Taylor Swift: The Eras Tour (2023)
Genre: Muziek
Speelduur: 169 minuten / 210 minuten (Taylor’s Version)
Geregisseerd door: Sam Wrench
Met onder meer: Taylor Swift en Amos Heller
Releasedatum: 13 oktober 2023
Plot Taylor Swift: The Eras Tour
"It's been a long time coming."
Het succes van de Taylor Swift 'Eras Tour' gaat verder op het grote scherm. De concertregistratie van haar tour is geregisseerd door Sam Wrench. Wrench werkte eerder aan concertfilms van onder meer Billie Eilish, Lizzo en BTS. De concertfilm is opgenomen tijdens Taylor Swifts eerste drie shows in het SoFi Stadium in Los Angeles.
Zichzelf
Zichzelf - Background Vocalist Section Leader
Zichzelf - Background Vocalist Dance Captain
Zichzelf - Background Vocalist
- 11931 berichten
Op een onpersoonlijkere manier, parallel de realiteit? Er zaten van die zinnetjes in ala "ik voel snel of er een zielsconnectie is met een publiek en vanavond lijkt me die er wel te zijn", daarvoor moet je toch een halve zijn om daar enig geloof aan te hechten?
Ja, dat is inderdaad wel fake. Dat zegt ze al sinds haar tour van 10 jaar terug zo. Toen was het wellicht nog gemeend. Nu is het idd meer een act. Daarom noemde ik het ook meer een theatershow. Maar wel eentje waar iedereen in het publiek ook aan meedoet.
Maar het blijft enorm knap om dit steeds drie avonden op rij vlekkeloos op te kunnen voeren.
En laten we wel wezen, er is niemsnd zo goed in het verkopen hiervan als Swift, want ergens meent ze het wel echt. Geen artiest heeft ook zo’n sterke band met haar publiek.
Dat zou kunnen, maar dat komt compleet niet tot uiting in deze film. En daar gaat het uiteindelijk toch over. Het is geen review van Swift, of het bloed zweten en tranen die in deze voorstelling zijn gekropen, wel van de registratie ervan.
Allicht dat een docu een beter beeld van haar als mens geeft, ik beoordeel puur wat ik hier zie, zowel de manier waarop het concert is getoond, als de performance van Swift. En dat vond ik beiden ondermaats.
- 11931 berichten
De eerste keer dat ik de show zag had ik ook de indruk dat er vidueel meer mee had gekund, maar als je beter kijkt zie je dat alles echt geweldig op elkaar is afgestemd en vind het visueel toch wel een verzameling plaatjes. Maar erg spannend is het inderdaad niet.
maar als je beter kijkt zie je dat alles echt geweldig op elkaar is afgestemd
Misschien, maar toch ga ik me niet opnieuw door drie uur kitscherige pop heenworstelen in de hoop dat ik er dan een 1.5* kan uitpuren. Zelfs ik heb grenzen
Clarencoo
Ik ben meer voor de Metal, maar wat een show en wat een organisatie om dit neer te zetten. Ik begrijp dat deze dame een stadion vol krijgt. Het perfecte voorbeeld voor de idolate fans. Deze POP muziek is totaal niet mijn ding, maar ere wie ere toekomt. Indrukwekkend.
Kan Madonna een puntje aan zuigen.
kunstwachter
Heerlijk escapisme!
Tot voor kort zei de naam Tayler Swift mij niks, maar toen ik per toeval op YouTube de concertregistratie van haar 1989 tour tegenkwam was ik vrijwel direct verkocht. Fijne stadion pop, overtuigend neergezet en weergaloos in beeld gebracht. Tel daar bij op 70.000 Swifties die allemaal een lampje hebben en volledig uit hun dak gaan en je hebt gewoon een briljante stadion show.
Toen ik me vervolgens wat meer in La Swift verdiepte bleek ze een autonome force of nature die haar eigen werk, schreef, produceerde en ook de videoclips zelf regisseerde. Daarnaast versloeg ze Apple en Spotify met commerciële gevechten, schonk ze haar volledige tour crew 100.000 per persoon (grapje kostte haar een kleine 50 mjn) en nu wist ze ook de bioscoopmarkt op te schudden door haar concertfilm zonder tussenkomst van een distributeur uit te brengen en de box office van oktober te redden.
Maar goed, dat is bijzaak.
Inmiddels heb ik al 4 concerten van haar op blu ray en keek ik erg uit naar dit vermeende magnum opus. Dat laatste vind ik het niet. De 1989 tour is zowel qua setlist als visueel sterker en de Reputation Tour blijft haar meest krachtige show.
Wat opvalt is dat ze elk tour steeds slanker lijkt te worden en waar in haar begin jaren een welgemeend enthousiasme en oprechte liefde voor haar publiek haar kenmerkte, is het nu een 100% professionele show waarbij ze vooral teksten uit eerdere shows herhaalt, maar wel gewoon 3,5 uur blijft vlammen.
Het feit dat haar show 3,5 uur duurt (waarbij ze maar 6 minuten niet on stage is) maakt ook dat de setlist een aantal nummers kent die gewoon wat minder boeien. Stuk voor stuk wel goed genoeg om elk songfestival te winnen, maar afgezet tegen de hoogtepunten, geldt less us more.
Over hoogtepunten gesproken, daar staat met stip op 1 de Reputation era, gevolgd door Red, 1989 en Midnight. Maar ook de 10 minuten versie All to Well met Swift in haar eentje gitaar is next level. Op visueel vlak, vond ik het ook wat zwakker. Het podium is vrij basic met één gigantisch scherm en led vloer. Maar ook de regie is wat braaf en standaard. Echt een gemiste kans. Maar wellicht ben ik te kritisch op dat gebied. Vaak worden dit soort concertfilms sterker bij herziening.
Wel leuk dan na een uur een flink deel van het (jonge) publiek niet meer stil kon zitten en onder aan het doek mee ging zingen en dansen. Ook dat maakt deze Eras Tour tot een bijzondere en vrolijke ervaring.
Kan iedereen die even drie uur al het leed in de wereld wil vergeten.of gewoon wat ontspanning zoekt van harte aanraden komende weken de bios in te trekken.
4,5
is dit parodie?
de onnozele psyché is blijkbaar snel gevuld
wordt hier wel echt ongenaakbaar laag ingezet,
3 uur? 30sec is al te veel eer voor dit soort nonsens
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11900 berichten
off topic / complottheorie spul verwijderd
- 11931 berichten
Vanavond deze show live kijken. Dit is zo’n beetje de enige artiest waarvoor ik toch naar die galmbak ga.
Hoop echt dat ze het geluid een beetje voor elkaar heeft. Want na Muse (ergens in 2013 of zo) had ik mezelf voorgenomen daar nooit meer naar een concert te gaan.
mjk87 (moderator films)
Gisteren geweest en het was geweldig. Ook alle grote media zijn het daarmee eens. Zelfs de Death Metal fan tevens recensent van NRC gaf 5*.
Geluid in de Arena was ook heel behoorlijk (in ieder geval op de vloer), dat was vroeger echt wel stukken minder.
Heb je ook voor 300 Euro buiten een tshirtje en een broodtrommel met Swift erop gekocht?
Was wat ik las inderdaad een goede show. Niet mijn soort concert, maar snap dat hier massa's mensen op af komen.
mjk87 (moderator films)
Haha nee. Ik vond vorige week bij Rammstein €40 voor een shirtje ook al aan de prijs en die dingen draag ik nooit verder. En oprecht de tickets voor Swift waren relatief goedkoop (Rammstein was 40% duurder), ik zou daar best meer voor over hebben gehad. Vooral omdat je een enorme show krijgt van meer dan 3 uur.
Ja, ze geeft wel waar voor haar geld. Ik heb die hele Eras Tour dus bekeken op tv (vandaar mijn cijfer hier), maar het wist me niet 3 uur te boeien.
Jij kan hier overigens wel gerust stemmen want deze registratie is letterlijk het concert van haar wat je hebt bezocht, maar dan in een ander stadion.
- 11931 berichten
Ja dat was meer dan waanzinnig. 3,5 uur 45 nummers, 10 set changes en nog meer kostuumwisselingen (Ik vermoed dat ze een tweelingzus heeft) en slechts een minuut of 10 niet zingend op het podium. Zelfs het geluid in de 2e ring was goed!
Heb alle groten der aarde nu wel live gezien (Bowie, Mercury, Jagger, Springsteen, Madonna, Cave, Vedder, Waters, etc.), maar geen enkele kan tippen aan het gemak waarmee Swift in haar eentje de zaal (stadion) om haar vinger wind. 3,5 uur breeduit lachend, oprecht enthousiast en onvermoeibaar draait ze haar routine af. Dit was echt speciaal. Er is geen enkel nummer of plaat van haar die ik in mijn top 100 zou plaatsten, maar de som der delen is onweerstaanbaar. Echt briljant!
Nu hopen dat die fluittoon ooit weer weggaat. Want wat een oorverdovend applaus kunnen die Swifties geven….
jerome998
Tot en met maart 2024 nog aparte secties voor Folklore en Evermore: Taylor Swift Concert Setlist at National Stadium, Singapore on March 9, 2024 | setlist.fm
Vanaf mei 2024 (Europese tour) zijn die albums samengevoegd en een nieuwe sectie voor The Tortured Poets Department: Taylor Swift Concert Setlist at Paris La Défense Arena, Nanterre on May 9, 2024 | setlist.fm
Munchen, berg vol Swifties 🫶
- 11931 berichten
Making of film zal er ook wel aankomen. Deze video is eigenlijk een soort trailer.
Maar het laat in 3,5 minuut wel goed de enorme scope van de hele show zien.
Hoop nog steeds op een 4k uhd met kerst….
- 11931 berichten
De tour zit erop. 149 concerten, 2 mjn omzet, 197 mjn als bonus aan de crew gegeven, in elke tourstad de voedselbank gespekt, 51 nummer,s, show van 3,5 uur, 9 erea’s, 868 biljoen+ tiktok en Facebook views.
Helaas nog geen 4k blu ray, maar wat een show!
Woland
Ik heb groot respect voor Taylor Swift. Gigantisch populair maar alles in eigen hand houdend, commercieel maar ook muzikaal. En de manier waarop deze concertfilm in de bios en later Disney+ is terechtgekomen illustreert dat ook, waarbij ze haar eigen pad volgt en dit zonder de gebruikelijke distributeurs doet. Een show van 3.5 uur is wel echt heel gaaf voor de fans, met ook genoeg visuals, actie, scenewisselingen en gedans voor de afwisseling. Ik bedoel, dat is drie keer zo lang als Slipknot in de Ziggo Dome vorige week. Oké, het is wel erg glad en Amerikaans, zoals hier eerder ook wel werd aangegeven - de gebruikelijke onzin over speciale connectie met het publiek, de meest fantastische avond ooit, en dat soort prietpraat. Maar laten we eerlijk zijn, Taylor Swift is wel een vakvrouw die de aandacht vasthoudt op het podium, en ik denk dat iedereen in het stadion voldaan de deur uit is gegaan.
Maar goed, dat is voor de Swift-fan - ik vind haar muziek niet storend, maar over het algemeen vind ik het ook inwisselbare nietszeggende MOR-pop. En daar veranderen de kostuumwisselingen en danspartijen verder niet zo veel aan. En dan is 3.5 uur wel een hele lange zit, ik heb het ook maar in twee etappes opgedeeld. Respect voor Swift als vakvrouw, maar muzikaal is dit verre van mijn ding.
- 11931 berichten
“This night is sparkling, don’t you let it go.”
De grootste show ooit.
Ik kan het nog steeds niet helemaal bevatten dat jij zo into Swift bent
Had bij jou meer 80's en 90's indie rock verwacht.
Hoe vaak heb je dit concert nu al gezien?
Ik kan het nog steeds niet helemaal bevatten dat jij zo into Swift bent
Had bij jou meer 80's en 90's indie rock verwacht.
Hoe vaak heb je dit concert nu al gezien?
Ik ben zelf ook verbaasd.
Hou verder van 70 rock, Zappa, Nick Cave en Nine inch nails en zo. Maar een piratenfeest lijkt me ook een keertje leuk.
Heb het misschien 4 keer helemaal gezien maar al zeker 20 keer opgezet en flinke stukken gekeken. Heb ook geen idee wat het zo magisch maakt. Ergens is het een soort goed geproduceerde camp.
- 11931 berichten
En bijna een jaar later een jaar later (na haar shows in Nederland) is dit nog steeds een briljante concertregistratie. Conceptueel geniaal, visueel verbluffend en qua perfectionisme ongevenaard.
En muzikaal/rekstueel is het van uitzonderlijk hoog niveau. Het bljft een heerlijke energiebron.
- 11931 berichten
Ik heb de meeste grote acts wel live gezien:
• Queen (met en zonder Freddie)
• Pink Floyd
• Nine Inch Nails
• The Who
• David Byrne
• Rammstein
• En nog heel veel anderen.
Maar toch voelt de Eras Tour als de ultieme live-show. Alles is tot in de puntjes doordacht en tot in perfectie uitgevoerd.
Het is niet echt een liveconcert in de zin dat er ruimte is voor improvisatie, maar meer een overweldigende stadionshow. Geen wonder dat veel bezoekers een soort amnesia ervoeren door de overdaad aan indrukken.
Ik ben benieuwd of dit soort grootse shows in de toekomst, met behulp van AI, méér ruimte gaan bieden voor improvisatie.
Maar tot die tijd staat dit concert op eenzame hoogte.

Christopher Nolan lovend over de concertfilm van Taylor Swift: 'Ze leert de filmstudio's een lesje'

American Fiction

Leave the World Behind
Thriller / Mystery, 2023

Foe
Sciencefiction / Thriller, 2023
musicuspopmuziekconcertfilmsinger-songwriterpost-credits sceneduringcreditsstingermuziekdocumentairetaylor swiftcountry pop