• 9.374.635 stemmen

Geregisseerd door: Terry Gilliam

Met onder meer: Jeff Bridges, Robin Williams en Mercedes Ruehl

Releasedatum: 15 november 1991

Plot The Fisher King

"A Modern Day Tale About The Search For Love, Sanity, Ethel Merman And The Holy Grail."

Jack Lucas is in radiokringen een cultfiguur. Zijn programma wordt druk beluisterd, hoewel hij geen blad voor de mond neemt en hij ontzettend cynische opmerkingen maakt. Jack haat wanhopige mensen. Toch zijn zij het die in zijn programma meestal aan het woord komen. Edwin Malnick is een vaste klant. Wanneer hij vertelt dat hij de vrouw van zijn leven ontmoet heeft, slaat Jack met één opmerking die droom aan diggelen. Onder de indruk van Jacks uitspraak, vermoordt Malnick zeven mensen en pleegt daarna zelfmoord. Dit betekent ook het einde van Jacks carrière. Drie jaar later voelt Jack zich nog steeds verantwoordelijk. Hij piekert, kwelt zichzelf, is berooid en heeft geen vooruitzichten. Op een avond trekt hij dronken door New York en wordt hij aangevallen door een jeugdbende. Hij wordt gered door een zwerver genaamd Parry, die ervan overtuigd is dat Jack hem kan helpen in zijn zoektocht naar de Heilige Graal.

avatar van RWL

RWL

Op de criterion Laserdisc staan nog was deleted scenes, met daarbij een scene met Tom Waits, waarin ie overlijdt en afgevoerd wordt door een ambulance.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Ook maar gehuurd bij de videotheek(wou hem al tijden zien dankzij "fisherking") ben erg benieuwd.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Dit is één van die films met een perfecte mix tussen humor en drama, hij ontroerd je en laat je tegelijkertijd lachen. Geweldig geacteerd, een heel leuk verhaal en mooi gefilmd. 4.5 sterren!

avatar van Querelle

Querelle

Deze film heeft te veel dimensies en komt daardoor te gefragmenteerd op me over, wat naar mijn mening ook de fout is in 12 monkeys. Gilliam is pas het sterkst in zijn thematiek: tussen waanzin en zin, als hij het binnen een context plaatst zoals in fear and loathing en brazil.

Wat ik het best vind werken in deze film is de romance tussen Williams en Plummer. Maar het graal gedeelte en de tragedie van de radio omroeper vind ik incompleet. Het zijn daardoor te veel segmenten die niet lekker op elkaar aansluiten en het is de vraag of dat uberhaupt mogelijk is en of hij niet te veel in een keer wilde vertellen.

avatar van renske

renske

De perfectie die in bijna elke scène benaderd wordt, herinnerde me aan het geniale Dr Strangelove. Er is zóóó goed over deze film nagedacht, de herhalingen werken meestal heel goed, de detaillering strekt zich uit tot in de figuratie aan toe. Het begin is prachtig bijvoorbeeld, hoe met de schaduwen de radiostudio refereert aan een gevangenis en ga zo maar even door.

Er komen hier zo veel thema's aan de orde op zo'n schijnbaar losse en ongeordende manier, dat vond ik ongelooflijk. Het camerawerk droeg hier immens aan bij trouwens. Gilliams heeft het in zijn vingers de motivaties en strategieën van mensen op zijn meest humaan en genuanceerd uit te beelden. Het meest genoot ik van Williams en Ruehl. Wat een mens, die Ruehl.

Jammer, echt jammer, want ongeloofwaardig vond ik de ruzie tussen Bridges en Ruehl waarin Bridges' karakter zegt dat hij 'tijd nodig heeft', Ruehl verlaat en kortstondig terug valt in zijn yuppenbestaan. Dat geloofde ik niet. Het leek er met de haren bij zijn gesleept om de plot voort te trekken.

Als ultieme Waitsfan zat ik uiteraard ook even te juichen.

avatar van voskat

voskat

Querelle schreef:

Heu? Beide films staan als een huis!

Misschien moet je ze nog een keer kijken of zo.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Mooie en ontroerende film, die zeker blijft hangen.

Ook leuke humor, en Robin Williams was echt geweldig.

Jammer dat het soms een beetje lang duurde, maar al met al een hele goeie film.

avatar van Twilight

Twilight

Erg mooie film was dit zeg. Ik had alleen geen idee hoe lang hij duurde, dus moest op het eind even bijkomen. Niet negatief bedoelt trouwens.

Bridges en Williams vond ik erg goed spelen! Erg leuke scenes maar soms ook ijzersterke.

Kan iemand me vertellen wanneer Tom Waits in de film zit en wie hij speelt? Ik heb geen idee hoe hij er ongeveer uit ziet maar ik ben wel benieuwd.

FisherKing

Tom Waits speelt de zwerver die bedelt bij het station.

avatar van Twilight

Twilight

Ah, dan weet ik geloof ik wel wie het is.

avatar van Freud

Freud

avatar van maurice74

maurice74

Nadruk ligt erg op het acteerwerk. Verhaaltje is niet zo bijzonder, hoewel de uitwerking soms apart is. Vond 'm iets te lang duren, maar heb de hele film wel uitgekeken.

maurice74 schreef:

maar heb de hele film wel uitgekeken.

Onzinopmerking. Ik lees het continue, alsof je een filmhater bent...

avatar van Tha Flow

Tha Flow

Eindelijk heb ik de film weer eens opnieuw gekeken. En daar heb ik zeker geen spijt van gekregen. Vroeger als kind had ik deze film al wel een keer gezien, maar nooit de strekking volledig kunnen bevatten toen volgens mij omdat ik deze keer echt onder de indruk was. Heerlijk spel van Bridges en Williams. Maar vergeet vooral ook Mercedes Ruehl niet (so, die is eng tegenwoordig! aanschouw)

Ik houd echt van de stijl van Gilliam. Zijn oog voor het chaotische en zijn compassie met de geestelijk verwarden intrigeerd me elke keer weer. (behalve dan de broeders Grimm..) Zeker een van mijn favoriete regisseurs.

'Forgive me!'

4,5 ster

avatar van Grafmat

Grafmat

Oh, wat vond ik dit een geniale film! Heb hem gek genoeg nog steeds niet op dvd, en het is al een tijdje geleden dat ik 'm voor het laatst zag. Hoogste tijd dus...

Het bezwaar van Querelle - te veel dimensies - is nou juist wat ik aan dit soort films (dus ook 12 Monkeys) zo geweldig vind. De extra verhaallijntjes en de daarbij geweldige acteerprestaties (inderdaad: Mercedes Ruehl!! Oscar voor deze rol, geloof ik) maken de film echt beter.

avatar van elhamlalila

elhamlalila

Heb deze film ook erg lang geleden gezien, maar heb nog beelden van de film om mijn netvlies staan. Ik vond hem toen geweldig....

Heb hem net binnen en ga er vanavond weer eens lekker voor zitten. Ben benieuwd of ik hem nog zo magisch vind.

avatar van ikvoereendjes

ikvoereendjes

Dit is naast 12 monkeys, brazil en de monty python series weer een heel erg goede film van Gilliam. Ik heb hem vorige week bekeken en het viel me op dat hoe duidelijk de handelsmerken van Gilliam er in terug kwamen. Het had weer een redelijk smerig sfeertje en was nogal claustrophobies gefilmd.

Gelukkig zat er nog een duidelijk verhaal in de film waardoor hij boeiend blijft (dat was bij Tideland en Fear and Loathing wel anders).

avatar van Couch Potato

Couch Potato

Heel mooi hoe Gilliam ons dmv verlopen figuren een spiegel voorhoudt. Williams en Bridges spelen de pannen van het dak, de personages zijn absoluut geloofwaardig. De film toont hoe makkelijk mensen de waanzin kunnen ingedreven worden, hoe weinig we maar nodig hebben om ons evenwicht te verliezen en dreigen hopeloze losers te worden.

De relatie tussen de labiele Bridges en zijn sterke vriendin vond ik ook zo mooi, hij is zeer afhankelijk van haar, al beseft hij dat pas op het eind van de film.

De korte acte de présence van Tom Waits was ook erg geslaagd.

Een film die je over het leven doet nadenken, over de waarden en de verhoudingen tussen mensen, mij gaf hij een goed gevoel.

Prachtfilm, ik had hem vroeger al op televisie gezien, de dvd versie was schitterend.

Fim om te koesteren.

****1/2

avatar van irisneeleman

irisneeleman

Iets in de scenes maakt dat de film wat amateuristisch/ onhandig overkomt. Dit stoort echter niet. Ik hoorde van een groot liefhebber van deze film dat hij wel begreep wat ik bedoelde maar dat dat de kracht van de film ook is.

Ik wilde een 3.5 Ik doe het nog even niet toch nog eens opnieuw zien.

avatar van Wouter

Ik begrijp helemaal niet wat je bedoelt. Amateuristisch?

avatar van irisneeleman

irisneeleman

Ja dat klinkt wel erger dan ik het bedoel. wat ik bedoel zit vooral in de effecten in de film en omgeving en het gebrek aan eenheid in de stijl.

Als ik het beter kan uitleggen dan doe ik dat. Ik ga hem echt nog een keer zien.

FisherKing

Ik wil het wel voor je verduidelijken. Gilliam maakt gebruik van verschillende filmstijlen om de gemoedstoestanden van Parry maar ook van Jack weer te geven. Als je die "beleving" niet mee krijgt, kan 't onhandig overkomen. Dan is het inderdaad zaak er nog eens goed naar te kijken

avatar van Wouter

irisneeleman schreef:

Niet zoals ik me de film herinner...

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Superfilm met geweldig acteerwerk, vooral van Bridges en Williams. Mooi verhaal ook, met Bridges als aan lager wal geraakte DJ en alcoholist en tegenpool Parry als een soort van Don Quixote. Mooi hoe Gilliam deze twee bij elkaar brengt en hoe ze elkaar helpen. Heeft me geen moment verveeld. 4*

avatar van Lad

Lad

O, wat wil ik deze film graag zien!

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Waarschuwing: kan tegenvallen!

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Elke film kan tegenvallen.

avatar van ronengel

ronengel

Pastichio Rocker schreef:

Elke film kan tegenvallen.

Nou, daar zeg je me wat. Dit is ook geen aanrader: http://www.moviemeter.nl/film/14599. Vooral die touwtjes in beeld waardoor die vogel fladderbewegingen maakt vielen vies tegen.

avatar van Riddick

Riddick

Prachtige film! Had niet verwacht dat hij zo speciaal zou zijn! En wat een geweldige acteurs!

Alhoewel het verhaal misschien simpel lijkt is het geweldig goed uitgewerkt en het zet je aan het denken.

Er zitten een paar fantastische scene's tussen en een paar grappige momenten waar ik echt om moest lachen.

Kan verder niet veel meer kwijt over deze film. Dit is gewoon een geweldige film!

Verwacht overigens geen hollywood komedie/drama. Maar geen film van Terry Gilliam is zo.

5*!

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Prima film weer van Gilliam. Een bij vlagen vreemde ervaring, maar zeker de moeite waard. Robin Williams kon me eerlijk gezegd niet altijd bekoren in de film. Een aantal ergerlijke momenten van hem worden afgewisseld met toch ook wel prima momenten, samen met Jeff Bridges. De laatstgenoemde steelt de show overigens, wat een prestatie.

Het begint allemaal leuk, grappig en vlot. Dit veranderd al snel in een beetje rommelig geheel, waarin Gilliam eigenlijk een beetje van de hak op de tak vliegt. Zo komen we een aantal personages tegen die op een gegeven moment erg irritant werden. Gelukkig heeft Bridges dan natuurlijk de meeste screentime om dit in positief opzicht weer op te vangen. De dialogen van hem samen met Williams zijn erg goed, net als die met zijn vriendin. De verhouding tussen hun vond ik dan weer wat minder uitgewerkt, maar de manier waarop ze op het laatst toch weer samenkomen is prima gedaan.

Een dikke drie sterren voor nu, maar dicht tegen een halfje verhoging. Een mooi verhaal dat me jammergenoeg (nog) niet echt wist te raken, maar wie weet komt daar nog eens verandering in.