Genre: Misdaad / Horror
Geregisseerd door: John McNaughton
Met onder meer: Michael Rooker, Tom Towles en Tracy Arnold
Releasedatum: 8 april 1993
Plot Henry: Portrait of a Serial Killer
"He's not Freddy. He's not Jason. He's real."
De berekenende en afstandelijke seriemoordenaar Henry Lee Lucas (Michael Rooker) deelt een appartement met de wat simpele Otis (Tom Towles). Wanneer Otis' jongere zus Becky (Tracy Arnold) komt logeren, lijkt zij tot Henry's gevoelige kant door te dringen. Maar Otis en Henry gaan ondertussen samen ook steeds vaker op pad, en dat blijft niet zonder gevolgen. Losjes gebaseerd op het leven van de seriemoordenaar Henry Lee Lucas.
Henry
Floating Woman
Mall Shopper #1
Mall Shopper #2
portishead00
Ik denk een zeer realiste film over het leven van een serie moordenaar.
Het komt op ons natuurlijk bizar over, maar seriemoordenaars denken weer net anders als wij.
harde realiteit maar goede film.
Ramon K
Ik was erg benieuwd naar deze film, mede omdat de film gemiddeld een 3,80 waardering op MM kreeg. Dus heb ik 'm maar eens bekeken. Op de hoes stond het veelbelovende "huiveringwekkend portret van een massamoordenaar" en " Een van de meest verontrustende films van de laatste jaren".
Maar wat kreeg ik tot mijn verbazing te zien?......een zeer mat tweederangs filmpje zonder enige diepgang. Dit is helemaal geen portret van een massamoordenaar, slechts een opeenstapeling van moorden die niet eens schokkend zijn. De spanning blijft helemaal uit, de dialogen zijn zeer slecht(bijv "it's you or them") en er is totaal geen sprake van een psychologisch inzicht in Henry's doen en laten. Ook de special effects waren goedkoop. Ook zaten er een paar onlogische elementen in het verhaal en de twee bijrollen hadden totaal geen motief voor hun acceptatie van Henry's daden. Alleen Rooker speelde sterk en redt de film van de totale ondergang. 2 sterren
FisherKing
Ramon; een paar verzachtende omstandigheden.
1) was een low budget film
2) toendertijd uniek in camera
3) ik geloof de eerste film die een serial killer vanuit dit standpunt beschreef ( en als "normaal" mens neerzette.
4) bevatte een excpliciete verkrachtingsscene ( daardoor ook verschillende versies in omloop geweest )
Ik blijf het een goede film vinden!
Chainsaw
Nergens briljant, maar het is Rooker en zijn angstaanjagende rol die de film naar een hoog niveau weet te tillen. Het personage Henry komt geweldig uit de verf, de vertolking is perfect. Verder nog pluspunten voor het grimmige, duistere sfeertje en een paar erg sterke scènes. Jammer genoeg lukt het de film niet deze sterke momenten door te zetten en zakt het hier en daar wat in.
3,5 sterren. Voornamelijk voor Rooker.
kimmie
Deze film was echt verre van realistisch, okay, het is dan wel een low budget film, maar de moorden waren echt te ongeloofwaardig voor woorden. Echt heel realistisch... Verder was deze film gewoon slaapverwekkend.
Leuk geprobeerd, maar toch echt mislukt.
Banjo
- 2035 berichten
een hele zieke film die in het midden iets in zakte. waar moord en (normaal) leven goed gecombineert werd. en waar ziek en normaal 1 werd.
ik heb nog een vraag zat zij in die koffer of niet?
hans vd togt
chiquita
Zeer realistische en verassende einde. Als Henry nou een leventje was gaan opbouwen met het zusje van Otis, dan was deze film gefaald.
Otis en zijn zusje waren wel irritant om te zien. Michael Rooker deed het goed.
Jammer dat de moorden wat oppervlakkig in beeld zijn gebracht. Er kon best wat meer mee gespeeld worden.
Bovendien miste ik het psychologische: de gedachtengang van Henry bij het moorden. Ik miste diepere oorzaken voor zijn daden. Dat hij simpelweg een slechte jeugd heeft gehad, deed het bij mij niet goed.
Bovendien is een serial killer toch een moordenaar die opeenvolgende moorden pleegt met min of meer dezelfde moordtechnieken die zijn moorden kenmerken?
Bij Henry was dit niet het geval, juist the opposite.
mister blonde
ik neem dus aan dat ie iedereen op het eind in brand steekt?
chiquita
ik neem dus aan dat ie iedereen op het eind in brand steekt?
haha....I wish he did.
Als het een uit American History X uitgestapte serial killer was, had ie best iedereen in brand kunnen steken.
FisherKing
Dat is toch het knappe van de film. Je eigen fantasie eens gebruiken.
Zo oppervlakkig is het wellicht niet in beeld gebracht. Je Weet het niet.
Iig Fantastisch goede film.
Diesel
Wat heeft AHX met serial killers te maken? Ik zie het verband niet...Of bedoel je AMERICAN PSYCHO?
Dat is toch het knappe van de film. Je eigen fantasie eens gebruiken.
chiquita
Zeurpiet. Nee, ik bedoelde American Psycho helemaal niet. Ik zag opeens een beeld van een NAZI SERIAL KILLER, die iedereen in brand steekt. Vervolgens kwam AHX bij me op.
Voor jou weliswaar vergezocht, maar dit kwam zo in me op. You can call me a psycho...
Ralfke
- 2075 stemmen
Deze film zet je – mijns inziens tenminste – gewoon aan het denken... je ziet de ene na de andere brute moord aan je netvliezen voorbij trekken op een manier... als of het de normaalste zaak van de globe is. Kil en mat gebracht, zonder enige emotie en mededogen voor de slachtoffers. Uitstekende donkere sfeer en goede muzikale ondersteuning van de rolprent. Henry en Otis zijn ziekelijk, al krijg ik – lopende de rolprent – bijna sympathie voor Henry. Hij redt Otis’ zus tenminste van die verschrikkelijk irritante, op sex beluste en lugubere Otis... Het einde is inderdaad erg verrassend te noemen en je moet deze film gewoon zien als het tonen van het reguliere leventje van een seriemoordenaar. Van die figuren lopen er in onze maatschappij ook gewoon rond hoor... Deze film pretendeert niet meer te zijn dan hij is (geen psychologische benadering, geen kijkje in de hersenpan van Henry, gewoon de kille feiten van de levenswandel van seriemoordenaars). ****.
FisherKing
Deze film zet je – mijns inziens tenminste – gewoon aan het denken... je ziet de ene na de andere brute moord aan je netvliezen voorbij trekken op een manier... als of het de normaalste zaak van de globe is. Kil en mat gebracht, zonder enige emotie en mededogen voor de slachtoffers. Uitstekende donkere sfeer en goede muzikale ondersteuning van de rolprent. Henry en Otis zijn ziekelijk, al krijg ik – lopende de rolprent – bijna sympathie voor Henry..
[knip]
Bij Henry was dit niet het geval, juist the opposite.

chiquita
Aha, daar is zeurpiet weer. 4.5* is waarschijnlijk veroorzaakt door het scrollen. Ik blijf bij de 3*. Die 'wijziging' heb ik niet eens gemerkt, hoezo jij wel? Je volgt me toch niet op de voet?
Diesel
Die 'wijziging' heb ik niet eens gemerkt, hoezo jij wel?
Je volgt me toch niet op de voet?
Diesel
Ik hoop dat je je nu wat beter voelt.
Voor mijn part geef je de film een halve ster.
De Knip
Matig geacteerd (buiten Henry=Rooker dan), soms gruwelijke beelden. Ja meer dan een opsomming van een aantal moorden is het dan ook niet. Lekker low-budget en B-filmerisch.
***
mikey
Klassieker in dit genre, wat dat ook zou mogen zijn. naargeestig en deprimerend beeld van de onderklasse in een Amerikaanse stad. Broer en zus delen een kamer met henry. Hun leven krijgt een verrassende maar 'positieve' wending wanneer henry alles behalve saai blijkt te zijn.4
as
Laat dat positieve maar vallen. weinig positiefs waarmee de spelers geconfronteert worden.
Was een paar jaar geleden dat ik hem voor het laatst zag. Dat neemt niet weg dat ik weer onder de indruk was van deze film. Naargeestig? Ja! Nog steeds Goed? Erg goed zelfs. Blijf bij mijn 4*en.
pjotr
Na de herziening van gisteren verhoog 'm naar vier en halve ster: Henry vind ik verreweg de beste film in het serialkiller-genre.
mikey
I know, maar die broer kon zijn moordpraktijken nogal waarderen en het meisje voelde zich erg tot henry aangetrokken.
leverafronny
Niet echt spannend, maar wel een leuk sfeertje en redelijk uniek. Alleen komt ie wat ouderwets over, zeker voor een film uit '86...
djelle
Sommige fragmenten deden me erg aan C'est arrivée denken. Vooral wanneer die moorden zo gefilmd werden. (Voor de rest natuurlijk niet zo veel gelijkenissen) Hij kwam inderdaad wel wat ouderwetser over dan hij eigenlijk is, maar wat ik vooral wat miste is een sterkere omkadering en uitdieping van Henry's karakter; de oorzaken, zijn verleden, de achtergrondinformatie in het algemeen.
Het was eerder een momentopname uit zijn leven, dat vooral de moorden belichte en in veel mindere mate de rest. Goed: je ziet iemand moorden, je weet dat hij geestgestoord is, en hier en daar kom je wel enkele pijnlijke details uit zijn verleden te weten die waarschijnlijk een serieuze impact zullen gehad hebben op zijn gedrag, maar de uitwerking van dat laatste is zeer vaag en vooral storend onvolledig.
Interessant "portret van een seriemoordenaar" maar nogmaals, zeer onvolledig, wat eigenlijk resulteert in een ietwat onstabiele schets. 2,5*

Mary and Max
Animatie / Drama, 2009