Saddle the Wind (1958)
Genre: Western
Geregisseerd door: Robert Parrish
Met onder meer: Robert Taylor, Julie London en John Cassavetes
Plot Saddle the Wind
"Brothers with guns who... Saddle the Wind"
De ietwat stoïcijnse Steve Sinclair heeft zijn verleden als gevreesde gunslinger de rug toegekeerd en hij runt nu de ‘Double S Ranch’ in Colorado. Steve komt in de problemen, wanneer zijn jongere, rebelse broer Tony met zijn attractieve verloofde, de voormalige saloonzangeres Joan Blake, op zijn ranch verschijnt. Tony's schietlust baart Steve echter grote zorgen. Als Tony zover gaat dat hij iemand doodschiet en bezittingen van kolonisten in brand steekt, moet Steve, die inmiddels verliefd geworden is op Joan, Tony wel tot de orde roepen.
Steve Sinclair
Hemp Scribner
Brick Larson
Joe (onvermeld)
Poster...hummm...
Drie verschillende posters gevonden; zal zsm 1 daarvan indienen.
Poster 2: http://tinyurl.com/6ddwog
Poster 3: http://tinyurl.com/5n8tat
Deze Western komt rond aug. 2008 op DVD uit.
Barfly
Prima western met een nog betere Robert Taylor. Niet een typische westernacteur, maar hij heeft er toch wel een aardig aantal op zijn naam staan.
In deze heeft hij te maken met zijn jongere broer die de rust in de omgeving danig verstoord met zijn haantjesgedrag.
Een goed gebracht verhaal in een mooie omgeving, maar de film wordt wel gedragen door Taylor, al valt geen enkele andere acteur echt uit de toon. Een minder bekende western misschien, maar wel een aanrader.
Dogie Hogan
Uitstekende Western met prima vertolkingen van zowel de hoofd- en bijrolacteurs. Ook het landschap, de Colorado Rockies, draagt bij aan het prachtige verhaal.
Film-Noir acteur Charles McGraw voor het eerst in een Western gezien en nog wel prima als gunfighter, waar ook echt dreiging van uit gaat. De film begint zelfs met hem.
Klein minpunt is de aantrekkelijke zangeres/actriceJulie London; evenals in Western 'Man of the West' heeft ze hier bijna de gehele film een expressieloze, haast stoïcijnse gezichtsexpressie. Meer passie en minder houterigheid is gevraagd! Maar haar stem mag er zijn!
Verder wat jammer bij ingezoemde acteurs, wat in de studio is opgenomen en wat te duidelijk te zien is.
De DVD transfer (R-1) met witte subs is prima; af en toe is wat filmgrain te bespeuren.
Een Western om vaker te zien, kortom aanrader.
Een verdiende IMDB *8/10.
- 19677 berichten
Mooie western, met Taylor als rots in de branding, zoals ik hem het liefst zie.
(Hij is sowieso een van mijn lievelings westernacteurs. Zeker een plaats in mijn top 5)
Het is hier al allemaal zo'n beetje gezegd, ook de bijrollen zijn goed bezet.
Cassavetes in een westernrol is ook wel ongebruikelijk, maar hij brengt het er goed vanaf.
En inderdaad, zoals Dogie_Hogan al zei, Julie London zit wat strak in haar 'keurslijf'(maar wát voor een lijf!)
Had wel wat meer pit in mogen zitten.
Dit is weer een pracht aanvulling voor mijn western DVD collectie.
Ik had de film wel al eerder gezien, maar ik wil proberen alle westerns met Taylor te pakken te krijgen.
Erg vreemd dat die maar zo mondjesmaat te vinden zijn, terwijl Taylor toch een ster van jewelste was in zijn tijd.
Misschien met wat geduld...
Dogie Hogan
N.a.v. de wat houterige, tamme/fletse vertolking van Julie London, 'Man of the West' ook met actrice/jazz-zangeres Julie London, uit hetzelfde jaar gekeken. In die Western laat ze toch wel meer, naast haar prachtige 'body', van haar acteertalenten zien. Maar er had meer ingezeten, tov vele andere (Western) actrices. De regisseur had zitten slapen lijkt het...
In beide Westerns loopt Julie trouwens. ondanks het ruwe landschap, voortdurend in de mooiste zondagse kleren rond, terwijl de mannen om haar heen er wel stoffig en vuil uit zien. Deze situatie zien we ook in Westerns als 'Backlash' met Donna Reed in de mooiste outfits, of in 'The High Chaparral' tv-Westernreeks, waar Linda Cristal in bijna elke episode haar gigantische garderobe 'showt'. Regisseur Clint Eastwood besteedt aan deze veelvuldig gemaakte Western fout door zijn toenmalige collega's ruim aan-dacht in een documentaire op de Budd Boetticher DVDboxset.
Om misverstanden te voorkomen even dit, i.v.m. Julie London:
Het feit dat zij in 'Saddle the wind' wat flets overkomt betekent niet dat ik haar een slechte actrice zou vinden.
In andere films, en TV series,heb ik (veel ) beter van haar gezien.
Daarbij komt natuurlijk ook nog dat niet de actrice, maar de regisseur verantwoordelijk is voor het eindresultaat.
Dat is tenminste mijn mening.
Die heeft zich hier duidelijk meer geconcentreerd op de overige personages in het verhaal.
Actrices in 'onkreukbare' costumes, en perfecte make-up, is natuurlijk des Hollywoods.
Dat was destijds nu eenmaal zo (en nu vaak nóg) en je hoort mij daar niet over klagen.
De actrices moesten er ook als sterren uitzien destijds.
London was daarbij ook als zangeres een grote ster, en vooral ook bekend om haar glamoureuze verschijning, met navenante outfits.
Bekijk de talloze foto's uit haar topjaren maar eens.
Julie London heeft nog aardig wat westernrollen op haar naam staan, buiten de reeds genoemde.
The wonderful country, Drango, Return of the frontiersman, en gastrollen in o.a. Zane Grey Theatre, Laramie en Rawhide.
In haar latere jaren speelde ze dan (en zéér goed ook) zo'n 131 afleveringen lang (1972-1979)in 'Emergency', aan de zijde van voormalig 'Laramie' westernster Robert Fuller.
Die serie is in zijn geheel op de Duitse TV te zien geweest herinner ik mij nog goed.
London's zangkwaliteiten staan overigens ook buiten kijf.
Op Youtube zijn heel wat van haar soft-jazzy songs te vinden.
Maar dat is natuurlijk een ander verhaal.
Dogie Hogan
HIER nog artikel over deze Western, ook mbt inbreng Julie London.
Quote:
'Julie London manages to look beauty parlor fresh thoughout the movie, (complete with false eyelashes). Unfortunately, though she sings prettily at one point during the movie, Miss London, who never cracks more than a brief, pained smile, is remarkably inexpressive when speaking or gazing in rather sullen discomfort at her intended bridegroom and her future brother-in-law. I kept wishing she’d bust out with her great rendition of “Cry Me a River” whenever one of the brothers started to chide or jolly her out of her funk, but alas, Miss London never seems to be caught emoting in this movie, much less singing for fun or showing signs of overt joy or sorrow. Of course, that could be due to an underwritten part, the grim circumstances that her character comes from or that she sees in this Colorado valley, but, since I’ve seen her do the same routine just after this movie in Anthony Mann’s Man of the West and Robert Parrish’s best western, The Wonderful Country, I’m beginning to wonder if Julie should’ve stuck to singing.
I should mention that one of the nice parts of the movie was the restrained treatment of the growing understanding between Julie London and Robert Taylor as the story progresses. Theirs is not a grand romance, but the pair have their tender moments as he tries to explain his mixed feelings about his brother and she discovers his true nature. The thought crossed my mind that Julie's role may have only existed to give Taylor a sounding board to discuss his troubled conscience out loud, which could explain the lack of substance to her character.'
Justinw
Goede western van Sturges ditmaal in samenwerking met Parrish. En vooral de Sinclair's doen het goed. John Cassavetes doet het zeer goed en dit is de eerste keer dat ik hem tegenkom in een western. Ik kan altijd graag naar de kerel kijken als hij acteert. Ook Robert Taylor als gepensioneerde gunfighter doet het goed.
Mijn mening over Julie London is prima. In alle films die ik tot nu toe keek van Sturges hadden vrouwen een kleine tot geen rol. Hier houd ik wel van. Ik heb niet altijd zin in z'n standaard western roman! Dus de charmante verschijning van London in deze film voldoet meer dan genoeg.
Jammer dat sommige scenes iets te overduidelijk overgingen van outdoor naar een indoor filmset. Je hoorde het meteen aan de echo die z'n studio dan produceert.
@Brix
Ga er zonder meer van uit dat (de busty) Julie London talent heeft. Zeker muzikaal! Jammer, dat de regisseurs onvoldoende haar (bij-) rollen in (Western) films hebben ingevuld.
Lees dat ook weer over Western The Wonderful Country, die ik - ook vanwege Julie - graag zou willen zien.
@Dogie_Hogan:
Mijn eigen mening over Julie London is ook positief.
(Die van JustinW eveneens zie ik)
The Wonderful Country komt nogal eens langs op TCM.
Mooie film (m.i.)
Dogie Hogan
Goed nieuws: de ARD zendt deze Western uit op zondagochtend 17 oktober a.s. vanaf 00.50 uur.
trebremmit
Grappig detail, het plaatsje waar deze film zich afspeelt bestaat echt en is tegenwoordig een spookstad.
Helaas vond ik de film zelf niet zoveel aan, kwam vooral de zinloze bijrollen en het niet lekker lopende verhaal.
madmax1
Ik heb deze prent alang niet meer gezien, en kan me niet herinneren waar het presies over gaat, of ik deze ergens heb liggen? zoniet wordt het pindakazen, hoort er nog van.
Dogie Hogan
Prima transfer trouwens (met witte subs).
Busty actrice/zangeres Julie London zingt de titelsong: Youtube1; in stereo Youtube2..
@Dogie:
prachtig die Youtube clips met song en stills
(als Julie dat liedje zo voor mij had gezongen, dan was ze niet verder dan het halve lied geraakt
Herzien( gepindakaas) degelijk geen hoog vlieger, toch een leuke middag gegund
De titelsong is jammer genoeg niet van July London.
Saddle the Wind; Jay Livingston& Ray Evans.
Herzien( gepindakaas) degelijk geen hoog vlieger, toch een leuke middag gegund
De titelsong is jammer genoeg niet van July London.
Saddle the Wind; Jay Livingston& Ray Evans.
Ey,
Deze was nog te halen op het net,en herzien ,dan zingt zij een liedje voor robert in de film.
Maar de titelsong zoals je aangeeft, is echt niet van haar.Sorry is ook onintersant toch nog genoten.
Dogie Hogan
Wie de titelsong geschreven hebben staat ook niet ter discussie. Er is alleen vermeldt, dat actrice/zangeres Julie London de titelsong zingt.
madmax1
Aangezien ik alles spontaan type zoals ik het voorheb ,sluipt er wel eens een foutje in.Moet ook nog veel leren op MM gezien de mogelijk heden zit ik op30%,dus neen me niet kwalijk
Jan met de pet
Prima western, 1 van de betere, zeer goed verhaal een aanrader:4,0
Pacino88
Dit is inderdaad een aanrader, helaas een wat korte speelduur! Ik heb veel westerns gezien maar raar genoeg heb ik net Robert Taylor ontdekt in The Law and Jack Wade. Top acteur! Doet me een beetje denken aan een Gary Cooper met net wat meer pit. John Cassavetes was in het begin even lastig te herkennen sinds ik hem alleen uit the Dirty Dozen ken. Al met al speelt die niet slecht, maar is zijn rol zo door en door slecht dat ik hem eigenlijk al gelijk had zien willen sterven.Ook een beetje fout dat er niet gelijk werd ingegrepen na dat kamp incident, waar is de sheriff en een gevangenis bijvoorbeeld?
3,5*, deze mag best wat meer bekendheid genieten. Zit trouwens in de Warner Western Classics collectie met 5 andere westerns, voor de liefhebbers!
- 19677 berichten
Top acteur! Doet me een beetje denken aan een Gary Cooper met net wat meer pit.
Dat vind ik nu een mooie omschrijving.
Ook voor mij helemaal bovenaan in de lijst van favoriete western acteurs.
Vooral ook Return of the Gunfighter bekijken, als je die nog niet zou hebben gezien, een van zijn beste westerns(en tevens een van zijn laatste)
Pacino88
Best nog een duur grapje voor een full screen DVD, ten minste 16 USD! Gelukkig is er altijd een alternatief natuurlijk.
...maar raar genoeg heb ik net Robert Taylor ontdekt in The Law and Jack Wade
LuukRamaker
- 2020 berichten
Prachtige valleiwestern met een aantal heel sterke rollen. John Cassavetes neem de rol van het meest dubieuze personage voor zijn rekening en zet die bijzonder goed neer. Robert Taylor en Julie London zijn echter ook erg goed. Tel daar Donald Crisp, Charles McGraw, Ray Teal en Royal Dano bij op en het moge duidelijk zijn dat het niet aan de cast ligt. En ook aan de setting en omgeving ligt het niet, want die zijn bijzonder mooi in beeld gebracht. Eigenlijk mankeert er maar weinig aan Saddle the Wind. In de rauw- en hardheid had het wel wat weg van Shane, al lag dat er tegelijkertijd misschien ook wel weer iets te dik bovenop. Er wordt in de film in elk geval erg serieus omgegaan met gunplay en het feit dat het niet iets alledaags is dat er geschoten wordt, komt goed en sterk naar voren.
gauke
Een duistere psychologische western, die ondanks de levendige personages, toch wat te statisch en saai voor het voetlicht gebracht werd. Het verhaal over de twee broers met verschillende morele inzichten, zat vol conflicten, maar was voorspelbaar. Een beetje meer humor had de productie niet misstaan. Robert Taylor overtuigde, maar John Cassavetes speelde te theatraal.
mr rumson
Degelijke western met een prima verhaal.
Robert Taylor daar heb ik volgens mij wat westerns betreft nog niet veel van gezien.
Mij schiet op dit moment alleen even The Law and Jake Wade binnen daar vond ik hem al goed in .
En ook in deze western vind ik dat hij het goed doet.
Wel ben ik minder te spreken over John Cassavetes het is al wat gauke aanhaalde te theatraal daar ben ik het dan ook met eens.
Julie London heeft eigenlijk niet zoveel te doen maar haar rol is dan ook aan de beperkte kant.
De openingsscène waarop de slechterik zijn laarzen met sporen aan in de tafel plaatste met het overdreven geluid daarbij .
Dat deed mij denken aan een Spaghetti western .
Zo wie zo zagen de actie scenes er goed uit.
- 19677 berichten
En ook in deze western vind ik dat hij het goed doet.
Vooral doorgaan met het bekijken van de westerns met Taylor is mijn advies.
Voor mij in ieder geval een van de absolute top acteurs op dat gebied.
Héél hoog op de favorietenlijst.
Een hulp bij het zoeken naar zijn westerns (al is de lijst niet geheel compleet ! )
Robert Taylor Western Roles | Western Films & Movies with Actor Robert Taylor - ranker.com

WOII-klassieker 'A Bridge Too Far' over slag bij Arnhem zondag op televisie

Netflix haalt binnenkort 'The Matrix'-reeks uit het aanbod