• 9.231.138 stemmen

3615 Code Père Noël (1989)

Horror / Thriller | 87 minuten

Genre: Horror / Thriller

Alternatieve titels: Game Over / Hide and Freak / Dial Code Santa Claus / Deadly Games

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: René Manzor

Met onder meer: Brigitte Fossey, Louis Ducreux en Patrick Floersheim

Gesproken taal: Frans

Plot 3615 Code Père Noël

"When the World of Childhood Encounters That of Horror"

De 9-jarige Thomas heeft een passie voor computers en is dol op superhelden. Op kerstavond verlaat zijn moeder het huis. Thomas is die avond alleen met zijn opa, een oude man die slecht te been is. Een psychopaat - die eruit ziet als de kerstman - heeft het op Thomas en zijn opa gemunt. Het is nu aan Thomas om zichzelf en zijn opa te beschermen.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Iemand die weet waar deze verkrijgbaar is?

avatar van Lui

Lui (crew films)

Indrukwekkende horrorfilm over een negenjarig jongetje dat eruit ziet als de kleine Rambo en alles van computers weet. Hij en zijn opa worden aangevallen door een psychopaat die zich verkleedt heeft als de kerstman.

De film steekt op geen enkel punt amateuristisch in elkaar en de regisseur weet wel van aanpakken. Ook bevat de film een aantal brute en dramatische scenes.

Zonde dat deze film zo onbekend gebleven is en geen dvd release gehad heeft! Wel is de film in Nederland op vhs uitgebracht door Cannon.

avatar van Mr Confused

Mr Confused

brucecampbell Hij wordt binnen een paar dagen uitgebracht op dvd en blu-ray door Camera Obscura.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

thanks!

avatar van John Milton

John Milton

Home alone cranked up to 15.

Hij is op fantastic fest in premiere gegaan, bijna dertig jaar later en heel goed ontvangen.

Leuk om even deze filmjournalist te beluisteren die erbij was: Ep. 487 - Minding the Gap - The /Filmcast - pca.st

(Even scrollen naar 27 minuten)

avatar van Basto

Basto

Komt uit op 4k UHD

avatar van Shadowed

Shadowed

Bijzonder.

Maar bijzonder maakt niet meteen perfect, ook niet hier. Manzor probeert er qua regie een apart sausje overheen te gooien en is met bepaalde aspecten zijn tijd ver vooruit maar ook ver achteruit. Als geheel komt het dan vervolgens neer op een 2,5*.

Als film zelf is het in ieder geval 1 van de meest wisselvallige films die ik heb gezien. Qua stijl schiet het constante alle kanten uit en doet daarna ook precies het tegenovergestelde. Ik heb het niet zo vaak eerder gezien dat een film constant zijn tegenpolen laat zien tussen stijlen.

Zo kent de film enkele zeer stijlvolle en moderne manieren van regie. De camera maakt aparte bewegingen en de stijl is niet zo bombastisch als dat we wel vaker bij dit soort films zien. Vervolgens schakelt de volgende scene over naar een bombastische en zeer ouderwets geregisseerde scene met oeverloos trage beelden en montage.

Het sfeertje is in ieder geval helemaal winterachtig maar de wisselvallige regiestijl doen de meeste spanning wegnemen. Ik kom er ook niet echt uit of dit nou een huilfilm, een kinderfilm of een slasher is. De toon verandert voortdurend en vind nergens zijn balans waardoor het warrig en bijna bovennatuurlijk aanvoelt.

Er zitten tussendoor genoeg sterke momenten en zwakke momenten in. De stille, bijna emotionele momenten werken erg goed maar de spanning en actiescenes totaal niet. De montage is soms zo traag en zo lomp dat het gewoon niet wil werken. Acteerwerk is dan wel weer van iedereen erg goed.

De minuten tikken relatief langzaam voorbij en de opbouw duurt wel een half uur, maar als het dan op de actie aankomt wil het vaak ook niet zoveel indruk maken. Soms erg sterke momenten tussendoor, maar het resultaat is ontzettend warrig en chaotisch. Punten voor het acteerwerk, uitstekende wintersfeertje en aparte momenten tussendoor.

avatar van Basto

Basto

Had nog nooit van de film gehoord, totdat Vinegar Syndrome aankondigde m op 4k uit te brengen.

Een franse cult horror, Rambo meets Home Alone. Dat waren genoeg signalen voor een blinde aanschaf.

Geen spijt, want het is een bijzonder fijn en vreemd filmpje met een hoop originele en gekke scenes. Leuk!

3,5

avatar van umbra

umbra

Ow ik vond deze verrassend goed, niet zozeer op vlak van horror, maar die typische late 80s stijl, decor, setting hadden iets heerlijk nostalgisch en wat sentiment. En die kiddo en die opa waren top duo, heb me hier als een kind mee vermaakt Ook het frans is wel een pluspunt.

avatar van Woland

Woland

Apart filmpje, dat zeker, en ook best vermakelijk. Home Alone is dé logische vergelijking (al is deze film eerder), maar dan meer Home Alone vs Straw Dogs. Of Rambo. Of Halloween, of zo. De film weet niet echt wat het wil zijn qua sfeer, en springt nogal tussen genres - van kinderfilm tot psychologische thriller tot slasher en weer terug - en weet daarom ook niet echt te beklijven daarin. Maar het is alsnog best leuk. De acteurs doen het prima, en met name het kleinzoon-opa-stel is aandoenlijk. En er gebeurt ook best wat in de film, waarin een als de kerstman verklede inbreker bovenstaande kleinzoon en opa terroriseert. Maar ook vice versa, want er wordt ook wel wat uitgedeeld vanaf met name dat jochie. Geen hoge body count of zo, maar veel meer geweld en psychische terreur dan ooit bij een kinderfilm zou horen. En een lekker jaren '80 sfeertje, dit was wel wat.

avatar van Theunissen

Deze vrij onbekende Franse kerstfilm (een Horror / Thriller film) heb ik eind vorige eeuw tijdens de kerstdagen 's nachts voor het eerst op de Duitse televisie (op de ARD of ZDF) gezien en maakte toen indruk op mij als kerstfilm. Omdat het echter al lang geleden is, besloot ik de film nog eens op te zoeken, te pindakazen en weer laat op de avond te bekijken tijdens de kerstdagen. Dit heb ik gedaan op kerstavond en hoewel ik me er weer mee vermaakt heb, maakte hij nu wel geen indruk meer en dat komt vooral omdat de meeste actie slechts suggestief (als kijker zie je dan niets) is.

Het technisch begaafde kind Thomas de Frémont (Alain Lalanne), hij kan elektronische apparaten programmeren, repareren en maken en is tevens ook automonteur, woont met zijn rijke (zaken)moeder Julie (Brigitte Fossey), zijn bijna blinde grootvader (Louis Ducreux) en zijn hond J.R. in een labyrint-achtig chateau. Hij stuurt op kerstavond via Minitel (het Franse interactieve systeem dat vanaf de jaren 80 werd gebruikt) boodschappen naar de kerstman, maar die worden echter onderschept door een zwerver (Patrick Floersheim), die dan naar het chateau gaat verkleed als kerstman. De zwerver blijkt echter een psychopathische moordenaar te zijn en begint een kat-en-muisspel op leven en dood met Thomas en zijn grootvader. Thomas weet echter zijn belager op doeltreffende wijze van zich af te houden met behulp van zijn elektronisch speelgoed en de vallen die hij in het kolossale chateau heeft geplaatst. Zal het Thomas lukken om zichzelf en zijn grootvader te beschermen totdat er hulp komt?

In de eerste circa 30 minuten maken we kennis met alle hoofdrolspelers en zien we dat Thomas een fan is van actiefilms (dat speelt hij in het chateau ook na samen met zijn hond J.R.), zoals "Rambo", dat Julie ondanks de dood van haar man een nieuwe vriend heeft, te weten Pilou (Stéphane Legros), en zien we dat de zwerver eigenlijk een kindervriend is, maar dat kinderen niet echt zijn vriend zijn. Als hij namelijk wilt meedoen met een sneeuwballengevecht rennen alle kinderen weg en als hij werkt als kerstman bij de nabijgelegen Printemps-winkel, die gerund wordt door Julie, en daar een meisje op zijn schoot neemt, zegt deze tegen hem:

"Je hebt geen leuk gezicht. Je bent de echte kerstman niet."

Hij slaat dan het meisje, wat wordt gezien door Julie en deze zegt dan tegen hem:

"Wat doe je? Ben je gek? U bent ontslagen."

De zwerver vertrekt vervolgens in zijn kerstmanpak, verft zijn haar en baard wit en lift naar Julie's chateau achter in een bestelbus vol met cadeaus voor Thomas, waarbij hij na circa 30 minuten de chauffeur vermoordt bij het bereiken van het chateau van de Frémont's. Hij vermoordt vervolgens ook Julie's tuinman en haar chef-kok (wat compleet buiten zicht wordt gehouden) en breekt in met een touw door de schoorsteen van de open haard van het chateau, waar Thomas onder de eettafel verstopt zit om zo de kerstman te kunnen zien en te vastleggen op camera's. De hond J.R. denkt echter dat de kerstman een indringer is (wat hij eigenlijk ook is ) en valt hem aan, waardoor J.R. uiteindelijk doodgestoken (dat wordt vreemd genoeg wel getoond) wordt door de kerstman met een lepel in het bijzijn van de geschrokken Thomas, die ervan overtuigd is dat de indringer een woedende kerstman is.

Wat volgt gedurende circa een uur, is een kat-en-muisspel waarin Thomas zijn beveiligingssysteem, verstopplaatsen en boobytraps gebruikt, evenals een arsenaal aan geïmproviseerde wapens, om zijn verzwakte grootvader te verdedigen en de indringer te bestrijden, die de telefoonlijnen heeft doorgesneden en de enige auto op het chateau heeft vernield. Ondanks dat de telefoon niet meer werkt, probeert Thomas via andere systemen (zoals een fax) contact op te nemen met zijn moeder, zijn vriendje Roland (François-Eric Gendron), de politie of wie dan ook. De indringer weet Thomas ook te verwonden aan zijn been met een mes en vangt hem ook op een gegeven moment, maar laat hem dan gaan terwijl hij tegen hem zegt:

"Ik win. Jij verliest. Nu verstop ik me en mag jij me zoeken. Goed?".

Julie, bezorgd over het feit dat haar telefoontjes naar huis niet doorkomen, belt de politie, die een agent naar het chateau stuurt om Thomas en grootvader te controleren. De zwerver vermoordt de politieagent (wordt eveneens compleet buiten zicht gehouden) en herovert Thomas, maar de jongen wordt gered wanneer zijn grootvader erin slaagt de zwerver neer te schieten met het geweer van de dode agent, terwijl Julie enkele seconden later thuiskomt met haar vriend Pilou en een verbijsterde Thomas aantreft, die dan stamelend tegen haar zegt:

"Het is mijn fout, mama. Ik wilde de kerstman zien."

Daarna is de film afgelopen na circa 90 minuten.

Tijdens het kijken van "3615 Code Père Noël" heb je zoiets van "verrek dit lijkt op Home Alone (1990)" en "Ja", dit is "Home Alone" en ook de enige versie waarin Kevin echt gevaar loopt en een pak slaag krijgt. En waar het gooien van een steen van een dak iemand zou doden in plaats van iemand alleen maar tegen de grond te laten slaan. Regisseur René Manzor klaagde de makers van "Home Alone" ook aan wegens plagiaat en had een goede zaak, aangezien deze film een jaar eerder uitkwam en er enkele overeenkomsten zijn, maar
de twee films zijn echter heel onderscheidend en verschillend.

"3615 Code Père Noël" heeft een mooie jaren 80 uitstraling en sfeer, waarbij de regisseur de camera goed gebruikt en hetzelfde geldt voor de belichting. Alles gebeurt in een donker huis (het is immers avond / nacht), waarbij de meeste verlichting afkomstig is van maanlicht, dat dan blauwe tinten heeft zoals veel films in de jaren 80. Wel is het jammer dat je de dood van de meeste slachtoffers van de zwerver niet in beeld te zien krijgt, maar dat geldt gelukkig wel voor de meeste creatieve / sadistische vallen (zoals eentje met dartpijlen). De technologie die Thomas gebruikt / maakt is niet zo ongelooflijk of te vergezocht en hoewel je je afvraagt ​​waarom zijn moeder hem enkele van de vallen (zoals een valluik) in het huis zelf heeft laten bouwen, past het goed bij de wereld die de film heeft gecreëerd.

Eng of grof (op het doden van de hond na dan) wordt het eigenlijk nergens, maar de film weet wel te boeien en is op bepaalde momenten ook spannend. Het is ook een film met een leuke soundtrack (te horen na circa drie minuten) die verder gaat dan de typische kerstmuziek die we vaak in kerstfilms horen. Nu horen we namelijk een leuke variant op "Eye Of The Tiger" van de Amerikaanse rockband "Survivor" en ook horen we tijdens de aftiteling het themalied "Merry Christmas" van de Welshe zangeres Bonnie Tyler.

De cast doet het goed en natuurlijk staan Patrick Floersheim (als de zwerver / moordenaar) en Alain Lalanne (als Thomas) hierin vooral centraal, al heeft ook Louis Ducreux (als de grootvader) veel schermtijd. De uitvoeringen van iedereen zijn goed en zeker gezien alles wat er gebeurt. Vooral Patrick Floersheim speelt overtuigend en hij heeft een constant losgeslagen en gestoorde blik om zich heen en in zijn ogen, alsof hij op elk moment alle controle kan verliezen. Maar omdat hij ook verdrietig is (vanwege de kinderen), zou je het ook kunnen verwarren met menselijkheid. En qua uiterlijk past hij ook redelijk goed bij de modernere look van een kerstman, wat goed helpt in deze film qua geloofwaardigheid.

Al met al is "3615 Code Père Noël" een leuke Horror / Thriller film met een kerstthema en dat met een aantal echt creatieve scènes. "3615 Code Père Noël" is ook een over het hoofd geziene film, die eigenlijk veel bekender zou moeten zijn. Iedereen kent wel "Home Alone" (welke ook vrijwel ieder jaar wordt uitgezonden op de televisie tijdens de kerstdagen), maar bijna niemand kent deze "3615 Code Père Noël" en dat is best jammer.

avatar van gotti

De film waar John Hughes z'n mosterd vandaan haalde voor Home Alone, naar het schijnt.

avatar van umbra

umbra

Misschien hoort dit eerder een 'Kerstklassieker' te worden tijdens de winterse feestdagen, tussen al die meuk