Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
Genre: Romantiek / Sciencefiction
Geregisseerd door: Michel Gondry
Met onder meer: Jim Carrey, Kate Winslet en Kirsten Dunst
8,3 (1.171.552)
Releasedatum: 16 september 2004
Bekijk via MUBI
Te zien in 2 bioscopen
Plot Eternal Sunshine of the Spotless Mind
"You can erase someone from your mind. Getting them out of your heart is another story."
Joel (Jim Carrey) is er nogal van ondersteboven dat zijn vriendin Clementine (Kate Winslet) al haar herinneringen aan hun nogal tumultueuze relatie heeft laten wissen. Wanhopig neemt hij contact op met de uitvinder van het bewuste proces, Dr. Howard Mierzwiak (Tom Wilkinson), om zo Clementine uit zijn eigen geheugen te laten verwijderen. Maar als Joel's herinneringen aan Clementine langzaam beginnen te verdwijnen, begint hij zijn liefde voor haar opnieuw te ontdekken. Hij probeert uit alle macht het proces, dat zich diep in zijn hersenen voltrekt, tegen te gaan. Terwijl Dr. Mierzwiak en zijn crew hem najagen door zijn eigen herinneringen, wordt Joel meer en meer duidelijk dat hij Clementine niet uit zijn hoofd wil krijgen.
- Trailer (YouTube)
- Eternal Sunshine of the Spotless Mind (MusicMeter)
- Kijk op MUBI
Hollis
Frank
lykathea
Mooi stukje, serpico.
Vrij weinig aan toe te voegen, behalve dan misschien ook een kleine shout-out naar Dunst. - Normaal gesproken niet zo gecharmeerd van de actrice, maar ze speelt haar rol in deze film heerlijk losjes, en vervult 'm daarmee perfect. Verhaal technisch is zij misschien wel het meest belangrijke personage, maar gelukkig speelt zij 't karakter zo natuurlijk mogelijk, zodat ze nergens afleidt, en haar "boodschap" zo juist goed overkomt.
DragQueen
Ik verhoog mijn stem naar 5 sterren. briljante film, met knap acteerwerk en ingenieus vehaal. ook de cameravoering mag er wezen.
Katharina
Super mooie film. Ontzettend origineel! En wow, wat goed geacteerd!! En dat haar...zwijmelzwijmel...
turbothijs
Bewijst dat Jim Carrey nog iets anders kan dan gekke bekken trekken, ook al zal hij nooit van 't imago afkomen
lykathea
Toch ben jij dan ook één van diegene die dat imago in stand houd, ben ik bang, door zijn geweldige komische talent af te doen als "gekke bekken trekken"
NERD
Gelukkig heb ik genoeg diepere films van Carrey gezien. Films met hem trekken mij zoiezo, en niet alleen wanneer het om komedies gaat. The Majestic, The Number 23, Man on the Moon en mogelijk ook deze die ik nog niet gezien heb. Zijn toch voorbeelden dat de man meer kan.
Ben erg benieuwd naar deze film vanavond.
Hankieh
Zow, dit is een apart plot, in ieder geval na mijn mening.
En dan ook nog Jim Carrey in Romantiek/Drama film, ik zou toch haast denken dit kan geen goede film zijn.
Maar toch wil ik hem kijken. Ik denk vanwege Kate Winslet, Kirsten Dunst, Tom Wilkinson en het goede cijfer.
Guines
Had deze ooit gehuurd toen 'ie als import in de videotheek lag en na herzien gisteravond weet ik weer waarom deze zo goed was.
Het basisgegeven ''het erasen'' is helemaal niet zo origineel, de uitwerking daarentegen wel. Sublieme montage en camerawerk, mooie muziek, sterke dialogen, dubbele betekenissen, mooie muziek en een sterke cast die het allemaal bijzonder goed doen.
Mooi dat het einde de reverse is van het begin.
Geweldige film die bovendien ook nog bij vlagen zeer grappig is.
tister
Aparte maar erg goede film. Het lijkt eigenlijk best wel vaag allemaal maar uiteindelijk past het precies.
Zag Carrey nog nooit zo goed acteren, maar het is toch Kate Winslet die de film draagt.
ILDIB
Nogmaals gezien, en k blijf bij mijn eerdere beoordeling, Qua idee en script uniek uitgangspunt maar als film simpelweg te vervelend. Regelmatig de neiging om door te spoelen omdat het te sloom gaat.
JayLunar
Regelmatig de neiging om door te spoelen omdat het te sloom gaat.
Ik vond het juist te snel gaan. Daarnaast nogal rommelig, hoewel ik besef dat dat ook de bedoeling was. De film was niet zo meeslepend en onroerend als ie had kunnen zijn. Qua regie was er voor mijn gevoel meer uit te halen. Wel briljant geschreven.
Edwin Pindahaai
Kate Winslet is normaal totaal niks waard, maar in deze film stoorde ik mij niet zo aan haar.
Mr.Tony
Ik vond de film na de eerste kijkbeurt nogal warrig inderdaad. Ik had niet helemaal door dat de eerste scene eigenlijk ook de laatste was. (Vandaar dat die scene ook nog een keer kwam op het laatst maar dat ging even aan mij voorbij.) Toch vond ik hem toen al een 3,5 waard.
Echter na de tweede kijkbeurt valt alles op zijn plek en begrijp ik hem meer. En ik moet zeggen ik vind het een meesterwerk! De film roept bij mij een bepaald gevoel op wat moeilijk te beschrijven is. Echt weer een typische Charlie Kaufmanfilm.
Carrey is als altijd subliem (het zoveelste bewijs dat ie niet alleen gekke bekken kan trekken) en ik vond ook Kate Winslet een genot om naar te kijken.
m1701
Vond de film best pittig om te volgen omdat sommige stukken rommelig over kwamen.
Tegen het einde vond ik het een beetje wazig worden
Misschien dat ik em nog een keer moet kijken om sommige dingen /stukken beter te begrijpen
Normaal irriteer ik me aan Carrey maar hier was ie echt geweldig!
Voor nu zou ik zeggen 3,5* voor het geweldige acteerwerk van Winslet en Carrey!
Beitel
Dat is het prachtige aan de film: zelfs al weet je er nog niet helemaal raad mee op de eerste kijkbeurt, toch blijft er genoeg overeind om een bijzondere indruk te raken. Wanneer het gehele plaatje duidelijk wordt stijgt de liefde alleen maar.
McAvoy
Dit was een film die ik al heel lang wilde zien, en hij heeft me totaal niet teleurgesteld, wat een heerlijke film.
Zeer goed geacteerd ook door de 2 hoofdrolspelers, origineel verhaal.
thunderball
Deze eindelijk een week of wat geleden bekeken, nadat ik hem iedere keer -om uiteenlopende redenen- had mis gelopen.
Ik vind het niet het meesterwerk waar regelmatig aan gerefereerd wordt, maar... zeer zeker wel origineel bedacht, uitgevoerd en goede rollen van Carrey en Winslet.
Carrey laat zien dat hij, behalve een komisch talent, ook gewoon een goed acteur is en Winslet speelt zelfs zeer, zeer sterk en zet een fantastisch, complex karakter neer.
Toch doet de film mij rationeel meer, dan emotioneel.
Oftewel, ik zie dat het allemaal goed in elkaar steekt, met werkelijk fantastische scene's in de hoofdpersoons brein, maar me echt veel doen en veel mee laten leven met de hoofdpersonen is er niet bij.
Eigenlijk was dit alleen het geval tegen het einde bij de strand- en daar uit voortkomende strandhuisscene.
Wat ik vooral minder vond aan het scenario, is dat er te veel wordt gefocust op de bij-figuren, zoals Dust en "Frodo", hoewel die laatste wel zeer goed een ongeloofelijke eikel en slijmmerige nul weet neer te zetten.
Ik had echter liever gehad dat het verhaal alleen op Carrey en Winslet gericht was.
Omdat Dust de hele film verder een vervelend, dom wicht uitbeelde, interesseerde het me tegen het einde niet de voor haar verbijsterende ontdekking.
Het gegeven dat het allereerste begin niet de werkelijk eerste ontmoeting tussen de twee hoofdpersonen blijkt te zijn, vond ik dan weer wel goed bedacht.
Alles bijelkaar een meer dan boeiende film, die echter ook wat mankementen gaander weg ging vertonen.
Ik geef hem een acht, ofwel 4 sterren.
Lovely Boy
Heb hem zaterdag gezien en me van begin tot einde vermaakt. Prachtige film, goed geacteerd, interesante onderliggende boodschap...Kirsten Dunst in haar ondergoed wat natuurlijk ook altijd leuk is...warrig en vreemd is het allemaal wel maar dat past perfect bij deze film. Top!
pluislim
Ik vond het een supergoede film. Goed verhaal, goed gespeeld!!
Echt een TOP film!
B_B
- 1969 berichten
Eindelijk herzien, vond hem weer prachtig.
Blijkt echt een gouden combinatie: Kaufman zorgt voor een sterk script, Gondry voor de visuele creativiteit en prachtige hoofdrollen van Carey en Winslet.
Het script van Kaufman is minstens geniaal te noemen. Hij neemt een redelijk zwaar thema en gaat hier met een speelse manier mee om. Wat zorgt voor een oprechte film die nergens melodramatisch word maar het 'feel good' principe er ook niet doorheen wil rammen. Films die hun verhaal non-chronologisch vertellen zijn natuurlijk niet meer echt origineel, net als films over geheugenverlies. Toch voelt ESotSM erg fris aan en is de film zeker niet voorspelbaar.
Visueel vooral lekker energiek en creatief. Gondry zorgt voor mooi belichting, dynamisch camerawerk en vooral erg knappe editing. Alle herinneringen zijn mooi uitgewerkt en hier komt de humor meermaals boven. Gebruik van kleur had misschien nog wel wat creatiever gemogen. Het warme-koude kleuren contrast is een leuk idee, maar werkt niet altijd even goed.
Carrey en Winslet zijn beiden erg goed op dreef, ondanks de grote verschillen tussen hun personages is er toch veel chemie, erg knap. Het rolletje van Elijah Wood vond ik ook wel grappig en Kirsten Dunst doet het ook heel aardig en zorgt nog voor een leuk subplotje.
4.5*, misschien komt dat laatste halfje er ook nog bij.
GinolaEHV
Uitstekende dramafilm.
Dat het uiteindelijk een soort mysterieus thrillerdrama is geworden, is mij zeer goed bevallen. Het grootste gedeelte van de speelduur gaat namelijk over de procedure rondom het verwijderen van Joels herinneringen aan Clementine.
De manier waarop hier invulling aan is gegeven, is erg origineel en boeiend. Film blijft tot aan het einde onvoorspelbaar; je hebt geen idee waar het naartoe gaat werken. Ook het feit dat er met een zwaar onderwerp op een semi-lichte wijze (met licht-komische momenten) wordt omgesprongen is een goede keus geweest.
Acteerwerk is verder prima. Je merkt dat er chemie is tussen Winslet en Carrey. Ook de bijrollen zijn goed ingevuld.
Ik zag er vantevoren een beetje tegenop, maar de film heeft zijn hoge score waargemaakt: 4*.
Mescaline
Mooie aparte film! met een heerlijke romantisch gevoel!, en dat zeg ik niet vaak bij romantische films
De opbouw in deze film vond ik zeer goed gedaan, en ik vond het ook erg mooi gedaan hoe een bibliotheek opeens veranderd in een huiskamer, en zo zitten er nog wel meer van deze mooie gefilmde en gemonteerde scenens in!
Het idee van de film is erg orgineel, en Jim Carrey speelt zijn rol met overtuiging!
En natuurlijk zijn tegenspeelster Kate Winslet die zeker niet onder doet voor de heer Carrey!, wat een mooie spontane vrouw is dat toch in deze film, 1 met heel veel emoties en onzekerheden.
Het mooie aan deze film is, is dat je begrijpt wat de hoofdrolspeler mee maakt en hoe hij over haar denkt of gaat denken in de loop van de film.
De film heeft natuurlijk een beetje een bizar en apart verhaaltje, maar nergens kwam dit echt onrealistisch op mij over, het zelfde geld trouwens ook voor de romantiek, nergens is het overdreven en bij iedere scene weer is het vol emotie!
Kortom: Een film vol emotie en erg mooi gefilmde scenens!
Ook de sfeer vond ik erg bijzonder aan deze film!
Zat te denken aan 4 sterren, maar ik ben gul vandaag dus doe er maar een halfje boven op
medansavamhel
Hmm halverwege ben ik nog maar met één oog gaan kijken. Best een aardig verhaal en ik kan het artistieke aspect van de film wel waarderen, maar het bleef voor mij toch iets te lang doorgaan zonder dat er echt iets gebeurt.

'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' van Michel Gondry wordt vanavond uitgezonden op televisie

'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' gaat Netflix verlaten: 'Er is eigenlijk geen kritiek te bedenken'

Geroemde Michel Gondry-film 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' binnenkort weer te streamen

'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' van Michel Gondry vanavond op Paramount Network

O.J.: Made in America
Documentaire / Biografie, 2016