Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 144 minuten / 152 minuten (extended cut)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Ridley Scott
Met onder meer: Josh Hartnett, Ewan McGregor en Tom Sizemore
Gesproken taal: Engels en Somalisch
Releasedatum: 28 februari 2002
Bekijk via Viaplay
Plot Black Hawk Down
"Leave no man behind."
Het waargebeurde verhaal van de slag om Mogadishu, de langste grondstrijd met Amerikaanse troepen sinds Vietnam. Een elite-team van 120 Amerikaanse militairen wordt op 3 oktober 1993 in Mogadishu gedropt om 2 Somalische luitenanten te ontvoeren. Bedoeld als een operatie van een uur, loopt het echter flink uit de hand.
SSG Matthew Eversmann
PFC Todd Blackburn
SPC Lance Twombly
braambes
Hé dat weet ik!
Bedoelde het helemaal niet zo, maar ze schieten er gewoon maar op los, zonder bescherming alsof ze gewoon het verstand op nul zetten en kogels wilden afvuren en geen moer gaven om hun eigen leven.
speedy23
Die mannen geven gewoon geen moer om hun leven. Dat zijn echte fanatiekers. Net of ze onkwetsbaar zijn.
braambes
Ik moet hierdoor denken aan het volgende:
In Afrika worden de kindsoldaten ingesmeerd met een soort olie en ze worden wijsgemaakt dat ze hierdoor onkwetsbaar zijn.
speedy23
Da's juist. En jij als soldaat ziet een kind en moet schieten. Brrr, ik huiver er van...
Disk
Sorry dat ik het zeg maar bijna alle zuid amerikaanse aziatische en afrikaanse leger's leger's die uit militie of dienstplichtigen bestaan, denken dat wapens ervoor dienen om gewoon veel geluid te maken. Kijk maar naar Rusland en hun zogenaamd superieure Alpha commando's en hun optreden in die theater in moscow en in Beslan. Alleen de Navo heeft echt goed opgeleide legers.
schorpio1970
Aangrijpend verhaal over een situatie die door de Amerikanen compleet verkeerd wordt ingeschat.
Met veel machtsvertoon probeerd men de leidende generaal(s) te elimineren, maar dan gaat het plotseling goed mis als het "gewone" volk zich ermee gaat bemoeien.
De "hel" breekt los !!
AK 74
AKS 74U
AK 101
AK 103
Jouwn plaatje lijkt eerder op een omgebouwde Tompsen
Mushroom
Visueel spectakel met een wat dun verhaal, en zeer matig uitgewerkte personages waardoor je er werkelijk niets bij voelt!!
Sizemore speelde wel weer erg goed, maar het geheel is erg vlak!!
Toch een vermakelijk filmpje doordat hij erg stoer gefilmd is, maar het is geen geweldige oorlogsfilm!!
BonJovi
Leuk dat de amerikanen laten zien dat ze met machtsvertoon lang alles niet kunnen. verder vond ik het acteer werk redelijk en het kwam gelukkig ook goed overeen met het boek black hawk down. 3,5*
nr.14
dit is hoe het er echt aan toegaat ben zelf oud commando en kreeg wel erg enge terugblikken van deze film ben zelf in kosovo geweest voor de bomberdamenten en het zag er ongeveer zo uit
maar echt een topfilm
een 5
nr.14
Sizemore speelde wel weer erg goed, maar het geheel is erg vlak!!
nee absoluut geen dun verhaal heb je zelf wel eens in zo'n situatie gezeten?juist dan komt van goed getrainde commandos de rust en structuur+plan naar boven en dat zijn de heren in kwestie rangers en de delta force.
seth gecko
intens,spannend en beklijvend.
erg mooie cinematografie.
goed geacteerd door een topcast.
josh hartnett overtuigt meer dan in zijn vorige rollen.
fichtner en sizemoore zijn sterk als altijden eric bana en ewan mcgregor zijn schitterend.
topfilm
mikey
Mijn gevoel zegt nee, maar mijn verstand zegt ja. In dat laatste heb ik weinig vertoruwen. dus ik hou het even op een 2.5. Het verhaal was niet eens zo gek. de stijl vond ik minder. Moeilijk hoor, ook omdat het een 'waargebeurd' verhaal is. Het echte menselijke drama (die van de onschuldige bevolking) lijkt me onderbelicht. De filmtechniek en kleurgebruik van scott vind ik uitermate storend.
FisherKing
Weinig vertrouwen in je verstand ? Hoe kan dat ?
mikey
Jij toch ook niet? althans dat schreef je me niet zo lang geleden
Ik heb gewoon geen idee over hoe ik deze film moet beoordelen. Ik was even totaal de weg kwijt tijdens deze film. Hoe sta jij eigenlijk tegenover overdreven esthetiek in een film als deze? Ik bedoel is oorlog niet gewoon lelijk?
rupie
Sizemore speelde wel weer erg goed, maar het geheel is erg vlak!!
dun verhaal???!!!! misschien vergeet je dat het niet iets verzonnen is ofzo!!! geen geweldige oorlogsfilm??!! nou ja ieder zijn mening, jij wil wat meer drama en karakters uitgediept zien?! daar hebben die gasten geen tijd voor, anders gaan ze in een "zak"
FisherKing
In feite is het dus een enorm anti US statement
De film is spannend tot het bot.En dat kunnen maar weinig films zeggen.
Ik vind die allerlaatste uitvlucht zo mooi gedaan. Geen keus hebben en toch een keus krijgen. En hoe ga je dan af dus.... Van de landen die je aanvalt uiteindelijk toch proberen hoog terug te komen
mikey
Ik vond het geen anti us statement. Misschien werden de overhaaste beslissingen van Washington wel behandeld.
SilverGun
maar echt een topfilm
een 5
In het echt stond men gewoon open en bloot te schieten op de daken en hadden de Amerikanen nagenoeg oneindige munitie? Geloof er weinig van.
alexis
een indruk makend eoorlogsfilm die is berust op ene waar gebeurt verhaal. indrukwekend in beeld gebracht. het lijkt alsof de amerikanen de gewoonte hebben om te weinig manschappen in te zetten...
geweldige quote:
soldaat "hey they are shooting at us" korporaal (o.i.d.) "... well shoot back then!!!"
****1/2
Bad Kitty
Goede oorlogsfilm. 4 **** Rake sfeer, goede acteurs (Josh hartnett
), aangrijpend!
*Chrissie*
Ik vond het een hele mooie film. Eerst keek ik hem alleen omdat Orlando er in meespeelt, maar ik heb er echt geen spijt van dat ik hem gekeken heb. Ik vond hem heel mooi, maar Scott heeft er niet echt z'n best opgedaan. De film veder vond ik wel wat lijken op Tears of the Sun (wel een totaal ander verhaal), maar ze hadden toch iets hetzelfde. Ik vond het een goede film en ik ga hem zeker nog een keer zien.
Marki_san
Deze film is iets te hard voor me. Ik keek het eigenlijk alleen omdat Jason Isaacs erin speelt.
Brooklyn
Ik vond hem heel mooi, maar Scott heeft er niet echt z'n best opgedaan.
Niet zijn best op gedaan?, ik vind het visueel weer briljant wat de man flikt
Jorick
Redelijke oorlogsfilm met mooie scenes, toch had ik van te voren meer van deze film verwacht. Misschien verdient deze film een 2e kijkbeurt. 3*
Crazy~Dutchman
Blijft een geweldige film. 95 % van de tijd spanning, dat maak je tegenwoordig niet vaak meer mee.
Je voelt de frustratie en paniek van de mannen, ondanks hun intensieve training komen ze in de situatie van underdog terecht.
Visueel een juweeltje en met dolby 5.1 vliegen de kogels bijna door je huiskamer. Aanrader voor iedereen die van aktiefilms en oorlogsfilms houd. Ga je voor een diepgaand verhaal, dan moet je deze helaas laten liggen, daar is tijdens al dat geweld even geen tijd voor.
SilverGun
Mooi in beeld gebrachte actie, maar verder is dit holle pulp. Ik heb te doen met degenen die in alle onwetendheid beweren dat dit een realistische weergave is van de waargebeurde situatie.
1,5 sterren

Oorlogsfilm 'Black Hawk Down' van Ridley Scott morgenavond (31 januari) op televisie: 'Grimmig, hard en uiterst realistisch'

Binnenkort vliegt 'Black Hawk Down' weg van Netflix

Oorlogsfilm 'Black Hawk Down' van Ridley Scott vrijdagavond 17 mei op televisie: 'Grimmig, hard en uiterst realistisch'

De tien best beoordeelde films van de jarige Ewan McGregor (53)

Saving Private Ryan

Temple Grandin
Biografie / Drama, 2010

American Gangster
Biografie / Misdaad, 2007
ambushgebaseerd op boekmilitiakrijgsgevangenewoundsomaliawarlordfaminechaosarms dealergebaseerd op een waargebeurd verhaaldelta force vuurgevechtgevechtus militaryjaren 90helicopter crashmogadishu rescue operationpeacekeeper soldiersbloody violencestreet shootout