• 9.375.496 stemmen

Met onder meer: Katja Riemann, Maria Schrader en Thekla Reuten

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 2 oktober 2003

Plot Rosenstrasse

In februari 1943 gingen de Duitsers ertoe over om ook de Joodse partners uit gemengde huwelijken op te pakken. Deze werden ondergebracht in een pand aan de Rosenstrasse. Een dagelijks groeiende groep echtgenoten verzamelde zich voor dat pand om te proberen hun mannen vrij te krijgen. Ruim vijftig jaar later ontmoet een jonge journaliste uit New York de vrouw die het leven van haar moeder heeft gered.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Lena Fischer ( 33 Jahre alt )

Hannah Weinstein

Lena Fischer ( 90 Jahre alt )

Ruth Weinstein ( 60 Jahre alt )

Ruth Weinstein ( 8. Jahre alt )

Arthur von Eschenbach

Fabian Fischer

Luis Marquez

Rachel Rosenbauer

FisherKing

Gaat in premiere tijdens filmfestival van Venetie.

Bron

FisherKing

Dat klinkt als een potentiele winnaar in Venetie.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

In de Vara-gids staat een mooie advertentie van "Rosenstrasse", met daarop duidelijk de naam van Thekla Reuten.

Op IMDB staat ze niet vermeld bij deze film, hoe zit dat?

Redlop

Raar ja...vanmorgen op de radio zei ze in een interview dat ze wel een heel klein rolletje had.

Maar dan nog??? Vreemd.

avatar van Pierre1

Pierre1

Draait 30 september al in Groningen, om 13:30

avatar van Wouter

Ik hoor echt enkel vreselijke dingen.

avatar van wpstolk

wpstolk

Wat hoor je dan?

FisherKing

Ik lees inmiddels enkel slechte dingen waaronder deze

Redlop

Waarom het een europudding, die bezwijkt onder de goede bedoelingen is, staat er alleen niet bij.

Of hoeft dat niet meer?

Ik vind de zin al verdacht Volkskrant zuurpruimachtig. Ergerlijk, vooral het woord europudding. Amerikapudding bestaat natuurlijk niet.

Redlop

Ik vind het niet erg dat een recensent taalkundig orgineel uit de hoek wilt komen en en passant een film afkraakt, maar kom dan ook met argumenten.

Valt me steeds vaker op dat bepaalde recensenten denken/hopen dat hun naam alleen al garant staat voor onderbouwd commentaar.

Redlop schreef:

Eens, maar dit is niet taalkundig origineel. Ik heb die term al vaker gehoord. Vrij denigrerend, alsof er elders geen puddingfilms worden gemaakt. Maar enfin.

cornelis

Ik geloof niet dat het co-produktie-aspect een probleem vormt bij deze film. Ik begrijp niet hoe men daar bij komt.

FisherKing

Omdat van het Hollandse geld Hollandse waar moet worden ingekocht, kon Margarethe von Trotta niet om Nederlandse acteurs heen. Volledige Artikel

Lijkt me niet echt de ideale situatie. Zeker gezien het feit dat men tegenwoordig gebrekkig Duits praat.

(ben het overigens oneens met de teneur van de eerstgenoemde recensie.)

FisherKing schreef:

Tja, ik zie het probleem niet eigenlijk. Nederlandse en Belgische acteurs spelen al jaren prima samen in een film.

Of de Nederlandse acteurs al dan niet goed Duits klinken, zullen we nog wel zien. Lijkt me dat daar extra aandacht aan is besteed.

FisherKing schreef:

Speculatief. Ik begreep dat Von Trotta erg te spreken was over de kwaliteit van acterend Nederland, en dat, toen enkele Duitste acteurs afvielen, de keus al snel op Nederlandse vervangers viel. Als zij had gedacht dat NL acteurs geen goed idee was, had ze meer NL crew kunnen nemen. Op zijn minst een bewuste keuze dus, en niet per se pudding.

IN Dtslnd kunnen ze heel goed dubben.

Er wordt nu, zonder voldoende kennis van zaken, gesteld hoe een en ander zo gekomen is, en dat wordt ook nog als oorzaak van het mislukken van de film aangevoerd. Terwijl een slecht script natuurlijk ook niet helpt, en ook die Duitse acteurs matig presteerden. (There, I said it).

Kijk, dat werpt een heel ander licht op de zaken. Bedankt cor voor deze nuancering.

FisherKing schreef:

Ik zie de door jou gecursiveerde passage niet op die link...

In Alinea 10 onderaan.

avatar van Wouter

Benieuwd hoe die loopt. Grootst uitgebrachte Duits film ooit in NL.

Wouter schreef:

Benieuwd hoe die loopt. Grootst uitgebrachte Duits film ooit in NL.

20.000 bezoekers in drie weken... (nu nog in 26 zalen).

Ik denk dat men na de successen van The Pianist en De Tweeling even geen oorlogsfilm meer wilde zien. Bovendien vond ik de trailer slecht, in de zin van; te weinig onderscheidend.

FisherKing

Lijkt me ook niet het type film om zo groot uit te brengen.

avatar van SVanduin

SVanduin

**** sterren!!!! echt wel mooi!!! niets echt een super top film maar voor een NL/D film vind ik hem wel goed!

avatar van stinissen

Een goed thema is nog geen goede film, Ik vond de film veel te traag de acteurs daar integen deden hun best maar verzopen in stilte.......een magere 5 dus 2.5

avatar van Kessels

Kessels

De film komt moeizaam van de grond, met stroeve Duits/Engelse dialogen, en weet ook in de loop van het verhaal weinig medeleven met de hoofdpersonen op te wekken. Daardoor wordt het wel een érg lange zit. Ondanks de blijde boodschap stemde Rosenstrasse me vooral treurig: hoe is het toch mogelijk om met zo'n boeiend uitgangspunt zo'n oninteressante, afstandelijke film te maken...

avatar van polka_dots

polka_dots

Mooie film waarin een persoonlijke kijk op deze gebeurtenis in de oorlog wordt gegeven. Daardoor is de film een stuk minder afstandelijk dan als de film zich in de tijd zelf zou hebben afgespeeld.

Jammer dat de afloop van het werkelijke verhaal niet wordt verteld in de film. De Joodse mannen en vrouwen werden een aantal weken na de vrijlating uit het pand aan de Rosenstrasse alsnog opgepakt en gedeporteerd naar Auschwitz.. De meeste van hen hebben de oorlog niet overleeft.

avatar van christophel

christophel

Best een goede film....maar of alles wel zo klopt, heeft mijn twijfels..

***3

avatar van Tarkus

Tarkus

Dit zijn filmen die ik graag zie, hoewel ze over een niet zo mooi verleden gaan, maar wederom is deze Duits-Nederlandse produktie een prachtige film geworden.

De vertolkingen zijn prachtig zonder uitzonderingen, het verhaal is mooi en sereen verteld, de overgangen tussen het heden en verleden zijn prima en zeker niet storend.

Het is weer eens een waar gebeurt verhaal dat in een Duitse film uit de doeken wordt gedaan met ale waarheden erin, hoe lelijk die ook mogen zijn. Ik heb ondertussen al vele Duitse filmen gezien ('Der Untergang', 'Sophie Scholl', 'NaPolA') en ben een fan van het eerste uur, deze filmen tonen telkens weer de waarheid, zo getrouw mogelijk en dat is zeker een pluspunt tegenover de Hollywood produkties die over deze onderwerpen soms worden gemaakt.

Nog een groot pluspunt van deze filmen is ook het taalgebruik, geen Duitsers die Engels praten met een Duits accent, en dergelijke, maar ieder zijn eigen taal.

De film eindigt met een gelukkige gebeurtenis, de vrijlating van de Joodse mannen en vrouwen, maar omdat de film daar eindigt wil dit niet zeggen dat de lijdensweg daar ook eindigde. Velen van de vrijgelaten Joden werden later alsnog weer opgepakt en gedeporteerd naar het Oosten, velen van hen zouden het niet overleven.

avatar van lecks-almelo

lecks-almelo

op school gekeken, veel te saai en langdradig, de klas hielt het geen half uur vol , laat staan een hele film