• 9.377.091 stemmen

Black Hawk Down (2001)

Oorlog / Drama | 144 minuten / 152 minuten (extended cut)

Genre: Oorlog / Drama

Speelduur: 144 minuten / 152 minuten (extended cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Josh Hartnett, Ewan McGregor en Tom Sizemore

Gesproken taal: Engels en Somalisch

Releasedatum: 28 februari 2002

• Viaplay Bekijk via Viaplay

Plot Black Hawk Down

"Leave no man behind."

Het waargebeurde verhaal van de slag om Mogadishu, de langste grondstrijd met Amerikaanse troepen sinds Vietnam. Een elite-team van 120 Amerikaanse militairen wordt op 3 oktober 1993 in Mogadishu gedropt om 2 Somalische luitenanten te ontvoeren. Bedoeld als een operatie van een uur, loopt het echter flink uit de hand.

SSG Matthew Eversmann

PFC Todd Blackburn

SPC Lance Twombly

avatar van Mr Thee

Mr Thee

Als film "in memoriam of"een goede oorlogs(helden)film. Toch miste ik wat achtergrond info over het conflict aldaar in het verhaal. 90ies grunge geluiden in het begin van de film (eerste half uur) waren een aardige bijkomstigheid.

avatar van K. V.

K. V.

Deze eens bekeken en hij is me ferm tegengevallen. Haast twee uren constant schieten, 'k had wel wat meer variatie verwacht.

Nee, totaal niet m'n ding.

avatar van Saldek

Saldek

Ik ga helemaal mee met Mr Thee.

Deze vond ik van de week in de FRS en werd helemaal gelukkig dat ik deze dan maar eindelijk eens kon gaan kijken.

Ik weet niet waar de indruk / veronderstelling vandaan kwam, maar iets zei me dat deze film een must-see was. Maar nu heb ik 'm gekeken en was gewoon blij toen de film was afgelopen!

Mooie (opvallend Ridleysferische) beelden, dat wel, maar ik geloof dat ik het dan voor mijn gevoel wel heb gehad. En dan de reden die volgens mij voor mij rechtsgeldig is als onderbouwing voor beleving der onaangenaamheden: ik miste net als Mr Thee de diepgang, achtergronden, opbouw of weet ik wat. Zoals elders reeds gezegd: er gaat een helicoptertje neer.....er wordt wat geschoten en opgeblazen, en dit schijnt mij toe de rode lijn te zijn, wat mij de slaapverwekkende beleving genereerde.

Aan mij is dit niet besteed : 2*

avatar van Spetie

Erg fijne oorlogsfilm van Ridley Scott, die er visueel echt schitterend uitziet.

De laatste paar film van Ridley Scott vielen me erg tegen, maar dit blijft toch wel een klein pareltje moet ik zeggen. Een bliksemactie in Afrika, waar een simpele klus van Amerikaanse soldaten enorm mis gaat.

Dat lijkt een op en top scenario voor een heldhaftige Amerikaanse film waarbij Amerika kan laten zien hoe goed ze zijn en waarbij ook nog eens regelmatig de Amerikaanse vlag voorbijkomt. Gelukkig trapt Scott niet in deze valkuil. Hij maakt er een sterke film van, die registreert en de kijker laat zien hoe de soldaten in de problemen komen en moeten vechten voor hun leven. Opbouw van de personages is er niet of nauwelijks. Daarvoor is er gewoonweg teveel actie, die soms ook nog eens chaotisch verloopt. Wel erg mooie actie, die subliem in beeld wordt gebracht en ook nog eens erg realistisch overkomt. Als kijker had ik het idee soms zelf midden in die oorlog beland te zijn.

De film boeit echter van begin tot einde. Het is een fantastisch spektakel dat visueel een genot is om te zien, maar daarnaast ook nog eens ondersteund wordt door een geweldige muzikale score. Het “Leave No Man Behind” principe dat voor deze film staat, wordt ook echt toegepast. Oorlog is nooit fijn, maar als je het op deze manier maakt wordt het enorm boeiend en meeslepend om te zien. Toppertje van Scott dus.

avatar van djinnieboy

djinnieboy

Topfilm!

avatar van notsub

notsub

Films als deze kan ik prima hebben. Je raakt goed betrokken bij de acties en het verhaal zit dan wel overvol met kogels, het gaat niet vervelen. De achtergronden zijn na een half uur genoeg toegelicht en de rest van de film is één brok vuurgevecht. De acteurs doen het goed en de wilde Afrikanen komen zeer realistisch over. Het is gewoon een goede oorlogsfilm.

avatar van zyntex

zyntex

rot oorlog, wel een goede film

avatar van lordmars

lordmars

wauw, wauw, wauw, en nog eens wauw! gisterenavond voor het eerst gezien en hij spookt nog steeds door mijn hoofd, wat een geweld en realisme, ook het acteren is top!

Vooral dat stuk dat ze die halve kerel aan de kant slepen en roepen om een medic.. gruwlijk, maar ik kan me indenken dat als het om je maat gaat je inderdaad dan nog om een medic roept!

Ik ben echt totaal verrast door deze film. Omdat hier en daar de vergelijking word gemaakt met "apocalyps now" had ik hem heel lang links laten liggen, aangezien ik apocalyps now totaal onboeiend vind.

maar hulde voor deze film!

avatar van m1701

m1701

Hele goeie, spannende en ontroerende film!

Acteerwerk ook erg goed en overtuigend.

leuk om al die "beginnende/nog onbekende" acteurs te zien.

Zeker een aanrader om te kijken!

avatar van chack

chack

Heftig. Wat doen mensen elkaar aan.

Erg goede film, goed gefilmd. Voor het eerst 5 sterren.

avatar van TheBigGreenday

TheBigGreenday

Sterke oorlogsfilm!

avatar van Montorsi

Montorsi

Goede keus om anderhalf uur gevechtshandelingen te tonen. De chaos is toch wel de grootste troef van deze film.

Het begint allemaal te standaard met van die scenes om de militairen af te schilderen. Wat figuren die erg jong en onervaren zijn, en sommigen die zelfs tegen wil en dank op missie gaan. Wat dingetjes werken niet erg lekker, zoals het geforceerde Yank-accent van Ewan McGregor en Eric Bana. Stond ze allebei niet niet echt lekker.

De gevechtsscenes zijn wel sterk. Toch is het einde niet helemaal goed genoeg. Na de bestorming van de neergestortte heli door de bevolking (zeg maar de bekendste beelden van het hele gebeuren) zakt de film wat in elkaar. De avond en nachturen worden er nog een beetje doorheen geduwd op naar het einde. Het laatste halfuur had wat gerafineerder gemogen.

Al met al een kleine 3.5*, op zich aardig indrukwekkend maar wat te standaard en wat minpuntjes.

avatar van Phantasm

Phantasm

Film met erg veel actie dat geen moment verveeld, prima acteerwerk.

avatar van missl

missl

Film over een groep mannen op vredesmissie, wanneer er een heli neerstort breekt de hel los. Het begin van deze film is rustig maar breekt daarna los tot 2u lang vechten, bloed, geschiet en geschreeuw. Het kon mij niet bekoren. Wel grappig om te zien dat er veel jonge mannen in het leger zitten die nu toch allemaal redelijk groot zijn.

avatar van HALVE TAMME.

HALVE TAMME. (moderator series)

Dit soort films zijn altijd wel aan mij besteed,het gene wat mij dan ook het meeste aanspreekt

is kameraadschap en het volledig op elkaar kunnen vertrouwen in teamverband.

Black Hawk Down (2001) brengt je mooie beelden van het Amerikaanse leger(elitetroepen)

met al zijn voertuigen,helikopters en diverse andere materialen(voor mij een traktatie).

Verder beschikt deze oorlogsfilm over een boeiend waargebeurd verhaal,dus van begin tot

het eind zat ik aan de buis gekluisterd(dat zijn de film ervaringen waar ik naar op zoek ben).

Ben je in dit soort films dan wens ik jou veel kijkplezier,want

dat gaat deze film dan zeker opleveren.

avatar van krabat

krabat

Te patriottistisch deze film. Maar ja, Amerikanen in oorlog wordt wel vaker onrealistisch in beeld gebracht. De scenes van de rit van het konvooi door de stad was steeds "same same but different"; Rijden, schieten op afrikanen op daken en beschoten worden door dezelfde afrikanen op daken... Het is wel mooi in beeld gebracht en dat maakte het aangenaam om te kijken.

avatar van Film Pegasus

Black Hawk Down zat in mijn herinnering als een Hollywoodoorlogsfilmpje. Al bleef hij toch in de achtergrond duidelijk aanwezig. Tijd voor een herziening. En dat is me enorm goed bevallen. Ridley Scott levert één van de beste oorlogsfilms af die niet vervalt in een hoop standaardgepraat maar meer actie bevat dan menig klassieke actiefilms. Scott zorgt ook voor mooie beelden en een broeierige sfeer die past bij zowel de oorlog als de setting van Somalië. Het is gefilmd in Marokko trouwens.

Alhoewel Scott veel foute dingen gemaakt heeft, schiet hij er toch af en toe bovenuit. Alien was prachtig en ik moet eerlijk bekennen dat Gladiator en American Gangster ook niet slecht waren. Met Black Hawk Down heeft hij 2 jaar na Gladiator bewezen dat hij een oorlogsfilm vol actie ook aankan. Scott is echter niet echt een acteursregisseur die veel aandacht spendeert aan personages, maar anderzijds komen goeie acteurs toch op één of andere manier goed uit de verf in zijn films. Door de actie in Black Hawk Down is er niet veel karakteruitdieping nodig en kan hij terugvallen op meerdere talenten in de cast van deze film. Je ziet enorm veel bekende gezichten die gewoon goed gecast zijn in dit genre.

Zoals eerder gezegd is de sfeer die de film uitstraalt sterk aanwezig. De warme kleuren en de cinematografie in z'n geheel brengen niet alleen vaart in de film, maar zijn zonder te irriteren mooie bewegende beelden zodat je volop in de actie zit. De muziek is passend met naast de score ook enkele leuk geplaatste liedjes als Suspicious Minds, Devil in disguise, Creep, Falling to pieces, Voodoo Child, Jump around en Right turn.

Black Hawk Down is één van de beste oorlogsfilms door de grote aanwezigheid van de actie, maar ook het tactische van de operatie die boeiend in beeld wordt gebracht. Het waargebeurde van de film is altijd met een korreltje zout te nemen, maar dat telt voor zowat alle andere waargebeurde films.

avatar van jeanleeke

jeanleeke

één van de betere oorlogfilms...knapppe geluidseffecten..!!

avatar van Illum Sphere

Illum Sphere

Ondanks dat ik ietwat ben teleurgesteld in de momenten waar er weinig actie te zien is, moet ik toch toegeven dat als het eenmaal begint het ook sterk begint. Van het moment dat de eerste schoten vallen zat ik aan mijn scherm gekluisterd tot aan de laatste seconde. Eén van de betere Ridley Scott films.

avatar van demonski

demonski

Mooie harde oorlogsfilm top!!! 4*

avatar van Pollypeachum1

Pollypeachum1

Ik heb meer dan 2 uur naar schietende mannen en bloed gekeken. Jippie...

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Pollypeachum1 schreef:

Ik heb meer dan 2 uur naar schietende mannen en bloed gekeken. Jippie...

Wat had je precies verwacht van een oorlogsfilm. Hertjes en suikerspinnen?

avatar van MovieMind

MovieMind

Krijgt van mij niet de volledige score omdat ik me aan wat scenes irriteer.

Buiten dat heb ik deze film al een aantal keren gezien en blijft het een uitstekende oorlogsfilm.

Een absolute aanrader.

avatar van Pollypeachum1

Pollypeachum1

moviemafketel schreef:

Wat had je precies verwacht van een oorlogsfilm. Hertjes en suikerspinnen?

Emoties en verhaal.

avatar van RuudC

RuudC

Stop er emoties in en iedereen klaagt over het sentimentele gehalte. De film is gewoon Scott's visie op deze militaire actie. verhaal genoeg als je het mij vraagt.

avatar van RuudC

RuudC

Oorlogsfilms zoals oorlogsfilms horen te zijn. Ik kan de moderne aanpak wel waarderen waarbij de uitgebreide praatsessies in het begin worden gemeden, maar dat je direct actie hebt, of in elk geval in het diepe gegooid wordt. De recente oorlogen worden daar bij nog eens extra interessant, omdat er nog een politiek-diplomatieke kant bij komt kijken. De openingsscene waarbij Somalische militanten op burgers schieten, maar de Amerikaanse helicopter niet mag ingrijpen, haalt het bloed onder je nagels vandaan. De harde realiteit.

De film focust zich in elk geval keurig op de missie. De voorbereidingen worden in korte (maar voldoende) tijd uitgelegd, de belangrijkste personages worden netjes voorgesteld. Tot dan toe zijn er eigenlijk weinig verrassingen. Het camerawerk is vluchtig, maar overzichtelijk. Typisch Ridley Scott. Er wordt wat weinig over Somalië zelf verteld en dat is jammer. Het land is veelvuldig in het nieuws geweest en veel mensen hebben midden jaren negentig Somalische immigranten in het straatbeeld zien verschijnen, maar toch is onze kennis daarover ver beneden peil.

De meeste mensen wachten op de actie, en die volgt al vrij snel. Nog even is er die twijfelhouding (alleen schieten wanneer er op je geschoten wordt). Mogadishu wordt als een zodanige kermis afgebeeld, dat in mijn ogen alleen napalm de oplossing is. Scott slaagt er goed in om de in de soep gelopen operatie uit te beelden. Volgens schattingen, vielen er die dag tussen de 1500 en 3000 doden aan Somalische zijde. Het geweld wordt dan ook groots en lang vertoond, met als hoogtepunt de charge met de helicopters. Een lekker overtuigende oorlogsfilm met goed acteerwerk. Het is mooi om te zien hoe verschillende personen (soldaten, piloten etc) uitgelicht worden. Mooi document, niet te sentimenteel en niet voor de zwakke maag.

avatar van MarcusViridis

MarcusViridis

Enorme tegenvaller.

Hoe vaak trap ik er nog in om een ordinair Amerikaans propagandafilmpje te gaan kijken?
Ook nu was het weer 'the good guys versus the bad guys'. Zoveel simpelheid. Men doet geen enkele moeite om karakters uit te diepen (kan ook niet, er komen er tientallen voorbij), op twee uitzonderingen na dan. De Amerikanen zijn stuk voor stuk helden, die natuurlijk -heel menselijk- bang kunnen zijn, maar daar zetten ze zichzelf vrij gemakkelijk over heen. De Somaliërs daarentegen worden zo'n beetje als 'niet-menselijk' neergezet. Die spelen slechts een soort bijrol in de hele film. Dit ondanks dat ze met honderden tegelijk worden neergemaaid. Zelfs een gewonde Amerikaan schiet er met gemak nog acht neer.

Echt zo'n plot van: even voorstellen en daarna pief-paf-poef. Een orgie van kogels, gegil en geforceerd drama.

De zogenaamde tactiek is warrig en het verhaal komt niet verder dan: we moeten die en die, daar en daar vandaan zien te krijgen. Elke diepgang ontbreekt en de dialogen zijn om te janken.
Vrienden hebben mij deze film aangeraden. Daar ga ik nog een keertje op terugkomen bij ze.

avatar van Insignificance

Insignificance

Ridleys vuurwerk. Een verademing om in dit genre nog eens iets onder ogen te krijgen dat zich weet in te houden op het vlak van kleffe en pathetische beslommeringen. Naar het schijnt heeft het boek A Story of Modern War als extraatje in de titel staan. Wat mij betreft mag dit dan dienst doen als blauwdruk voor de moderne oorlogsfilm. Althans wanneer het niet veel meer zinnigs onder de pet heeft dan het slagveld.

Daar zijn al genoeg emoties op te rapen, dat hoeft een filmmaker niet nog eens extra te onderstrepen. Met Zimmer op de credits is dat in ieder geval een dikke meevaller. Even introduceren en sfeer snuiven op de basis, om daarna snel naar de markt te gaan, waar Scott er een even explosieve als afmattende film van maakt. Zeker dat laatste is belangrijk, hij laat je als kijker op- en meegaan in een alom knetterende strijd.

Zo is de paranoia van vijanden die overal opduiken voelbaar, de RPG's zijn beangstigend (en stiekem ook cool) en zo rond de crash van de 61 heeft Scott de chaos en alles wat daarmee gepaard gaat definitief te pakken. De gaafste scènes spelen zich af in de nacht. De hoofdmoot is is zo'n stevige greep om de keel dat wat er hier en daar op aan te merken is, alweer gauw vergeten is. Baas van de film? Tom Sizemore.

avatar van samirboualin

samirboualin

Ik snap niet dat mensen die zeggen dat deze film alleen maar 2 uur lang schieten is,

Een oorlogs film gaan kijken.Want dan kun je verwachten dat er geschoten word.

Beter kun je dan een film als dirty dancing gaan kijken......

Ik vind het in ieder geval wel een goede film en zeker een aanrader!

avatar van MovieMind

MovieMind