Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 144 minuten / 152 minuten (extended cut)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Josh Hartnett, Ewan McGregor en Tom Sizemore
Gesproken taal: Engels en Somalisch
Releasedatum: 28 februari 2002
Bekijk via Viaplay
Plot Black Hawk Down
"Leave no man behind."
Het waargebeurde verhaal van de slag om Mogadishu, de langste grondstrijd met Amerikaanse troepen sinds Vietnam. Een elite-team van 120 Amerikaanse militairen wordt op 3 oktober 1993 in Mogadishu gedropt om 2 Somalische luitenanten te ontvoeren. Bedoeld als een operatie van een uur, loopt het echter flink uit de hand.
SSG Matthew Eversmann
SPC Shawn Nelson
PFC Todd Blackburn
SPC Lance Twombly
SlingBlade
Door de aaneenschakeling van actiescenes in deze film vond ik het al snel meer van hetzelfde worden. Inplaats van een oorlog waar drama o.a. centraal staat werd het hier naar mijn idee overspoelt met full-time actie. Met de personages kon ik niet meeleven wat het dan al snel niet zo interessant meer maakt.
Nick Kang
De film heeft ook meer medelijden voor Amerika dan voor de Somaliërs. CNN had alle leed moeten laten zien die Aidid heeft aangericht bij de somaliërs.
ToNe
Filmtechnisch vond ik het eerste gedeelte van de film eg goed. Sir Ridley heeft een oog voor dynamische compositie.
Maar het verloop en ontwikkeling van het verhaal [in principe alleen een gegeven] kon mij niet echt boeien en dus werd BHD in mijn ogen een beetje te repetitief.
frenzy
deze film zat me niet helemaal lekker. op een bepaalde manier, vooral door de mooie cinematografie en muziek van zimmer, vond ik het wel mooi ogen. maar voor de rest was het eigenlijk een hele matige film. nogal wat propaganda voor de amerikanen. vooral na de aftiteling heb ik me echt doodgeirriteerd aan die patriotistische marsmuziek. maar het bekendste aan die hele operatie van de amerikanen in somalie is het feit dat er dode GI's achter jeeps over straat zijn gesleurd. maarja...zoiets zou het naive amerikaanse publiek noooooit pikken. als ze dat in een film zouden zien, zouden ze massaal de film boycotten en rechtzaken aanspannen enzo. maar volgens mij is riddly scott zelf ook nogal een patriot en zou hij zo'n scene ook niet een willen. maar ik vind wel dat als je een film van 'waargebeurd verhaal' wilt maken over zoiets en je wilt echt laten zien wat er gebeurd is, moet je ook de echte gruwelijkheden niet schunnen.
Ron74
Mensen, dit is een film. een film is nooit zoals het echt is gebeurt. Dat is het leuke van films. Ik vind hem leuk en vermakelijk.
herman78
Da's allemaal wel leuk en aardig, maar de makers van Black Hawk Down pretenderen wel degelijk de waarheid te vertellen. Ergens is dit gewoon propaganda-materiaal. De film is nota bene gesponsord door het Amerikaanse Ministerie van Defensie.
FisherKing
De film is nota bene gesponsord door het Amerikaanse Ministerie van Defensie.
Da's niet te merken. De film is behoorlijk anti-Amerikaans. Ik vraag me af waarom jullie dat niet zien ?
De Knip
Mooi geregisseerde film van Ridley Scott, die imo de waarheid redelijk goed probeert weer te geven. Film is toch helemaal niet patriotistisch bedoeld, juist om een aantal feiten weer te geven met wat extra schmuck
****
WB
Om maar niet op alle Amerikaanse-Propaganda-details te letten, is dit een zeer geslaagde oorlogsfilm! Goeie acteurs, boordevol actie (zoals een echte oorlogsfilm moet zijn), en natuurlijk de goeie soundtrack van de man die de soundtrack bijna heeft uitgevonden, Hans Zimmer!
Uiteraard ontbreekt Tom Sizemore (Pearl Harbor, Saving Private Ryan, enz.) ook in deze oorlogsfilm niet!
Een echte veteraan ondertussen
Krijgt 4 sterren!
Hobbes
maar volgens mij is riddly scott zelf ook nogal een patriot
Ridley Scott is een Brit
morpheus
Ondanks de amerikaanse propaganda in de film, en wat oorlogscliche's is deze film zeer indrukwekkend. Zodra de actie begint krijg je ruim een uur en een 15 minuten een realisitsche en zeer mooie (zeker cinematografisch) grondoorlog voorgeschoteld bomvol van intense actie, drama en met een vleugje humor. Ook de chaos in de stad en de manier waarop die rebellen werken worden zeer goed neergezet en verhogen de spanning. Ridley Scott bewijst nog een keer zijn kunde met deze film
niet perfect, maar zeer onderhoudend en intens..
****
FisherKing
Ondanks de amerikaanse propaganda in de film
Het houdt mar niet op he.
mister blonde
ik denk dat jij (en hobbes)
een andere interpretatie van deze film hebben dan het merendeel. vond die propaganda (niet echt het goede woord) er wel erg duidelijk en dik boven op liggen. is dat de reden dat je zegt dat de Amerikanen gigantisch (erg overdreven trouwens) te kakken worden gezet?
FisherKing
Zou idd goed kunnen dat Hobbes en ik dat anders zien ja
is het feit dat ze qua grootmacht zo met hun staart tussen de benen moeten wegvluchten niet iets vernederends. Overigens blijft de film erg actueel, in Irak gebeurt momenteel iets soortgelijks
morpheus
De Amerikanen worden in deze film GIGANTISCH te kakken gezet.
Dat ook, neemt niet weg dat er nog steeds propaganda in zit, die overigens lang niet zo erg is als veel mense beweren. Ik stoorde me er niet echt aan.
eerdekes
Wat me vooral bijblijft aan het bekijken van deze film is de muziek. Dankzij deze muziek word voor mij dit een top film !!
De muziek was wat traagjes en irriteerde me wat, maar het einde, was magnifiek !!
Zo is dat ook met deze film, hij begint traag ( wou hem soms wel s afzette, ma heb ff volgehoude) toen werd hij prachtig!! geen enkel vuil woordje aan wat mij betreft !!
de muziek maakt deze film een top film, vind ik :d
neo
De muziek was dus wat traagjes en irriteerde je wat, maar toch was de muziek geweldig, begrijpik dit goed
eerdekes
ik bedoel de muziek in het begin hé, frisse
het was vooral de muziek op het einde dat mij intrigeerde, snap je?
Newbie
Het houdt mar niet op he.
De Amerikanen worden in deze film GIGANTISCH te kakken gezet.
Inderdaad, ze worden voor lul gezet. Ze MOETEN zelfs de hulp gaan inroepen bij een naburige internationale legerkampement!!! Ze kunnen zelf NIET deze "primitievelingen aan. Een dikke nederlaag voor het ammerikaans leger.
Dikke zever dat dit propaganda zou zijn. Allemaal te beinvloed door de nogal anti-amerikaanse media de laatste tijd.
Newbie
[quote]EmDee schreef:
Vanavond was op 2 Vandaag een documentaire over dit drama. Hierin werd duidelijk dat het niet geheel volgens de waarheid is gemaakt.quote]
En zijn die docu's ook waarheidsgetrouw, wie weet? JE kunt het alleen exact weten als je er zelf bij bent. Je krijgt alleen hetgene zien wat de verteller u wilt laten zien.
BoordAppel
De propaganda in deze film is erg subtiel, vooral door dingen die ze niet laten zien.
jassonn
Vond zelf de propaganda in de film wel meevallen.
Voor de rest vond ik de film wat te lang en miste een echt verhaal.Er zit wel mooie actie in, toch nog 3,5 *.
*marjo*
laatst gezien samen met vriendin. vond het niet een hele speciale film eigelijk. had er wat meer van verwacht eigelijk.
paar goede scenes maar heb af en toe echt de neiging gehad om weg te zappen.
ZMuller
Ik vond het begin oersaai, er zat geen pakkende inhoud in. Maar het hele actie / avontuur gedeelte is geweldig! De actie krijgt steeds hele verrassende wendingen. Met de gedachte dat het een nabootsing is van de werkelijkheid is het zeer goed in elkaar gezet.
En dat gemierenneuk over Amerikanisme of patriottisme in dit topic gaat nergens over, alles wordt naar mijn inziens neutraal en waarheidsgetrouw neergezet. En natuurlijk laten ze al te schokkende beelden weg, het moet wel leuk blijven
Onverwachts goeie film! 4,5 *
Onverwachts goeie film! 4,5 *
Vond ik nou ook. Prachtig vormgegeven en schitterende muziek.

Oorlogsfilm 'Black Hawk Down' van Ridley Scott morgenavond (31 januari) op televisie: 'Grimmig, hard en uiterst realistisch'

Binnenkort vliegt 'Black Hawk Down' weg van Netflix

Oorlogsfilm 'Black Hawk Down' van Ridley Scott vrijdagavond 17 mei op televisie: 'Grimmig, hard en uiterst realistisch'

De tien best beoordeelde films van de jarige Ewan McGregor (53)

Saving Private Ryan

Temple Grandin
Biografie / Drama, 2010

American Gangster
Biografie / Misdaad, 2007
ambushgebaseerd op boekmilitiakrijgsgevangenewoundsomaliawarlordfaminechaosarms dealergebaseerd op een waargebeurd verhaaldelta force vuurgevechtgevechtus militaryjaren 90helicopter crashmogadishu rescue operationpeacekeeper soldiersbloody violencestreet shootout