Genre: Komedie / Drama
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 24 maart 2016
Bekijk via Videoland
Plot De Helleveeg
In De Helleveeg maken we kennis met Albert Egberts (Benja Bruijning) en zijn tante Tiny (Hannah Hoekstra). Tiny lijdt behalve aan smetvrees ook aan een dwangmatig scherpe tong. Voor Albert is tante Tiny, schertsend Tientje Poets genoemd, even afschrikwekkend als intrigerend. Eenmaal zelf volwassen geworden stuurt Albert aan op een grote confrontatie, waarbij eindelijk alle familiegeheimen aan het licht komen.
- Trailer (YouTube)
- De Helleveeg (BoekMeter)
- Kijk op Videoland
Mother/Grandma
7-year-old Albertje
11-year-old Albertje
Peer portier
Naar de gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden.
Vanaf 24 maart 2016 in de bioscoop
Franza
Deze film is letterlijk voor een heel deel in mijn achtertuin opgenomen.
Miss is gaan kijken of het iets is.
Redlop
Brabant uit de jaren '60/'70 zag er fraai uit. Mooi geschoten en beter dan ik op basis van de trailer had verwacht. Hannah Hoekstra had ik niet eerder gezien, speelde erg sterk. Met het Brabants accent leek mij niets mis, maar ik ben zelf geen Brabander.
Walter S.
Mooie film met een lach en aan het eind een traan. Tante Tiny neemt geen blad voor de mond en dat levert grappige situaties maar ook een hoop tragiek op. Ik vond Hannah Hoekstra ook erg goed spelen.
Drulko Vlaschjan
Slechtste film die ik in zeker vijf jaar gezien heb. Na ongeveer een uur is het precies duidelijk wat er gebeurd is. Je weet dat tante Tiny op jonge leeftijd is misbruikt, zwanger is geworden, clandestien geaborteerd is en daarna onvruchtbaar is geworden. Je weet ook wie de dader was en wie de abortus pleegde. Het tweede uur wordt dit tot in de kleinste details uitgelegd. Je zou als kijker eens iets zelf in moeten vullen, zeg. Stel je voor! Walgelijk.
Veder: als je ervoor kiest om je acteurs Brabants te laten spreken, zorg dan dat ze dat kunnen. Nu is het Amsterdams/Goois met een zachte g. Doe het of gewoon in ABN, of regel Brabantse acteurs. Die moeten toch te vinden zijn?
93.9
Het is maar wat je voor ogen hebt bij het zien van een film. Wil je een vernuftig plot, dan is dit misschien niet jou film.
Mij maakt het niets uit dat een verhaal voorspelbaar is. Desnoods is er helemaal geen plot.
En ja alleen Brabante acteurs mee wil laten spelen ook al is de casting dan niet goed...
Brabo1985
Ik vond het Brabants juist sterk geimiteerd. Althans beter dan in andere films.
Het enige wat ik hoorde was iets van bakske troost of zoiets. Dat wordt hier echt nooit gezegd en is echt een uitdrukking van boven de rivieren.
Dezelfde fout maakte men in de serie Flikken Maastricht, daar had men het over 'fanfare' wat hier 'hermenie' wordt genoemd in dialect of Limburgse variant.
Goed verhaal verder, waarbij de film bij mij sterker overkomt door het plot op het eind te laten zien.
Leuke scenes met delen van Eindhoven en station Geldrop, waarin mooie klassiekers ons voorbij schieten.
Mooi is ook de duidelijke invloed van de R.K-maatschappij, die een zware stempel zette in het Brabant van toen.
Zonder twijfel vier sterren.
AmazingPP
Zeer sterk Nederlands drama met een uitstekende acterende cast. Mooie tijdsbeelden gecreëerd voor deze film en dat is werkelijk fantastisch goed gedaan. Een strak script, nergens is er een zin teveel of te weinig, het klopt gewoon. Eindelijk weer eens een Nederlandse film van niveau. 4 *
boemboem27
inderdaad mooie tijdsbeelden en, daar is dan ook alles mee gezegd.
de 60 en 70er jaren zagen er leuk uit.
maar een zwak verhaal nee niet mijn film
Pastaman
De regisseur maakt er niks van. Het boek nog maar eens goed lezen is mijn advies.
blurp194
Geen leuke film.
Als tijdsbeeld en sfeerbeeld op zich wel aardig gelukt vond ik, maar het verhaal is - hoe schrijnend het misschien ook is - wat vlak en veel te voor de hand liggend. Nou heb ik het boek niet gelezen, maar vergeleken met de boeken van Maarten 't Hart is de vertelling nogal erg aan de simpele en vlakke kant, er mist nogal wat diepte. Hannah Hoekstra speelt grotendeels goed, hoewel ook mij hier en daar de subtiele foutjes met het accent en het taalgebruik nogal stoorden - jammer, doe het goed of doe het niet.
Maar wat me vooral opdoet is de vraag achteraf, wat heeft deze film nou eigenlijk te brengen. Oubolligheid, grauwheid en gezemel overheersen het sfeerbeeld nogal, en waar er al iets van humor te bekennen is slaagt die er niet in me te laten lachen. Vrolijk word ik er zeker niet van, en het sfeerbeeld op zich is wat mager om alleen daarmee indruk te maken. Aan de positieve kant, het is in ieder geval geen stereotype Nederlandse film, en het erg zwakke begin - met een voiceover, alsjeblieft toch - wordt gelukkig wel vrij snel sterker.
Oh, wat ik nog vergeten zou, de omschrijving vind ik nogal misleidend. Er is geen sprake van een confrontatie die door Albert wordt gezocht, hij komt nogal passief en terloops achter de familiegeschiedenis. Een betere omschrijving zou zoiets kunnen zijn als 'we zien het leven van Tiny door de ogen van de opgroeiende Albert, die naarmate hij ouder wordt steeds meer inzicht krijgt in de gebeurtenissen die haar gevormd hebben. Pas op middelbare leeftijd krijgt hij uiteindelijk het hele verhaal compleet'. Dat doet ook recht aan de wat trage opbouw...
Waku
Somber en kil levensdrama die de kijker zo'n 50 jaar meeneemt in het traumatische leven van tante Tiny en het jongetje Albert die als rode draad mee loopt in de film.
De koude stugge relatie met haar ouders en het afzetten van Tiny tegen haar familie krijgt een betekenis waarom richting het einde van de film. En die is behoorlijk heftig.
" De Helleveeg" is een uitstekend drama van Nederlandse bodem.
Gelukkig komen er ook dit soort pareltjes los van Nederlandse bodem.
SimonV
Geen vrolijke, maar wel geslaagde film. De vormgeving van de verschillende decennia zijn er goed gelukt, op de OV-chippaal op het treinperron na. Het acteerwerk is goed, zeker van dat van Hoekstra die de hoofpersoon goed neerzet. Het script is minder: al na 15 minuten kan je vermoeden wat er gebeurt is en na 26 minuten weet je het eigenlijk wel zeker. Dat neemt niet weg dat de rest van de film wel de moeite waard is. De tijdssprongen worden leuk in beeld gebracht. Jammer dat karakter Albert nergens kritisch op zichzelf is.
m1chel
- 1948 berichten
In 2013 zag de roman De Helleveeg van auteur A.F.th. van der Heijden het levenslicht als onderdeel van de reeks ‘De Tandeloze Tijd’. De titel verwijst naar het personage Tiny, die als een ware helleveeg van de familie fungeert. De roman bevat een heftig thema dat moeilijk te verfilmen leek te zijn, maar regisseur André van Duren durfde het aan en komt met dit bitterzoete familiedrama. In de hoofdrol zien we een subliem acterende Hannah Hoekstra als Tiny. Sowieso zijn de acteerprestaties van de cast erg sterk, het is Hoekstra die in het oog springt als een verbitterde Brabantse Kenau.
Maar niet alleen qua acteerprestaties weet de film uit te blinken. Ook word het tijdsbeeld in de film, de film loopt van de jaren 50 tot en met de jaren 80, meesterlijk en zeer sfeervol neergezet. Werkelijk aan elk detail is gedacht. Zo zien we Tiny in de jaren 50 door een poort lopen, waarbij je op de daken welgeteld één televisieantenne ziet staan. Door de loop van de jaren worden dit er steeds meer. Dit zijn wellicht details waar niet iedereen op zal letten, maar die duidelijk maken dat de film met veel zorg en aandacht is gemaakt. Maar ook het hele algehele straatbeeld van de jaren 50, 60, 70 en 80 is subliem in beeld gebracht en zal de nodige nostalgische gevoelens bij de kijker oproepen. Dat alles is vastgelegd met zeer fraai camerawerk zorgt ervoor dat het absoluut een genot is om de film te bekijken.
Het thema van de film is schrijnend en zorgt ervoor dat je je als kijker meermaals niet bepaald prettig zal voelen bij de dingen die gebeuren. Zo gooit Tiny haar familie de nodige verwijten naar hun hoofd, probeert ze mensen te vergiftigen of zelfs dood te steken. Toch komt ze telkens net op tijd weer tot inkeer. Doordat je als kijker steeds in het ongewisse wordt gelaten vraag je je af waarom Tiny is zoals ze is. Dit wordt netjes bewaard tot het einde van de film en de ontknoping op zijn zachts gezegd is ontluisterend. Al moet de kanttekening worden gemaakt dat wie een beetje oplet het einde kan zien aankomen. Als geheel slaagt de film echter met vlag en wimpel en steekt deze met kop en schouders boven menig Nederlands product uit. We mogen dan ook concluderen dat deze film bij de bioscooprelease niet de aandacht heeft gekregen die het zeker verdient.
De Helleveeg is een sublieme boekverfilming waarin Hannah Hoekstra een absolute topprestatie neerzet. Zij wordt ondersteunt door een zeer sterk acterende cast en idem dito camerawerk. Ook geeft de film een fraai en sfeervol tijdsbeeld af van de jaren vijftig tot en met de jaren tachtig, waarbij de makers erg goed op de kleinste details hebben gelet. Het maakt van De Helleveeg een film zoals die eigenlijk maar eens in de zoveel jaar gemaakt wordt in ons koude kikkerlandje, maar als ze dan langskomen is het genieten geblazen.
tattoobob
Zeer sterke vermakelijke film van hollandse bodem.
Een niet voor de hand liggend verhaal en kwa orginaliteit zit het ook erg goed.
Hannah Hoelstra speelt de sterren van de hemel en is een genot om naar te kijken...ze heeft al wat andere goede rollen gehad maar deze is de mooiste.
Voor mij stijgt zij ook naar de top van de nederlandse actrices
Een film waar nederland trots op mag zijn.
Ebenezer Scrooge
De Helleveeg, naar de gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden, is een licht komisch drama dat zich afspeelt in het schijnheilige katholieke Brabant van de jaren '50 en is wat mij betreft een meer dan geslaagde film van eigen bodem. Tante Tiny, vanwege haar smetvrees ook wel gekscherend Tientje Poets genoemd, is met haar vinnige opmerkingen niet echt geliefd bij haar familie. Fantastisch gespeeld door Hannah Hoekstra, meermaals om haar moeten lachen. Die laatste opmerking tegen die dokter! Ook een leuk rolletje van Juul Vrijdag trouwens, als kennelhoudster. Het Brabants vond ik allerminst slecht, het kwam op mij veel echter over dan in films als Amazones en Van God Los. Met uitzondering van Gijs Scholten van Aschat, dat moet ik er wel even bij vertellen, dat Brabants van hem was gewoon niet goed genoeg. Een bakkie troost is inderdaad iets van boven de rivieren. Een bakske koffie daarentegen.. Over de aankleding niets dan lof. Heb na de film toch maar even opgezocht waar al die mooie decors zich bevinden: de Van Haren (schoen)fabriek in Waalwijk, de Eindhovense wijk Tivoli, het station van Geldrop... Vanavond worden de Gouden Kalveren weer uitgereikt en ik hoop echt dat deze film er een paar in de wacht sleept. Beste Actrice zou leuk zijn!
de grunt
Spijtig dat de Blu-ray geen Nederlandse ondertiteling heeft, het is hier en daar moeilijk te volgen.
clubsport
zeker geen slechte film Hannah hoekstra speelt goed en de locaties in de verschillende periodes zijn ook goed gedaan .
Toch was het soms wat tammig en hadden bepaalde confrontaties wat realistischer gekund zonder overdreven over te komen .
de grunt
En misschien wel de mooiste plek uit de film: de (loop)brug in het fraaie natuurgebied tussen 's-Hertogenbosch en Vlijmen. Gedurende de scène met Hannah Hoekstra en haar zus (Hadewych Minis).
Ebenezer Scrooge
Oh, tussen Den Bosch en Vlijmen, dat vroeg ik me dus ook al af maar kon het niet vinden. Ziet er inderdaad erg fraai uit daar. Dank voor deze informatie de grunt
Redelijke film over een jonge jongen wiens tante een geheim met zich meedraagt waar hij nog geen weet van heeft. Op zich een mooi verhaal, maar het familiegeheim is wellicht iets te nadrukkelijk aanwezig en ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat het hoofdpersonage een stuk beter uit de verf komt in het boek. Maar de film kijkt wel gemakkelijk weg en een aardige nostalgische sfeer tijdens de eerste helft dankzij de prima aankleding.
Ik herkende ook nog het oude industrieterrein bij de Achtseweg Zuid in Eindhoven (meerdere scenes, oa de scene met het bushokje).
coumi
Had hier iets meer van verwacht, viel me wat tegen. Het tijdsbeeld werd uitstekend getroffen, de acteurs doen allen vreselijk hun best(bij enkele bekende koppen kwam de zachte g nochtans over als een mal accentje), maar het is lang een te literaire en emotioneel afstandelijke film. Pas in het laatste kwartier, als blijkt welk drama zich in de jeugd van Tiny heeft afgespeeld, kwam er wat meer passie en gevoel tevoorschijn, maar dat oogde uiteindelijk toch als mosterd na de maaltijd. Bovendien zijn bijna alle personages boers en onsympathiek wat niet meehelpt om je met een van hen te identificeren. Hoekstra doet het in de hoofdrol zeker niet slecht, maar dit was een rol waar ze meer uit had kunnen halen. Tiny is voor mij lange tijd een vreselijk irritante vrouw, in plaats van de helleveeg met de scherpe tong die was aangekondigd. Laatste film trouwens die ik nog moest zien uit de rij van vijf die dit jaar genomineerd waren voor een gouden kalf, en er zat wat mij betreft geen een bij die ver boven het gemiddelde uitkwam. Tijd dat we in dit landje weer een echt goede verhalenverteller vinden.
hutsekluts
Een heerlijke sfeer in een prachtige setting. Decors, tijdgeest zijn prachtig neergezet. De film is hier gekarakteriseerd als een komedie/drama. Ik wil er tragikomedie van maken. Een drama is het zeker! Maar dat wordt luchtig verpakt. Hannah Hoekstra is geweldig!! Minder geweldig is de make up: we zien ruim 55 jaar uit het leven van Tiny, Albert en haar familie maar erg "mooi oud" zijn ze niet geworden. De make-up deed me denken aan de TV-kantine. Toch een zeeeeer dikke voldoende voor deze productie!
bjerik76
wat een hoge score, de (nep) accenten/dialect was al vreselijk om aan te horen tijdens de veel te lange en saaie dialogen.
de "oude" settings waren leuk om naar te kijken, sfeer kwam wel in beeld, maar daar haalt het echt geen voldoende mee.

'The Terminal' met Tom Hanks gaat vandaag het Netflix-aanbod verlaten

Nederlandse serie 'Rampvlucht' is een kijktip op NPO Start Plus