• 9.377.311 stemmen

Black Hawk Down (2001)

Oorlog / Drama | 144 minuten / 152 minuten (extended cut)

Genre: Oorlog / Drama

Speelduur: 144 minuten / 152 minuten (extended cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Josh Hartnett, Ewan McGregor en Tom Sizemore

Gesproken taal: Engels en Somalisch

Releasedatum: 28 februari 2002

• Viaplay Bekijk via Viaplay

Plot Black Hawk Down

"Leave no man behind."

Het waargebeurde verhaal van de slag om Mogadishu, de langste grondstrijd met Amerikaanse troepen sinds Vietnam. Een elite-team van 120 Amerikaanse militairen wordt op 3 oktober 1993 in Mogadishu gedropt om 2 Somalische luitenanten te ontvoeren. Bedoeld als een operatie van een uur, loopt het echter flink uit de hand.

SSG Matthew Eversmann

SPC Lance Twombly

avatar van BoordAppel

BoordAppel

FisherKing schreef:

Oh ja, De kritiek op Amerika in deze film is niet van de lucht; dus patriottisch, wat ik ergens bij de reacties zag, is onzin.

Das geen onzin, hoewel t me erg mee viel. Ze hebben wel selectief de film op waargebeurde feiten gebaseerd.

Ramon K

Op IMDB verwoordt een user perfect mijn probleem met deze film:'Oh look! A two-hour battle sequence!'

Clichematig, zeer matte personages (geen enkele emotionele betrokkenheid bij die personages) en actiescene na actiescene...patriotisme stoorde me slechts in geringe mate.

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

Ramon K schreef:

ben het op zekere hoogte met je eens, maar de vechtscenes zijn zo ontzettend goed gedaan dat mij het niet zo stoort dat dit ook meteen het "hoofdingredient" van deze film is... ik heb heb me daarom geen moment verveeld in deze film (die af en toe ook lekker spannend wordt) ! Het feit dat karakters niet verder worden ontwikkeld weerhoudt me in dit geval niet om toch een hoge waardering te geven...

Agony schreef:

Idd

In dit geval let ik op de tijd dat ik met spanning naar de film zat te kijken (over je heen laten komen) (terwijl er buiten een tennisfinale plaats heeft). Qua spanning dus echt uniek.

Bovendien Regie en Muziek zijn zo goed dat dit echt boven de "massa" films uitstijgt.

Ramon K schreef:

Was het ECHT deze film die je gezien hebt ?

Voor een Oorlogsfilm (die vaak heel plat met betrokkenheid omgaat) vond ik het wel behoorlijke diepgang hebben.

avatar van mr.Frielink

mr.Frielink

Als het Scotts intentie was om een diepgaande oorlogsfilm te maken, vind ik het wel erg opmerkelijk dat hij voor Josh Hartnett heeft gekozen. Ik heb eigenlijk geen enkele diepgang opgemerkt, en al helemaal niet bij het oppervlakkige spel van Hartnett.

mr.Frielink schreef:

Hangt dat van de keuzes van acteurs af dan ?

Misschien mag je hem niet ?

Ik kende de beste man voorheen niet en vind dat ie aardig acteert. (zie nu dat ie de zoon van Cracker speelde)

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Misschien wel overdreven Amerikaans en Hollywood, en wellicht zijn de feiten van het U.N. ingrijpen in Somalië iets veranderd, maar zo chauvinistisch is ie inderdaad niet; de Amerikanen komen er echt niet zo goed van af. Plus de actie die voortduurt, en de fantastische filmmuziek van Hans Zimmer (met Lisa Gerrard) plus nummers van o.a. Alice in Chains en Stone Temple Pilots

avatar van mr.Frielink

mr.Frielink

Hangt dat van de keuzes van acteurs af dan ?

Misschien mag je hem niet ?

Ik heb inderdaad een aversie tegen Hartnett, daar het imo een zeer beperkte acteur is. Als het werkelijk Scotts doel was om de film van enige diepgang te voorzien, had hij in op z'n minst een wat "betere" acteur kunnen kiezen (Of in ieder geval Ewan McGregor de hoofdrol moeten geven). Ik associeer Hartnett automatisch met blockbusterfilms als Pearl Harbor, en wellicht neem ik hem daarom niet zo serieus.

mr.Frielink schreef:

Is dit niet het Bruckheimer-effect wellicht ?

Ramon K

FisherKing schreef: Een oorlogsfilm (wat dit is) dient met andere ogen bekeken te worden dan een drama van Bergman.

Ik bekijk elke film op dezelfde manier: Slaagt de film erin om mijn aandacht vast te houden? Black Hawk Down slaagt hier niet in iig. En dan kun je je flauwtjes afvragen of ik de juiste film wel gezien heb.....ik heb liever dat je met argumenten komt en uitlegt waarom deze film zo 'diep, spannend en vol van kritiek is'. (en geen algemene gedachte, maar concrete voorbeelden, scene's ed). Ik vind Black Hawk Down in ieder geval zeer leeg....

Ramon K schreef:
Iik heb liever dat je met argumenten komt en uitlegt waarom deze film zo 'diep, spannend en vol van kritiek is'.

Wat een film spannend voor je maakt is moeilijk uit te leggen en vrij persoonlijk. Had ondertussen al een en ander uitgelegd. Ik heb een voorliefde voor oorlogsfilms en dat zal wel helpen en werd hier meegesleept door het drama.

Erg mooi de beginsscenes, erg mooi het ten strijde trekken (hoewel een copy met Apocalyps niet vermeden wordt) Erg mooi het plannen van de operatie, Erg mooi de beelden vanuit de lucht en welhaast subliem de laatste beelden van het terugrennen naar veilig gebied

Ramon K

Er zitten ook wel wat aardige scene's tussen Fisherking (daarom 2,5 sterren), maar als je je niet betrokken voelt bij de hoofdpersonen dan blijft er niet veel meer over dan een opeenhoping van actiescene's. (die op den duur erg saai worden) Maar in ieder geval, bedankt voor de toelichting.

avatar van Newbie

Newbie

Ramon K schreef:

Ik vind Black Hawk Down in ieder geval zeer leeg....

argumenteer ...

avatar van Da Jando

Da Jando

Wat mij betreft te veel gevechtsscenes die me niet heel de tijd konden boeien. Eigenlijk was dat ook wel een beetje wat ik ervan verwachtte, want ja...wat wil je anders met een verhaal als dit? Oorlogsfilms vind ik sowieso altijd veel van hetzelfde (uitzonderingen daargelaten) en daarom niet echt boeiend.

Wanneer wordt het nou echt spannend? Ik heb niet niet veel in spanning gezeten...zo'n guerillastrijd lijkt me super eng en spannend voor de soldaten, dat komt niet erg duidelijk over moet ik zeggen.

Aan de andere kant zitten er wel een aantal mooie scenes in, de muziek is ook erg mooi...Het verhaal zelf vind ik ook een pluspunt (wel waargebeurd maar toch.)

Wat me nou ontgaan is:
Die ministers waar ze voor kwamen hadden ze te pakken toch? Wat is daar mee gebeurd?

3* voor de pluspuntjes die ik gegeven heb

Hobbes

Zijn vrijgelaten toen de amerikanen Somalie verlieten. Komt niet in de film voor.

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

Da Jando schreef:

vond dit juist uitstekend weergegeven en in beeld gebracht.... denk dat ik de film dan toch wat intenser beleeft heb dan jou Da Jando.

Barrichello,

zou je mischien je 0,5 ster willen toelichten?

avatar van Barichello

Barichello

Tuurlijk.

In de film worden de Somaliërs afgeschilderd als beesten, een en al propaganda. Erg jammer....

Hobbes

met alle respect, dan heb je de film dus compleet niet begrepen.

inderdaad.

avatar van chiquita

chiquita

huh? Ik ben het eigenlijk best wel eens met meneer Barichello. De Somaliërs worden wel degelijk afgeschilderd als monsters.

Heb ik de film nu ook niet begrepen? Kan iemand me dan wel vertellen wat het juist WEL inhoudt?

monsters? beesten?

welke film hebben jullie zitten kijken? ik heb slechts somaliers gezien die in hun verwoede pogingen om de amerikanen te verdrijven Aidid steunen.

Nergens worden er wreedheden uitgehaald door de somaliers, eerder nog door de amerikanen die met hun asociale geavanceerde wapentuig de somaliers met hun Kalashnikov's tot pulp vermalen.

Of hebben jullie het over het beschieten van de bevolking tijdens het uitdelen van de voedseltransporten? Dat is namelijk echt gebeurt door de clanleden van Aidid. Maar slechts door dat handjevol clanleden.

Of over het door de straten slepen van de lijken van de piloten van de neergeschoten Black Hawk? iets wat in de film praktisch niet naar voren komt, maar destijds op CNN veel meer? Dat had makkelijk uitgebuit kunnen worden door daar op in te spelen. Ik vind dat Ridley Scott dat erg goed aangepakt heeft.

De discussie tussen Atto en Garrison geeft duidelijk weer hoe de situatie daar ondervonden wordt door de bevolking van Somalie. Evenals de discussie tussen Durant en zijn gijzelaar.

Black Hawk Down geeft imho (en voor zover ik kan beoordelen) goed weer hoe een bevolking reageert die niet de wanhoop nabij is, maar als zover voorbij is dat het geen uitkomst meer ziet.

Black Hawk Down is dan ook absoluut niet patriottistisch. Dan had er véél meer nadruk gelegen op de reden waarom de Amerikanen er zogenaamd waren, waren de wreedheden die Aidid uitgehaald heeft enorm opgeblazen en uitvergroot geweest.

avatar van Stephan

Stephan

Ik vergeet nooit de beelden die ik op nieuwsuitzendingen zag in Somalië en Sierra Leone en meer van dat soort landen waar anarchie heerst en jonge verwilderde mannen het liefst schuin met hun AK47 schieten. Dat beeld heeft onze ENGELSMAN Scott mooi weergegeven. Een meute die soldaten LYNCHT kun je niet anders weergeven dan een zooitje ongeregeld. Dat was überhaupt de reden dat de VN daar ingreep. Er is dus niets patriotisch aan om dat soort gruwel te laten zien. Wat mij echt raakte waren de shots van die oude man die met een dood kind voorbij liep om echt te laten zien WIE de slachtoffers van die oorlog waren.
De gevechtscènes zijn erg goed maar uiteindelijk een beetje pief paf poef.
Heroiek is mooi, geloofwaardig en op z'n plaats, maar dat zal elke (ex)soldaat je zeggen als je op een maat moet kunnen vertrouwen en als je elkaar uit een hoop stront weet te trekken.
Verder nog iets te melden over deze film? Ja. Ik was wat huiverig over de film, juist omdat ik zoveel geluiden hoorde over pro-amerikaans. Kwam ook door de Irak-crisis toen de film uitkwam. Maar Ridley heeft opnieuw bewezen dat alle films die de man maakt de moeite waard zijn. Moet ik dan toch maar GI Jane gaan kijken...

avatar van neo

neo

Stephan schreef:

Moet ik dan toch maar GI Jane gaan kijken...

Dat hoeft nou ook weer niet Op zich wel aardige film daar niet van, maar lang niet zo goed als BHD of Blade Runner om maar eens 2 goeie te noemen

avatar van T®inity

T®inity

neo schreef:

Ik Prefereer Alien & Gladiator..

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Niet slecht, maar toch vind ik het verder niet zo bijzonder. Meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen. Ik hou niet echt van dit soort aktie, dus een tweede keer zit er voor mij niet in. 3.5 sterren.

avatar van Nick Kang

Nick Kang

Bijna nader inzien heb ik mijn cijfer veranderd van 4 naar 4,5*. Deze film heeft toch iets. Zoals Hobbes al eerder uitlegde ( mooi verhaaltje trouwens ) is het absoluut geen propaganda. Het laat eerder zien hoe wanhopig die mensen zijn. een paar huizen verder bij mijn huis wonen ook Somaliërs. Gevlucht voor de burgeroorlog in hun vaderland.

Overigens vind ik het wel een beetje raar dat de Amerikanen het een zwarte dag noemen ( in de geschiedenis van het amerikaanse leger ). Het aantal dode Somaliërs is veel groter dan die van de Amerikanen. Als er in de IIde wereldoorlog zoveel Amerikanen zouden sneuvelen, dan zouden ze nog geen eens een persconferentie houden. Maar ik zal het wel weer niet met elkaar mogen vergelijken

avatar van Stephan

Stephan

Het was natuurlijk de blamage. De macht van de media.

Als de tv-zenders de Amerikaanse soldaten niet hadden laten zien, hoe ze door de menigte gelynchd werd, was het een ander verhaal. Maar door deze beelden trok Clinton als de sodemieter zijn jongens terug en blies de aftocht. Dat maakt de dag zo zwart als roet.