• 9.369.783 stemmen

Genre: Western / Drama

Geregisseerd door: Jack Arnold

Met onder meer: Jeff Chandler, Orson Welles en Colleen Miller

Plot Man in the Shadow

"THIS WAS THE NIGHT WHEN THE LAW TURNED LAWLESS...to win back the justice a town had betrayed!"

Ben Sadler wordt als sheriff aangesteld in een stad in Texas. Wanneer de jonge Mexicaanse arbeider Martin Garralaga wordt vermoord, wil Virgil Renchler, een grootgrondbezitter en eigenaar van de ‘Golden Empire Ranch’, dat Sadler niets onderneemt. Sadler negeert echter Renchlers wens en hij gaat de moordzaak toch onderzoeken. Sadler komt er achter dat Martin verliefd was op Renchlers dochter Skippy.

Virgil Renchler

Skippy Renchler

Aiken Clay

Herb Parker

Chet Huneker

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

In Duitsland en Frankrijk op DVD verkrijbaar, en in de VS nog steeds, na de VHS release, geen DVD.

- DVD (R-2Fr) Le Salaire du diable.

- DVD (R-2De) Des Teufels Lohn.

De Franse release is momenteel voor onder de € 3 (ex. porto) te verkrijgen bij Amazon.fr.

avatar van trebremmit

trebremmit

Sinds kort op regio 1.

avatar van gauke

gauke

Een sociaal-kritische, gedetailleerde (film noirachtige) western, over misbruik van macht en geld en onderdrukking, racisme en corruptie, waarin de theatraal spelende Orson Welles, in de rol van een schatrijke veeboer en bezitter van de halve stad, te dominant aanwezig was.

avatar van scorsese

Aardige film waarin de sheriff van een klein stadje onderzoek doet naar een moord op een grote ranch. Een simpel en ook redelijk voorspelbaar verhaal dat verder ook vrij weinig om het lijf heeft. Maar de film kijkt gemakkelijk weg en de tegenwerking die de sheriff vanuit alle hoeken krijgt wordt goed neergezet.

avatar van trebremmit

trebremmit

Goeie rol van Chandler, ik heb hem nog niet vaak zo goed zien spelen, meestal ben ik geen liefhebber van hem maar hier doet hij het prima. Goed drama verder, alhoewel de boodschap er wel dik bovenop ligt, dat is wel een beetje vervelend, maar gelukkig is de film mooi geschoten met prima camerawerk in een mooie omgeving, dus dat compenseert het wel.

avatar van clubsport

clubsport

Een behoorlijk bekend gegeven in westerns van een stadje dat te afhankelijk is van een grote rancher die het met de wet en de behandeling van zijn arbeiders niet zo nauw neemt .

Dit is dan een wat modernere setting ( jaren 50 ) en alles staat of valt met de casting en dat is hier wel sterk uitgevoerd , zowel de sherrif als de bad guys spelen hun rollen meer dan prima en het verhaal blijft dankzij een paar prima wendingen de aandacht goed vasthouden .

avatar van Collins

Collins

Golden Empire is de naam van de gigantische ranch van de zelfgenoegzame Virgil Renchler (Orson Welles). Iedereen in de directe omgeving waaronder ook het stadje Kaff valt, is van hem afhankelijk. Als Renchler de geldkraan dichtdraait is het stadje zijn bron van inkomsten kwijt. De man kan doen wat hij wil. Derhalve is het ook gepermitteerd dat op zijn grondgebied een van de vele naamloze illegale Mexicaanse arbeiders die door hem worden uitgebuit, uit zijn barak wordt gesleurd en wordt vermoord. Sheriff Jeff Chandler laat zich niet intimideren en worstelt zich door een wespennest van machtige economische belangen, burgerlijke zorg om de werkgelegenheid en racistische tendenzen.

Jack Arnold is de regisseur. Groot geworden in het creature- en science fiction genre. Arnold maakte klassiekers als Creature from the Black Lagoon (1954), Tarantula (1955) en The Incredible Shrinking Man (1957). Uitstekende films van een uitstekende regisseur die echter nooit de B-status ontsteeg. Dat ene grote studioproject werd hem nooit gegund. In de herfst van zijn carrière deed hij nog wat producties voor de televisie en raakte uit beeld. Ik hou wel van de films van Jack Arnold. De man had beter verdiend.

Man in the Shadow verscheen in hetzelfde jaar als The Incredile Shrinking Man en heeft met monsters en science fiction niets te maken. De film is serieus van toon en behandelt serieuze thema’s. Ondanks de aanwezigheid van zwaargewicht Orson Welles wordt de film amper nog genoemd en bekeken. En misschien is dat wel terecht. Man in the Shadow is zeker een degelijke film, maar ik kan niet zeggen dat ik van de perikelen rondom de sheriff en rancher Welles erg onder de indruk was.

Het verhaaltje is niet per se slecht, maar nogal standaard. Een rechtschapen man stelt zich teweer tegen een corrupt systeem. Eromheen weinig franje. Jack Arnold houdt het simpel. De invulling van de personages is eveneens tamelijk simpel. Al na enkele seconden is duidelijk of een personage goed of slecht is. Het acteerwerk is goed, maar niet opvallend, laat staan exceptioneel. Kortom, het is niet slecht, maar het houdt allemaal niet over. Simpel, vlot, kort en toch wel vermakelijk. Daarmee zijn de kwalificaties wel genoemd.