Genre: Oorlog / Drama
Met onder meer: Dylan McDermott, Steven Weber en Courtney B. Vance
Releasedatum: 30 juni 1988
Bekijk via CANAL+
Plot Hamburger Hill
"War at its worst. Men at their best."
Op 11 mei 1969 krijgen de soldaten van de 187ste Airborne Division de opdracht om heuvel 937, gelegen in de Ashauvallei, in te nemen. Hun taak wordt bemoeilijkt door zware regenval en kost veel mensenlevens. Op 15 mei krijgen ze de hulp van luchttroepen en wordt een bunker ingenomen. De gewonden worden afgevoerd en de post doorgenomen. 's Anderendaags gaat de strijd weer door. Er vindt een vreselijke veldslag plaats. Na een zeer bloedige strijd van tien dagen slagen ze in hun opdracht. Maar kort nadien komt het bevel om onmiddellijk de heuvel te ontruimen...
Pvt. Joe Beletsky
Lt. Terry Eden
Pvt. Elliott 'Mac' McDaniel
Galvan
mightyspawn
is een zeer goede film over vietnam. alleen heeft helaas niet de aandacht gekregen die het verdiende, doordat nog geen jaar eerder het bekende Platoon is uitgekomen. En ook nogeens Full Metal Jacket.
gimli f
Goede film wel, vooral vanwege de wat beklemmende sfeer...
LZA
Ik vind dit nog steeds een van de betere vietnamfilms. Indrukwekkende beelden, gevechten, soms wat overdreven momenten maar die zijn op een halve hand te tellen
, en niet te vergeten de muziek. Vooral de creepy Hamburger hill theme...prachtig!
(verwijderd)
ik vond 'm niet zo heel goed eigenlijk, niet echt overtuigend geacteerd
(verwijderd)
3 sterren = gemiddelde film, ik zeg ook niet dat ie slecht is ofzo
Droopy
Goede film die in mijn ogen een goed beeld en sfeer neerzet van de werkelijkheid (voor zover je dat kan beoordelen natuurlijk)
Haalt het nivo van saving privat ryan en Schindler's list niet vind ik.
Viel een beetje tegen, deze film. Ik las in de tv gids dat deze film vergeleken werd met Platoon en Full Metal Jacket, maar het niveau van deze films (vooral FMJ) haalt deze film zeker niet. 3*
U-96
- 2062 stemmen
Ik weet niet veel van de oorlog in Vietnam af, maar moet je toch eens die amerikaanse vlag zien op de voorkant van de film. Er kan echt geen beetje respect af voor de Vietnamezen die in de oorlog zijn omgekomen.>:(
Quido
Wat heb jij tegen de Amerikaanse vlag?? De hoofdrol in deze film is toch weggelegd voor de Amerikanen?? Als ze in Vietnam een film zouden maken over deze oorlog zouden ze misschien de Noord-Vietnamese vlag op de cover zetten! Zou je dan ook zeggen: "Hebben ze dan geen respect voor de gesneuvelde Amerikaanse soldaten?"
U-96
- 2062 stemmen
Ja okay, dat is wel zo Quido, maar ik zie in veel amerikaanse films dat ze alleen de vlag al als heilig beschouwen.
mstoffer
Hamburger Hill mag dan niet zo spectaculair ogen als bekendere Vietnam-films als de Deerhunter of FMJ, ik vind hem zeker niet minder. Het feit dat de film zich beperkt tot het veroveren van die ellendige heuvel, een militair object van generlei belang ook nog, geeft de film iets claustrofobisch. En dat je na alle ellende op de plek, van waaruit al je kameraden kansloos aan flarden zijn geschoten, een vlag plant, vind ik nog zo gek niet.
Sober, maar erg effectief.
LZA
Als je het zo bekijkt vind ik het ook wel een beetje flauw dat bijvoorbeeld bij "Soldaat van Oranje" geen vleugje van de Duitse driekleur in de poster verwerkt is
mstoffer
Elders (bij Platoon) wordt op MM gezegd dat HH een slap aftreksel is van Platoon etc.. Daar ben ik het helemaal niet mee ens (zie boven). Toegegeven, er zitten wat minder verhaallijnen in etc.; dit verhaal gaat namelijk over de opgave om die ellendige, strategisch totaal oninteressante heuvel te veroveren; dit als symbool voor de idiotie van de Vietnam-oorlog. Ik vond dat niet prettig om naar te kijken, maar is dat niet altijd het geval bij geslaagde oorlogsfilms? En dat totale glamourloze; dat vind ik bij een oorlogsfilm als deze eigenlijk ook een pluspunt.
yodek
Indrukwekkende, ontroerende (soms iets over the top qua drama) film ook. De muziek van Philip Glass draagt goed bij aan de beklemmende sfeer van de film. In ieder geval vond ik 'm goed genoeg om 'm aan te schaffen en te scharen onder de 'groten' (platoon, fmj, apocalypse now).
Beslist een vietnam film die ondergewaardeerd is.
De kleur rood zit er toch in.
GFM
Was inderdaad top deze film, geen Tour of Duty gevoel... Mooie poster trouwens, kende ik nog niet
The Goss
Ik heb eerst het boek gelezen. Ontzettend indrukwekkend over de totale waanzin in de Vietnamoorlog.
Na het boek de film gezien. Zoals zo vaak gezegd, viel de film behoorlijk tegen.
Voorbeeld. Er komen een aantal groentjes aan het front en sneuvelen direct. Ze zijn enkel te herkennen aan de naamplaatjes die ze op hun laarzen hebben gevestigd. In de film zie je dit wel, maar wordt totaal niet uitgelegd, waarom ze die naamplaatsje op de schoenen worden bevestigd. (De reden hiervoor is dat vaak hun kop eraf geschoten wordt samen met het naamplaatje en dan heb je weer een onbekende soldaat). In het boek wordt er wel drie pagina's over uitgeweid waarom dit wordt gedaan en dat maakt juist het boek zo sterk en des te beklemmender.
Mindflight
ik heb het boek niet gelezen, maar ik had wel gelijk door waarom er op begeven moment door de doc wordt gezegd "laat ze ook een extra naamplaatje in hun schoenen doen!".
dat is op het moment waarbij er een lijk is van een groentje, maar die ze niet kunnen identificeren, inderdaad, omdat het hoofd eraf is.
dus dan heb je zelf toch wel door waarom ze dan een extra naamplaatje in hun schoen moeten doen?
FX
Aardige film. Vooral de wanhoop die onder de soldaten heerste om die heuvel te veroveren, kwam erg goed naar voren. Voor de rest de bekende ingredienten (twijfel over de steun van het thuisfront, ondersheid maatschappelijke positie blank-zwart etc).
Ontstijgt het gemiddelde niet, 3*.
The Goss
Het ging me er ook niet om of ik het wel of niet zou hebben begrepen, maar om de uitwerking van de film ten opzichte van het boek. De uitwerking in de film is te mager. Het boek maakt ontzettend veel meer indruk dan de film. De totale waanzin van de Vietnamoorlog komt in het boek veel en veel beter tot zijn recht.
gandalf
Wat me het meest aangreep bij deze film was de bestorming van die heuvel 937 terwijl het zo enorm regende dat alles in modder veranderde. Maar verder was de film een aaneenschakkeling van losse fragmenten die geen samenhangend verhaal vormden. 2,5 *
nirvana
Vind ik bedoelde ik dus.
danuz
Zag hem net bij de blokker liggen (vraag me ook af wat ik daar in godsnaam deed), voor 2,99. Die moest ik gewoon meenemen, voor zo'n prijsje...

Spaanse film 'Nowhere' is één van de meest gestreamde niet-Engelstalige Netflix-films ooit

Ook deze vijf cultfilms kijk je vanaf nu gratis op PlexTV

Misdaadthriller 'The Bone Collector' morgen te zien op televisie

Netflix komt binnenkort met de geprezen misdaadserie 'Animal Kingdom'