- Home
Gesproken taal: Spaans en Engels
Releasedatum: 30 september 2004
Bekijk via SkyShowtime
Plot Collateral
"It started like any other night."
De vriendelijke Max (Jamie Foxx) is taxichauffeur in Los Angeles. Hij krijgt Annie (Jada Pinkett Smith), een advocate, als klant en rijdt haar naar haar bestemming. Ze voeren een goed gesprek en er is een klik, maar beiden gaan verder. Max rijdt door naar het vliegveld om daar zijn volgende klant, Vincent (Tom Cruise), af te halen. Deze vraagt hem ergens af te zetten, maar ook om vlakbij die locatie te wachten tot hij klaar is. Wanneer er een lijk op Max' taxi valt, blijkt dat het begin van een helse nacht...
Max Durocher
Zee
Daniel Baker
Ida Durocher
dave
Visueel erg aantrekkelijke film die ook op andere manieren schittert.
Mann weet het verhaal op een enorm mooie manier in beeld te brengen. De beelden van de stad bij nacht en situaties in het algemeen zijn een streling voor het oog. Samen met de score vormt dit het hart van de film.
Het verhaal op zich blijft boeien tot het einde en wist me de eerste keer alleszins op het verkeerde been te zetten. De voorspelbaarheid van de prent is met de jaren wel toegenomen moet ik zeggen, maar goed. Kalme opbouw, af en toe wat actieflitsen en een knap einde.
De acteurs stralen tegelijk rust en totale ontreddering uit. Vooral Foxx past uitstekend in het plaatje, zij het met een soort ingehouden rol. Zijn lichaamstaal en denkwijze zijn zeer goed uitgewerkt en Foxx heeft Max volledig onder controle. Cruise valt ook niet tegen maar is me niet echt opgevallen. Hij verdwijnt wat op de achtergrond, wat waarschijnlijk tot zijn mysterieus karakter moet bijdragen. Veel lof ook voor de dialogen. Alles wat gezegd wordt klinkt weinig geforceerd en natuurlijk.
Collateral bevat een Jazzy sfeertje, dat versterkt wordt door de nacht als centraal gegeven. Weinig spanning, veel ontspanning, naar mijn mening.
4,00 (3,75)
movie acteurs
Overgewaardeerd in mijn opinie.
Ik moet wel zeggen dat ik ondanks Cruise (als huurmoordenaar
) best een goede verwachting had. Helaas stelde het mij erg teleur. De personages konden mij ook niet overtuigen, vooral Cruise, als huurmoordenaar. Night shots vond ik, om eerlijk te zijn, helemaal niet zo mooi. Het verhaaltje vond ik zo-zo. Cliché en voorspelbaar dus had het allemaal wat beter gemogen. Voor een thriller doet het mij erg weinig. En wat mij betreft gewoon niet spannend. Dit mag ook best een standaard filmpje genoemd worden. De film is ook best lang en had misschien toch wel wat korter gekund.
Het acteerwerk van Jamie Foxx is echt wel aardig en komt nog als enige best geloofwaardig over. Er zaten nog wel wat redelijk spannende scene's in maar die waren eigenlijk op een hand te tellen dus ik hou het op een 1,5.
TrickySmalls
Sterke thriller van Mann.
Heel goed acteerwerk van beide mannen. Wist niet dat Foxx iets dergelijks wel aan kan. Ook Cruise speelt erg goed als huurmoordenaar, een rol die we niet van hem gewend zijn. Leukste scene is ongetwijfeld die van in die club.
Uitstekende en vakkundig gemaakte thriller met een origineel verhaal en een aantal goeie wendingen. Mooi bijvoorbeeld hoe de, overigens mooie, openingsscene geheel onverwacht later weer in het verhaal betrokken wordt. Uiterst stijlvol geregisseerd zoals we dat gewend zijn van Michael Mann. Goed acteerwerk van Jamie Foxx en ook Tom Cruise in een voor hem a-typische rol.
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Erg kalme thriller.. maar daardoor niet minder spannend! Top regie, prachtige vertolkingen en characters van Cruise en Foxx, toffe dialogen en ook een degelijk einde, heeft wel iets hoe ze het opgeven en daar tegenover elkaar gaan zitten in de metro, ook niet te standaard.
TMP
Leuke thriller. De rol van Cruise als bad guy was even wennen, maar hij vulde het goed in. Jamie Foxx speelde ook (wederom) prima, niks op aan te merken. Verhaal zelf was boeiend en spannend tot het eind.
Minotaures
''A guy gets on the MTA here in L.A. and dies. Think anybody will notice?''
Een avondje werken met een huurmoordenaar.
Het verhaal is opzich prima, maar het bevat wel wat minpunten. Je volgt taxichaffeur Max, goed gespeeld door Foxx. Tijdens zijn avonddienst pikt die een klant die hem voor veel geld een aanbod doet: gewoon hem naar een aantal locatie's brengen en dan als laatst naar het vliegveld. Nadat Max ontdekt wat zijn klant, Vincent, zijn ware aard is ontstaat er snel een kat-en-muis-spel tussen agenten, criminelen en Foxx en Cruise. Een bloedige avond in L.A. volgt.
De personages zijn wel boeiend. Er zit meer diepgang in bepaalde personages, zoals Foxx en Smith. Foxx speelt een taxichaffeur van gemiddeld leeftijd, die een eigen droom heeft om een bedrijf op te starten. Zijn taxi-baantje is gewoon om de huur te betalen en zijn droomauto: een Mercedes S-klasse (absoluut geen slechte keuze). Cruise als grijsharig moordenaar is gewoon prima, hij is geknipt voor zijn rol als Vincent. Wat mij betreft mocht Statham's rol ook wat meer in voorkomen. Er zit ook genoeg informatie in, wie die doodt, waarom, voor wie, waarom doet die dat, etc. etc. De overige personages bestaan uit doelwitten, criminelen en agenten. Niets bijzonders dus. Ook Ruffalo komt zo nu en dan in beeld, maar niet te vaak genoeg om boeiend te blijven.
De actie komt goed op beeld, want met het camerawerk is er niets mis mee. Ook Cruise' moves als hitman zien er netjes uit, dat die iemand kan doden die een wapen op hem heeft gericht of 2 man met hand-to-hand combat makkelijk neer kan leggen. Het is gewoon een moordmachine, want ook zijn hits op z'n lijstje probeert die zo netjes en nauwkeurig mogelijk af te werken (tijd in de gaten houden, bijv.). Al is zijn methode niet altijd waterdicht, dus een taxi nemen en nadat de taxi beschadigt is geraakt er nog steeds mee rond rijden of vaak zonder demper op pad gaan. Het grootste shoot-out was toch in de Fever-discotheek, waar Spaans/Cubaans/Mexicaanse criminelen het zowel tegen Vincent als de FBI en een AT opnam, daarnaast was het club van een Chinese criminelenbaas die ook met enkele 'hired guns' aanwezig was. Het volgen van de schotenwisseling was niet echt lastig, alleen was het niet geheel prettig om naar te kijken i.v.m. met het gehele disco-sfeer (verlichting e.d.).
Grootste minpunten lagen toch aan Cruise' personage. Een voorbeeld is zijn vreemde 'vrienden relatie' met Foxx. Naast dat, handelde die vaak onprofessioneel en rommelig.
De film heeft een goed tempo en een prima opbouw; 5 doelwitten en elk nieuw doelwit wordt steeds lastiger met alle politie, criminelen en zelfs Max' opstandigheid voor Vincent. Het laatste doelwit zat er natuurlijk aan te komen; een bekende van Foxx, dus een extra reden om zich helemaal tegen Vincent te keren en de strijd met hem aan te gaan terwijl die zijn bekende probeert te redden. De speelduur zit wel tegen de 2 uur aan, maar dit is gewoon een avondvullend film die voor een keertje geen kwaad kan. Daarnaast was de soundtrack enorm goed en ondersteunde elk spannende scène. En qua on- en voorspelbaarheid was het ook te pruimen.
Een prima actie-film waar je een bloedige kant van het uitgaansleven in L.A. meemaakt.
Number23
Na herziening toch halfje eraf. Iedereen heeft het altijd over het feit dat Foxx Cruise van het scherm speelt, maar ik vind dit zwaar overdreven. Toegegeven, Foxx is ietsjes beter, maar de mannen zijn erg aan elkaar gewaagd. Wat mij dit keer in negatieve zin opviel waren de scenes waarin Vincent mensen overhoop schiet, zeer slecht uitgewerkt. Of misschien is te subtiel een betere verwoording. Javier Bardem in klein rolletje was me vorige keer niet opgevallen. En de film zelf is net te ongeloofwaardig.
maxroelofs
Matig filmwerkje.
Het concept sprak me heel erg aan. Toen hij op Tv kwam heb ik hem met veel plezier opgezet, helaas was dit van korte duur.
Het begon wel aardig alleen de hele film heeft eigenlijk één echt zwak punt. Die de rest van de film eigenlijk de onvoldoende in sleurt.
Camerawerk, script, acteerwerk (over het algemeen) was allemaal wel in orde. Het was niet geniaal te noemen slecht was het zeker niet. Het was een beetje wachten op de climax omdat je wist dat hij een rijtje af te werken had en het waarschijnlijk toch op de laatste aan zou komen.
De grootste mislukking van de film is Tom Cruise. Hij acteert erg wisselvallig, in Magnolia is hij werkelijk fenomenaal te noemen alleen hier trekt hij de film in het geheel naar beneden. Hij komt gewoon niet over als een moordenaar. Het ene moment schiet hij strak twee dieven neer en het andere moment handelt hij ontzettend amateuristisch. Daarnaast is het personage dat hij neer zet echt onder de maat. Er gaat geen enkele dreiging van hem uit. Dan nog eens dat einde als toppunt. Hij zit in de tram en laat het er in een keer bij zitten, wat een ontzettend ongeloofwaardig einde.
Butterfly on a wheel deed me hier sterk aan denken. Deze film is toch wel echt een heel stuk zwakker.
In het begin kwam er ook nog een mini-rolletje voorbij van Stratham. Ik denk dat de film een stuk beter was geweest als hij de rol van Cruise had gespeeld.
Jammer, het had zo leuk kunnen zijn.
Halcyon
Teleurstellende film van Michael Mann met als voornaamste stoorzender de miscasts van Cruise en Foxx. Het scenario zit best knap in elkaar, maar wordt niet geheel geloofwaardig uitgevoerd. Bij de actiescènes op straat, in de dancing of op de trein lijkt het wel of Cruise en zijn prooi zich alleen op de wereld bevinden. De weinige omstaanders acteren alsof er niets aan de hand is en laten rustig begaan. Het surrealistisch effect dat hierdoor ontstaat is in zekere zin charmant, maar het schaadt de geloofwaardigheid. Daarnaast klinkt de soundtrack die in vele van Manns films zo zwoel en etherisch is, dit keer vrij platjes. De scène in de jazzclub is ongetwijfeld de beste uit de hele film.
Ik had de film geen hoge score gegeven, en wou toch eens herzien of dat wel juist zat. Mann is een man van Hollywood met vooral popcornblockbusters. De ene keer lukt dat wat beter dan de andere. Hier loopt het nogal mis, omdat een film als dit het vooral van spanning moet hebben en die is er niet. De interactie tussen Jamie Foxx en Tom Cruise is niet slecht, maar enkele scènes met andere acteurs zoals Javier Bardem tonen meteen dat er nog een hoger level is. Beetje miscasting ook trouwens. Jamie Foxx gaat nog wel, Cruise is een broer van Richard Gere met dat kapsel en is niet meteen voor dit soort rollen geboren. Voor welke rol eigenlijk wel...
Het geheel is nogal een rommeltje met goeie en minder goeie scènes. De agenten zijn vooral bijfiguren en de actie is goed, maar niet spektaculair. Het resultaat is een aangename gemiddelde film, maar het had best beter gekunnen.
Sergio Leone
Matige uitwerking van een origineel idee.
Het mislopen begint eigenlijk vrijwel meteen na de "ontmoeting" tussen Max en Vincent, wanneer het beroep van laatstgenoemde duidelijk en Max al snel medeplichtig wordt.
De twee uur wordt voornamelijk gerekt met een "stoere" scène en een explosie of schietpartij hier en daar, maar boeiend is het allesbehalve.
In plaats van een typische Hollywoodfilm zou ik er een kleinschalig project van hebben gemaakt, met een speelduur van maximaal 90 minuten en pas tegen het einde de onthulling van Vincent's beroep of iets dergelijks.
Jamie Foxx kan me absoluut niet overtuigen en Tom Cruise is al helemaal een ramp.
In de bijrollen passeren onder andere Javier Bardem en Mark Ruffalo en zelfs Jason Statham in een cameo, maar geen van genoemden laat iets zien.
De teleurstellende inhoud wordt nog gemilderd door de strakke regie van Michael Mann. Het nachtelijke Los Angeles is wederom om van te smullen. Meer dan eens passeert een mooi shot - vooral tijdens de scène waarin Vincent z'n laatste klant afwerkt is het genieten geblazen.
Muzikaal is het me allemaal wat minder meegevallen.
Nog net te doen.
2,5
Dreiecke
Ik had altijd gedacht dat het een actiefilm was, maar het is meer dialogen in een drama. Tot op de helft zéker. Qua thriller element vond ik het niet zo spannend als gedacht.
De belichting en filters vond ik niet zo mooi. Ik kan er niet tegen wanneer iedereen lichtblauw is
Maar ook alles groen of bruin valt mij op in negatieve zin.
De achtervolging uit het ziekenhuis is bv wel mooi en wanneer er 'normale' belichting is (dag/nacht) zijn de beelden erg mooi.
De muziekscore vind ik niet echt om over naar huis te schrijven, behalve de song die inzet terwijl de wolf over straat loopt en die in de disco is ook wel leuk.
Ik denk dat Mann even zijn jaar niet had.
zxstyle
Zeer goede film.
Deze film is anders dan de meeste Hollywood producties, ondanks dat hij wel in LA is geschoten.
Heerlijk onvoorspelbaar en rustig, beheerst en professioneel begint de film en zet gelijk de toon voor de rest van de film. De dialogen kloppen als een bus en nodigen uit tot verder kijken. Naarmate de film vordert worden er wel wat foutjes gemaakt, maar dit wordt vergeven vanwege het originele plot. Het einde met de achtervolging is dan weer het tegenovergestelde van wat in de rest van de film wordt geprobeerd te bereiken, en is zeer voorspelbaar, maar wel spannend.
Al met al, geen slechte film om aan te zetten en te genieten.
Fran
- 1953 berichten
Wat een heerlijke film is dit zeg. Echt ontzettend goed. Wat er voor mij uitspringt is inderdaad de gehele sfeer die hier uitgeademt word. Het sfeertje van een broeierige nacht waarin van alles kan gebeuren. Door het juiste muziekgebruik, kleureneffecten, lichtgebruik etc kan je het haast proeven. Wat ontzettend goed gedaan. Het deed me een beetje denken aan hetzelfde sfeertje dat heerst in "Leaving Las Vegas".
Het acteerwerk is ook heel goed. Tom Cruise komt als ijskoude killer goed over. Dat had ik niet van hem verwacht. Ik vind hem geen slecht acteur maar had niet verwacht dat hij een rol als deze zou kunnen dragen. Jamie Foxx was ook goed. Maar wat mij vooral trof was het sterke samenspel tussen de twee. Dat klopte precies. Ik denk dat als er voor één van de rollen een andere acteur was aangetrokken, het effect heel anders zou zijn.
Als je daarbij optelt dat het verhaal ook behoorlijk origineel is maakt dit echt toch wel een bijzondere film. De scènes in de jazzclub en later in de latinclub waren het spannends maar de ritjes in de taxi zelf geven toch de perfecte sfeer weer.
Wat mij betreft absoluut een aanrader !!
Bottleneck
Redelijke misdaadthriller met een goed begin, een paar spannende scenes en LA wordt mooi in beeld gebracht. Maar drama
ja dat Foxx een aandoenlijk personage speelt dat 'vastzit' en een slechte relatie heeft met z'n moeder maar verder.. in ieder geval niet de zogenaamd diepere dialoogjes tussen Foxx en Cruise die van Collateral iets meer willen maken dan het is.
Het komt soms ook gemaakt hip/afwisselend over; een jazz-tent, een vage latino rodeo club en ook nog een gelikte disco (en dus een soundtrack die van hot naar her gaat). Foxx vind ik prima spelen, leuke acteur alleen Cruise vind ik hier totaal niet op z'n plaats als niets-ontziende killer, zeker niet aan het einde.
Zo zitten er nog wel meer dingetjes in - waarom zou Cruise überhaupt zo risicovol verwikkeld wilen raken met een taxichauffeur? slaat eigenlijk nergens op behalve om als filmmaker een 'boeiende' relatie te verzinnen.
Nogal gekunsteld dus (stond me bij Manhunter ook zo tegen) inclusief het einde dat terugslaat op z'n monoloog over de dode man in de metro come on zeg. In de kern is het wel een soepel thrillertje maar onnodig belast met poeha.
Noir
Gewelddadige, maar tegelijkertijd ook, stemmige stads-odyssee.
Cruise en Foxx vullen elkaar goed aan in deze geslaagde nachtelijke road-movie. De een een vlotte huurmoordenaar met een opdracht, de ander een tight-ass taxichauffeur met een droom. De dialogen van Cruise en Foxx zijn intelligent en bij vlagen levensbeschouwelijk en er valt om het botte geweld ook nog wel het een en ander te lachen, zwarte komedie stijl.
De film verveeld nergens, behendig wordt de kijker van het ene incident naar de volgende moord geleid met als highlight de geweldige club-scene met bijpassende muziek.
Soundtrack is met o.a. ‘Hands of Time’ van Groove Armada, de Jazz-scene en al genoemde club-scene om maar een greep te doen, dik in orde.
Zoals bij het uitkomen van deze film al terecht gezegd werd: “The Mann is back”.
Zeer goed, 4*.
stultmeister
Jaren geleden in de bioscoop gezien (in 2004 volgens het uitkomen van de film). Destijds viel ik in slaap in de bioscoop wegens een gebrek aan slaap. Ik had dus het volledige begin tot de helft gezien. Verder werd ik wakker bij de laatste 10 minuten. Deze film herkijken was dus een keuze die lang op zich heeft laten wachten, omdat ik weinig behoefte had de film vanaf het begin nog een keer te zien. Vandaag toch eindelijk de keuze gemaakt deze film te kijken. Mijn conclusie:
Een coole film waarin Tom Cruise laat zien dat hij een coole badguy kan spelen. Ook Jamie Foxx speelt een goede rol. In het midden van de film zakt de film voor mijn gevoel een beetje in, maar toch weet Michael Mann de film tot een interessant geheel te maken. Echter geen film die ik vaker hoef te zien. 3 sterren.
tbouwh
Heerlijke actiethriller. Goed verhaal, spanning van begin tot eind. Een Minpuntje is het matige middenstuk, maar het begin en vooral laatste gedeelte zijn om te smullen ( met zeer goede filmmuziek ).
Cruise en Foxx acteren erg goed, dit draagt de film. Twijfel tussen 3,5 en 4* maar dankzij het fantastische laatste halfuur van de film maak ik er 4* van.
JeroenFR08
Een van de beste actiefilms naar mijn mening. Die duidelijk van de hand van Michael Mann komt. Hij beschikt over vakmanschap om van deze film een plaatje te maken, een als geen andere actiefilm. De sfeer met de muziek en zo nu en dan fantastische plaatjes van LA maken deze film af.
Niet te vergeten natuurlijk het acteerwerk van ten eerste Tom Cruise die maar weer eens bewijst wel te kunnen acteren, en wel met grijs haar. Badguy rol draagt hij goed. Ten tweede Jamie Fox die ook goed meedoet.
Yes lekkere film.
Insignificance
Laat Mann los in nachtelijk Los Angeles en de taxichauffeur hoeft bij wijze van spreken niet eens wat te overkomen om tot een prima film te komen. Biologerende fotografie in een grootstad waar de mensen niet of nauwelijks nog naar elkaar omkijken. Het geeft het een benauwend en surrealistisch effect. Iets als met de overstekende coyotes lijkt onbeduidend, maar het past perfect bij die ambiance.
Wat dat betreft had het plotje wat bescheidener gemogen, want zodra dat nadrukkelijk de kop opsteekt, is het allemaal een tandje minder. Niks mis met Cruise als grijze huurmoordenaar. Een produkt van de stad die hij haat, onverschillig, maar bovenal gedecideerd in hetgeen hij zegt en doet. Rondom Foxx zit het niet lekker. Deels vanwege een ongelukkig rolletje, maar ik geloof hem nooit helemaal.
Als laffe dromer is het al niet veel, maar hij krijgt de twee uitersten van zijn karakter ook nooit verenigd in z'n personage. Dat merk je dan vooral wanneer hij Felix ontmoet. Beste scènes zijn wanneer Vincent aan de bak moet. De jazz- en nachtclub bijvoorbeeld, maar ook de kille, klinische wijze waarop Ruffalo de film verlaat. Weer zo'n momentje waarop de sfeer de film bepaalt. Het beste onderdeel.
baspls
"Get with it. Millions of galaxies of hundreds of millions of stars, in a speck on one in a blink. That's us, lost in space. The cop, you, me... Who notices?"
Een erg sterke thriller van Michael Mann.
Tom Cruise speelt een koele huurmoordenaar en Jamie Foxx speelt een vriendelijke taxichauffeur. De chemie tussen beide vond ik erg sterk. Mooi verhaal met toch best wel een beetje diepgang, vooral in Cruise's personage.
Collateral begint meteen, geen openingcredits. En meteen al is de cinematografie van Mann perfect. Erg mooie beelden van het nachtelijke L.A., deed je terugdenken aan films als Heat.
De film heeft een erg mooie soundtrack. Niet alleen de muziek van James Newton Howard was sterk maar ook de vele tracks die zijn gebruikt waren typisch Michael Mann.
Een goede combinatie van drama en actie maken Collateral tot een erg sterke film. Mann kan het nog steeds.
Jusstinb
Het verhaal is origineel dan wel ver gezocht dat mag de pret op zich niet drukken maar krijg later in de film toch het beeld dat een en ander (slecht) geacteerd is waardoor ik niet echt "in" de film kom.. Helaas is de muziekkeuze in de film ook rampzalig..
Heb me toch wel vermaakt met o.a. de nachtelijke sfeer in L.A en het plot is spannend ondanks de redelijke voorspelbaarheid!
Filmkriebel
Uit eigen collectie. Blijft een leuke stijlvolle nachtelijke "hitlist" thriller vol goede scènes en met o.a. Calexico en Paul Oakenfold in de soundtrack. Niet altijd geloofwaardig echter: het nummertje van Max die stoer zijn brilletje afzet rechtover een misnoegde Bardem is een pijnlijke misser. Normaal gezien val je met zo'n prestatie direct door de mand lijkt me. Verder wel spannend met enkele bedenkingen over de anonimiteit van levens in een stad en morele kwesties met Max die nillens willens medeplichtig wordt in Vincents onderneming. Het einde blijft lekker hangen. Cruise in één van zijn betere films : dankzij de invloed van Mann ligt het ego-trip gehalte wat lager dan in andere van zijn films. Van mij mag hij nog zo'n rollen vertolken.
mjk87 (moderator films)
Prima film. Het verhaal is soms wat vergezocht en ongeloofwaardig op heel wat momenten, maar het is wel prima kijkvoer met vooral heel veel sfeer van de nacht in een grootstad, fantastisch in beeld gebracht met alle neon- en straatverlichting. Prima muziek, soms erg prettige scènes tussendoor en je verlangt ernaar direct het vliegtuig richting L.A. te pakken. Niet alles overtuigt. Die schietscène in die club sloeg nergens op en beide acteurs vond ik ook niet heel geweldig. Cruise (ondanks een goed kapsel) was toch te veel Cruise en Foxx overdrijft net te veel in zijn sulligheid en is aan het eind ook wat ongeloofwaardig. Maar al met al wel vermaakt. 3,5*.
John Barry
Erg spannende film met sterk acteerwerk. Cruise komt in de film erg overtuigend over als een meedogenloze moordenaar, maar de show wordt gestolen door Jamie Foxx die ik geweldig opdreef vindt als de sympathieke en iets wat onzekere taxichauffeur Max. Ook mooi uitgewerkt in de film is hoe Max geleidelijk aan steeds meer zelfvertrouwen krijgt. Bijna de hele film speelt zich af in de nacht. Dit levert een paar erg mooie beelden op. Het camerawerk vind ik dan ook behoorlijk sterk. De muziek vind ik een beetje standaard en niet echt bijzonder, maar kan er op zich wel mee door.
4,0 *
knusse stoel
Een erg indrukwekkende film qua niveau en er wordt in dit goede verhaal ook nog eens bijna geweldig gespeeld door de crew. Zijn een paar raffelrandjes maar dat tref je in bijna alle films van deze lengte wel aan. Daarom wel genoemd maar niet benoemd.
Als je van een goede thriller houdt, deze beveel ik jou aan. Klagen doe je maar naderhand bij de regisseur Michael Mann, die ook "Heat" en "Public Enemies" heeft geregisseerd, ook twee films van niveau!
Deze film staat op nr. 53 in de top 100 films uit 2004.
Movsin
Spannende actie-misdaad thriller met natuurlijk een verwerpelijk geweldadig onderwerp maar tussendoor, door het contrast tussen misdaad en onschuld, enkele positieve morele bedenkingen. Uiteraard een pak onwaarschijnlijkheden, maar die sluipen nu éénmaal gemakkelijk in actiefilms.
Beide hoofdacteurs, kwijten zich uitstekend van hun "taak".
sowhat
Zeer degelijke thriller. Hier en daar wat saaiere stukken, voornamelijk halverwege de film. Het laatste halfuur was erg vermakelijk. Tom Cruise was lekker op dreef als kille moordenaar
Kondoro
Collateral
Heerlijke film met Tom Cruise, Jamie Foxx en zelf een tien seconden lange Jason Statham die helaas niet veel invoegt in de film. Heerlijk sfeershots werden er geplaatst maar de muziek in de film werd me erg irritant op een gegeven moment. Gelukkig kennen ze in Collateral wel goeie muziek zo kwam ‘ Audioslave - Shadow on the Sun ‘ nog voorbij en dat zijn zeker geen slechte nummers. Toch deden de sfeerbeelden me op een gegeven moment niet veel meer en aangezien Mann bijna de hele film in sfeer op wou nemen werd ik er een beetje klaar mee. Toch een leuke Tom en Jamie verhouding waarbij beiden prima in hun rol zitten en ik weer uitstekend heb kunnen genieten van deze film en van de twee heren en hun acteerprestaties.
120 minuten is redelijk te doen, het is niet te kort maar echt langer hoefde het ook niet te worden aangezien je dan makkelijk een vervelingsfilm aangezet kon hebben want dan werden veel dialogen nog verder uitgetrokken die nu vaak al een beetje op het randje zaten. Toch weet de film snel door te knallen, er is genoeg actie in deze thriller en de praatscenes vervelen ook niet. Mann weet een mooie verhouding te maken tussen veel dialogen en het houd je aan het puntje van de stoel. Tegen het einde aan werd de film wat simpeler en minder spannend. De actie blijft lekker maar is wel erg voorspelbaar maar goed, welke twee gekken gaan op elkaar inschieten met een simpele deur er tussen, hele mooie scene en ik kon er van genieten.
Ik kreeg deze film aanbevolen door een collega van mij. Ik heb nu weer zo’n twaalf films bij de beste man geleend die allemaal nog volgen en Collateral zat daar bij. Hij stond alleen ook op Netflix en dan met een HD beeld dus heb ik gevraagd of hij die wou veranderen, gedaan en nu heb ik mooi genoten van een HD scherm.
Het verhaal was erg tof. Tom Cruise is een huurmoordenaar die door Felix is ingehuurd om een aantal mensen uit te schakelen. Betreft een rechtzaak en Felix wil de kopstukken hieruit onderuit halen zodat waarschijnlijk hij vrijuit gaat. Wanneer Cruise eenmaal op zijn weg is naar L.A. te gaan schakelen we over naar Max (Foxx), een taxichauffeur in L.A. die graag zijn eigen limousinebedrijf wil opstarten en eigenlijk rijdt om geld te sparen. Wanneer hij Annie moet rond bregen krijgen de twee een klik, helaas wel een stuk waarvan ik iets meer had verwacht zoals het in plot staat want ik vond het nogal karig. Wanneer Vincent instapt (Cruise) barst de hel voor Max los, ook al had hij Vincent bij geweerd. Wanneer Max, Vincent naar de eerste bestemming brengt valt er een lijk op zijn auto vanuit het raam. Het blijk dat Vincent helemaal geen lieverdje is en claimt Max voor een avond om hem rond te rijden. Wanneer Max ziet dat Annie 1 van de slachtoffers is gaat hij achter Vincent aan en heel cliché: hij red haar door Vincent te doden, een taxichauffeur schiet een huurmoordenaar neer die net iets ervoor een heel Chinees leger uitschakelde.
Ik vond het een leuke zit en heb me prima vermaakt met deze thriller. Soms iets meer van verwacht maar alles boven alles heb ik me maar weinig verveeld!

'Collateral' van Michael Mann wordt aankomende zaterdagavond uitgezonden op televisie

Netflix verwijdert 'Collateral' met Tom Cruise uit het aanbod: 'Alles klopt aan deze film'

Misdaadfilm 'Collateral' van Michael Mann wordt morgen uitgezonden op televisie

Misdaadthriller 'Collateral' met Tom Cruise groot succes op Netflix: 'Alles klopt aan deze film'

Heat

Prisoners
Thriller, 2013

Gran Torino
Misdaad / Drama, 2008
californiëtaxiself-fulfilling prophecy sluipmoordenaargijzelaartaxi chauffeurfbinachtclubhuurmoordenaarpolitiesociopathbriefcaselos angeles, californiëmurderercrimineelprofessional hit prosecutorone nightgun violencelapdcontract killerneo-noircabbiefederal prosecutortaxi ridesuspense thrillerlos angeles airport (lax)