• 9.376.105 stemmen

The Law and Jake Wade (1958)

Western | 86 minuten

Genre: Western

Geregisseerd door: John Sturges

Met onder meer: Robert Taylor, Richard Widmark en Patricia Owens

Plot The Law and Jake Wade

"The girl is a captive hostage at the mercy of the West's most notorious bandit-killer."

Jake Wade was vroeger een outlaw, maar hij is nu op het rechte pad en is inmiddels zelfs een marshal. Wade bevrijdt in een naburig stadje zijn voormalige outlaw vriend Clint Hollister uit de gevangenis als tegenprestatie, omdat Hollister in het verleden zijn leven gered heeft. Hun wegen scheiden zich weer, totdat Wade wordt geconfronteerd met de ontvoering van zijn bevallige verloofde Peggy Carter door de outlaws van Hollister. Hollister weet, dat Wade ergens een gestolen buit moet hebben verborgen en hij dwingt Wade hem naar de plaats te brengen, waar het gestolen geld is begraven. De zoektocht verloopt niet zonder problemen, mede omdat ze over het grondgebied van vijandige Comanches reizen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Barfly

Barfly

Een standaard-western, maar wel lekker door de mooie beelden die Sturges je weer voorschotelt. Hij heeft toch een eigen stijl die mij in ieder geval zeer aanspreekt.

Men heeft het vaak over Mann, Ford, Hawks, etc. Maar Sturges lijkt altijd wat ondergewaardeerd t.o.v. de andere grote regisseurs binnen de traditionele Amerikaanse western.

Het acteerwerk vind ik hier niet zo bijzonder, veel emoties toonden de karakters niet. Het verhaal ontwikkelt zich op standaard-wijze en van veel spanning is geen sprake.

De avondscenes waar de hoofdpersonen hun kampen opslaan zijn overigens studio-opnamen... dat is wel jammer.

Prachtige actiescenes in een verlaten dorpje waar de pijlen en speren rechtstreeks de tv uitvlogen en zich naast mij in de bank boorden. Erg mooi gedaan.

Voor het verhaal en de acteurs vind ik de film eigenlijk net onvoldoende, maar door de mooie plaatjes en goede actiescenes:

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Inderdaad geen topper, maar zeker geen onaardige Western.

Twee kanttekeningen.

1. Inbreng van Patricia Owens is zeer mager en ze is erg passief. Ze is Peggy Carter, de verloofde van de stoere Robert Taylor, maar er is totaal geen chemie tussen beiden. Een mis-casting naar mijn mening.

Ze heeft ook van die 'toekijk/staar-momenten', die mij meteen aan Veronica Lake doen denken in de showdown van The Blue Dahlia.

Aan de andere kant, miss Owens was toen 23 en Taylor al 47....

2. Vreemd is ook de rol van de bejaarde outlaw Ortero. Wade is de hele route in gezel-schap van Ortero, maar is er amper contact. Eerst in het laatste gedeelte, tijdens het beleg van de Comanches, blijken ze een gezamenlijk verleden te hebben en is er ineens wel veel contact (en weten we ook zijn naam). Haast persoonlijker als met zijn verloofde moet ik na herzien constateren...

Widmark is als vanouds en heeft er zin in. Hij had ook weer die bekende 'Tommy Udo grijns' uit zijn debuut in Kiss of Death.

De landschappen zijn geweldig en het verlaten stadje in de desert geeft je meteen dat Yellow Sky gevoel! (ook met Widmark trouwens.... wat heeft hij met verlaten Western-stadjes?!) Trouwens, wanneer beide films achter elkaar bekeken worden, lijken deze verlaten stadjes wel heel erg op elkaar! Op een grafsteen staat in beide stadjes 'Annabella Baxter' bijvoorbeeld. Toeval...?!

Ook wordt er in beide films door een zoutwoestijn gereist...

Gezien de risico's die Widmark neemt om door vijandig indianengebied te reizen om gestolen geld op te graven, reist echter steeds meer de vraag op of de onverschrokken Widmark er niet beter aan gedaan had om weer een bankroof te plegen...

Dit is zeker een Western om vaker te kijken.

IMDB *6,5/10.

PS

De film is breedbeeld, maar in beide flanken vindt beeldvertekening plaats. In o.a. de Western 'Jubal' heb ik dat ook mogen vaststellen (single-layered DVD).

avatar van Movsin

Movsin

Goede, klassieke western met een eenvoudig en aanvaardbaar plot.

Richard Widmark steelt wel een beetje de show.

avatar van LuukRamaker

LuukRamaker

• 2020 berichten

Vermakelijke western van John Sturges, waarin twee topacteurs tegenover elkaar staan en het beste uit elkaar naar boven weten te halen. Robert Taylor is erg sterk als de geteisterde hoofdpersoon, maar Richard Widmark is wellicht nog wel veel beter als de goedlachse schurk. De mooie ruwe landschappen en het prima verhaal dat de film vertelt doen de rest. Er is voortdurend een bepaalde spanning aanwezig, maar tegelijkertijd is de sfeer vrij goed. Interessant hoe de achtergronden van de personages steeds meer aan het licht komen en hoe het steeds duidelijker wordt hoe de vork in de steel zit. De uiteindelijke afloop is bovendien zeer mooi uitgewerkt en maakt dat de film naar een erg sterk hoogtepunt toewerkt.

avatar van Justinw

Justinw

Na Backlash ook deze samenwerking tussen Richard Widmark en John Sturges bekeken. Het duo stelt wederom niet teleur, al vindt ik eerdere genoemde wel een graad beter. Dit komt vooral omdat deze film wat meer lineair is en het plot wat minder om het lijf heeft. Wat overblijft zijn prachtige locaties en geschoten beelden met heerlijke achtergronden. Ook Robert Taylor is een pluspunt al heb ik hem ook weleens beter gezien.

avatar van cor1946

cor1946

Redelijke western, goed acteurs werk met goed verhaal.

avatar van mrklm

mrklm

Jake Wade [Robert Taylor] en Clint Hollister [Richard Widmark] waren in het verleden bandieten, maar Jake heeft zijn leven gebeterd. Wanneer hij besluit Clint te bevrijden en daarmee een ereschuld te vereffenen staat de twee wat hem betreft quitte. Maar Clint heeft nog een andere reden om wrok te koesteren tegen zijn voormalige vriend en hij maakt Jakes verloofde [Patricia Owens] een pion in een gevaarlijk spel dat moet leiden tot de vondst van het geld van een overval dat Jake ergens zou hebben verstopt.

Taylor en Widmark zijn goed gecast in deze degelijke western die nooit verveeld, maar niet de psychologische diepgang geeft van veel westerns uit dezelfde tijd. Een degelijke western, vooral aan te raden voor fans van de beide sterren.

avatar van scorsese

Aardige film waarin een marshal een bekende van vroeger uit de gevangenis helpt ontsnappen. Een vrij standaard plot voor een western als deze en het heeft verder ook niet te veel om het lijf. Aan mooie plaatjes van het landschap geen gebrek hier. Zeker vergeleken met de rest van de cast is Robert Taylor wat saai in de titelrol.