Genre: Drama / Misdaad
Geregisseerd door: Alain Corneau
Met onder meer: Patrick Dewaere, Myriam Boyer en Marie Trintignant
Gesproken taal: Frans
Plot Série Noire
Een vertegenwoordiger van een postorderbedrijf krijgt van een oude vrouw in een voorstad in ruil voor een ochtendjas haar zeventienjarige nichtje aangeboden. Het meisje hecht zich onmiddellijk aan hem. Hij gaat zich voor haar steeds verder in de nesten werken wat uiteindelijk leidt tot het plegen van meerdere moorden. Desondanks blijft hij het meisje een droomtoekomst voorspiegelen.
Franck Poupart
Jeanne
Mona
Staplin
La tante
Andreas Tikides
Marcel, l'inspecteur
Le boxeur
L'entraineur (as Jack Jourdan)
Le Hell's Angel
stephan73
Patrick Dewaere is (zoals altijd) erg goed, helaas kon ik de film niet helemaal volgen vanwege het ontbreken van ondertitels. Jammer, maar het zag er zeker interessant uit!
Peake
Waarom brengen ze deze film nu eens niet uit op dvd?
Inmiddels verschenen op Universal Pictures met Nederlandse subs.
brucecampbell
Bedankt! Ik ga hem zeker kopen!
By the way, ik zie dat Police Python 357 ook verschenen is! Mijn dag kan niet meer stuk!
Peake
Dank voor de andere tip, ik heb ze inmiddels ook allebei in bestelling staan.
brucecampbell
Schitterende film die helemaal wordt gedragen door de vertolking van Patrick Dewaere. Wat deze man in deze film laat zien heeft me helemaal weggeblazen. Ik moet dringend op zoek naar nog meer films met hem!
Deze film is als een soort tragisch sprookje over een man die probeert zijn leven te beteren, maar door zijn neurotische handelingen en compulsieve leugens nog meer de dieperik ingaat. Doordat een meisje van zeventien interesse in hem krijgt verliest hij alle zin van realiteit.
Zelden zo"n doorleefde vertolking gezien van een acteur en wat is Frankrijk hieraan toch een prachtige acteur verloren, want in 1982 pleegde hij zelfmoord.
Een echte aanrader!!
Peake
Prachtig tragikomisch misdaaddrama. Patrick Dewaere speelt inderdaad briljant en sommige scènes zijn ronduit hilarisch zoals bijvoorbeeld de scène in de bar met de Hells Angels. Stilistisch doet de film door de setting en de sfeer soms sterk denken aan het Poolse werk van Kieslowski.
De meest deprimerende en grauwste films zijn in de jaren 70 gemaakt, dat blijkt maar weer eens.
Erg bizarre film dit, met enkel vreemde personages en een uitermate naargeestige sfeer.
Patrick Dewaere gaat met zijn rol alle kanten op. Een van de impulsiefste en meest neurotische types die ik zo'n beetje op film gezien heb. Wat een tragisch figuur.
Je zou wellicht makkelijk kunnen spreken van overacting, maar je kunt misschien maar beter aannemen dat zulke psychiatrische gevallen bestaan. Ik probeerde me er niet te veel aan te storen.
Dat Dewaere's leven zelf ook nogal tragisch is geweest maakt het extra wrang om naar te kijken.
pippo il buffone
Vermakelijke,inkzwarte komedie(zo zie ik hem toch) die verplichte kost zou moeten zijn voor liefhebbers van CAPDCV,Poelvoorde heeft zich blijkbaar laten inspireren door de rol van Dewaere hier.Die is inderdaad weergaloos als neurotische schlemiel die eerst per ongeluk en vervolgens express allerhande ramspoed veroorzaakt.Of hij nu moet schijten of moorden:alles wat deze pathetische stakker doet lokt slechts een lach uit.Op grond van het einde van de acteur zelf kunnen we wellicht afleiden dat hij wat te veel uit zichzelf putte voor deze rol.
Gebaseerd op een hard boiled pulp romannetje van dezelfde gozer die ook de inspiratie leverde voor the getaway,doet de held in zijn verdoemdheid ietwat noirish aan.Alleen zijn de femmes fatales hier een seniele bejaarde en een proto breezersletje dat blijkbaar acteerlessen heeft gehad van Bresson.Ook Blier is weer prima als ouwe shabby gluiperd,terwijl die Griek met zijn muts wel erg veel op Ceaucescu leek.
Qua esthetiek is dit heerlijke seventies eurotrash met smerige kleuren,interieurs en lange scènes in vervallen fabrieksterreinen en andere troosteloze oorden.
De bewerking tot script was overigens het werk van niemand minder dan Georges Perec,en de dialogen zijn uiterst vermakelijk.
De soundtrack speelt hier een belangrijke rol:vrijwel geheel diegetisch, en de treurigheid van de karakters wordt benadrukt door de afgrijselijke "muziek"waar ze naar luisteren en die in zijn onbenulllige opgewektheid perfect contrasteert met de wat minder opbeurende gebeurtenissen.
Een citaat:
By the rivers of Babylon
there we sat down
there we wept
when we remembered Zion
RIP Bobby,je laat een leegte achter.
wendyvortex
In de herziening! met dank aan de budgetprijs-uitgave op DVD!
Patrick Dewaere op z'n meest manisch als man die het nooit verder schopte dan huis-aan-huis-verkoper en lijkt te worden achtervolgd door pech en rampspoed.
17-jarig meisje lijkt de sleutel naar beter leven.
Film Noir verplaatst naar Frankrijk anno 1979 in bizarre mengeling van ultieme troosteloosheid, manie en zwarte humor.
Dat zowel Dewaere (suicide) en Trintignant (moord) vroegtijdig om het leven kwamen geeft de film een nog bitterder nasmaak.
Meesterwerkje!
Meneer Bungel
...en lijkt te worden achtervolgd door pech en rampspoed.
Insignificance
Schizonoïde noemt Poupart het zelf ergens onderweg, al houdt ie standvastig vol dat ie een pechvogel is. Beide dekken de lading wel zo ongeveer. Het levert in ieder geval een fascinerend portret op van een theatraal, flamboyant en zielig figuur, geweldig vertolkt door Patrick Dewaere. Het type sukkelaar dat via een gemoltoneerde duster de ellende wordt ingetrokken. Je ziet het aankomen, wat rest is hoe de arme Poupart ermee omgaat.
Scènes te over waarin hij in zichzelf fantaserend van het ene op het andere moment overgaat van bedeesd tot in razernij en onmacht. En anders is er nog wel zijn omgeving die hem radeloos achterlaat en tot waanzin drijft. Het is nogal druk in Poupart's hoofd. Soms vermoeiend, maar vaak grappig en treurig tegelijkertijd. Vooral zijn ontmoetingen met de zwijgzame Mona die alsmaar wegloopt zijn de moeite steeds meer waard.
Donker komisch en tragisch van karakter dus, benadrukt door grauwe kleuren, vreselijke muziek en deplorabele decors. Zelfs als ie het eens op orde heeft, is er weer de zucht naar iets beters, dat hem over het randje duwt. Film heeft wel wat te lijden onder ritme, ergens onderweg blijft het een beetje hangen, maar het herpakt zich als het plan en de gevolgen aan bod komen. In de afloop zit alles wat deze markante man kleurt.
Movsin
Wie anders dan Patrick Dewaere zou een dergelijk onevenwichtig, complex personage hebben kunnen uitbeelden en dit op een manier waarbij nagenoeg iedere scene een merkwaardig kijkstuk vormt.
Tussen de opening en het slot, waarbij telkens het verwarde brein van het hoofdpersonage de toekomst eerder speels bekijkt, is het een festival-Dewaere.
Movie-Addicted
*Zucht* vermoeiende en chaotisch verhaal. Film wist mij wel kijkende te houden omdat Dewaere weer een prachtrol neerzette, maar daar bleef het ook bij.
*2.5
BBarbie
Gezien de tragische levensloop van de protagonisten Patrick Dewaere en Marie Trintignant met een enigszins bezwaard gemoed aan deze film begonnen. Dat werd er gaandeweg niet beter op, want het is een inktzwart verhaal over een verzameling neuroten, die op geen enkele manier met elkaar en/of met hun problemen kunnen omgaan. Hoewel er uitstekend geacteerd werd, zeker door Dewaere en Boyer, begon de inhoud van de film mij steeds meer tegen te staan. Is wat mij betreft niet voor herziening vatbaar.
93.9
Een citaat:
By the rivers of Babylon
there we sat down
there we wept
when we remembered Zion
RIP Bobby,je laat een leegte achter.
afgrijselijk? Omdat het overal gedraaid werd? Er is misschien veel afgrijselijker muziek gemaakt, maar dat verkocht niet en werd dus niet gedraaid..
93.9
Wat een acteur zeg. Had 'm al eens eerder gezien in een film. Maar wat ie hier doet....
Robi
Wel een lekkere vage film met een nogal dubieus verhaal, maar met een geweldige Patrick Dewaere in de hoofdrol. Zonder hem weet ik niet of ik het zo'n goede film gevonden had. Het verhaal rammelt in ieder geval aan alle kanten. Maar de sfeer is heerlijk Frans. Mooie auto's waar niet al te zuinig mee omgegaan wordt en een hoop geschreeuw.
Filmkriebel
Neuroot, sociopaat, fantast, leugenaar en psychopaat ... Poupard heeft zo'n beetje alle mentale kwalen die je je maar kan indenken. Zeg maar gerust : "goed voor het gekkenhuis". Als je één film moet zien waar Dewaere tot het uiterste gaat in acteren, dan moet het wel deze zijn.
Serie Noire is een psychologische noir zou je kunnen zeggen, over een man die door zijn labiele persoonlijkheid weinig perspectief in het leven heeft, en zich laat verleiden door een hopeloze daad met grote gevolgen. De eindscène toont aan hoe weinig grip hij nog heeft op de realiteit.
Ik maakte die afweging tijdens het kijken ook, maar vond het op sommige momenten echt wel overacting op het randje van storend. En zo'n mensen kom je liever in het echt niet tegen... Springt voldoende in de kijker maar teveel de "grote Dewaere one-man-show" waardoor andere personages op de achtergrond geduwd worden.
des1
Dan nu na 15 jaar je verzoek gehonoreerd: vanavond op TV met ondertitels. Ben van die zender niet anders gewend.
nijkerkbert
Een film waarin weinig gebeurt. De 2,5☆ komen volledig op het conto van Patrick Dewaere.
T.O.
Alles wat ik over de film wilde zeggen is hierboven al genoemd, maar die Patrick Dewaere: wat een rol zet hij hier neer. Mijn eerste kennismaking, maar moet dringend op zoek naar meer.
Filmkriebel
Dan is Les Valseuses (Film, 1974) verplichte kost voor jou.

Hoe kan dit? De opvallendste nominaties van de Oscars 2026

Nederlandstalige misdaadserie 'Blind Sherlock' nu te zien op Netflix