal" in combinatie met een plot dat fragmentarisch verzamelde feiten gebruikt ter onderbouwing van een fictief plot. Dit wordt dan veelal gecombineerd met een soort geheimzinnigheid en controverse "zou het dan toch ... " die aandacht, omzet en kwaliteitsperceptie van de film opstuwd.
Wat stelt deze film nu eigenlijk voor... Naar mijn mening niets meer dan een fictief verhaal verweven met bijbelse passages en geloofsgerelateerde feiten. En dat verfilmt op een manier die soms niet onaardig is, maar mijn aandacht het grootste deel moeilijk vast kon houden. In deze film is er eigenlijk niets nieuws onder de zon.
Louis Cyphre
De laatste dagen van christus, vertelt vanuit het oogpunt van christus als mens. Dus niet als de (perfecte) zoon van god, maar als iemand die twijfelt aan het goede en het kwade. Fantastisch gefilmed
Ché Cliché
Een aantal mooie dialogen en een heerlijke eigen invloed van de schrijver. Prachtig een andere kijk op het verhaal, maar het mist af en toe wel wat kracht. Dafoe is ook niet overtuigd als Jezus en Keitel is ook geen geweldige Judas... voorlopig 3,5 ster.
Down_By_Law
Ik ben zelf niet Christelijk, maar toch ben ik altijd benieuwd geweest naar deze film. Nu ik hem eindelijk gezien heb, moet ik zeggen dat de film nogal ondergewaardeerd wordt op deze site. Sterker nog, ik denk dat dit een van Scorsese's beste is (en dat zegt genoeg lijkt me). Willem Dafoe, Harvey Keitel en Barbara Hershey zijn grandioos, en ook David Bowie doet het goed (in een te kleine rol). Er is veel kritiek op het einde, maar dat vond ik juist het sterkste gedeelte. Ook is de werkelijk briljante muziek van Peter Gabriel absoluut het vermelden waard (en een aanrader om op CD aan te schaffen). Een klein nadeel is dat het (vanzelfsprekend) nogal somber is, maar dat maakt de film niet minder goed. 5/5
Matt81
Inderdaad een van de beste Soundtracks ever! Leve Peter Gabriel! En een film die tot napraten dwingt, misschien ngo wel meer dan The Passion...

Raging Bull

No Direction Home: Bob Dylan
Documentaire / Muziek, 2005

The Magdalene Sisters
Drama, 2002
christendomtraitorromancrucifixionlongingmoral conflictspiritualiteitcrosstemptationmary magdalene