• 9.371.913 stemmen

Geregisseerd door: Dariush Mehrjui

Met onder meer: Leila Hatami, Ali Mosaffa en Jamileh Sheikhi

Gesproken taal: Perzisch

Plot Leila

"The tragedy of a love torn apart by each partner's overeagerness to please the other."

Leila, een vrouw uit een gegoed milieu gaat de strijd aan met een pijnlijke realiteit: een alledaagse gebeurtenis die echter doorklinkt in de levens van alle betrokkenen. Aan het begin van haar huwelijk komt de jonge vrouw Leila erachter dat ze geen kinderen kan krijgen. Reza, haar echtgenoot, vindt het geen enkel bezwaar. Hij is in staat met dit gegeven te leven, omdat hij gelooft dat ze samen een gelukkig leven kunnen leiden zonder kinderen. Reza's moeder, een doortastende vrouw met vier dochters en een zoon, legt zich echter niet zo snel bij de feiten neer. Ze dringt er bij Leila op aan ze haar man ervan moet overtuigen een andere vrouw te kiezen.

Leila, the Wife

Reza, the Husband

Reza's Mother

Leila's Mother

Reza's Father

avatar van BBarbie

BBarbie

Een eerlijke, oprechte en met warmte gemaakte film over een jonge vrouw die geen kinderen kan krijgen en vervolgens door haar schoonmoeder onder druk wordt gezet om een tweede vrouw naast zich te dulden. Het beklijvende en doordachte verhaal van de hand van regisseur Dariush Mehrjui ontvouwt zich als in het echte leven. Het kent bovendien een schitterend einde. Het pluspunt van films die zich afspelen in vreemde culturen is daarbij, dat je nieuwsgierig bent naar elke ontwikkeling.

Het overtuigende acteerwerk van Leila Hatami (A Separation) zorgt ervoor dat je intens met het hoofdpersonage meeleeft; met al haar angsten, vertwijfeling en verdriet. De confrontaties van Leila met haar niet aflatende schoonmoeder —-een fraaie rol van Jamileh Sheikhi—- zijn hartverscheurend. Ook de vertolking van Ali Mosaffa (Le Passé) als de liefde- en begripvolle echtgenoot van Leila is van uitzonderlijke klasse. Dat verbaast mij trouwens niet meer, want in alle film uit Iran die ik tot nog toe gezien heb, is het acteerwerk van een bijzonder hoog niveau.

Een prachtig psychologisch drama, dat ik bij iedereen van harte kan aanbevelen.

avatar van John Milton

John Milton

Bijzonder sterk inderdaad, een erg vakkundig geregisseerd door Mehrjui. Prachtige beeldtaal ook.