Genre: Actie / Misdaad
Geregisseerd door: William Lustig
Met onder meer: Robert Forster, Fred Williamson en Richard Bright
Releasedatum: 6 januari 1983
Plot Vigilante
"You're not safe anymore..."
Een aantal werknemers in een New Yorkse fabriek richten een burgerpatrouille op, omdat ze het beu zijn dat mensen voortdurend door de gewelddadige pooiers en gangsters worden lastiggevallen. Eddie Marino is sceptisch. Dan wordt zijn vrouw het ziekenhuis ingewerkt en zijn kind doodgeschoten.
Eddie Marino
Rico
Eisenberg
Assistant D.A. Mary Fletcher
Rake
Robert Forster is cool as ever in deze lekkere foute revenge film uit de Jaren 80 met een fantastische soundtrack.
Van de regisseur van Maniac.
Net weer eens gekeken en wat heeft de film met Robert Forster, Fred Williamson en Joe Spinell toch een geweldige cast. Kenners weten wat dit betekent, zeker onder regie van Wililam "maniac" Lustig: een heerlijk fout LPF achtig geweldsfilmpje met geweldige muziek. Net iets te weinig moorden voor 4* maar zeker in de trant van Classof 1984 en Maniac Cop. Aanrader voor liefhebbers van het genre. In der tijd in de bioscoop uitgebracht onder de naam Streetfighters. En de moord op het kind is een van de meest foute scenes ooit!
Wie Death Wish en Dirty Harry als rechtse propaganda bestempelt moet deze film maar eens zien....
Vigilante maakt gretig gebruik van angsten en onderbuikgevoelens (een dader gaat vrijuit en de echtgenoot van het slachtoffer gaat de bak in, als hij protesteert). Het uitstekende scenario gaat recht op zijn doel af en wordt strak geregisseerd door William Lustig (die nu eigenaar en geweten is van het geweldige DVD-label Blue Underground). Leuke acteurs, waaronder Woody Strode en Fred Williamson (die lekker in vorm is).
Beter dan Death Wish. Explotatie op zijn best. Ik moet meer zien van die Lustig.
stephan73
Aardige wraakfilm, met enkele heftige scenes.
Acteerwerk is niet al te sterk, maar dat maakt voor zo'n b-film niet uit.
FatMike
- 1976 stemmen
Vigilante is een vrij harde exploitatiefilm met een redelijk
onvoorspelbaar verhaallijntje. Dat er flink wraak in wordt genomen
verraad de titel natuurlijk direct.
De scene waarin een kind door een bendelid met breede grijns wordt neergeschoten tijdens het eerste kwartier van de
film, is meteen de heftigste scene, maar daarmee is
Vigilant nog niet afgelopen.
Een relatief onschuldige vrouw moet het met de dood bekopen, tijdens een afrekening met één van de bendeleden.
Ze wordt in haar buik geschoten en neemt daarmee een harde duik in
een badkuip. Het antwoord van overige bendleden is
duidelijk: deze doorzeven op bloederige wijze 2 politieagenten in hun wagen.
De cast is goed en de soundtrack opvallend lekker aanwezig.
Dikke 4 sterren
Gisteren W Delta Z gezien. Die deed mij vanwege het hoge foute exploitatie gehalte hieraan terugdenken. Tijd voor herziening. Volgens mij kan er nog een 0,5* bij.
Opvallend hoge scores voor een exploitatie, blijkbaar alleen bij liefhebbers gekend.
Meneer Bungel
Indrukwekkend. Vandaag eerder al Maniac Cop gezien, maar dit is toch net even andere koek. De naam Robert Forster ken ik voornamelijk van Tarantino's Jackie Brown, American Perfekt en wat kleinere bijrollen, maar zo (relatief) jong had ik hem nog niet gezien. Samen met Fred Williamson(ook geen onbekende, From Dusk til Dawn schiet echter als enige zo te binnen) steelt hij de show, ondersteund door het hoge bruut-geweld-gehalte, de prachtige '80s-New York 'backdrop' en de grimmige soundtrack.
4,5*.
brucecampbell
Erg leuke vigilante film met soms erg brute en wrede scènes. De soundtrack is zoals voorheen vermeld erg goed. Het verhaaltje was wel erg voorspelbaar, maar wel genietbaar. Het is vooral het hele achterbuurt-sfeertje dat juist zit en er zit ook een erg goede oldskool achtervolging in. Voor wie van typische jaren 80 geweldfilms houdt, is dit zeker een aanrader!
Ramon K
Op de commentaartrack vertelt Lustig met veel plezier dat hij voor die scene al een 'andere scene' klaar had liggen omdat ie bang was dat 't niet door de keuring (regelt de MPAA dat?) zou komen. Wat bleek: over die scene werd niet eens gesproken en men viel juist over de meeste andere brute scenes.
Prachtige wraak film met een heerlijke 80 sfeer en soundtrack
Voldoende actie dat past bij het verhaal.
Acteren was ook erg goed en overtuigend.
Het is september.
Audio Commentary #1 with Co-Producer/Director William Lustig and Co-Producer Andrew W. Garroni
Audio Commentary #2 with Co-Producer/Director William Lustig and Stars Robert Forster, Fred Williamson and Frank Pesce
Theatrical Trailers
TV Spots
Radio Spot
Promotional Reel
Still Gallery
Bélon
Van de regisseur van Maniac.
Soundtrack is inderdaad prima, op een foute jaren '80 manier, net als de rest van de film, veel foute punks (niet zijnde muziekliefhebbers)
Twijfel tussen 3 en 3,5. Vanwege de hoofdband van grootste slechterik en het gouden jasje van de pooier dat zo mooi afstak tegen zijn met luipaardvel beklede autostoelen, geef ik een 3,5.
Ook mooi: die vrouw die de douche in vloog, de kogelregen op de politie-auto en het feit dat Eddie nadat hij papi baardaap neerschoot gewoon doodleuk zijn pistool op bed neergooide (ja pistool werd wel meegenomen door iemand anders maar toch, lekker dom
rgs
Ga de film deze week kijken.
Alleen jammer dat ik nergens nl ondertitels kan vinden.
yeyo
Nogal onsamenhangende, maar wel entertainende 'rechtse zakken'-film met een geniale soundtrack en een paar genadeloze moordscènes. Robert Forster vond ik nogal duf overkomen, het is eigenlijk vooral Fred 'The Hammer' Williamson die de show steelt als Paul Kersey on crack. Tijdskenmerkend vanwege de geweldige voorstelling van losgeslagen streetpunks, iets wat in hedendaagse films waarschijnlijk heel anders zou aangepakt worden.
rgs
Vermakelijke film, ik heb me geen seconde hoeven vervelen.
Als liefhebber van zulke films, heb ik er eigenlijk te weinig gezien.
Maar het hele sfeertje kwam goed over.
Robert Forster vond ik alleen niet geweldig, maar ook niet slecht.
De scène waarin het kind vermoord werd was inderdaad hard, maar past perfect bij de film.
Als iemand nog aanraders heeft die ik moet zien, soortgelijke films, hoor ik dat graag!
Straw Dogs, Death Wish 3, Class of 1984, Mainac Cop 1 & 2 schieten me zo te binnen.
Zoete wraak met salsa-smaak.
Porno-regisseur Lustig maakt met zijn tweede aseksuele werkje goede indruk. Geholpen door de schmierende Boss Nigger himself en een leger aan andere B-helden smaakt wraak gewoon weer lekker zoet. Een mooi gefilmde exploitatie die ook het acteerdebuut van de legendarische salsa-koning Willie Colón biedt. Hij doorspekt tevens de soundtrack. Het zal de markt in Zuid-Amerika vast geen kwaad hebben gedaan.
Goed.
Toch maar eens Maniac herzien en Hit List opduikelen.
jipt
Koelbloedig wraak filmpje. Stelt niet heel veel voor maar houdt persoonlijk wel van dit soort gewelddadig 'heft in eigen handen' films. Prima film, 3*/3,5*
Halcyon
Net als in Maniac en de Maniac Cop-trilogie komt Lustigs fascinatie voor de duistere kant van een grootstad weer bovendrijven in deze groezelige wraakfilm. Geweld en corruptie vieren hoogtij in de stad, onschuldige burgers zijn het slachtoffer van gevaarlijke bendes en richten een burgerwacht op. Verlaten achterbuurten, leegstaande gebouwen en met graffiti besmeurd beton vormen het decor van bloederige straatgevechten. De muziek is een mengeling van donkere drones en catchy deuntjes, de beelden rauw en korrelig. De boodschap die Lustig uitdraagt is cynisch en nihilistisch. Kortom, typische bendefilm zoals ze enkel in de jaren ’80 gemaakt werden.
GrobbekuikenXL
In de bios gezien vroeger. Niet als streetfighter maar gewoon als Vigilante. Vanavond dvd van anchor bay bekeken. Toffe muziek , lekkere Lustig film.
Ik heb m ook in de bios gezien, maar in Rotterdam draaide hij onder de naam Streetfighters
GrobbekuikenXL
Dat is maf! Heb oude biosadvertentie gevonden uit 1983. Daar heet hij operation vigilante. Zag dat die man die bij het benzinestation benzine over zich heen gespoten krijgt , dezelfde is die in het begin van new york ripper zijn hond uitlaat !
Hier een Duitse lobbykaart en poster. Daarop heet de film ook Streetfighters
William Lustig Vigilante Streetfighters RARE German Lobby Card | eBay
STREETFIGHTER - Plakat A1 - William Lustig !! | eBay
Maar ik probeer me nog de Nederlandse tagline te herinneren. Iets met 'tuig'
Heb je een afbeelding van die advertentie?

'The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes' weg bij Netflix en nu een succes op Videoland

Goed beoordeelde dramaserie 'Rivals' krijgt een tweede seizoen dit jaar: wat weten we erover?

HBO Max-kijkers vol lof over eerste aflevering 'A Knight of the Seven Kingdoms'

Netflix breidt komend jaar het Koreaanse aanbod flink uit

Menace II Society
Misdaad / Drama, 1993