• 9.376.792 stemmen

Geregisseerd door: Bong Joon Ho

Met onder meer: Song Kang-ho, Kim Sang-kyung en Kim Roi-ha

Gesproken taal: Koreaans en Engels

Plot Salinui Chueok

"The worst of them will stay with you... forever."

1986. De provincie Gyunggi. Het lichaam van een, op beestachtige wijze, verkrachte en vermoorde vrouw wordt gevonden. Twee maanden later vindt een serie soortgelijke verkrachtingen en moorden plaats. Een speciale eenheid wordt in het gebied ingezet. Samen met de twee lokale rechercheurs, Park Doo-Man en Jo Young-goo, en de uit Seoel afkomstige Seo Tae-Yoon moeten ze de zaak zien op te lossen.

Detective Park Doo-man

Park Hyeon-gyu

Kwok Seol-yung

avatar van movie*freak

movie*freak

heb hem gister gezien vond hem best wel leuk

***

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11913 berichten

Zowaar een Aziatische film die ik goed vond! Sfeervol, spannend, maar briljant zou ik het niet noemen. Trouwens wel stukken mooier dan Seven. Een ruime 3,5*

avatar van megaman

megaman

Weet iemand nog meer aziatische films in dit genre (zoals deze film dus). Zo ja, willen jullie het dan eventjes wat titels opnoemen als het kan. Alvast bedankt.

Memories of Murder: Spannende film die je telkens op een dwaalspoor brengt en af en toe wat humor bevat. Toppie!

avatar van Lucretia

Lucretia

Een hele goede film alleen het einde is frustrerend.

Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.

Er zijn veel goede Koreaanse films die een klein beetje in dit genre passen: H, Say Yes, Tell me something, Sympathy for mr. Vengeance...

avatar van Artemis

Artemis

Een van de beste films die ik ooit heb gezien. Na de aftiteling lag ik nog 2 uur wakker na te denken over deze film.

*5 sterren

avatar van sambal

sambal

voor een aziatische film

had ik echt niet verwacht dat hij zo goed zou zijn

de acteer prestaties waren enorm top

het verhaal klopte van het begin tot het eind

zonder meer een van de beste aziatische films ooit gemaakt

4,5 *

Pastichio Rocker

Topfilm. Nog beter dan David Fincher's Zodiac wat mij betreft.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Pastichio Rocker schreef:

Topfilm. Nog beter dan David Fincher's Zodiac wat mij betreft.

Zeker goed vergelijkbare films, en ik moet zeggen dat ik deze ook sterker vind dan Zodiac. Goed geacteerd en die complete wanhoop van de politie en het gebrek aan goede opsporingstechnieken.

avatar van peacekeeper

peacekeeper

In de vergelijking met Zodiac valt me wel op dat Memories of Murder graag gebruik maakt van zwaar aangezette muziekstukjes en slo-mo momenten die mij uit de realiteit van het onderzoek en het moment halen. Bij Zodiac werd ik meer in de film gehouden door een subtieler gebruik van stijlelementen en trukerij.

Het acteren en de regie in Memories of Murder vond ik onevenwichtig; zo waren vooral de openings- en eindscene prachtig opgebouwd, maar de verhoren vond ik dan weer veel te banaal worden.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

peacekeeper schreef:

maar de verhoren vond ik dan weer veel te banaal worden.

Op zich klopt dat wel, maar ik moest toch er toch ook wel om lachen (beetje vreemde, zwarte humor die de film wat lichter maken, ik vond dat wel okay).

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Prachtige film, ondanks het onbevredigende einde! Je zit de boel helemaal te volgen en dan blijkt de moordenaar gewoon een van de primal suspects door de vingers geslipt te zijn, blijkens laatste scène. Maar veel humor en veel sfeer maken dit een zeer bekijkenswaardige trip.

avatar van darkjaap

darkjaap

samen met old boy de beste aziatische film die ik ooit gezien heb

zo vreselijk spannend, zeer goed verhaal en erg goed geacteerd. Aziatische films zijn zo mooi in elkaar gezet en weten de spanning zo goed te houden en dat is bij deze film ook zeker het geval.

afgewisseld met de humor maakt deze film een dikke 4,5* waard

orbit schreef:

Nee, want die DNA test geeft toch duidelijk aan dat degene die ze denken dat het is het juist niet is, en ze dus geen flauw idee hebben wie het dus wel is. De seriemoordenaar (die nooit een prime suspect, laat staan een verdachte was) komt op het einde van de film even terug naar de plek waar het allemaal begon.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Overdonderend!

Memories of Murder is waarschijnlijk een van de beste misdaad-films van de afgelopen jaren. Zo niet, een van meest heerlijke karakter-studies. Ieder personage staat hier centraal van een overdonderende prestatie.

De film behandeld vele thema's in een solide balans. De humor hier is absoluut niet goedkoop en wordt behoorlijk teer verwerkt. Iets wat ik keer op keer terug zie in die Zuid-Koreaanse films. Visueel o-o-g-v-e-r-b-l-i-n-d-e-n-d mooi!......de een na andere prachtige beeld.

Cinematografie meer dan dat ik het kan omschrijven. De inwerking van licht staat massief met de beelden. Muziek erg subliem. Wekt toch wat sympathie( wat idd nodig is). Ik zou iig niets tegen hebben als dat wat retorische was.

Memories of Murder is een film die je absoluut niet kan of wilt missen. Aanrader!

avatar van Day-V

Day-V

Jammer dat je op het einde nog steeds niet weet wie het gedaan heeft.

Maar verder wel een super goede film (beelden, acteurs, muziek, verhaal)

avatar van MrVengeance

MrVengeance

Vond dit echt een prachtige film! Heerlijke shots, en geweldig acteerwerk. Je leeft echt mee met de personages, en de onmacht die ze hebben! Kan hier een hele pagina vol over schrijven, maar ik hou het kort. Een top 10 notatie! En een 4.5*

avatar van Zandkuiken

Zandkuiken

Bijzondere prent. 'k Heb het wel altijd een beetje moeilijk met films waarbij de zwarte humor steeds meer naar het achterplan verdwijnt om dan om te slaan in een volbloed drama. Op zich werkt die omschakeling hier wel, maar 't geeft een film in mijn ogen altijd iets onevenwichtig. Hetzelfde gevoel had ik bij (verder heeft die hier niets mee te zien) Gran Torino.

Toch heeft Memories Of Murder genoeg troeven in huis om een fijne filmervaring op te leveren. Zo is de cinematografie bij momenten erg mooi en ook de soundtrack is nu en dan overtuigend. De humor in het eerste deel kon ik wel pruimen en ook de slotscène is magnifiek.

Geen briljante cinema, maar wel een bijzondere film die het genre op een verfrissende manier benadert.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Heerlijk gedetaileerd moordonderzoek.

Spannend, tragi-komisch en prachtig gefilmd.

Veel beter dan het merendeel van de politie-thrillers uit Azie.

Trouwens ook beter dan het merendeel van de politie-thrillers uit de rest van de wereld.

Niet te verwarren met zoiets als Police Story (met Jackie Chan). Dit is veel meer real life en heel af en toe wat richting Starsky&Hutch (de originele TV-serie).

avatar van Darbie

Darbie

Met Excuses aan Wendyvortex.

(van wie ik deze film geleend heb.)

Zo saaaaaaaaaaaaaaai, dat ik de film na 1 uur en 10 minuten en uitgezet.

En nu heb ik de televisie op Nederland 1 staan en zit ik naar de "Marc-Marie theatershow "te kijken om een beetje bij te komen.

Ik geef toe dat dat heel erg is; maar ik ben ook maar een mens.

( Marc-Marie begint nu te zingen: Televisie uitgezet)

avatar van starbright boy

Interessante film. Te onevenwichtig om echt een favoriet te worden, maar zeker boeiend.

De film begint als een zwartkomisch verhaal over een seriemoordonderzoek in de jaren '80. En dat viel samen met de overgang van Zuid-Korea van een dictatuur naar een democratie. Langzaam verdwijnen de komische elementen wat meer naar de achtergrond en gaat de vrij donkere achtergrond van de film (dictatoriaal Zuid-Korea) de film domineren.

De humor in het eerste deel van de film werkt soms erg goed, maar is vaak niet al te subtiel en flauw. De look van de film was me soms wat te steriel, vooral in een aantal lelijke slowmotionscenes. Maar meestal was het wel sfeervol, met mooie muziek ook.

Wat de film voor mij ook interessant maakte is hoe de morele principes van de agenten tegenover de morele principes in de maatschappij worden gezet. Met geweld bekentenissen ontlokken is gewoon en wordt pas ongewoon als de pers er in de periode dat Zuid-Korea evolueerde naar een democratie wat al te veel van gaat zeggen. De directe aanleiding van de veranderingen in Zuid-Korea was de marteling (en dood) van een student.

Meer dan een politiefilm over een moordzaak is dit een film waarin Zuid-Korea een zwarte periode uit haar geschiedenis aan het verwerken is. De humor doet me vermoeden dat het in Zuid-Korea nog steeds een beetje een taboe-onderwerp is.

avatar van Derekbou

Derekbou

Veel positieve reacties hier. Ik vond het eigenlijk maar een redelijk simpel detectiveverhaal, zoals er in Amerika al zoveel van zijn geproduceerd. Het verhaal is erg rechttoe rechtaan met hier en daar een verse moord, dan weer een onterecht opgepakte verdachte, gevolgd door een steeds maar groter wordende wanhoop bij de twee rechercheurs. Steeds in dezelfde volgorde. Het was me allemaal iets te bekend en vertrouwd. Een pluspunt voor mij is dan juist het onconventionele, open einde dat de film iets meer diepgang geeft. Helaas komt die diepgang twee uur te laat.

Op de acteerprestaties verder niks aan te merken, hoewel af en toe wel wat te theatraal naar mijn smaak. Met de grof-komische elementen had ik niet veel problemen, je moet er van houden. Het vloekt echter wel een beetje met de ernst die Memories of Murder op de meeste momenten probeert uit te stralen.

Memories of Murder is een onderhoudende film en zit productiegewijs goed in elkaar. Het mist echter voldoende onderscheidend vermogen om in het geheugen te blijven hangen. Een probleem waar detectivefilms vaak mee te kampen hebben naar mijn idee.

avatar van Jack Sparrow

Jack Sparrow

Knappe film, je leeft erg mee met de personages en de wanhoop die het onderzoek naar de moorden met zich meebrengt. Deze film heeft een zeer mooie cinematografie en meeslepende muziek. Een uniek punt aan de film is dat er een apart soort humor in is verwerkt. Dit is iets wat je niet zo snel bij een serieus onderwerp als dit zou verwachten. Joon-ho Bong heeft deze humor ook gebruikt in The Host. Echter bij een film als The Host verwacht je eerder wat humoristische scènes. Ook bij The Host werkte dit. Het lijkt alsof de regisseur deze humor, wat je zou kunnen kenmerken als een soort van zwarte humor, als zijn handelsmerk gaat gebruiken. Ik ben benieuwd wat deze regisseur nog meer gaat brengen in de toekomst.

Ik sluit me zowaar aan bij Onderhond op de vorige pagina.

Nogal rare film met rare personages die soms onnavolgbare dingen doen. Een soort potpourri van filmgenres die niet bepaald altijd goed werkt. Vooral de humor niet.

avatar van Blokland

Blokland

Quentin Tarantino benoemde deze film tot een van zijn favoriete 20 films sinds 1992. Ik zie wel waarom. De film is humoristisch en spannend en blijft na afloop nog lang resoneren...

avatar van Ramon K

Ramon K

Een soort potpourri van filmgenres die niet bepaald altijd goed werkt.

Dat valt toch wel mee? Een hele mooie seriemoordernaar-thriller met wat donkere off-beat humor die me heel goed is bevallen. Welke genres zijn er dan nog meer 'in the mix' gegooid? Verder ook geen last gehad van rare personages (op die agressieve trapperd na mischien).

Misschien nog wel beter dan de twee thrillers van Fincher. Dikke 4*

Pastichio Rocker

De eerste helft is meer gericht op humor zoals dat gestuntel in het veld, het vervalsen van bewijsmateriaal en hun onorthodoxe verhoortechnieken en de tweede helft gaat meer richting thriller/drama. Je ziet ook de ontwikkeling in de hoofdpersonages die hun baan in het begin niet al te serieus nemen, maar later alles op alles zetten om de dader in de kraag te vatten.

avatar van Fortune

Fortune

Ik las ergens een recensie die over deze film ging dat je deze absoluut niet moet kijken als je op het einde wilt weten wie de moordenaar is.

Moet zeggen dat dit een geweldige film is maar op het einde weet je nog niet wie het gedaan heeft, erg frustrerend vond ik.

Maar de moordenaar komt gewoon in beeld dus even pauzeren op het goede moment en je weet wie het is.

Nee hoor.

avatar van Fortune

Fortune

jawel hoor op ongeveer 48e minuut

Pastichio Rocker

Nope. Je ziet nooit zijn gezicht.