• 153.346 films
 • 8.973 series
 • 26.908 seizoenen
 • 595.345 acteurs
 • 336.546 gebruikers
 • 8.671.424 stemmen
Avatar
 
banner banner

Thunderheart (1992)

Thriller | 119 minuten
3,10 285 stemmen

Genre: Thriller

Speelduur: 119 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Michael Apted

Met onder meer: Val Kilmer, Graham Greene en Sam Shepard

IMDb beoordeling: 6,8 (16.398)

Oorspronkelijke taal: Engels

Releasedatum: 19 november 1992

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane
 • Claim tot 100 euro bonus bij Jacks.nl

  Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan wordt in samenwerking met MovieMeter je eerste storting verdubbeld tot 100 euro! Jacks Claim je welkomstbonus van €100,- bij Jacks.nl
 • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Plot Thunderheart

"Two men from different worlds. Two cops after the same killer. Together they must uncover the secrets. Together they must discover the truth."

Raymond Lewis is een jonge maar gewiekste FBI-agent die er trots op is zijn land als politieman te kunnen dienen. Op een dag wordt zijn dagelijkse routine lelijk verstoord wanneer hij de opdracht krijgt de moord te gaan oplossen op een indiaan in de Badlands van Zuid-Dakota. Men heeft Ray aangesteld voor deze zaak, omdat hij voor een kwart Indiaans bloed in de aderen heeft, iets wat hij nochtans altijd geheim heeft willen houden. Zo bevindt Ray zich plotseling in een reservaat, duizenden kilometers van zijn thuis in Washington DC. Terwijl hij één voor één de leugens ontrafelt die de identiteit van de moordenaars verbergen, begint hij geleidelijk meer belangstelling te krijgen voor zijn eigen Indiaanse achtergrond. En hoe meer inzicht hij krijgt in zijn eigen persoonlijkheid, hoe dichter hij bij de oplossing van de moord komt.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Raymond "Ray" Levoi

Frank Coutelle

Walter Crow Horse

Jack Milton

William E. Dawes

Maggie Eagle Bear

Grandpa Sam Reaches

Jimmy Looks Twice

Lakota Singer

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Movsin

Movsin

 • 6963 berichten
 • 7763 stemmen

Bijlange niet. Daarmee bedoel ik gewoon met de roots niet bezig zijn. Staat gewoon tegenover "vasthouden aan de roots". Meer dient er niet achter gezocht.


avatar van Boenga

Boenga

 • 2267 berichten
 • 1338 stemmen

Movsin, ik ging er wel uit dat je zoiets bedoelde; maar het was een beetje ongelukkig uitgedrukt...


avatar van Woland

Woland

 • 3623 berichten
 • 3111 stemmen

Nadat Wind River een doorslaand succes bleek bij mij, kwam ik nadien op de hoogte van het bestaan van deze film (volgens mij omdat Graham Greene in beide films speelt). En ja, de film heeft zeker wel raakvlakken, al haalt Thunderheart het niet bij Wind River. In Thunderheart draait het ook om een moordzaak op een indianenreservaat, nu in de Badlands van South Dakota. We volgen het moordonderzoek door (met name) twee FBI-agenten, waarvan één ook wat Indiaans bloed heeft (en daardoor ook op de zaak gezet wordt), al probeert hij op z'n Dursleys zijn Siouxbloed eruit te negeren door zich zo 'blank' mogelijk te gedragen. Dit alles speelt zich af tegen de achtergrond van een soort van halve burgeroorlog; de regeringsgezinde tribal chief misbruikt zijn status door zich als een complete maffioso te gedragen, inclusief het vermoorden van politieke en persoonlijke vijanden, die ook steeds militanter worden. En in deze vijandige omgeving laat de FBI en de Amerikaanse overheid zich ook niet onbetuigd.

Maar behalve deze toffe setting is Thunderheart toch een vrij conventionele thriller. We zien een hoop geweld tussen de verschillende facties, een zeer moeizame tocht naar de waarheid achter de moord waar vele partijen hun eigen versie van hebben, en gedurende de film komt FBI-agent Ray Levoi steeds meer in contact met zijn Sioux-bloed en krijgt steeds meer sympathie voor de mensen die in de ellende van het reservaat moeten overleven. Behoorlijk vermakelijk hoor, maar écht goed is het ook nergens; het acteerwerk is prima maar niet bijzonder, en met de fraaie setting wordt ook niet echt heel veel gedaan. Misschien ben ik een beetje verpest door het superieure Wind River. Laat ik het naar boven afronden, ook omdat de setting me best wel boeit.


avatar van trebremmit

trebremmit

 • 2906 berichten
 • 1325 stemmen

Mooie film, mooie omgeving, Kilmer, Shepard en Greene doen het prima.

Hoewel de beide kanten, dus de Indianen en de FBI wel iets te karikaturaal worden neergezet.

Maakt me wel benieuwd naar deze docu van Apted. Incident at Oglala (1992)


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 2528 berichten
 • 1829 stemmen

Ooit in de jaren '90 wel eens gezien toen hij voor het eerst op tv was, veel kon ik er niet meer van herinneren behalve de schietpartij rond Jimmy Looks Twice, het wasgoed waar al wapperend grote gaten in verschenen door shotgunvuur was destijds wel iets wat indruk maakt.

En over het algemeen maakt Thunderheart nog altijd een uitstekende indruk met zijn achtergrond van de slechte behandelde Indianen in hun reservaten. Een verschrikkelijk armoedig uitzichtloos beeld is het gevolg, een behandeling die je met afgrijzen vervult. En dan zijn er de talloze vieze spelletjes die er gespeeld worden rond iets belangrijks. Een machtsspel over vele schijven met een doodenge redneck knokploeg aan de ene kant, heel veel onschuldig volk in het midden, en Ray op een gegeven moment alleen als tegenstander.

De film valt wat mij betreft erg op vanwege zijn heerlijke mystiek uitgespeelde sfeer waar Ray zelfs met een Indiaanse achtergrond zich op een andere planeet waant. Inwoners van hetzelfde stukje grond in die zin, maar men kon niet meer langs elkaar praten en vooral niet openstaan voor elkaars gebruiken als nu. De sfeer is geweldig met een prachtige soundtrack van Horner die wat invloeden van Patriot Games en In the name of the Rose laat horen. En het spel van vooral Greene is geweldig, hoewel Shepard ook niet slecht boert en Kilmer degelijk is. Ted Thin Elk is het noemen nog wel even waard en wie heeft nog meer David Crosby gespot...?

Thunderheart is al met al echt een uitstekende thriller die oog heeft voor het tragische lot van de gemiddelde indiaan, zich focust op een moord maar uiteindelijk een veel grotere aanklacht met zich mee draagt. Een meer dan prima film waarvan ik me dan ook afvraag waarom de film zo laag scoort.


avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

 • 8267 berichten
 • 3797 stemmen

Fantastisch goed vond ik dit niet maar evenmin slecht. Wel origineel om van het indianenreservaat een eigen micro-wereldje te maken waarin eigen wetten en gebruiken gelden. Ray Levoi, die indianenbloed heeft, wordt daar naartoe gestuurd om een moordzaak op een Indiaan op te lossen samen met een veteraan die het terrein al kent (Shepard). In het reservaat ligt zowat iedereen met elkaar overhoop waardoor de enquête niet van een leien dakje loopt.

Het is dat bij de haren getrokken gedoe waarbij Ray visioenen krijgt en later in de film naar de zijde van de Indianen overloopt dat me hier tegenvalt. Kijk 's aan, hij heeft terug zijn Indianen-identiteit ontdekt. Doe er nog de wilde hond bij op het passagierszitje van zijn jeep en je gelooft het helemaal. Wanneer zijn FBI baas in het begin al zegt dat hij zijn stamboom heeft gecheckt en Indianenbloed heeft ontdekt, begreep ik al welke kant het zou opgaan.

Er wordt wel met succes gehamerd op het feit dat de Indianen ook weinig vrijheden hebben in zogezegde reservaten en dat de gronden eigenlijk staatseigendom blijven.


avatar van sinterklaas

sinterklaas

 • 11483 berichten
 • 3141 stemmen

Leuk jaren 90 actiefilmpje met Val Kilmer die nog in topvorm is.

Hierin speelt hij een smerig met verschillende komaf, waarbij voornamelijk zijn Indiaanse het meest aanspreekbaar is. Dit komt ook goed van pas als hij in opdracht naar de Badlands moet om een moord op te lossen. Het slachtoffer is een Indiaan van het plaatselijke reservaat en Ray's achtergrond komt goed van pas tijdens deze missie.

Als een halve undercover trekt hij zich in het reservaat en krijgt hij al snel te maken met een Indiaanse sherrif Walter.

(leuke rol trouwens). En niet alleen dat. Zijn kleur wordt al niet zo snel gewaardeerd in het reservaat. Dit door zowel de geschiedenis als dat iedere blanke wel eens verdacht kan zijn van de moord. Maar tevergeefs. Ook binnen de Indianenstammen bevinden zich rivalen.

En zo wordt Thunderheart een interessant gegeven; een soort traditioneel moordspel vermomd als een vlotte jaren 90 actiefilm. De actiescenes zijn ruimschots aanwezig en goed gemonteerd. Ook is de omgeving sfeervol en past het bij het plaatje. En helemaal niet zo raar: Ray krijgt er nog een dierlijk vriendje bij ook.

En zo heb je alle ingrediënten wel in een.

Prima film.

4,0*