menu

The Princess Bride (1987)

mijn stem
3,28 (655)
655 stemmen

Verenigde Staten
Fantasy / Komedie
98 minuten

geregisseerd door Rob Reiner
met Robin Wright, Cary Elwes en Peter Falk

Het verhaal speelt zich af in het fictieve land Florin. Prinses Buttercup wordt verliefd op de stalknecht Wesley. Het jonge stel zweert elkaar eeuwige trouw. Maar dan wordt Wesley tijdens een zeereis vermoord door een bende piraten. Buttercup gelooft stellig dat zij nooit meer van iemand anders zal houden. Vijf jaar later wordt zij ontvoerd door een stel boeven in opdracht van de duistere prins Humperdinck, die haar tot zijn bruid wil maken. Maar vanuit het niets, verschijnt er een mysterieuze man in zwart en met zijn meesterlijke vechttechniek probeert hij haar te redden.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=tD3WKbQRvQw

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Quentin
3,0
Leuk maar visueel en qua score behoorlijk gedateerd.

avatar van The One Ring
3,5
Ik had hier niet zo'n hoge verwachtingen van, volgens mij vooral te danken aan Gizzman's bericht, maar het viel heel erg mee. Sterker nog, de film wist me meteen voor zich te winnen.

Het eerste deel van de film, het stuk met die 3 mannen die de prinses ontvoeren, is dan ook eigenlijk wel het beste. De humor werkt hier het best en er zit een leuk zwaardgevecht in, die doet denken aan oude swashbucklers. Leuke korte rol van Wallace Shawn ook. De film zie ik niet zozeer als parodie, als wel als een zelfbewust sprookje.

De film blijft de gehele speelduur boeien, maar niet alle scènes zijn even goed helaas. Het merendeel gelukkig wel, maar de scène met Billy Crystal vond ik vreselijk. Ook de uiteindelijke confrontatie tussen Westley en de slechte prins stelt niets voor.

Waar de film vooral in slaagt is het ouderwetse fantasy-avonturen gevoel oproepen, mede dankzij de goede rolbezetting en de algehele aankleding (al is het in dit opzicht wel weer jammer dat de zwaarden van buigzaam plastic lijken). Inigo Montaya was verreweg mijn favoriete personage.
3,5*

avatar van Hectometerpaal
2,0
De hoge notering begrijp ik van geen kanten. Okee hij is 20 jaar oud maar dat betekend niet dat je het erg matige acteren moet accepteren of de hele flauwe "humor". Ik vind andere "avonturen"-films uit die periode stukken beter wat acteren en de daadwerkelijke avontuurlijke scenes. Als je denkt wanneer je die gemuteerde rat ziet dat de film nu eindelijk echt loskomt heb je het verkeerd. Dit was namelijk het laatste avontuurlijke moment in deze hele film.

avatar van Gish
4,0
Heerlijke film, en als de DVD kijkt vergeet dan niet de extra' s te bekijken. Je ziet dan hoe deze low-budget film met moeite, weinig geld maar met veel liefde voor het filmvak tot stand kwam.
Genieten dus.

avatar van valerio2003
4,0
een hele leuke film,echt de moeite waard om die te kijken
ik heb hem voor 2 euro gekocht nogwel

avatar van selientje
is dit nou een tekenfilm of een gespeelde film?

avatar van kappeuter
3,5
kappeuter (crew)
Nee geen tekenfilm. Normale speelfilm.

avatar van .Saar.
4,0
Best een leuke film. Ik had minder verwacht. Ik vond de acteurs goed en het verhaal leuk en origineel! Vooral het stuk "My name is Inigo Montoya. You killed my father. Prepare to die" vond ik erg grappig.As you wish...

avatar van davidov
De "series finale" van scrubs voor NBC (serie gaat waarschijnlijk verder bij ABC met seizoen 8 ) is min of meer 1 grote ode aan deze film.

s7 e11, mocht iemand het willen opzoeken.

Pastichio Rocker
Erg leuke film, was een paar weken terug weer op tv. Met verve gespeeld door de acteurs. Verhaal is niet heel erg origineel, maar dat hoeft ook helemaal niet bij dit soort sprookjes. Het was in ieder geval genieten geblazen. Het wordt tijd dat deze film een mooie special edition release krijgt. Goeie poster btw. 4*

avatar van Zuzuu
4,0
Zeer leuke actie, avontuur, romantische, fantasierijke kleurrijke film.
Er zit van alles in en dat maakt het zo bijzonder. Ik vind het alleen wel jammer dat zo een goede film weinig stemmen heeft vergeleken met andere top films.

Ik raad mensen aan om ook het boek te lezen.

3,5
gmx
Ik lees dat sommige de humor niet konden waarderen. Tja, het zal persoonlijk zijn, ik heb een aantal keren in een deuk gelegen in ieder geval. Verder een heerlijk sprookje,

4 *

avatar van Denden 100 Piek
3,5
Ik hoorde van deze film nadat ik Stardust had gezien en op imdb zocht naar soortgelijke films. Toen zag ik dat veel fans van The Princess Bride ook fans waren van Stardust, dus ik heb The Princess Bride opgezocht en gekeken. Ik vind dat de film inderdaad net als Stardust veel aktie, fantasie, humor en romantiek heeft, alle juiste ingrediënten voor een goed avontuur. Maar The Princess Bride is wel gedateerd op een aantal vlakken en dat maakt de film wat minder. Maar eerst zal ik vertellen wat ik goed vond aan de film, en dat is nog altijd een hoop. De acteurs spelen allemaal geweldig, vooral Montoya en de reus vond ik humoristisch. De vertelstijl kon me ook bekoren, een grootvader die voorleest aan zijn kleinzoon, die aanvankelijk niets voelt voor een onderbreking van zijn NES-game voor een oud verhaal uit een boek, maar uiteindelijk net als de kijker geboeid raakt door het verhaal. De gevechten in de film zijn uiterst vermakelijk, vooral het zwaardvechten. Wat de film erg gedateerd maakt is de muziek, dat me deed denken aan een soundtrack van een slechte televisiefilm. Ook vind ik dat de film, waarschijnlijk door een beperkt budget, de fantasiewereld waarin het verhaal zich afspeelt niet helemaal overtuigend weergeeft.

3,5 voor een lekkere avonturen/fantasiefilm met genoeg humor en avontuur.

avatar van Pantoffel
3,5
Heel aangename film om te kijken.
Niet nadenken gewoon fijn de gebeurtenissen volgen.
Het was grappig, in zekere zin spannend en had best mooi weergegeven.

Het was wel vervelend dat die jongen zijn opa zo vaak onderbrak, dat had van mij gerust een aantal keren minder gemogen.

confucius
Wie hier de favoriete rol heeft doet aan dit prachtig sprookje niets ter zake. Ieder speelt zijn/haar rol voortreffelijk. Er komt; bij mijn weten, niet één keertje een vervelend moment in. Dit is géén sprookje om bij in`t slaap te vallen. Men hoeft niet eens van sprookjes te houden om dit leuk te vinden. Ook de humor was om van te snoepen. (Er zat nogal veel - All in the Family - Rob Reiner humor in).
Een prachig sprookjesfilm, voor jong en oud, en dat voor twee euro las ik ergens.
"Gedateerd" las ik wat verder, nou, dat zijn, per definitie alle sprookjes hoor. Die vaststelling kwam zo "gedateerd" over vond ik.
Zal Confucius jullie eens zeggen wat hij dacht toen de film uit was!?
" Mijn huwelijk is ook een sprookje. Als ik thuis kom van mijn werk
zit er een princes op mij te wachten. Vier (4) Gouden Sterren.

avatar van Denden 100 Piek
3,5
confucius schreef:
Wie hier de favoriete rol heeft doet aan dit prachtig sprookje niets ter zake. Ieder speelt zijn/haar rol voortreffelijk. Er komt; bij mijn weten, niet één keertje een vervelend moment in. Dit is géén sprookje om bij in`t slaap te vallen. Men hoeft niet eens van sprookjes te houden om dit leuk te vinden. Ook de humor was om van te snoepen. (Er zat nogal veel - All in the Family - Rob Reiner humor in).
Een prachig sprookjesfilm, voor jong en oud, en dat voor twee euro las ik ergens.
"Gedateerd" las ik wat verder, nou, dat zijn, per definitie alle sprookjes hoor. Die vaststelling kwam zo "gedateerd" over vond ik.
De gedateerdheid is deel van de charmes van een sprookje, maar dat vind ik eerder bij geschreven sprookjes. Als sprookjes op film gedateerd raken, dan kunnen ze hun glans verliezen. Maar wat je verder te zeggen hebt over de film, daar ben ik het zeker mee eens.

confucius
Denden 100 Piek schreef:
(quote)
De gedateerdheid is deel van de charmes van een sprookje, maar dat vind ik eerder bij geschreven sprookjes. Als sprookjes op film gedateerd raken, dan kunnen ze hun glans verliezen. Maar wat je verder te zeggen hebt over de film, daar ben ik het zeker mee eens.

Als jij het zo bekijkt, dan krijg je van mij ook gelijk. Groetjes.

1,5
neo (crew)
Je vangt weleens wat op over films die je nog altijd moet zien. Zo hoor ik al jaren dat The Princess Bride erg leuk is en dat ik deze absoluut eens moet gaan kijken. Dat het zoveel jaren heeft geduurd geeft wel aan hoe zeer mij het interesseert om films snel te gaan zien (zelden eigenlijk). Hoe dan ook, het is een erg slechte film. Het op de hak nemen van sprookjes mag dan toentertijd vrij verfrissend zijn geweest, maar het het is even vervelend en flauw als soortgenoten als Robin Hood: Men in Tights en Shrek. In het algemeen heb ik eigenlijk ook wel gehad met parodie-films. Nee, het wachten tot je vijand naar boven is geklommen, dan een leuk praatje houden en dan pas duelleren trek ik niet meer.

Pastichio Rocker
Het is geen parodie.

1,5
neo (crew)
Men mixt allerlei elementen van sprookjes, neemt ze op de hak en speelt met de ingredienten.... Het is misschien niet een volwaardige parodie film, maar zo komt het wel op mij over.

rick@themovies
De makers hebben overduidelijk veel lol gehad, en dat straalt er ook wel van af. Zo nu en dan grappige surrealistische momenten, (te) vaak afgewisseld met flauwe grappen resulteren in een redelijke film. Althans, leuk voor een zondagmiddag als je verder niks te doen hebt.

avatar van erwku
3,5
Een banaal verhaal en een vreemde mix van parodie, romantiek en camp.

Belachelijk dus?

Niet voor mij. De humor en vooral de goede acteur en fantasierijke karakters maken dit toch een van mijn favoriete jeugd films. Ik vind het echt Camp en geen parodie, wie er zo naar kijkt zal een leuke avond hebben.

minpunt: camp of parodie, die keyboard achtergrond muziek is gewoon geen gehoor.

4,5
Wat is er banaal aan het verhaal?

avatar van erwku
3,5
mister blonde schreef:
Wat is er banaal aan het verhaal?


Meisje moet trouwen met iemand van stand, maar is verliefd op een gewone jongen die haar redt en ze leven nog lang en gelukkig.

avatar van Vinokourov
3,0
Matig kinderachtig uitgevoerd sprookje. Ik kon hier niet zo veel mee en vind dat ik met 3* nog best gul ben.

4,5
erwku schreef:

Meisje moet trouwen met iemand van stand, maar is verliefd op een gewone jongen die haar redt en ze leven nog lang en gelukkig.


Wat is daar banaal aan? Of heb jij een andere uitleg van het woord banaal, dan wat er in de van Dale staat?

avatar van erwku
3,5
mister blonde schreef:
(quote)


Wat is daar banaal aan? Of heb jij een andere uitleg van het woord banaal, dan wat er in de van Dale staat?


http://www.encyclo.nl/begrip/banaal

http://www.vandale.nl/vandale/opzoeken/woordenboek/?zoekwoord=banaal

http://synoniemen.net/index.php?zoekterm=banaal

lecks-almelo
vond het echt een hele slechte film, slecht gefilmd en ook nog heel nep

*2,5*

avatar van soom
5,0
As you wish..

Ik dacht tijdens de film aan romantiek zoals ik die in films als Enchanted, Ella Enchanted, (Belle en het Beest) en Stardust had gezien. Zoete, lieve romantiek, dus, afgezien van de wat hardere scenes. Robin past voor mij exact en precies in het rijtje van schattige, lieve meisjes die ik in die films had aanschouwd.

Cary Elwes, die ik in genoemde film Ella Enchanted had gezien (en in Saw), speelt hier, meer nog dan in Ella Enchanted en Saw (die laatste is natuurlijk logisch) een hartveroverende rol die mij vooral in begin en eindscenes pakte.

Al met al is Princess Bride geen al te betoverend sprookje zoals Enchanted, en wist hij me voor de eerste keer niet meteen te overtuigen. Desondanks zat ik soms echt met mijn hoofd tussen mijn handen geklemd en mijn armen op de steun voor mijn toetsenbord met een brede glimlach te kijken (en nee, je wilt helemaal niet weten hoe dat eruit ziet, nee ). Al snapte ik de helft van de dialogen voor geen meter, want a-technisch als ik ben, lukt het me niet om er ondertiteling onder te krijgen... Maar ondanks dat volgde ik de beelden. En beelden zeggen meestal meer dan woorden (toch?)
Anyway, een fijn sprookje, maar dus echt niet betoverend zoals Enchanted meteen in het begin al was. Wel een fijne 3,5*.

deTuinman
Ik krijg soms het gevoel dat mensen hier niet eventjes relativeren dat de film 23 jaar oud is.

Gast
geplaatst: vandaag om 13:30 uur

geplaatst: vandaag om 13:30 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.