• 9.374.710 stemmen

Geregisseerd door: Michael Wadleigh

Met onder meer: Albert Finney, Diane Venora en Edward James Olmos

Gesproken taal: Portugees en Engels

Plot Wolfen

"They can hear a cloud pass overhead, the rhythm of your blood. They can track you by yesterday's shadow. They can tear the scream from your throat."

Christopher Van der Veer heeft net de inhuldiging van zijn renovatiewerk van de New Yorkse South Bronx achter de rug. Wanneer hij in de nacht met zijn vrouw en zijn hond in een klein parkje van Manhattan, onder het waakzame oog van een lijfwacht rondwandelt, slaat iets of iemand hen gade. De volgende morgen worden hun lijken teruggevonden, vreselijk verminkt. Inspecteur Dewey Wilson krijgt het onderzoek in handen en wordt daarbij geassisteerd door zijn adjunct Rebecca, een psychologe gespecialiseerd in terrorisme.

avatar van montenegro

montenegro

Mooi opgebouwde spanning die leidt tot pure horror in deze film gebaseerd op het boek van "Whitley Streiber". Sfeervol in beeld gebracht vanuit het standpunt van de Wolfen.

Enkel het gegeven van de "Wolfen" zelf is niet goed genoeg uitgewerkt, zeker als je het boek gelezen hebt en je meer weet over deze mysterieuze dieren.

Albert Finney is goed in de rol van speurder die "ogenschijnlijk" de met niets in verband houdende moorden onderzoekt.

Kijken deze film, voor mij ***1/2

avatar van yodek

yodek

Helaas heb ik het boek niet gelezen, wist ook niet wat te verwachten van de film, maar werd bijzonder aangenaam verrast.

Idd, het standpunt van de wolven wordt prachtig in beeld gebracht, ontroerend zelfs aan het eind van de film.

Verder een goeie b-film, met een grimmige sfeer.

Toppie!

avatar van yorgos dalman

yorgos dalman

Enkel Wolfen heeft Michael Wadleigh nog gemaakt na zijn veel geprezen documentaire Woodstock.

Weet iemand de reden waarom Wadleigh sindsdien niks meer van zich laat horen? Het feit dat de film commercieel flopte doet niets af aan het feit dat het om een technisch knap gemaakte, haast tegen het surrealisme aanleunende, symbolische, maar vooral ook bloedstollende thriller gaat.

Is het zo dat de markt gedicteerd heeft dat Wadleigh maar voortaan thuis moest blijven of heeft hij er zelf voor gekozen? Een soort zelf opgelegde ballingschap?

Als dat laatste het geval is, kan ik,en met mij velen denk ik, zo honderden 'filmers' opnoemen die zo grossieren met incompetentie, cliche's en knievallen-naar-de-geldschieters, dat die desnoods met geweld van de sets geweerd moeten worden. Daar waar Wadleigh of gelijksoortige eigenzinnige talenten zeker een tweede (of derde) kans moeten krijgen.

avatar van Lennert

Lennert

Een aardige film met goeie acteurs en een goed verhaal... toch miste ik een echt goeie transformatiescene, ik ben bang dat ik daarvoor the howling te vaak gezien heb. Ik geef hem ***

avatar van streeter

streeter

yorgos - idd tragisch wat er met Wadleigh is gebeurd (Wolfen was zijn laatste film - hij is momenteel buschauffeur). Ik zou er ook graag meer over willen weten. Was Wolfen soms een flop?

jvg102 schreef:

avatar van Wouter

streeter schreef:

Die Wadleigh maakte toch ook Woodstock? Geen idee of de film geflopt is, maar een soort van cultstatus heeft ie wel gekregen. De film zal wel last hebben gehad van de twee andere weerwolffilms uit '81: The Howling en An American Werewolf in London die zeker beiden hits werden.

Wat is de verklaring van de titel eigenlijk?

avatar van Reinbo

De moordenaars zijn geen terroristen, maar....

Ja dat snap ik ook wel, maar de spelling is zo vreemd. Is toch geen Engels woord wel?

avatar van Reinbo

Het zijn ook geen gewone wolves.

avatar van Caligula

Caligula

jvg102 schreef:

waar kan ik deze film ergens kopen

Bij de slager op 't hoekske.

jvg102

heeft iemand de film wolfen ook op videoband maakt niet uit ik zou er heel blij om zijn

Gr john

avatar van Wouter

Nee, wel op dvd.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

niet slecht, maar deze film liet iets teveel vragen achter ( wat misschien wel bedoeld was) een 3

avatar van Zinema

Toentertijd vond ik deze erg spannend, maar goed, ik was toen een jaar of twaalf. Ook Finney kwam destijds goed over. Moet hem herzien voor een eerlijke stem. En dat moet lukken, heb hem namelijk net gekocht op VHS voor een hele euro.

Ik was weer even zo blij als een twaalfjarige.

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Mensen, onderschat Marktplaats.nkl niet voor het vinden van obscure titels.

Ik vond er zelf een goeie ex-rental van de semi-klassieker Slaughter high en heb er zelf de originele VHS van bijv. Deranged en Wolfen weggedaan...

Je zou zomaar ineens toevallig geluk hebben...

avatar van Vascago

Vascago

Erg spannende bovennatuurlijke thriller, maar toch wringt er wat. Het laatste half uur ongeveer is me net iets te bizar. Niet meer geloofwaardig en dat weerhoudt me van een nog iets hogere score. De cast acteert prima, vooral Albert Finney is goed. De sfeer is mede dankzij de subtiele soundtrack ook erg fijn. Bovendien ziet de film er erg mooi uit dankzij goed camerawerk en een aantal prachtige shots. Jammer dat het laatste half uur qua verhaal wat uit de bocht gaat.

avatar van TinkerTex

TinkerTex

Een erg langzaam op gang komende politiethriller, met weerwolven. Ik werd die goedkope filters, die dienden voor het weerwolfperspectief, snel zat. Er gebeurde te weinig om de film echt boeiend te maken. Tegen het einde komt er wat schot in de zaak, maar dan is het te laat.

avatar van Zinema

Speciale sfeertje.

Uit hetzelfde jaar als Landis' An American Werewolf in London, komt deze Wolfen. Een film die het over een geheel andere boeg gooit. Voorzien van knap geschoten beelden vanuit het perspectief van de wezens, onderscheidt de film zich al snel. De camera schiet razend over het asfalt, hetgeen resulteert in een extra dimensie. De hierbij gebruikende filters zijn tegenwoordig wat achterhaald, maar dragen wel bij aan het speciale sfeertje. Het verhaaltje houdt tegen het einde nog maar weinig stand, maar voelt wel origineel aan.

Goed.

avatar van wite wolf

wite wolf

na lang zoek op het internet had ik hem dus eindelijk in huis. ik had hem all maar op een oude vhs band staan uit de tijd van de goede oude filmnet. en omdat ik ten eerste fan ben van de cult horror films en ten tweede ook een fan van wolven. hou van die film eerst is het muis stil behalve dan die twee die aan het vogelen zijn. en dan begint het spel tussen mens en dier

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Ik blijf het wonderlijk vinden dat regisseur Michael Wadleigh het bij deze ene speelfilm heeft gelaten.

Gaf het meedogenloze Hollywood dit eigenzinnige talent geen tweede kans na het floppen van deze film? Of ging hij vrijwillig in ballingschap?

(Bronnen op internet vermelden dat Wadleigh hierna buschauffeur is geworden, en thans ondernemer is bij een non-profit organisatie.)

Wie haalt hem over voor een zinderende comeback?

avatar van ipman-99

ipman-99

"There Is No Defense." ... " !!!

Horror-juweel (Heropfrissing) !!! 'Wolfen' is een heerlijke

opbouwende Horrorfilm waarin de Wolfen opbouwend mooi

uit de verf weten te komen. Het sfeertje en de soundtrack zijn

geweldig net zoals het gevoel van de jaren '80 dat me regelrecht

aanviel ! Het standpunt van de Wolfen wordt meesterlijk

neergezet ... echt geweldig gedaan. De spanning wordt

mooi opgevoerd en de cast levert puik sfeervol werk.

Eén van mijn favorieten films in het genre ... en deze heropfrissing

was nodig in deze wolfen-tocht die ik toch even aan het bewandelen was !

avatar van de grunt

de grunt

avatar van Left4Dead

Left4Dead

Vorige week deze film gezien en was vergeten om te stemmen. Maar wat een aangename verassing ik rijker ben geworden door dit "klusje"uit 1981. Geweldig voor die tijd en een heerlijk verhaal. Ik kan met gemak zeggen dat ik echt genoten heb van deze prent en is bijna 4** voor mij waard. Cult straalt er vanaf en een must voor de fan van horrorklassiekers. De sfeer is prima ingezet, het verhaal blijft heerlijk mysterieus.

Naar mijn smaak iets te laag gewaardeerd hier maar goed je moet nu eenmaal houden van dit genre en dan ook nog van de klassieker binnen het genre waar ikzelf niet eens zo door gecharmeerd ban. Voor de leeftijd een goed opgezet verhaal door een regisseur die van stage is verdwenen op vreemde manier.

avatar van baspls

baspls

"You've seen them, haven't you? You don't have the eyes of the Hunter. You have the eyes of the dead."

Prima (weer)wolf film uit de jaren '80, origineel concept van een politieman die onderzoek moet doen naar een moordzaak waar weerwolven achter zitten.

Albert Finney als een New Yorkse politieagent is misschien een vreemde casting keuze maar hij speelde best wel aardig. Verder was Edward James Olmos ook prima als een Indiaan. Dustin Hoffman wou heel graag de hoofdrol spelen in deze film maar werd geweigerd door de regisseur.

Wolfen heeft toch best een professionele uitstraling, dat komt vooral door de opnames in wide-screen en de locaties in New York. De beelden zijn mooi geschoten en de film heeft een prettig 80s sfeertje.

De weerwolven uit Wolfen zijn heel anders als de reguliere weerwolven, het betreft hier namelijk een Indiaanse mythe en het zijn geen mensen die in wolven veranderen. In plaats van mannen in pakken zoals in The Howling zijn de wolven hier getrainde wolfshonden. We zien niet veel van de wolven in de film maar we krijgen een soort beeld vanuit de wolf die zijn prooi achtervolg, vergelijkbaar met wat ze in Predator hebben gedaan. De gore was prima gedaan.

De film is een beetje langdradig maar heeft een prima spanningsopbouw. Michael Wadleigh's cut van de film was zelfs 4 uur lang, en werd toen snel bijgeknipt door 4 verschillende editors. Aan het einde voelde het wel een beetje gehaast.

De soundtrack van James Horner was mooi, maar zeker niet zijn beste werk. Sommige stukjes leken een beetje op de soundtrack van Aliens of Star Trek.

Het verhaal is wel best origineel maar vond ik uiteindelijk toch niet zo goed uitgevoerd. Het heeft een lekker mysterieus sfeertje maar was toch niet helemaal goed doordacht. Het boek van Whitley Strieber waar de film op is gebaseerd gaat ook erg anders.

Al met is Wolfen een prima 80s cultfilm, maar ik snap waarom de film destijds is geflopt. De kwaliteit van de nieuwe blue-ray is wel uitstekend, moet ik zeggen.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een rechercheur een brute driedubbele moord moet zien op te lossen. Zeker geen standaard weerwolf-film die het dan ook niet van de gore moet hebben, maar meer van de sfeer en spanning. Goed opgebouwde scenes en vooral mooi camerawerk en uitstekend locatiewerk. Wel wat aan de lange kant.

avatar van maurice32

maurice32

Al 35 jaar oud en hij blijft goed , 4 sterren waard .