• 9.371.629 stemmen

Genre: Oorlog / Actie

Geregisseerd door: Lewis Seiler

Met onder meer: Preston Foster, William Bendix en Anthony Quinn

Plot Guadalcanal Diary

"The Victory picture of the year !"

De film gaat over een groep mariniers van allerlei pluimage. Centraal staan een taaie, idiote ex-taxichauffeur met een hart van goud, een moedige officier, de kapelaan van de eenheid, de clown van de groep en een ruwe Mexicaanse held die op zoek is naar wraak voor zijn afgeslachte peloton. De film volgt de rekruten vanaf hun kamp tot de eerste opdracht en door de hel van Guadalcanal.

Father Donnelly

Col Wallace E. Grayson

Ned Rowman

avatar van =michael=

=michael=

Waar is deze dvd te koop met nl ondertiteling?

avatar van stinissen

Ook met een hele jonge Richard Jaeckel , 17 jaar!

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

=michael= schreef:

Waar is deze dvd te koop met nl ondertiteling?

Bij bijna elke plaatselijke MM en op bol.com voor €5,99 bij de MM voor €4,99.

Goede film en verveeld niet.

avatar van bitnl71

bitnl71

Flauw propaganda-filmpje - zie het jaartal van verschijnen.

Prachtige film! Heb hem net gezien en vind de opnames gewoon prachtig! Ook verveeld de film op geen enkel moment!

avatar van =michael=

=michael=

bitnl71 schreef:

Flauw propaganda-filmpje - zie het jaartal van verschijnen.

Zijn er nog veel meer zoals:

Sahara 1941

Destination Tokyo 1943

Mrs. Miniver 1942 waar zelfs aan het einde reclame wordt gemaakt voor oorlogsaandelen!!!

enz, enz...

avatar van hkoster16

hkoster16

meer komedie. prograndafilm. overdreven geacteerd. flauwekul film

avatar van Petina

Petina

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Bij deze film spreken de waarderingscijfers voor zich.

Prima film, enige nadeel misschien is dat het zwart-wit beeld is maar daar wen je snel aan.

Een 7,

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Klassiekerzondag natuurlijk ook aan de oorlog, vooral op Bevrijdingsdag, en dat werd niet zo zeer een klassieker van naam als van leeftijd. Want dat werd deze Guadalcanal Diaries uit maarliefst '43 toen de oorlog en strijd tegen de Jappen nog lang niet gewonnen was.

Het beeld is van begin af aan treffend met de kerkdienst op het dek en daarmee een beeld ook te zien in docu's waar de mannen weken lang onderweg zijn. Even lijkt de film daarna in een lacune te raken met veel geklets en vooral niets en even vrees ik dat men de film gaat vergooien. Maar gelukkig schieten we daarna met de beschietingen van het eiland snel weer in gang waarop een aantal erg fraaie opnames volgen wanneer de landingsboten in hun tocht naar het eiland vanachter gefilmd worden met in de verte het strand, de jungle en de zware inslagen van de scheepsartillerie. De film vervolgd zich met een situering qua locatie die niet helemaal klopt met de ondoordringbare soms verstikkende jungle en grazige heuvels zoals Canal is, tegen het stoffige beeld dat we uiteindelijk krijgen, maar het kan er mee door.

Daarna is het vooral hollen en stilstaan wat de Guadalcanal Diaries betreft met details die best wel kloppen zoals de gevoerde guerrilla-oorlog en korte schermutselingen, de beschietingen in de nacht, regen en sluipschutters. Daartegenover staat toch iets teveel jolijt, er gebeurt niet heel veel, is het ook niet echt spannend en mis ik de echt zware ontberingen qua omstandigheden en ziektes wel een beetje. Het gevecht rond het ravijn met de holen en tunnels, en de banzai aanval op het einde, is vervolgens behoorlijk welkom omdat de film anders op een mager cijfer afstevende. Desondanks is het hinken op twee gedachten omdat de slag rond Guadalcanal niet gepaard ging met grote slagen. Dus ergens blijft de film dichtbij de waarheid.

Tenslotte doen archiefbeelden het altijd goed bij mij, is de jonge Anthony Quinn behoorlijk, en is het shot van de wachtloper bij donker in de regen erg mooi voor die tijd. Een topper bleek dit niet te zijn maar een goed cijfer mag zeker vanwege de moeite.