• 9.371.495 stemmen

Geregisseerd door: Manoel de Oliveira

Met onder meer: John Malkovich, Catherine Deneuve en Luís Miguel Cintra

Gesproken taal: Engels, Frans, Duits en Portugees

Plot O Convento

Het gaat over de Amerikaanse professor Michael Padovic (Malkovich) en zijn vrouw Hélène (Deneuve). Padovic werkt aan een boek waarin hij wil bewijzen dat Shakespeare eigenlijk een Spanjaard was. Hij vermoedt dat een aantal cruciale documenten om zijn these te onderbouwen zich bevinden in de bibliotheek van het afgelegen klooster Arrabida. Padovic en zijn vrouw worden in het klooster ontvangen door de vreemde beheerder Baltar. Baltar wordt betoverd door de geimzinnige Hélène en hij poogt haar te verleiden. Om de aandacht van de professor af te leiden laat hij deze in de bibliotheek assisteren door de jonge en mooie Piedade.

avatar van DwarreI

DwarreI

Querelle, vertel eens iets over je persoonlijke nummer 1!?

avatar van Querelle

Querelle

ehm lastig om het na een paar weken nog helder te formuleren. Het is eigenlijk een soort gothic verhaal van een filmmaker die normaal vrij kleinschalige en praterige cinema maakt. Het gaat eigenlijk over een soort krachtmeting tussen een satanist, een professor die op het verkeerde spoor zit, een femme fatale en een hedendaagse nimf. De film zit bomvol verwijzingen naar klassieke literatuur, Goethe's Faust en Shakespeare, de Bijbel en de Griekse mythologie. Maar naast het feit dat de film zoveel wetenswaardigheden bevat is hij ook best spannend, komisch en mooi geschoten. De muziek is soms bombastisch, maar vind ik erg passend en de bovenatuurlijke zaken die plaatsvinden worden weliswaar low budget, maar bijzonder effectief in beeld gebracht. Eigenlijk een perfecte samensmelting van 2 van mijn lievelingsgenres: Het literaire drama en gothic. Ik weet niet of hij lang op nr. 1 blijft staan, maar een bijzondere film is het zeker.

Niet zo snel met iets te vergelijken, maar als ik toch iets moet noemen: Orphée, en le Testament d'Orphée van Cocteau.