• 9.374.609 stemmen

Met onder meer: Harrison Ford, Kelly McGillis en Lukas Haas

Gesproken taal: Duits en Engels

Releasedatum: 23 mei 1985

Plot Witness

"A big city cop. A small country boy. They have nothing in common... but a murder."

Samuel Lap is een jongetje uit de Amish-groepering die getuige is van een moord wanneer hij met zijn moeder Rachel reist. De politieman John Book gaat undercover in de Amish-samenleving wanneer de moordenaars het op de jongen gemunt hebben. Book moet zich helemaal inleven in deze voor hem onbekende levensstijl en hij ontwikkelt gevoelens voor Rachel.

Vond ik destijds erg goed, als dertien/veertien jarige. Moet ik nog een keer zien.

avatar van jackie

jackie

Zeer goede thriller.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Uitstekende thriller met goede Ford, mooie McGillis en een jonge Viggo Mortensen. Een van de weinige films waar de Amish-gemeenschap toestemming gaf om een film met ze te maken.

avatar van FisherKing

FisherKing

denk zo'n 4 keer gezien.. blijft spannend en onderhoudend..Harrison Ford op zijn best!!

avatar van Armin

Armin

IJzersterke thriller. Bijna klassieker. ****

avatar van neo

neo

altijd wel spannend gevonden, maar er zaten naar mijn mening nogal wat saaie scenes in.

avatar van gotti

Redelijke film. Aardige cast (vooral Ford, de rest was wel aardig) en een ook aardig verhaaltje (wel vaker gezien, maar wel goed uitgewerkt). 3*

avatar van jedymaster

jedymaster

goede film maar ja ook niet moeilijk als harrison mee doet en is die script schrijver lucas haas een nederlander?

avatar van wackyboy

wackyboy

Lukas Haas speelt gewoon Samuel, het jongetje. Heeft inmiddels redelijk naam gemaakt als acteur, goed voor 33 films, volgens IMDB. Of ben ik nou gek en bedoel je iemand anders?

Ben ik trouwens de enige die een beetje een hekel krijgt aan Harisson Ford?

avatar van roda

roda

een ontzettend sterk thriller/drama, met Harrison Ford in zijn beste rol.

de film begint als een thriller, het middenstuk is drama en eindigt weer als een thriller. perfect gedaan vind ik.

centraal staat de interesante maar vreemde cultuur van de Amish, kortom een erg onderhoudende en interesante film. 4.5*

avatar van Vuile_Hond

Vuile_Hond

Amusant, maar meer ook niet. Nergens ontstijgt het een driesterrenniveau mijns inziens.

avatar van 93.9

93.9

Vond het begin en middenstuk ietsjes beter dan het einde.

Toch een hele amusante film!

avatar van Dylan Blanker

Dylan Blanker

Uitstekende spannnede en onderhoudende thriller met een goede Harrison Ford. Bovendien sfeer, en een spannend einde! Alleen soms nogal zoetjes en sentimenteel. *** en een half (3,5).

Desondanks echt de moeite waard!

avatar van Waku

Waku

Spannende thriller met uitstekende rollen van Ford maar vooral Lukas Haas.

De film weet spanning prima te mixen met emotie en dat is gelijk de kracht van "Witness"...

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Hele goede thriller! Een aantal klassieke memorabele momenten ook ('don't know much bout biology...') en een ijzersterke Ford (precies zoals hij het beste is, functioneel en niet te opvallend)

avatar van El Niño

El Niño

Ik heb hem pas gezien voor een project op school voor het vak Levo. Ik dacht eerst dat het een saaie film zou worden, maar ik vind het echt een top film! Met hele goeie acteurs!

avatar van wesbrina

wesbrina

Hele goede thriller met een goede sfeer !

Harrison Ford in een hele onderhoudende film.

avatar van savi_7

savi_7

er is ook een comedy van gemaakt met een soort zelfde verhaal weet alleen niet meer hoe de film heet, weet nog wel dat het met een mooie blonde dame is waar het Amish jochie met die blonde trouwt

avatar van predator

predator

• 1948 stemmen

Mooi verhaal, goede acteurs, prachtige sfeer.

avatar van mrmedieum

mrmedieum

Mooie film, verhaal is goed, acteurs acteren ook uitstekend en het verhaal is ook goed.

Vooral Harrison Ford en het Amish-jongetje acteren goed!

5*****

avatar van Fangs

Fangs (crew films)

Spannend, emotioneel en met goed acteerwerk en een origineel verhaal. > 3.5*

avatar van The One Ring

The One Ring

Het kan goed al weer 10 jaar geleden zijn dat ik deze film voor het eerst zag, maar ik ben hem daarna nooit vergeten. Bepaalde scènes zijn me op de een of andere manier altijd bij gebleven. En gisteren zag ik hem dan eindelijk weer. En tot mijn verbazing bleek de film ook echt zo mooi te zijn als ik me herrinner.

Ford speelt hier zijn beste rol, maar ook de rest van de cast is sterk. Zelfs Lukas Haas als klein jochie. Daarbij zijn enkele scènes gewoon prachtig, met als hoogtepunt toch wel het dansen op de radiomuziek.

En het had ook een hele flauwe film kunnen worden. In Hollywood had het zo gekunt dat Ford zelf uiteindelijk ook een echte amish werd. Maar Weir overdrijft het nergens. Er ontstaat wel een soort begrip bij Ford voor de amish, maar hij zal er nooit echt bij horen. Ford wordt dus nooit een soort Danst met Wolven of laatste samurai. Het leven met de amish is meer als een soort van rustpunt in zijn leven, maar hij zal daarna toch weer verder moeten met wat hij daarvoor deed. Op papier klinkt dit nog niet zo bijzonder, maar in de film werkt het wonderwel.

Daarbij komt nog eens dat Weir alle scènes bijzonder fraai weet te schieten. Weir maakt altijd films die iets Hollywoodachtigs hebben, maar er toch weer net bovenstaan. Elke scène komt net iets bijzonderder over dan in Hollywood gebruikelijk is. Daarbij weet Weir ook valse sentimenten te ontwijken. De film kent emotionele momenten, maar ze zijn wel oprecht in mijn ogen. Ook bevat de film veel spannende momenten. Maar naast een thriller vind ik dit net zo veel een drama of een romantische film. Enige minpunt is de trage start. Pas vanaf de moord wordt het interessant. Maar er zitten daarna ook geen zwakke momenten meer in.

4*, met kans op verhoging

avatar van Quentin

Quentin

Aardige film met een uitstekende Ford en een aantrekkelijk McGillis. Spanning was (m.u.v. een enkele scène) niet te vinden en de film bleek veel meer bij de genres drama & romatiek thuis te horen. Jammer dat het verhaaltje zo simpel en oppervlakkig bleef, gelukkig geen voorspelbaar sentimenteel einde. dik 3*

avatar van aerogp1

aerogp1

Fijne film. Wel ongeloofwaardig dat de boef het op het eind zomaar opgaf.

avatar van Tarkus

Tarkus

Mooie film, die wel een slecht en zeer ongeloofwaardig einde heeft.

Harrison Ford speelt zijn rol met verve, en dat doet ook de mooie Kelly McGillis.

Spijtig dus van het eind, anders zou de film zeker een 5 sterren waard zijn.

Wat ook betreurenswaardig is, er wordt op de hoes en ook op het OSD vermeld dat de Engelse sound 5.1 is, maar daar is totaal niets van te merken en is gewoon 2.0 geluid, en dat is voor een Special Collector's Edition zeer spijtig.

avatar van by_the_way

by_the_way

Vandaag sinds jaren weer eens gezien. Harrison Ford in z'n beste rol ook Kelly McGillis en Lukas Haas spelen zeer goed. Brilliante (spannings) muziek en mooi camerawerk. Het eind was voor mij de druppel om hem een dikke 4,5 te geven, zenuwslopend! Het bouwen van de schuur had van mij opzich niet gehoeven het geeft ook weinig waarde aan de film. De moord in de WC is natuurlijk ook geniaal qua spanning.

avatar van mrmedieum

mrmedieum

De film is niet voor niets genomineerd voor 8 Oscars (!) waaronder beste film, won er uiteindelijk 2.

Hele goeie thriller vind ik zelf! Ik vind het zelfs de beste film van Weir.

avatar van basketballerke

basketballerke

Verbaas me een beetje over de lage score. Is toch wel een zeer sterke film, bevat veel. Harrison Ford heb ik altijd een geweldig acteur gevonden, hier laat hij dan ook een geweldige prestatie zien, zo niet misschien wel zijn beste. Een paar scènes mogen zeer spannend genoemd worden, zoniet de spannendste ooit. Daarnaast vind ik ook een enorm pluspunt dat het niet een standaard sentimenteel verloop krijgt. Wat dat betreft sluit ik me aan bij The One Ring.

Wat me nu van de volle laag afhoudt is dat ik hem wat traag vond op momenten. Maar ik heb een sterk gevoel dat na herziening hier best wel eens een 5 sterren film in zou kunnen zitten. Voor nu dus een hele dikke 4,5*.

avatar van wicomave

wicomave

Gisteren deze film weer teruggezien. Vind het nog steeds een goede film, alhoewel wel wat traag hier en daar. De film houdt het midden tussen drama en thriller, en hinkt daarmee wat te veel op twee gedachten naar mijn smaak.

avatar van dje-em

dje-em

mooie thriller, snap alleen niet waarom er romantiek als genre vermeld staat, dat was meer een zij verhaal. dan mag je er ook wel comedy achter plaatsen wanneer hij die irritante jongens een mep verkoopt