• 9.452.256 stemmen

Geregisseerd door: Thea Sharrock

Met onder meer: Sacha Baron Cohen, Rosamund Pike en Emily Mortimer

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Ladies First

De succesvolle en onbescheiden Damien heeft alles: geld, macht en vele vluchtige affaires. Maar net als hij zich voorbereidt om CEO te worden van een chique reclamebureau wordt zijn leven plotseling op zijn kop gezet wanneer hij wakker wordt in zijn grootste nachtmerrie: een parallelle wereld die gedomineerd wordt door vrouwen. Hij staat oog in oog met de felle en onverschrokken Alex, een vrouw die in zijn vorig leven een van zijn ondergewaardeerde medewerkers was. Nu de spelregels veranderd zijn en Alex op de top van haar kunnen is, strijden de twee om de hoogste functie.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van scorsese

Goeie film over een vrouwonvriendelijke baas wiens leven een onverwachte draai maakt. Een prima opzet voor deze satirische komedie. Vermakelijke, en soms spitse dialogen (vooral ook veel leuk woordspelingen). Sacha Baron Cohen en Rosamund Pike hebben ongetwijfeld veel plezier gehad met hun rollen.

avatar van Bibelonseberg

Bibelonseberg

Netflix gaf deze als aanbeveling, voorstukjes zagen er veelbelovend uit. Inderdaad een grappige film, geen spijt van.

Je blijft je afvragen 'hoe loopt dit af'. Sacha Baron uiteraard weer op z'n best.

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Probeert overduidelijk in diezelfde vijver te vissen van de arrogante man die een lesje leert over de andere sekse, maar de uitwerking flopt behoorlijk. Het resultaat is helaas een opeenstapeling van flauwe, oppervlakkige grappen, denk aan mannen in corrigerend ondergoed en pijnlijke waxbeurten, in plaats van scherpe, moderne satire. Het blijft hangen in makkelijke clichés die we twintig jaar geleden al eens hebben gezien.

​Zonde van de sterrencast, want acteurs als Rosamund Pike en Fiona Shaw verdienen echt een beter script dan deze herkauwde Franse remake (Je ne suis pas un homme facile).

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Ik herinner me zo'n grap van Theo Maassen over een omgekeerde wereld met een vrouwelijke pooier, hoe je allemaal cadeautjes krijgt en je seks hebt, tot die ene vraag: wil je een keer seks met een viendin van me?
Leuke grap en rond dat idee draait deze film ook met genoeg leuke aanpassingen van de wereld maar toch, het had veel geestiger, scherper en interessanter kunnen worden. Nu krijg je een uitgekauwd verhaal waarin de hoofdpersoon een transformatie doormaakt en een goed mens wordt.

Was het niet veel geiniger geweest als hij eigenlijk wel tevreden was met zijn nieuwe rol? Bijvoorbeeld dan met Rosamund Pike waarmee hij seks moet hebben om hogerop te komen maar dat niet erg vindt (omdat hij dat bijvoorbeeld eerst in de eigenn wereld probeerde als eis voor haar carrière om hogerop te komen). En dan het huishouden doen en om 4 uur theetijd met de buurman een pilsje pakt. Dat is dan een heel andere boodschap (misschien wel geen boodschap) maar was als uitgangspunt wel interessanter geweest. Of dat hij met zijn kennis van de mannenwereld uiteindelijk de alphaman wordt daar. Er zitten zoveel mogelijkheden en extra lagen in verstopt maar men kiest voor de veilige weg.

Niettemin best aardig door het frisse spel en prima tempo, ik heb me niet hoeven te vervelen. De film is een remake van een Franse Netflix-film, in de film komt ook een remake van Gary Jules' Mad World (dat weer een cover van Tears for Fears is) voor. Nu denk ik: het was leuk geweest als alle muziek een cover was, liefst Franse liedjes in het Engels vertaald. Maar dat zal te veel gevraagd zijn denk ik. 3,0*.

avatar van blurp194

blurp194

Meh.

Wie had verwacht dat Sacha Baron Cohen zo'n laf en saai filmpje zou maken. Wie had verwacht dat Rosamund Pike een zo zouteloze bad girl zou willen spelen. De hypotheek moet betaald, kennelijk. En dan de bijrollen nog. Charles Dance, godbetert. Emily Mortimer - nouja die heeft dan tenminste nog een leuke scene, al vraag ik me af hoe ze die aan haar familie uitgelegd heeft - het is tenslotte niet precies hetzelfde als 'mam ik heb een rol! ja, met tekst!'

Het verhaal is alsof het uit een AI komt rollen. En buiten dat, het is nog een remake ook - van een Franse film, en dan durf ik toch wel zonder die gezien te hebben te zeggen dat die frisser en venijniger zal zijn, hoewel ook in de Franse cinema de lafheid genadeloos toeslaat.

En de vraag waar het om gaat is wellicht wie de makers hier precies mee denken te bedienen. Niemand gaat door deze film tot nieuwe inzichten komen, daar is het allemaal veel te flauw en te voorzichtig voor. Niemand gaat hier zijn gedrag om veranderen - of haar gedrag. Dit is zo'n film die iedereen die hem gezien heeft de volgende ochtend alweer vergeten is. Kijkvoer, en van de meest verwerpelijke soort ook nog eens - kijkvoer met een gemakzuchtig politiek getint sausje, maar zonder ook maar de minste intentie om iets met een boodschap te willen doen, de wereld dat hele kleine beetje beter te willen maken.

Van Netflix verwacht ik niks beters dan dit soort laffe kijkvoer. Maar van Cohen, van Pike, van Mortimer, van Dance. Ik hoop maar dat ze plezier hebben van hun zilverlingen, want het voelt toch ietwat alsof ze hun ziel verkocht hebben voor iets heel, heel goedkoops.

avatar van Orkytjen

Orkytjen

is dit geen remake/adaptatie van Je Ne Suis Pas un Homme Facile (Film, 2018) - MovieMeter.nl?

Die was wat flauw maar had wel één supergrap: het borsthaarstrookje

avatar van Jynxter

Jynxter

A Christmas Carol omgebouwd tot een feministische satire.

Maar helaas wel een flauwe, waarbij de stereotypen veelal te simpel, platgeslagen en eigenlijk ronduit onleuk zijn.

De keren dat ik moest lachen waren schaarser dan de cringe-momenten.

Cohen en Pike spelen naar behoren, maar van beiden ben ik leukere films gewend.

avatar van GijsSch1985

GijsSch1985

Het idee van de film is erg leuk, ook al begreep ik dat dit een remake is van een Franse film. En de boodschap vind ik ook behoorlijk duidelijk. Daardoor overstijgt de film wat mij betreft de gemiddelde komedie genre. Ook het acteerwerk is dik in orde. Wel heb ik het gevoel dat er meer te halen viel. Het script is mager en ook de fantasie (aangezien het een remake is) is ver te zoeken. Nu zie ik het als de Franse film vertaald naar het Engels. En dan maak je de film maar met èèn doel, namelijk geld verdienen. Durf er dan iets origineel mee te doen. Maar buiten dat is het een prima film met een goede boodschap.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Matig.

Sacha Baron Cohen en Rosamund Pike zijn niet onaardig in hun rollen, maar de film zelf is me toch iets te gemakkelijk. Ik was er blanco ingegaan, maar na een dik kwartier volgt het 'What Women Want'-momentje en wijst het verloop zichzelf uit. De omgedraaide rollen zorgen hier en daar voor een tof momentje, maar in grote lijnen blijft het toch heel gemakkelijk allemaal.

2,5

avatar van Collins

Collins

Een film die uitblinkt door flauwe humor en een niet bijster origineel verhaal vertelt over een mannelijke chauvinist die zijn trekken thuis krijgt en de wereld met nieuwe ogen leert te bekijken. Behalve dat het thema al in vele andere films langskwam, draagt het feit dat de film een remake is van de Franse film Je Ne Suis Pas un Homme Facile (2018) ook niet bij aan een origineel karakter. In artistiek opzicht is zo’n remake absoluut onnodig. In commercieel opzicht ligt dat anders. Door een opgewarmde Engelstalige versie te produceren met bekende namen als Sacha Baron Cohen en Rosamund Pike wordt natuurlijk een veel groter kijkerspubliek bereikt.

Er is verhalend potentieel. Een man geplaatst in een wereld gedomineerd door vrouwen. Het is een plot dat tot scherpe satirische observaties uitnodigt. Die uitnodiging wordt echter afgeslagen. De film ontpopt zich tot een weinig verrassende komedie gevuld met gemakkelijke, flauwe en platte humor. Uiteraard verwacht je in zo’n film gemakzuchtige feelgood en daarin wordt de kijker niet teleurgesteld. En uiteraard komen de clichés die in zo’n luchtig verhaaltje passen ook weer langs. Tegen het einde ben ik er wel klaar mee als de film alle remmen losgooit en zichzelf heel succesvol in één groot cliché transformeert.

Gelukkig is het niet allemaal ellende. Er zijn positieve elementen te benoemen. En die zal ik eerlijkheidshalve dan maar benoemen. Tussen de flauwe en platte humor ontwaar je af en toe zowaar een fijnzinniger stukje humor. Vaak is die humor te vinden in een detail dat de aard van de door vrouwen gedomineerde wereld accentueert. Verder is er nog de bijrol van Richard E. Grant die met zijn personage wat prettige afleiding biedt. En tot slot is daar de korte speelduur die maakt dat het tempo niet inzakt en aldus zorg draagt voor weinig slepende momenten. Ladies First is van regisseur Thea Sharrock. Eerder werk als Me Before You (2016) en Wicked Little Letters (2023) beviel me beter.

avatar van Mikemans

Mikemans

4,5 Ster - omdat vrouwen dat zeker verdienen.

Leuk uitgewerkt met ene leuke dosis aan humor.

avatar van shugenja

shugenja

Er zaten wel wat geniale vondsten in maar de grap is nogal dun en langgerekt. Ja de wereld is helemaal omgedraaid en mannen moeten nu voor kinderen zorgen en vrouwen moeten neuken zuipen en ruften. Het is zoals je gewend bent niet heel subtiel. Baron Cohen maakt er wel het beste van iig en het is vermakelijk maar ik verwacht dat het Franse origineel beter is eigenlijk.