• 9.378.954 stemmen

Geregisseerd door: Harry Kümel

Met onder meer: Ellen Vogel, Hilde Uitterlinden en Dora van der Groen

Releasedatum: 20 maart 1969

Plot Monsieur Hawarden

Verfilming van het gelijknamige, op ware gebeurtenissen gebaseerde, boek van Filip de Pillecyn uit 1935. Ellen Vogel speelt een als man verklede vrouw die in de negentiende eeuw in de Belgische Ardennen neerstrijkt. Haar teruggetrokken leven roept bij de dorpsbewoners veel vraagtekens en spanningen op, maar niemand vermoedt dat de aristocraat op de vlucht is voor de politie.

Monsieur Hawarden / Meriora Gillibrand

Rentmeester Deschamps

Axel, zoon van Rentmeester

Dienstmeisje

Walter, een bediende

Corien, een dienstmeisje

Emma, de kokkin

Met een beter script was dit een klassieker geweest, zelfs internationaal gezien.

En met een beter script bedoel ik meer diepgang en een beter einde.

De film ademt een Bergman sfeer uit. Ellen Vogel is erg goed. De regie is perfect.

Kan zijn dat ik bij herziening de film nog iets hoger waardeer. Ik denk het wel eigenlijk.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2078 stemmen

De debuutfilm van Harry Kümel. En hij toont hier toch wel klasse. De keuze voor b&w was om budgettaire redenen maar het ondersteunt alleen maar de droefgeestige sfeer. Mooi in beeld gebracht, mooie fotografie. Het verhaal is gebaseerd op een boek van Filip Pillecyn uit 1934. De film heeft een verhaallijn met lesbische ondertonen. Ik vraag me af of dat in het boek ook zo was in die katholieke jaren ‘30. Verder bevat het behoorlijk wat handelingen die ook symbolisch uitgelegd of ingevuld kunnen worden. Het lijkt me dat de vrouwelijkheid van Monsieur Hawarden wordt gewekt door het contact en de platonische relatie met de zuivere Axel. De prins die haar letterlijk wakker kust uit haar vermomming. En na deze bevrijding - en de dood van haar moeder - heeft ze de vrede gevonden en kan ze in vrijheid sterven.