Genre: Avontuur / Drama
Speelduur: 163 minuten / 196 minuten (director's cut)
Verenigde Staten / Malta / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: Wolfgang Petersen
Met onder meer: Brad Pitt, Eric Bana en Orlando Bloom
Releasedatum: 13 mei 2004
Bekijk via Netflix
Bekijk via Prime Video
Plot Troy
"For passion. For honor. For destiny. For victory. For love."
Het is 1193 voor Christus. Paris, de prins van Troje, wordt verliefd op Helena, koningin van Sparta, en Helena gaat met hem mee naar Troje, zonder dat haar echtgenoot -koning Menelaos- dat weet. Dit zorgt er voor dat beide koninkrijken in oorlog met elkaar raken. Rond de stad Troje wordt op bloedige wijze met elkaar gevochten. Achilles was de grootste held bij de Grieken, terwijl Hector, de oudste zoon van de koning van Troje, de hoop van de inwoners van zijn stad was.
Achilles
Priam
Briseis
Andromache
93.9
Weer zo'n verschrikkelijk domme en bombastische film, waar heeeel veel mensen schijnbaar geen genoeg van kunnen krijgen.
djelle
ZO erg vreselijk vind ik het allemaal niet, maar ik moet zeggen dat ik ook redelijk geïrriteerd begin te raken van dit soort van bombastisch en overweldigend ineengestoken historische filmpjes die als een opgedrongen hype aan de lopende band in onze strot geduwd worden. (hetzelfde geldt momenteel voor animatiefilms, stripverhaalverfilmingen en het gebruik van overweldigende Kung-Futoestanden in "actiefilms") Als iets schijnbaar goed in de markt ligt, moeten filmmakers er zo nodig 10tallen exemplaren van maken.
Dit soort van commerce is er natuurlijk altijd al geweest in de wereld van de cinema, maar de laatste jaren begint het echt walgelijk overdreven uitmelkerij te worden waar steeds minder passie, eigenheid, creativiteit en gevoel komt bij kijken. Het is intriest.
Troy heeft me niet geïmponeerd. Met (zo groots mogelijk opgezette) spectaculaire veldslagen alleen red je het niet. Hoe spectaculair ze het trouwens ook in beeld willen brengen, ze blijven voor mij erg middelmatig verfilmd. Ze missen finesse, kundigheid en afwerking. Zo mis ik nog veel dingen. En dat geldt voor de veldslagen, maar het is van toepassing op alle scenes doorheen de prent; Ik mis sfeer, overtuiging, oprechte strijdlust, angst en passie. Ik mis de verfijnde afwerking in het camerawerk. Emotie. Karakteruitdieping. Een eigen affect dat de film uniek zou moeten maken... Ik mis zoveel bij Troy...
Brad Pitt acteert trouwens zeker niet slecht. Het kon hier en daar nog wat beter, maar globaal gezien was hij veruit de enige die een deftige acteerprestatie neerzette en de jongen vertolkte zijn rol zelfs redelijk sterk. Gelukkig. Want hij is tenslotte het hoofdpersonage. Hij is in het minst de oorzaak van het flauwe resultaat. Achilles hoort inderdaad verwaand, overzelfverzekerd en ietwat egocentrisch te zijn. In principe hoeft meneer Pitt daar dus nauwelijks voor te acteren, dat wel.
Een gulle 1,5*
degek007
het is een goei film alleen jammer dat hij verdraaid is
en niet klopt met de boeken
Di Al Fredo
Een verdraaide film om het mooi te doen lijken, bombastisch zeker en vast, dat is nu eenmaal het genre, maar veel mensen die de geschiedenis niet met zich meehebben kunnen zich geen beeld vormen hoe het er nu eigenlijk echt aan toe ging en hoe de oorlog enzo tot stand kwam, brad pitt is zelfverzerd, té ?, als je de geschiedenisboeken leest heeft hij Achilles perfect gespeeld, Gladiator was wel sterker qua gevoeligheid. Toch 4 sterren waard !
filmgeak
Redelijke film maar hadden jullie ook problemen met de veldslagen : het gaat zo snel en het is zo onduidelijk wie dat wie is en dan kun je niet meer volgen.
Justin
Goede film,
prachtige decors en mooie gevechten. Brad Pitt speelde hier echt de perfecte rol. Het einde was wel mooi gemaakt maar opeens zo snel vanaf het stuk dat het houten paardje naar binnen werd gebracht.
3.5 *
Horrormeisju
Brad pitt is een LEKKER ding!!!! Toffe film,heb moeten huilen...Voor meerdere keren te bekijken waard:p
Regan_Robbie24
ik vond dit een hele mooie film, ik zag hem een tijdje geleden bij iemand waar ik logeerde. het was het 1e wat ik van Brad Pitt zag en het 2e wat ik van Orlando Bloom zag. en ik vond ze heel goed spelen, maar knap, neen!
verder een mooie film, een soort geschiedenis achtig iets. 4.0*
Madecineman (moderator films)
Ondanks een hele lading aan actie en gevechten ging mijn hart niet echt sneller kloppen van Troy. De film kwam maar zeer langzaam op gang en het eerste uur heb me eigenlijk gewoon een beetje zitten vervelen. Een totale afwezigheid van karakter ontwikkelingen of een intressante plotwending. Vond het niet echt boeiend zo'n parade van hollywoodsterren die in antieke maar stiekum toch erg trendy kledei voorbij komt paraderen. In het oude griekenland was het schijnbaar wel erg blingbling en glamoureus allemaal.
Daarbij komt dat de rol van Helena echt pijnlijk slecht is. Was dit nou de muze waarvoor oorlogen gevochten moesten gaan worden? Die hele liefdesrelatie met Paris was zowiezo verre van stomend en overtuigend.
Gelukkig treden naar een uurtje de echte mannen in het strijdperk om eens flink in de weer te gaan met speren, bijlen, zwaarden en vuur. Lekker een robbertje knokken zoals het een beetje historisch drama beaamt.
Moet helaas zeggen dat ik ook hier de grote massale gevechten wat tam vond. Vooral als ik het vergelijk met bv de geweldige openingsscene uit Gladiator. De man tegen man gevechten waren dan wel weer in orde, met als hoogtepunt de strijd tussen Achilles en Hector.
Kortom een weinig intressante start van een uur, aardige hoofdrolspelers, enkele tamelijke beroerde bijrollen (ook enkele uitstekende), mooie decors en genoeg actie. Maar er zit te weinig bezieling in het geheel waardoor de film voor mij blijft steken in de lage middenmoot.
Yuma Q.
verder een mooie film, een soort geschiedenis achtig iets. 4.0*
Het geschiedenis-element was bagger. Een goed verhaal enorm slecht gejat en daardoor een kutverhaal (als ze er nou nog wat leuks mee zouden doen ipv alleen maar verneuken, zou ik het apprecieren en zo niet, jat het dan gewoon letterlijk). Een historische film zou ik het dus zeker niet willen noemen

Maar goed acteerwerk? Daar kan ik me echt niet over uit. Het was zo ongelooflijk slecht gespeeld dat niet alleen ik, maar ook andere mensen in de bioscoop destijds gewoon moesten lachen om de het belachelijk slechte acteerwerk. Van Bloom kan ik het nog wel begrijpen, hij is nou eenmaal eerder een soort idols-lulletje dan een acteur, maar ik snap echt niet waarom Pitt zich voor deze film heeft laten lenen. Zelfs Peter O'Toole speelde belabberd in deze film en Eric Bana
Over knap gesproken... Helena was toch de knapste vrouw van de wereld volgens de mythe? Blijkbaar had Petersen dit gemist en castte het duitse trolletje Diane Kruger in de hoofdrol.
Over het verhaal: Het is mij totaal niet duidelijk wat de beweegredenen zijn in deze film. De volgende scene komt steeds voort uit het verhaal van Homerus, wat vaak in deze film eigenlijk niet meer kan omdat de vorige scene dit onmogelijk maakte. Waarom vechten ze bijvoorbeeld door als Agamemnon en Menelaus allebei dood zijn?
Wat dat betreft vind ik Helen of Troy veruit een betere film dan Troy, in alle opzichten. Helen of Troy is geen perfecte film, maar is goed aan te zien... Zowel Helen als de film
Clint
Shit..... Dit KUN je niet menen!! vooral dat huilen
Woutjinho
tjah, best goeie film eigenlijk, ik heb die teksten vanuit het grieks naar nederlands moeten vertalen (orginele verhalen) en er zitten wel heel veel fouten in de film
wij moesten zelfs in de klas alle fouten na de film vertellen (eerlijk gezegd had k niet zo veel fouten, ik was niet goed in grieks en heb het laten vallen)
Woutjinho
en iedereen die dus zegt over geschiedenis achtige film, dit verhaal is al ruim 2000 jaar oud ofzo, de oude grieken hadden dit geschreven na of tijdens de oorlog ( er is zelfs een virus vernoemd naar het trojaanse paard!!)
maar ik wil de film niet teveel promoten
Knarf Kenobi
Had er wel meer van verwacht, maar is desondanks toch een meer dan leuke film geworden. Gave actie-scenes, leuk plot enz. Alleen Orlando Bloom viel me zwaar tegen, als je hem een elvenmantel had aangetrokken had hij zo weer Legolas kunnen zijn. Hij acteerde precies hetzelfde en niet als het personage dat hij speelde. 3,5*
Yuma Q.
Ah dus je hebt verwachtingen van Orlando Bloom... Interessant...
Bas17
Goed gezegd
O ja , Brad Pitt heeft weer een slechte prestatie neergezet, net zo overschat als zijn matige prestaties in Se7en en Fightclub.
Nja ben gewoon geen grote fan van Pitt, laten we het daar op houden
Wat is deze regisseur achteruit gegaan na Das Boot
SuperSideSwipe
GEWELDIGE FILM!!!
Heb echt weer super genoten. Ik vind ditsoort films ook het mooiste wat er is (films zoals Gladiator en Braveheart waren ook van zulke toppers).
Deze film redde dat niveau helaas net niet. Maar wat een prachtverhaal. Stuk mooier en beter dan de "The Trojan War"uit 1962 met "de" actieheld van de vroegere jaren Steve Reeves. Ik vind deze epos films van tegenwoordig met de moderene filmtechnieken mooier om te zien.
Pitt was geweldig zoals altijd. Een van mijn favoriete acteurs, en ook een van de beste. Zo als hij overtuigend over kan komen in beeld is slecht voor weinigen weggelegd.
Kleine minpunt vond ik Orlando Bloom in deze film. Hij kwam een beetje twijfelachtig over, en dat terwijl hij in zijn andere films altijd goed was.
Verder zoals zo een film betaamd was het visuele prachtig, zeer mooi gefilmde locaties, veldslagen enz.
Echt weer zo een heerlijke beleving.
4,5
Gwendoline
Mooie locaties, mooie acteurs, leuke gevechtjes, mooie acteurs, mooie kostuums, mooie acteurs, mooie legende verfilmd door een nog mooiere acteur. Rrrrrrr.
Fred Neil
speedy23
VRE-SE-LIJK
Voor u misschien, maar al even aan gedacht dat 95 % deze film wel goed vinden?
as
Voor u misschien, maar al even aan gedacht dat 95 % deze film wel goed vinden?
Muja
Kei harde film... Van begin tot eind heb ik genoten... En zeker de vecht scené tegen Hector zal ik nooit meer vergeten..!
S.Y
Gehenna
Geen regelrechte klassieker, maar wel meer dan 2uur entertainment 3*
koreaan
Het zag er allemaal wel mooi uit, de decors e.d..
Maar ontbrak er iets aan film dat mij niet helemaal tevrede stelde... Vond het einde wel snel gaan helaas!
koiboy
vind het een goede spectakel film blijft hele 2,5 uur wel boeien. mag brad pit als acteur niet zo maar in deze rol past dat arogante wel.
Nomak
Heel goede film met 1 groot minpunt: Orlando Bloom
Het hoogtepunt was ongetwijfeld het gevecht tussen Achilles & Hektor.
Een welverdiende 4 sterren.

Brad Pitt komt naar Netflix met geliefde historische dramafilm 'Troy'

Orlando Bloom wil rol in 'Troy' het liefst uit zijn geheugen wissen: 'Ik wilde die film niet maken. Ik wilde dat personage niet spelen'

Gladiator

Apocalypto
Actie / Avontuur, 2006

Chi Bi Part II: Jue Zhan Tian Xia
Actie / Avontuur, 2009
broer of zus relatieoverspelmythologiebeautytrojan war braverywallfraudehostilityepischzwaardgevechtslagveldhistorical fictionoude wereldbased on song, poem or rhymepyre ancient greecepeplumtrojan horsetrojanbronze agesparta greecehelen of troyhomer's iliadtroymuscular menships loose adaptationsword and sandalhelmet