• 9.379.579 stemmen

Met onder meer: Caleb Landry Jones, Marisa Berenson en Jojo T. Gibbs

Gesproken taal: Engels, Frans en Spaans

Releasedatum: 28 september 2023

Plot Dogman

"Wherever there is an unfortunate, God sends a dog."

Douglas werd als kind door zijn vader mishandeld en tussen de honden gegooid. De roedel heeft hem echter niet aangevallen, maar beschermd en vormt sindsdien een grote bondgenoot voor Douglas. De jongeman heeft jaren later zijn fysieke wonden en psychisch trauma te verwerken en gooit de gangbare normen overboord. Hij transformeert in een vrouw.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Nu al zin in, woef!

avatar van tattoobob

tattoobob

Trailer is erg nice

De zaal zat aardig vol vanavond in de sneak preview, dat komt vaker voor. Alsof mensen vantevoren weten dat er een echt goede film zal komen.

Dit was absoluut het geval, heb genoten van deze film. Als groot liefhebber van honden is het natuurlijk al prachtig, maar het is zoveel meer dan dat. Fantastisch gespeeld door de acteur in de hoofdrol. Honden zijn immens slim en je kunt ze een heleboel leren, maar bepaalde scènes waren wel een tikkeltje ongeloofwaardig. Althans, dat denk ik.

En paar dingen zijn me niet helemaal duidelijk.

Hij vertelt over zijn broer die uit de gevangenis kwam na 8 jaar en dan zien we de honden hem aanvallen. Is die broer nou wel of niet gedood door zijn honden? De agente vroeg hem of zijn honden hem hadden gedood en hij zei eigenlijk van niet, maar toch iets over uit lijden verlossen.....

Later in de film heeft ie het over die "verzekeringsagent" die betreed het pand waar hij en zijn honden wonen en wordt ook aangevallen. Echter niet gedood toch? Dat zou nogal drastisch geweest zijn. En het einde, hij loopt naar die kerk en valt neer omdat ie niet langer kan. Het is net alsof ie daar op de grond sterft, maar dat lijkt me niet toch? Dit is gewoon puur zo van....God, jij oordeelt nu over mij. Correct?

En de Doberman bij het huis van die agente is ter bescherming omdat het zij is en een kindje heeft?

avatar van Richardus

Richardus

K9 x Joker, ik vond m leuk

avatar van Martin Minderaa

Martin Minderaa

Omver geblazen. Fenomenale film. De pijn dendert de zaal in en grijpt je bij de strot.

avatar van HK Senator

HK Senator

Bijzonder film met een bijzonder verhaal. Een combi van thriller, drama, horror en fantasy. Zo gebracht dat je het bijna serieus kan nemen. Bizar en extravagant. Eindelijk weer goed werk van Luc Besson.

MosquitoSmasher schreef:

En paar dingen zijn me niet helemaal duidelijk.

avatar van HK Senator

HK Senator

Bij mijn vorige post gaat iets fout dus ik quote opnieuw:

MosquitoSmasher schreef:

Broer: God is zijn broer genadig en verlost hem uit zijn lijden. Anders zouden de honden hem langer martelen. Die is dus dood.

Verzekeringsagent: Is mij ook niet helemaal duidelijk maar ik denk dat die ook dood is.

Kerkscene: is een duidelijke verwijzig naar het lijdensverhaal van Jezus. Hij ligt ook precies op de schaduw van het kruis waardoor het lijkt of hij er aan hangt en eerder in de film als hij opgesloten wordt in het handehok ligt hij in precies dezelfde houding. Toen moest ik al aan het bijbelverhaal denken.

Doberman: Zo heb ik het wel opgevat. De hond waakt over haar veiligheid.

HK Senator schreef:
Bij mijn vorige post gaat iets fout dus ik quote opnieuw:

Doberman: Zo heb ik het wel opgevat. De hond waakt over haar veiligheid.

Top man, thanks. Dit waardeer ik.

avatar van Film Pegasus

Een wraakfilm met een twist, en dat is zeker goed. Ik hou wel van de wraakfilms die we de laatste jaren te zien krijgen. Van John Wick en Equalizer tot Promising Young Woman en You Were Never Really Here. Dogman zet vooral het hoofdpersonage centraal en Besson brengt vooral een karakterfilm ipv pure actie. Een apart en boeiend verhaal met vooral een schitterende Caleb Landry Jones in de hoofdrol die de film de nodige kleur geeft.

Dogman blijft niet nazinderen zoals Bessons andere films als Léon, Nikita, Angel-A en Fifth Element. Maar de film valt wel op en zorgt voor de nodige mysterie. Het resultaat is een boeiende film en de beste film van Besson sinds Angel-A.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Deze ga ik nog eens zien. Dit is wat ik wil als ik naar de film ga. Even helemaal buiten de werkelijkheid zijn. Heerlijk. Wat een ervaring.

Edit: En ja, sorry voor FP, maar deze blijft hier wel nazinderen . Wat een genot dit.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

MosquitoSmasher schreef:

Nee, hij gaat dood. Was al eerder aangestipt. Iets met beenmerg of zo? Hij kan wel lopen, maar niet heel lang. He can walk, but only towards death. Very Shakespeare... Op het einde is hij gewoon dood.

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Prachtige film, en ik zat helemaal alleen in de bioscoop, wat héérlijk was dat! Jammer alleen dat er geen honden de bioscoop binnen mogen, anders had ik beslist mijn Knakkie meegenomen.
Al bij het motto van de film schoot ik meteen vol, is me nooit eerder overkomen haha...
"Overal waar een onfortuinlijke is, stuurt God een hond.", van de dichter Alphonse de Lamartine.
De film schiet werkelijk alle kanten op en dat bedoel ik in positieve zin! Het ene moment emotioneert een scène enorm, het andere zit je weer met een brede lach op je gezicht naar het scherm te kijken: het Jack Russelltje (leek veel op mijn Knakkie trouwens) dat inbreekt in het huis van een of ander rijk mens en daar een dure diamanten ketting van het nachtkastje grist. Dat had wel iets cartoonesks à la Disney of De Boefjes, zoiets...
Cinematografisch een kruising tussen The Silence of the Lambs en Joker. De actiescènes met name ogen stoer en cool, de scènes met Salma en de vele schattige hondenscènes juist weer erg lief. Maar er zitten ook wel scènes bij die je even de adem benemen.
Gelukkig snapt Besson heel goed wat mensen vooral niet willen zien.
Een geweldige film dus, met een protagonist (zeer charismatisch spel van Caleb Landry Jones) die zwaar door het leven getekend een roedel honden om zich heen verzamelt en zijn heil zoekt in crossdressing.
De scènes in de dragclub zijn ook erg amusant, wie zag ik daar allemaal: Cher, Madonna... Goede muziek ook, Sweet Dreams van de Eurythmics, en bij La Foule van Edith Piaf hield ik het opnieuw niet droog.
De raakvlakken met Joker zullen denk ik niemand ontgaan, ik vond hem zelfs nog iets beter dan Joker, vanwege het honden(liefde)thema en de film voelt Europeser aan, vond ik, net iets volwassener.

avatar van mrklm

mrklm

Ik ga al jaren met lood in de schoenen naar films van Luc Besson in de hoop op een aangename verrassing. Dit is hem dan eindelijk en hoewel het achtergrondverhaal ook nu bepaald niet subtiel is, houdt Besson zich grotendeels in met als resultaat een bizar, maar boeiend misdaaddrama waarin hij zich dienstbaar opstelt aan Caleb Landry Jones en de scènestelende honden. Jones is ronduit verbluffend als “DogMan” Douglas Munrow die, verkleed als Marilyn Monroe, gewond wordt aangetroffen in een vrachtwagen vol honden. Sociaal werker Evelyn [Jojo T. Gibbs] wordt om 2 uur ’s nachts uit bed gebeld om deze zonderlinge man te verhoren. Wat meteen opvalt, is het rustige verloop van het verhoor, waarin zowel de verhoorder als de verhoorde op zachte toon en met wederzijds respect meer bezig zijn met een vriendelijk gesprek. Jones’ speelt een op papier campy rol zonder opsmuk en houdt de aandacht moeiteloos vast, totdat de honden de show mogen stelen. De religieuze symboliek had Besson achterwege mogen laten, maar hij verdient lof voor zijn ingetogen regie. Nu maar (tegen beter weten in) hopen dat hij niet terugvalt in zijn oude streken.

avatar van Fisico

Fisico

Niet te verwarren met de gelijknamige Italiaanse film een vijf jaar terug, Dogman (Film, 2018), soortgelijk met veel honden in de hoofdrol en met ook een tikkeltje misdaad. Hoewel ik zelf niet veel heb met honden toch genoten van deze nieuwe productie van Luc Besson.

Een soort van wraakfilm waarbij een verschoppeling van de maatschappij zich staande tracht te houden. We volgen een excentrieke man die enkel liefde geeft en krijgt van zijn honden waarmee hij een perfecte verstandhouding heeft. Op het einde schakelt het een versnelling hoger met een soort home alone invasie, best leuk. De trucjes van de honden doorheen de film moest ik aanvaarden. Goede opbouw ook van de film met de flashbacks en het heden, hou ik wel van.

Maar het personage Douglas maakte veel goed. Prima rol overigens van Caleb Landry Jones, maar ook Jojo T. Gibbs zette een prima rol neer. Ik leefde wel mee met Douglas en was oprecht blij toen hij in de cabaretierwereld eindelijk aanvaard werd. Die rednecks waren echte griezels btw, bah, net als die Mexicaanse maffiosi.

avatar van zoutzak

zoutzak

Niet zo experimenteel als verwacht, maar stijlvol is het zeker. Een eigenaardige schot in de roos van Besson. Mede dankzij een overtuigende Caleb Landry Jones in een rol die deed denken aan Joaquin Phoenix in Joker. Intens, weird en vol overgave. Daar gaan we nog meer van zien.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Dit ziet er helemaal zo slecht nog niet uit. Hier heb ik iig wel zin in.

avatar van scorsese

Goeie film over een jongen die door zijn vader wordt mishandeld en opgroeit tussen de honden. Een boeiend en origineel hoofdpersonage die hier goed wordt neergezet door Caleb Landry Jones. Qua toon niet overal even evenwichtig, maar de film blijft wel onderhoudend (ook mede door de vertelstructuur met de flashbacks).

avatar van davey400

davey400

W.O.W.

Ik wist niets, behalve Luc Besson en goede score hier.

Weggeblazen. Wat een film. Prachtig.

Met stip mijn top10 beste films ooit ingekomen.

En wat een goede hoofdrolvertolking.

Besson had al een paar pareltjes, maar verdient het om de geschiedenis in tegaan als één van de Grote Namen.

avatar van Ynze

Ynze

..prachtige film waarbij wij ons van begin tot eind enorm goed hebben vermaakt, goed verhaal met mooie rollen voor de honden en een geweldige hoofdrolspeler, zo horen films voor ons te zijn...

avatar van Fisico

Fisico

Blij dat deze Besson wat in de kijker loopt nu. Ik vreesde al een beetje dat hij in de anonimiteit ging verzeilen na de povere bioscooprelease.

avatar van Waku

Waku

Overdonderend, aangrijpend en ontoerend met een tintje misdaad.

Wat een heerlijke film is deze "Dogman".

Luc Besson levert hier zeker een pareltje mee af.

Alles klopt in deze film.

Van acteer tot camera werk en het gebruik van kleuren die " Dogman" een extra sfeerbeeld geven.

Maar ook de personage en de wereld waarin Douglas gedurende het verhaal in beland is bijzonder te noemen. Overtuigende film. Enkel hadden de confrontaties met de honden wat mij betreft gruwelijker in beeld mogen komen.

avatar van james_cameron

Ik had de hoop al bijna opgegeven dat Luc Besson ooit nog een goede film zou maken, maar met deze Dogman maakt hij toch behoorlijk indruk. Grotendeels is dat te danken aan de geweldige veelzijdige hoofdrol van Caleb Landry Jones, die zich inmiddels heeft ontwikkeld tot een akteur van formaat, maar ook qua plot valt er veel te genieten. De meer aktiegerichte wraakelementen van de film zijn nogal overdreven in beeld gebracht en doen feitelijk meer afbreuk aan het geheel dan dat ze iets toevoegen, maar afgezien daarvan is dit een zeer onderhoudende en meeslepende film. En die honden zijn onweerstaanbaar.

avatar van Banjo

Banjo

• 2038 berichten

Een van de betere films die ik de afgelopen tijd heb gezien! maar ik vond de trailer wel misleidend. Maar goed het was nu wel een complete verassing voor mij en dat is ook wel eens heel fijn.

avatar van Banjo

Banjo

• 2038 berichten

Fisico schreef:

Goh dat is ook een aanrader hoor! heel anders dan dit maar ook heel erg fijn om te beleven...

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Een uitmuntend drama van Luc Besson met echt wel meesterlijke Caleb Landry Jones als Douglas. De volle punten.

avatar van aSMoDeuS

aSMoDeuS

james_cameron schreef:

Nee, hoor. Compleet mislukt met deze goedkope mix van Manhunter, Refn, Leon, The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert en De Ongelofelijke Reis.

Complete geestesarmoede.

Een belediging voor z'n Italiaanse naamgenoot!

Krijgen mensen hier betaald voor de 4+ stemmen?

Aardige variant op Joker met een excentrieke hoofdrol van Caleb Landry Jones. Het heeft ook wel wat overeenkomsten met Ghost Dog; een einzelganger teruggetrokken op een desolate plek, die op geheel eigen wijze zijn zaakjes criminele regelt met behulp van zijn honden en inventief weet af te rekenen met tegenstanders.

Het is wel een aparte film met een heel consistent verhaal. De flashbacks voegen echt iets toe.

Ik vind het geen topper, maar ik snap wel dat anderen dit een geweldige film vinden.

avatar van filmkul

filmkul

Redelijk drama. Het verhaal is best aardig maar is niet helemaal geloofwaardig en heeft ook wat weg van een superheldenfilm. De uitwerking is best geslaagd. Het tempo is goed en het werken met flashbacks heeft een toegevoegde waarde. De ‘actiescènes ‘ met de honden zijn best leuk gedaan. Het einde vliegt wat uit de bocht waarbij de echte Besson weer tevoorschijn komt. Het acteerwerk is goed met een ijzersterke rol voor Jones. Visueel zit de film prima in elkaar. 3.5

avatar van Justinvdk

Justinvdk

aSMoDeuS schreef:

Complete geestesarmoede.

Een belediging voor z'n Italiaanse naamgenoot!

Krijgen mensen hier betaald voor de 4+ stemmen?

Stel je voor dat andere mensen een film wel goed vinden.