• 9.378.710 stemmen

Black Hawk Down (2001)

Oorlog / Drama | 144 minuten / 152 minuten (extended cut)

Genre: Oorlog / Drama

Speelduur: 144 minuten / 152 minuten (extended cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Josh Hartnett, Ewan McGregor en Tom Sizemore

Gesproken taal: Engels en Somalisch

Releasedatum: 28 februari 2002

• Viaplay Bekijk via Viaplay

Plot Black Hawk Down

"Leave no man behind."

Het waargebeurde verhaal van de slag om Mogadishu, de langste grondstrijd met Amerikaanse troepen sinds Vietnam. Een elite-team van 120 Amerikaanse militairen wordt op 3 oktober 1993 in Mogadishu gedropt om 2 Somalische luitenanten te ontvoeren. Bedoeld als een operatie van een uur, loopt het echter flink uit de hand.

SSG Matthew Eversmann

PFC Todd Blackburn

SPC Lance Twombly

avatar van SlingBlade

SlingBlade

Door de aaneenschakeling van actiescenes in deze film vond ik het al snel meer van hetzelfde worden. Inplaats van een oorlog waar drama o.a. centraal staat werd het hier naar mijn idee overspoelt met full-time actie. Met de personages kon ik niet meeleven wat het dan al snel niet zo interessant meer maakt.

avatar van Nick Kang

Nick Kang

De film heeft ook meer medelijden voor Amerika dan voor de Somaliërs. CNN had alle leed moeten laten zien die Aidid heeft aangericht bij de somaliërs.

avatar van ToNe

ToNe

Filmtechnisch vond ik het eerste gedeelte van de film eg goed. Sir Ridley heeft een oog voor dynamische compositie.

Maar het verloop en ontwikkeling van het verhaal [in principe alleen een gegeven] kon mij niet echt boeien en dus werd BHD in mijn ogen een beetje te repetitief.

avatar van frenzy

frenzy

deze film zat me niet helemaal lekker. op een bepaalde manier, vooral door de mooie cinematografie en muziek van zimmer, vond ik het wel mooi ogen. maar voor de rest was het eigenlijk een hele matige film. nogal wat propaganda voor de amerikanen. vooral na de aftiteling heb ik me echt doodgeirriteerd aan die patriotistische marsmuziek. maar het bekendste aan die hele operatie van de amerikanen in somalie is het feit dat er dode GI's achter jeeps over straat zijn gesleurd. maarja...zoiets zou het naive amerikaanse publiek noooooit pikken. als ze dat in een film zouden zien, zouden ze massaal de film boycotten en rechtzaken aanspannen enzo. maar volgens mij is riddly scott zelf ook nogal een patriot en zou hij zo'n scene ook niet een willen. maar ik vind wel dat als je een film van 'waargebeurd verhaal' wilt maken over zoiets en je wilt echt laten zien wat er gebeurd is, moet je ook de echte gruwelijkheden niet schunnen.

avatar van Ron74

Ron74

Mensen, dit is een film. een film is nooit zoals het echt is gebeurt. Dat is het leuke van films. Ik vind hem leuk en vermakelijk.

avatar van herman78

herman78

Da's allemaal wel leuk en aardig, maar de makers van Black Hawk Down pretenderen wel degelijk de waarheid te vertellen. Ergens is dit gewoon propaganda-materiaal. De film is nota bene gesponsord door het Amerikaanse Ministerie van Defensie.

herman78 schreef:

De film is nota bene gesponsord door het Amerikaanse Ministerie van Defensie.

Da's niet te merken. De film is behoorlijk anti-Amerikaans. Ik vraag me af waarom jullie dat niet zien ?

avatar van De Knip

De Knip

Mooi geregisseerde film van Ridley Scott, die imo de waarheid redelijk goed probeert weer te geven. Film is toch helemaal niet patriotistisch bedoeld, juist om een aantal feiten weer te geven met wat extra schmuck

****

avatar van WB

WB

Om maar niet op alle Amerikaanse-Propaganda-details te letten, is dit een zeer geslaagde oorlogsfilm! Goeie acteurs, boordevol actie (zoals een echte oorlogsfilm moet zijn), en natuurlijk de goeie soundtrack van de man die de soundtrack bijna heeft uitgevonden, Hans Zimmer!

Uiteraard ontbreekt Tom Sizemore (Pearl Harbor, Saving Private Ryan, enz.) ook in deze oorlogsfilm niet!

Een echte veteraan ondertussen

Krijgt 4 sterren!

avatar van Hobbes

Hobbes

frenzy schreef:

maar volgens mij is riddly scott zelf ook nogal een patriot

Ridley Scott is een Brit

avatar van EmDee

EmDee

Ik word een beetje sip van dit soort posts bij dit soort films.

avatar van gotti

Triest inderdaad...

bannen zulke zieligerds....

avatar van morpheus

morpheus

Ondanks de amerikaanse propaganda in de film, en wat oorlogscliche's is deze film zeer indrukwekkend. Zodra de actie begint krijg je ruim een uur en een 15 minuten een realisitsche en zeer mooie (zeker cinematografisch) grondoorlog voorgeschoteld bomvol van intense actie, drama en met een vleugje humor. Ook de chaos in de stad en de manier waarop die rebellen werken worden zeer goed neergezet en verhogen de spanning. Ridley Scott bewijst nog een keer zijn kunde met deze film

niet perfect, maar zeer onderhoudend en intens..

****

morpheus schreef:

Ondanks de amerikaanse propaganda in de film

Het houdt mar niet op he.

avatar van mister blonde

mister blonde

ik denk dat jij (en hobbes) een andere interpretatie van deze film hebben dan het merendeel. vond die propaganda (niet echt het goede woord) er wel erg duidelijk en dik boven op liggen. is dat de reden dat je zegt dat de Amerikanen gigantisch (erg overdreven trouwens) te kakken worden gezet?

FisherKing

Zou idd goed kunnen dat Hobbes en ik dat anders zien ja

is het feit dat ze qua grootmacht zo met hun staart tussen de benen moeten wegvluchten niet iets vernederends. Overigens blijft de film erg actueel, in Irak gebeurt momenteel iets soortgelijks

avatar van morpheus

morpheus

FisherKing schreef:

De Amerikanen worden in deze film GIGANTISCH te kakken gezet.

Dat ook, neemt niet weg dat er nog steeds propaganda in zit, die overigens lang niet zo erg is als veel mense beweren. Ik stoorde me er niet echt aan.

eerdekes

Wat me vooral bijblijft aan het bekijken van deze film is de muziek. Dankzij deze muziek word voor mij dit een top film !!

De muziek was wat traagjes en irriteerde me wat, maar het einde, was magnifiek !!

Zo is dat ook met deze film, hij begint traag ( wou hem soms wel s afzette, ma heb ff volgehoude) toen werd hij prachtig!! geen enkel vuil woordje aan wat mij betreft !!

de muziek maakt deze film een top film, vind ik :d

avatar van neo

neo

De muziek was dus wat traagjes en irriteerde je wat, maar toch was de muziek geweldig, begrijpik dit goed

eerdekes

ik bedoel de muziek in het begin hé, frisse

het was vooral de muziek op het einde dat mij intrigeerde, snap je?

avatar van Justice4All

Justice4All

Standaard film nix bij te voege

avatar van Newbie

Newbie

FisherKing schreef:

Het houdt mar niet op he.
De Amerikanen worden in deze film GIGANTISCH te kakken gezet.

Inderdaad, ze worden voor lul gezet. Ze MOETEN zelfs de hulp gaan inroepen bij een naburige internationale legerkampement!!! Ze kunnen zelf NIET deze "primitievelingen aan. Een dikke nederlaag voor het ammerikaans leger.
Dikke zever dat dit propaganda zou zijn. Allemaal te beinvloed door de nogal anti-amerikaanse media de laatste tijd.

avatar van Newbie

Newbie

[quote]EmDee schreef:

Vanavond was op 2 Vandaag een documentaire over dit drama. Hierin werd duidelijk dat het niet geheel volgens de waarheid is gemaakt.quote]

En zijn die docu's ook waarheidsgetrouw, wie weet? JE kunt het alleen exact weten als je er zelf bij bent. Je krijgt alleen hetgene zien wat de verteller u wilt laten zien.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Newbie schreef:

De propaganda in deze film is erg subtiel, vooral door dingen die ze niet laten zien.

avatar van jassonn

jassonn

Vond zelf de propaganda in de film wel meevallen.

Voor de rest vond ik de film wat te lang en miste een echt verhaal.Er zit wel mooie actie in, toch nog 3,5 *.

avatar van *marjo*

*marjo*

laatst gezien samen met vriendin. vond het niet een hele speciale film eigelijk. had er wat meer van verwacht eigelijk.

paar goede scenes maar heb af en toe echt de neiging gehad om weg te zappen.

avatar van ZMuller

ZMuller

Ik vond het begin oersaai, er zat geen pakkende inhoud in. Maar het hele actie / avontuur gedeelte is geweldig! De actie krijgt steeds hele verrassende wendingen. Met de gedachte dat het een nabootsing is van de werkelijkheid is het zeer goed in elkaar gezet.

En dat gemierenneuk over Amerikanisme of patriottisme in dit topic gaat nergens over, alles wordt naar mijn inziens neutraal en waarheidsgetrouw neergezet. En natuurlijk laten ze al te schokkende beelden weg, het moet wel leuk blijven

Onverwachts goeie film! 4,5 *

ZMuller schreef:

Onverwachts goeie film! 4,5 *

Vond ik nou ook. Prachtig vormgegeven en schitterende muziek.

eerdekes

Het eerste halfuur is nochtans ontzettend saai