Genre: Komedie / Drama
Gesproken taal: Duits, Engels en Nederlands
Releasedatum: 30 september 2004
Plot Simon
"He'll change your life"
Simon vertelt het verhaal van de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de Amsterdamse oerhetero en hasjdealer Simon en de schuchtere homoseksuele tandheelkundestudent Camiel. Tijdens een gezamenlijke vakantie in Thailand wordt de vriendschap ernstig op de proef gesteld, waarna de twee elkaar uit het oog verliezen. Als ze elkaar twaalf jaar later toevallig weer tegenkomen, blijkt Simon ernstig ziek te zijn.
Simon Cohen
Bram
Nelson
Floris
mister blonde
over onzin gesproken... ik wil gewoon niet dat iemand door de film heen lult. voor mij verpest dat de film waardoor de magie van een film verdwijnt (op dat moment).welk deel begrijp je nu nog niet?
BoordAppel
Ik begrijp niet hoe je het erg kan vinden dat de magie van de film (op dat moment) verdwijnt (je krijgt er ook nog wat voor terug), aangezien je de film gewoon nog een keer kan opzetten inclusief magie en al.
FisherKing
Ik vind zo'n commentaarstem ook vrij irritant, en het is me dan ook nog nooit gelukt er eentje af te kijken. Overigens zijn de meeste commentaartracks "bijzonder" saai.
Net of er iemand tijdens de film, terwijl je wilt genieten, tegen je aan zit te lullen, of in bioscooptermen gesproken, "de gast naast me zat steeds te praten...... "
Ik begrijp dan weer niet, dat je dat dan niet begrijpt
Niemands schuld hoor
Quido
Ik zie het hele 'probleem' niet omdat je niet verplicht bent de track te luisteren. Als je hem luistert is dit je eigen keuze geweest en kijk je de film ook niet om ervan te genieten, maar om meer achtergrondinformatie over de productie te krijgen.
93.9
Erg grappige en zeker ook weer originele film van Terstall.
Alleen wat super irritant dat, zeker aan het begin, de helft niet verstaanbaar was op DVD.
Als ie Nederlandse ondertiteling had gehad had ik 'm aan gezet!
FisherKing
Da's dan toch een blunder op de DVD.
In de bioscoopzaal was er uberhaupt geen probleem met het geluid.
DVD heruitgeven ?
93.9
Men articuleerde heel slecht.
Net als bij 'De Dominee' , daar kon ik ook veel niet van verstaan.
mister blonde
Psst.... Het is ook geen probleem
Bij mij wel trouwens. Ik kan niet goed uitleggen wat er mis was, maar het geluid was echt ondermaats.
Marcusnld
Doorsnee nederlandse film met tieten flauwe humor en vooral slecht acteren 2* maar dan alleen voor het wat overdreven verhaal
Webby
Simon is in New York
BARBARA SCHNEEMANN
New York - De film Simon van Eddy Terstall beleefde deze week zijn internationale première op het door Robert de Niro opgezette Tribeca Film Festival. De voor veel Amerikanen controversiële film liep eerder een Oscarnominatie mis, maar maakt in New York kans op een prijs.
Simon gaat over de vriendschap tussen de Amsterdamse hetero en hasjdealer Simon en de schuchtere homoseksuele student Camiel. De film ging 24 april op Manhattan in première voor een halfvolle zaal. Onder hen opvallend veel homo's en Europeanen.
Eddy Terstall is in New York om de première bij te wonen. Groots aangepakt was het niet. Om de regisseur en acteurs te onthalen waren slechts wat stoelen in het midden van de zaal afgeplakt met plakband. Terug in zijn hotel, met uitzicht op Ground Zero, nam de regisseur het matige onthaal voor lief. ''Het is natuurlijk jammer dat de zaal niet vol zat. Maar vertoond worden op dit festival is al een eer.''
Drie jaar na de oprichting is het Tribeca Film Festival hard op weg een toonaangevend internationaal festival te worden. Het twee weken durende evenement profiteert daarbij van de allure van zijn oprichter Robert de Niro. Deze prominente bewoner van het hippe stadsdeel Tribeca besloot in 2002 om zijn buurt met het festival een economische en artistieke impuls te geven nadat de Twin Towers er op 11 september 2001 waren ingestort. Met zakenpartner Jane Rosenthal stampte hij een organisatie uit de grond die dit jaar 250 films uit 44 verschillende landen toont.
Dat het festival prestige heeft is ook af te lezen aan het filmaanbod. Openingsfilm was de langverwachte Amerikaanse première van The Interpreter de nieuwe film van Sydney Pollack. In het rijtje speelfilms die hun buitenlandse première beleven, staat Simon. De film dingt zelfs mee in de competitie voor de beste speelfilm. De uitslag wordt op 30 april bekend gemaakt. ''Simon maakt best een kans'' zegt Terstall voorzichtig, ''hoewel homoseksualiteit, drugs, seks en euthanasie expliciet aan bod komen. Op dit festival kan dat wel door de beugel. Ik was niet verbaasd dat Simon die Oscarnominatie niet haalde.''
Terstall heeft nog weinig reacties van filmdistributeurs gekregen. ''Alleen een distributeur van homofilms heeft zich geïnteresseerd getoond,'' zegt Terstall. ''Maar Simon ís helemaal geen homofilm! Ach, een Amerikaanse carrière is ook niet mijn doel. Ik ben heel tevreden in Nederland.''
De film draait deze week nog drie keer. De laatste twee voorstellingen zijn uitverkocht. Het publiek reageert wisselend. Twee Zweedse filmdistributeurs liepen halverwege de film weg, andere bezoekers kwamen met betraande gezichten de zaal uit. Een jonge New Yorker die in de filmindustrie werkt, vond het een geweldige film. ''Maar misschien alleen voor filmhuizen in kosmopolitische steden als New York of Los Angeles.''
Voor Terstalls cocktail van homohuwelijk, drugsgebruik en euthanasie lijkt het merendeel van de Amerikanen nog niet klaar.
Bron: Het Parool - 28-04-2005
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Geen ster erbij voor de tieten?
Hahahaha, fantastische opmerking.
Als je tieten ziet, moet je toch wel een voldoende geven?
Tenminste, zo denken de nederlandse filmmakers erover, volgens mij...
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Inderdaad, ik heb het niet kunnen ontdekken. De acteerprestaties vond ik juist sterk. Maar dat is mijn mening.
T_fuckin_montana
Bijzonder sterke Nederlandse film met een werkelijk fantastische rol van Cees Geel, geniaal. Ik weet geen nederlandshe acteur die hier beter ingepast zou hebben. De emotie wordt heel subtiel opgevoerd naarmate zijn dood dichterbij komt. De dood van Simon hangt als een zwart laken over de film, zonder dat er te veel woorden aan vuil worden gemaakt. Samen met "Van God los" (totaal ander genre) de beste Nederlandsche film die ik ken. 4.5*
Blijft ge-wel-dig. Een van de weinige films, waarbij ik het niet droog kan houden.
Poisonthewell
Hele mooie film. Ik was bang dat ie door de hype tegen zou vallen, maar het blijkt een van de betere Nederlandse films ooit. 4,5*
HiLL
Mooie, goede, ontroerende, grappige, typisch Nederlands en toch weer niet, leuke film.
Simon wordt fantastisch neergezet en ook zijn vriend Camiel. Twee prachtrollen! Verdere cast is ook goed! Behalve Johnny de Mol, al heeft ie een zeer kleine rol, dat vind ik een flutacteur.
Die neuk scene is geweldig gemaakt

En die flauwe grappen met die heerlijke lach van Simon..wahaha heel leuk!
Pierre1
Helemaal mee eens, goede acteerprestaties, een verrassend verloop van het verhaal, geloofwaardige en sterke personages, maakt het een film met een lach en een traan, maar wel eentje die je bijblijft, en da's knap.
Wat ook knap is, is dat dit 1 van de weinige films is waarbij ik, net als gotti, het moeilijk had om het droog te houden. 4,5*
Pierre1
Welke fim heb jij dan zitten kijken? Of weer maar 1/3 gezien?
En de enige tieten die ik zag, was op het strand (en een enkele keer in bed volgens mij). Lijkt me vrij gewoon dacht ik toch. Een coltrui is ook zo warm.
Naomi Watts
Tieten zijn natuurlijk de meest abnormale dingen om te zien.
Pierre1

Lijkt mij ook, topless zonnen is toch normaal, zeker in zo'n vrijgevochten vriendenkring als die van Simon. En in bed, weliicht ligt zijn vriendinnetje altijd met een shirt aan in bed
Vond het een vrij preutse film voor Nederlandse begrippen.
empirekees
BEST ACTOR IN A NARRATIVE FEATURE
Cees Geel....Tribeca Film Festival 2005
Leuk!
Hier het overzicht van winnaars op de Tribeca site: http://www.tribecafilmfestival...
SSeagal
Dankzij Moviemeter gisteren even weer gezien...:D Man wat een lekkere film! Ik kreeg het er weer koud van, net als de eerste keer. Samengaand met een gevoel van vrolijkheid en dat is nu juist de kracht van de film, twee emoties die de film je meegeeft, ook lang nog nadat de film voorbij is. De mix van humor en drama, zo mooi samen gesmolten. Die aanstekelijke lach van Simon die je nog voor je ziet als je je ogen sluit. Ik zou haast zeggen dat je door de film wat positiever tegen het leven aan gaat kijken. (Voor diegene die dat uiteraard wat minder deden eerst.) Simon verandert je leven staat er op de hoes.....Simon veranderd Simon in mijn geval....of eh..man...ik sla wartaal uit geloof ik, haha! Deze film doet gewoon wat met me en ik denk dat er vast meer mensen hetzelfde ervaren, top! Zo..he, dat moest ik even kwijt..:D

Oranje boven! Dit zijn de best beoordeelde Nederlandse films ooit gemaakt

De beste Nederlandstalige films per genre, volgens MovieMeter

Karakter