Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
Genre: Romantiek / Sciencefiction
Geregisseerd door: Michel Gondry
Met onder meer: Jim Carrey, Kate Winslet en Kirsten Dunst
8,3 (1.171.965)
Releasedatum: 16 september 2004
Bekijk via MUBI
Te zien in 2 bioscopen
Plot Eternal Sunshine of the Spotless Mind
"You can erase someone from your mind. Getting them out of your heart is another story."
Joel (Jim Carrey) is er nogal van ondersteboven dat zijn vriendin Clementine (Kate Winslet) al haar herinneringen aan hun nogal tumultueuze relatie heeft laten wissen. Wanhopig neemt hij contact op met de uitvinder van het bewuste proces, Dr. Howard Mierzwiak (Tom Wilkinson), om zo Clementine uit zijn eigen geheugen te laten verwijderen. Maar als Joel's herinneringen aan Clementine langzaam beginnen te verdwijnen, begint hij zijn liefde voor haar opnieuw te ontdekken. Hij probeert uit alle macht het proces, dat zich diep in zijn hersenen voltrekt, tegen te gaan. Terwijl Dr. Mierzwiak en zijn crew hem najagen door zijn eigen herinneringen, wordt Joel meer en meer duidelijk dat hij Clementine niet uit zijn hoofd wil krijgen.
- IMDb (8,3 / 1171965)
- Trailer (YouTube)
- Eternal Sunshine of the Spotless Mind (MusicMeter)
- Kijk op MUBI
Rob
Hollis
Frank
Dave Angel
Zelden ergens meer melancholisch van geworden dan van deze prachtige openingsscène, met de naar de keel grijpende muziek van Jon Brion. Doet me om de één of de andere reden denken aan de scène met de opwaaiende plastic zak uit American Beauty.
Deze staat bij mij echt op nummer één.
fluppebxl
Mja, mja... Hij begint héél goed, op de trein en op het strand, maar eenmaal men bij de wetenschappers en het wis-proces komt, loopt er voor mij toch een en ander mis. Heel chaotisch, en soms gewoon té. Nogal wat scènes waar ik eigenlijk weinig tot niets aan had omdat ze zo raar zijn (zowat alle scènes waar z'n geheugen gewist wordt... Ik heb het niet echt voor zo'n overdreven post-moderne cocktail van realiteit en verbeelding, en al dat vluchtgedoe stond me toch ook niet echt aan), scènes die een humoristisch kantje hadden, terwijl dat niet echt z'n plaats had in de film op dat moment (en wat ook niet echt de bedoeling was, denk ik). Naar het einde toe werd hij dan wel weer leuk (als dat begin dan "verklaard" wordt, want dat had ik echt niet zien aankomen), maar het echte einde vond ik dan ook weer niets. Te chaotisch, wederom.. Ik had er wat meer van verwacht dan een droge 3* (ook al omwille van de mooie soundtrack).
Yamato
Erg goed. Bij "Sand is overrated. It's just tiny, little rocks." was mijn aandacht al getrokken.
Yugnav
wat een geweldige film, carrey laat zien dat hij ook een serieuze film kan dragen. als je niet van hem houd, door zijn grappige'' personages zou ik toch deze film aanraden. blijf er wel bij, anders snap je hem misschien niet:) 4,5* kijgt deze
helemaal mee eens:D
tommykonijn
Ik heb hem nogmaals bekeken en ik moet zeggen dat het me een klein beetje duidelijker is geworden, maar ik kan nog altijd niet uitleggen waar de film nou echt over gaat over vijf jaar of zo zal ik deze film wel voledig snappen
!!!!!!!!
***
Oké hoe vaker ik hem kijk hoe beter ik hem snap hij wordt me steeds duidelijker maar mijn Moeder vond hier niks aan en wou hem door nog eens te kijken nog een kans geven maar ze was nog steeds niet onder de indruk jammer genoeg maar ik snap hem in ieder geval beter en vindt hem ook steeds beter worden, Verhoogd naar 4*.
IcU
Prachtige film. Jim Carry speelt een perfecte rol en het verhaal is gewoon super. Hier en daar wat moeilijk te volgen, maar aan het eind klopt alles toch wel.
emptynext
Mooie film. zoals kate winslett in een interview aangaf, was zij nu eens degene die 'grappig en chaotisch kon doen' en jim dus een vrij serieuze rol aangemeten heeft gekregen. terwijl dat meestal andersom is.
qua film: ik las ergens het woord in de reacties: melancholie. en dat is het precies. Deze site verbiedt om inhoudelijk over films te praten dus dat zal ik niet doen, maar als je deze film kijkt en nadenkt over je partner of ex dan kan je dat mooi projecteren en er eens over nadenken wat je zelf zou doen. in 1 woord: top film
haagje2002
Niet echt een film die je zou verwachten van Jim Carry maar toch een erg goede film. Ik heb hem wel drie keer moeten beginnen te kijken voor ik het geduld kon vinden om hem helemaal uit te kijken en totaal te begrijpen, maar als je doorbijt zal je uiteindelijk beloond worden met ee onthullend einde. 2.5
lykathea
Je rekent wel erg streng
2,5, dus een onvoldoende, voor "erg goede" films.
Remi
Deze site verbiedt om inhoudelijk over films te praten dus dat zal ik niet doen
Ow?
brookie
Het is inderdaad een magische film.
Ze zeggen wel eens dat je niet weet wat je hebt totdat je het kwijt bent.
Dat wordt in deze film geweldig uitgebeeld, fantastisch orgineel verhaal, goed script, goede acteerprestaties kortom toppertje. 4.5*
Het is trouwens wel een film die je ondanks het redelijk vage begin nooit uit mag zetten... Gewoon doorkijken en opletten.
GioFunny
Is dit nou ook een Kauffman product?? lijkt er wel op..
net als being john malkovic vond ik deze een prachtige film, met inhoud!
heb deze film weer gehuurd,
Juros
Mooie film over liefde.
Het is idd een moeilijk verhaal
En ik raadt het daarom ook iedereen aan om de film een paar keer te kijken
Want dan snap je het verhaal wel wat beter.
Wat ook erg goed is in deze film is dat we Jim Carrey eens van de serieuse kant zien
En dat het blijkt dat het gewoon een verdomd goeie acteur is
Die te veel in comedy films speelt.
Ik geef het een 4*
Melvin Udall
Heerlijke film die Jim Carrey van een totaal andere kant laat zien
fluidvirgo
Heb deze film ooit gehuurd bij de lokale videotheek en op een ochtend bekeken. De rest van de dag heb ik in een soort van trance doorgebracht, de film had me compleet van m'n stuk gebracht. Het originele script, prachtig in beeld gebracht en begeleid door een prachtige soundtrack, was inderdaad Oscar worthy!
Gelukkig heb ik 'm nu in de kast liggen en kan ik er naar believen van genieten...
****1/2
HorrorFilms4Life
Prima film. In het begin moeilijk te volgen en aan het eind van de film moet je gewoon tot de conclusie komen dat het je nooit duidelijk zal worden wat er precies is gebeurd. Toch een prima drama met natuurlijk wat romantiek. In ieder geval een van Carrey's beste rollen. Keek prima weg, al was het hier en daar een beetje langdradig.
orbit
- 12092 berichten
Nee hoor, aan het einde weet je juist precies wat er is gebeurt! Zo moeilijk is het toch allemaal niet?
Baggerman
Volgens mij is Jim Carrey als kind vastgebonden op een stoel en gedwongen zijn hele jeugd Looney Tunes cartoons te kijken. Als gevolg daarvan kan hij alleen maar irritant bekkentrekken en krijg ik iedere keer als hij op het beeldscherm verschijnt de neiging om mijn tv het raam uit te gooien. Gelukkig realiseer me ik dan nèt op tijd dat ik ook gewoon weg kan zappen naar een ander kanaal…..!
Ik zie heus wel dat Carrey een goed acteur is, maar soms heb je dat gewoon met een acteur of actrice (Juliette Lewis kan ik bv. ook NIET uitstaan met haar leipe imbecielenkop!). Tot nu toe vond ik Jim Carrey eigenlijk alleen nog maar te pruimen in ‘the Truman show’ en ‘Man on the Moon’. “In deze film doet ie wèl normaal!”, bezwoeren mijn vrienden en kennissen. Vooruit dan maar…..
En warempel: Carrey irriteert me niet in deze film, hij imponeert me zelfs! Perfect gecast deze man! Ongelofelijk dat ik zoiets ooit nog over hem zou zeggen!!!!
Voor de rest een prima film. Leuk verhaal en goed uitgewerkt. Ik heb echt genoten, dus:
Remi
Ik geloof zelf in reincernatie en deze film laat mij dat wel zien. Tenminste, in mijn ogen. Hij laat haar uit zijn geheugen wissen en komt haar opnieuw tegen, omdat hij nog niet klaar was met haar. Ik zie de overeenkomst als hetzelfde wat ik geloof. Ik geloof namelijk dat je in elk leven wat moet leren en als je zelfmoord pleegt, je toch opnieuw terug moet komen om af te maken waar je aan begonnen bent. Hij heeft, wat hij met haar had niet afgemaakt en kwam haar toch weer tegen, prachtig!!
Deze film liet mij dat zien op een geweldige manier zodat ik er echt een speciaal gevoel bij kreeg, en nog steeds krijg als ik de film bekijk!
brucecampbell
(Juliette Lewis kan ik bv. ook NIET uitstaan met haar leipe imbecielenkop!).
Foei!
Baggerman
Ja, sorry hoor, waarschijnlijk is het vast een leuke lieve meid, maar ze heeft wel het uiterlijk van een gestoorde White Trash!
En ze wordt ook altijd gecast voor dat soort rollen, dus anderen zien dat blijkbaar ook in haar (uiterlijk)!
G.1Rl
Het is wel een mooie film, maar hij begint zo ontzettend vaag. In het begin had ik echt zoiets van: wat ís dit voor film.
Langzaam maar zeker wordt hij wel beter, maar een super film wil ik het niet noemen.
gebruiker_56935
Heel erg mooi. Super sterk verhaal!
Walthera
Ik heb net deze film gekeken, waar ik me erg op had verheugd en ik moet eerlijk zeggen dat ik hem heel erg tegen vond vallen. Ik vond hem moeilijk te volgen, het pakte me gewoon niet.
paradis
Uitstekende film! Reeds gezien maar na herhaling vallen de puzzelstukjes nog beter op z'n plaats. Een van de beste rollen van Jim.
Opwaardering van 3,5* naar ruim 4*.
Kisje
Dat gevoel had ik ook, pas bij het uitwissings-proces en de scènes waarin men de overblijvende herinneringen liet zien was ik verkocht. Ik ga hem zo dadelijk nog een keertje bekijken. Dit is een typische film die je een paar keer bekeken moet hebben.
Kate Winslet speelde ontzettend goed!
Ja, dat vond ik ook
!!

'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' van Michel Gondry wordt vanavond uitgezonden op televisie

'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' gaat Netflix verlaten: 'Er is eigenlijk geen kritiek te bedenken'

Geroemde Michel Gondry-film 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' binnenkort weer te streamen

'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' van Michel Gondry vanavond op Paramount Network

O.J.: Made in America
Documentaire / Biografie, 2016