Un Gatto nel Cervello (1990)
Genre: Horror
Alternatieve titels: A Cat in the Brain / Nightmare Concert
Italië
Geregisseerd door: Lucio Fulci
Met onder meer: Lucio Fulci, David L. Thompson en Jeoffrey Kennedy
Gesproken taal: Italiaans
Plot Un Gatto nel Cervello
Een regisseur van splatter-films wordt achtervolgd door bloederige hallucinaties. Hij gaat naar een psychiater, de psychiater gaat de hallucinaties gebruiken als voorbeeld en gaat moorden in het echte leven.
Dr. Lucio Fulci
Zichzelf / Second Monster
Sopran
Woman in the Oven
ichi
Lucio Fulci, de regisseur, speelt een horror regisseur(!) en wordt achtervolgd door vage bloederige toestanden en psychoses. Gevolg: een heel scala aan ranzigheid. Leuk voor de gorehounds, maar de film is een behoorlijke chaos.
Hemdale
Minder dan de bekendere films van Fulci maar toch nog wel cool. Wat ichi al zei echt iets voor de gorehounds, daarom vind ik de film waarschijnlijk ook nog best te doen, ook al waren de gore scenes niet zo tof als in The Beyond en Zombie.
zombie
't Lijkt erop dat Fulci nog wat extra ideeen had voor gory special effects en alles in 1 film heeft gepropt! Afgehakte hoofden vliegen in 't rond, armen worden afgezaagt en vrouwen worden verminkt...
Maar ondanks alle coole effecten, vond ik deze Fulci niet zo boeiend...
Mac Hammer Fan
De ene gruwelscene na de andere, aan elkaar geflanst zonder een verhaal. Veel footage is gepikt uit andere Fulci-films. De moeite niet waard.
Halcyon
Dit moet zo ongeveer de slechtse horrorfilm zijn dit ik dit jaar heb bekeken (na Death Tunnel). Werkelijk alles liep mank bij Cat in the Brain, en als Fulci-fan doet dat toch een beetje pijn.
De opeenstapeling van inspiratieloze gore gaat al na enkele minuten verlammend werken en helaas blijft er dan niet veel meer over. Het verhaaltje dat wordt opgehangen rond Fulci's hallucinaties wordt namelijk zo kaal en kleurloos gebracht dat het werkelijk afzien is tot aan de eindmeet. Op geen enkel moment heb je het idee dat er wat vaart begint in te komen; Cat in the Brain is een aaneenschakeling van saaiheid en niet te appreciëren wansmaak . Als de cover-art en de reputatie van dit beestje niet zo spectaculair waren, zou geen haan er naar kraaien.
mikey
Is deze niet goedkoop te koop bij de FRS?? Lijkt me best de moeite waard namelijk.
Fulci
Halcyon
Fulci
Is inderdaad heel goedkoop, maar dit wangedrocht is nog geen 5 cent waard...
feanaro surion
Ik had voor 7 euro (geloof ik, zoiets in ieder geval) The Beyond en City of the Living Dead samen gekocht.
mikey
Uitstekende aankoop, voor bijna niets krijg je toch een zeer bloederig filmpje voorgeshoteld, bovendien kan je je heel goed in het persoontje Fulci verplaatsen, mede dankzij: (komt ie) een grappig verhaal. Fulci heeft namelijk teveel absurde films gemaakt en dat betekend payback time. Fulci Rules
, maar verwacht beslist geen atmo-horror a la House by en the Beyond of zo. 3 prima
djelle
Un Gatto nel Cervello ofte 'A Cat In The Brain' was één van de laatste films van horrorlegende Lucio Fulci en allesbehalve één van zijn beste. De man had nochtans eerder heel wat klasse getoond in het befaamde House by the Cemetery en The Beyond. Misschien was het de leeftijd of zat er een kat in zijn brein, maar wat we hier allemaal te zien krijgen slaat echt helemaal nergens op.
Het idee om het over een dolgedraaide filmmaker te hebben en een psychiater die daar misbruik van maakt is nochtans niet slecht en prettig gestoord. Plus het feit dat het hier zogezegd om Fulci zelf gaat en hij zijn eigen dan ook speelt is leuke knipoog. Het is echter hoe het allemaal verloopt en de manier waarop het aangepakt wordt dat mijn hoofd doet schudden van ontzetting. Wat we krijgen is een zeer monotone aaneenschakeling van scenes waarbij we de gewelddadige hallucinaties van een cineast zien, volgend op een scene waarbij er "echt" iets gebeurd. Bloed en ingewanden in overvloed, maar de inspiratie -zowel wat de moorden zelf betreft als de methodes om in beeld te brengen- lijkt dikwijls heel erg zoek. Van een gereputeerd horrormaker verwacht ik bijvoorbeeld meer dan wat standaard steekwerk en ook dat gedoe met die kettingzagen is behoorlijk euh... afgezaagd. Er wordt argeloos gemonteerd (vaak veel te snel), scenes worden abrupt afgebroken en de meest vreselijke muziek wordt er bijgegooid.
Sommige beelden worden ook tot vervelens toe herhaald (om er zeker van te zijn dat de kijker het echt wel doorheeft dat die filmfiguur linken legt met de gebeurtenissen uit zijn scenario’s en dat soort toestanden) tot in vele flashbackscenes later, hetgeen algauw een bron van ergernis wordt. Tenslotte zien vele dingen er wel 2 keer zo nep uit als wat Fulci reeds presteerde lang voor deze prent. En voor een film van 1990 kan dit echt niet.
Eén zeldzaam goed moment is me wel bijgebleven: Een vrouw die al gillend wegrent in haar blote tieten, waarbij met een speciale invalshoek van de camera nog eens exta aandacht gezet wordt op die tieten. Briljant!
BwuceLi
Yep, zonder twijfel 1 van Fulci's zwakste. Zoals altijd verhalend een zootje, maar nu nog meer dan anders.
Interessante premise, maar daar houdt het op. En de overdaad aan misselijkmakende close-ups helpt de film ook geen fluit vooruit.
kungfuzombie
De films waar de gore scenes uitkomen vielen ook al behoorlijk tegen, misschien was het een laatste poging nog wat geld uit die films te slaan.
Ben trouwens wel benieuwd hoe Fulci op dit idee gekomen is... misschien was ie wel echt behoorlijk flauw van alle horror. Feit is dat ie behoorlijk teleurgesteld was in de buisiness op dat punt.
Lord Flashheart
In de jaren '80 was de giallo-horror al op z'n retour, maar deze film uit 1990 kan wel haast beschouwd worden als het sterfbed van het genre. Over de film zelf is hier al genoeg gezegd; een echte afrader. 2**
horrorjp
In 1 woord supper! Raar dat haast niemand deze film leuk vind. Ik vind hem namelijk erg leuk. Veel gore en de ene word naar de andere vermoord. En dat vind ik ook zeer mooi gedaan.
Yep, zonder twijfel 1 van Fulci's zwakste.
Dan ga ik Meer films van hem kijken
Die Hard,Willis
Niet zo boeiend als de andere Fulci's maar de gore was dik in orde. Jammer dat fulci een paar scene's van zijn film Touch Of Death gebruikte. Maar de gore die van de film zelf was was dik in orde.
Het verhaal was dan weer een stuk minder interessant.
Was het jullie ook opgevallen bijna bij het eind van de film dat die Gabrielli ongelooflijk veel op Face van The A-Team leek?
Minder interessante fulci maar voor een gorehound als ik zeker vermakelijk.
lekkere gore film daar houd ik wel van.
oh ja het verhaal is minder leuk.
deze film vind ik net wat beter dan city of the living dead
3,5 ster
Vascago
Uitermate zwakke Fulci. Geen enkel moment komt ie ook maar in de buurt van zijn uiterst sfeervolle producties Zombi 2, City Of The Living Dead, The Beyond en The House By The Cemetary. Er is hier alleen maar gore om de gore en nergens functioneel. Zonder sfeer is daar geen flikker aan vind ik iig.
erik1677
heb m nu al 2 keer bekeken, en weet eigenlijk niet goed wat ik van deze fulci moet vinden.
Is het een parodie, en stuiptrekking van een regisseur op zn retour?, een serieus bedoelde horrorfilm?
Ik weet het namelijk niet.
ben persoonlijk een groot fulci fan, en ben op jacht na al zn horrorfilms, zn normale ouwe films hoef ik niet, maar wat ik hier van moet vinden is en blijft me een raadsel.
De gore is dik in orde, maar het verhaal gaat maar alle kanten op.
En het begin met die kat, is eigenlijk behoorlijk knulig gedaan voor een regisseur die al zo lang mee draait.
Maarja als fanwil je natuurlijk wel alles hebben.
Maar is wel een mindere fulci
kirk douglas
deze film is zeker niet zo slecht als vaak beweerd wordt.
zeker het verhaal is erg warrig en vol met oude beelden uit films als massacro en touch of dead die ook al niet al te best waren. deze passen ook niet in de film waardoor deze al bij voorbaat mis moet lopen.
voor de rest blijft het verhaal om fulci zelf dat ik vrij interresant vond. om fulci eens een dag te volgen terwijl hij van set naar interview en dan weer naar huis gaat was een goed idee.
fulci had nog wel wat meer van de film kunnen maken maar alles is zoals gewoonlijk weer erg snel gefilmd.
wendyvortex
Het filmish testament van regisseur Lucio Fulci.
Middelmatig regisseur van westerns en komedies die in 1979 zijn carriere veranderde in de regisseur van gore, splatter en zombie-films.
Te beginnen met het meesterlijke Zombi 2 en later nog geevenaard met films als The House By The Cemetary en The New York Ripper.
Hier een soort splatter-variant op Otto E Mezzo en La Nuit Americane.
Breekt de film natuurlijk af en toe op dat hij niet de meesterhand van een Dario Argento heeft en zelf nou ook niet bepaald de meest sexy hoofdrolspeler is.
D'r worden wel weer de nodige ontblote vrouwen afgeslacht, d'r zitten weer enkele geweldige gore scenes in en die worden allemaal een keer of drie herhaald.
Interessanter voor diegenen die geïnteresseerd zijn in een marginale regisseur als Fulci dan voor degenen die op een echte volbloed horrorfilm zitten te wachten.
Mij mag je midden in de nacht wakker maken voor Fulci, Umberto Lenzi of Jesus Franco, dus ik vond hem wel aardig deze film.
kirk douglas
toch mijn stem nog maar wat verhoogd.
de typische sfeer van Fulci,s films ontbreekt compleet maar dat was bij de latere films van hem wel vaker.zo.
het grote nadeel aan de film zijn toch wel de vele ingevoegde cenes uit eerdere films.
''Touch of Death''hoef ik voorlopig niet te kijken stukken uit deze film kwamen steeds voorbij.
stukken zoals die in dat bootshuis kwamen direct uit ''Massacro''wat me eigenlijk verbaasde wat deze film is niet van Fulci maar van Andrea Bianci.
ondanks de film te lang duurt op het laatst vond ik hem alsnog gelukt.
movie acteurs
Ach, gewoon een lekker vies filmpje van en zelfs met Fulci. Niet echt sfeervol zoals al die andere films van hem (Zombi 2, The Beyond etc). Maar op zich ziet het gore er best weer goed uit. Een van de laatse films van Fulci maar op zich best goed. 3,0.
jordandejong
Matige Fulci film. De gore is goed maar wat mij betreft een beetje teveel aanwezig waardoor het allemaal wat saaier wordt. Leuk dat fulci als zichzelf speelt maar ik miste de complete sfeer. Verder vond ik het verhaal heel erg rommelig. Teleurstellende Fulci dus maar door de gore een 2,5
shrink
Redelijke fulci film. Erg orgineel verhaal met hemzelf in de hoofdrol. Je moet er maar opkomen en durfen. Het eerste half uur was ongelofelijk slecht. Mijn maat kon er niet meer naar kijken en heeft hem uitgezet. Heb het vervolg later gekeken en dat beviel me redelijk. Er kwam eindelijk vaart in.
Het leukste aan Un Gatto nel Cervello is dat Fulci zelf de hoofdrol vertolkt.
Hij doet dit zeker niet onverdienstelijk.
Erg jammer dat het verhaal en de gore zeer matig zijn. Het ziet er meestal erg nep uit, enkel een paar geslaagde effecten.
mister blonde
Het concept is best goed, de uitwerking (verhaaltechnisch) ontzettend rommelig. De film gaat over het vervagen van een fictieve filmwereld met de (ook fictieve) werkelijkheid. Als je Fulci zichzelf laat spelen, in een verder fictief verhaal, ben je daadwerkelijk bezig met het vervagen van die scheidslijn. Briljant in zijn eenvoud. De wisselwerking tussen de fictieve werkelijkheid, de films van Fulci en zijn hallucinaties is dat eigenlijk ook. Nogmaals, de uitwerking is helaas heel zwak. Heel rommelig, het in hoog tempo opvolgen van de ene smeerlapperij na de ander, is op zich geen probleem, maar hier was het veel te veel een doel op zich. Verhaaltechnisch sloeg het vaak nergens op. Ook is het af en toe wat flauw; oh nee dit was toch niet echt, maar zogenaamd uit zijn film. tot op het einde toe, zo kun je je publiek wel heel gemakkelijk op het verkeerde been zetten. Dat is een keer, gezien het thema niet erg, maar elke keer opnieuw wel. Naast het rommelige verhaal, is het grote manko de acteurs. Moet zeggen dat Fulci zelf best oke speelt, maar de rest is overwegend heel slecht.
De reden dat ik toch op een redelijk hoge (hoewel wel de slechtste van Fulci) beoordeling uit kom, is uiteraard de gore. Vond de smeerlapperij heel vermakkelijk. Het lijkt wel of Fulci in de winter van zijn carriere nog wat ideeen kwijt moest en hij zich helemaal wilde uitleven. Heb er vaak om gelachen, met afschuw naar gekeken en me af en toe positief verbaasd over de variatie die hij hierin aan brengt. Alhoewel dat natuurlijk al lang bekend was. En de combinatie van het goede uitgangspunt van het verhaal en de weer zeer vermakelijk gore, zorgen ervoor dat ik me toch prima heb vermaakt met deze film. Had ondanks de lage beoordelingen eigenlijk wel wat meer verwacht en gehoopt (want Fulci is geweldig), maar uiteindelijk is het toch zijn stijlvolle/loze stijl die me weer pakte en ben ik uiteindelijk redelijk tevreden. Maar dat ie veel beter kan is wel duidelijk. 3,5 krappe sterren.
the prowler
Toch wel een warrige maar leuke Fulci film waarin niemand minder dan hijzelf de hoofdrol speelt. Na jarenlang horrorfilms te hebben gemaakt begint bij Lucio Fulci de grens tussen realiteit en fictie te vervagen. Hij besluit een psychiater te raadplegen maar dan begint het bij Fulci (die zichzelf speelt in de film) goed fout te lopen.
We worden zoals gewoonlijk bij deze Fulci getrakteerd op een reeks zeer bloederige en ranzige taferelen. Dit is misschien wel de allerranzigste der Fulci films. De scenes zijn wel zeer onsamenhangend maar door een overvloed aan zombie-, exploitation- en slasherelementen is dit een raar maar toch wel vermakelijk filmpje geworden waarin de italian splatter king alle registers opentrekt. Lucio Fulci gaat in deze film compleet 'over the top'. Het verhaal is zoals gewoonlijk bij Fulci rommelig maar door de snelle opeenvolging van gore scenes blijft het toch allemaal enigzins leuk om naar te kijken.
Voor de liefhebbers van gore films een must see 3*
jordandejong
Even een iets langere recensie na mijn herziening.
Het blijft 2,5*.
Nightmare Concert is ongetwijfeld Fulci's geweldadigste film. Vooral omdat het moorden op kinderen en vrouwen betreft die na nog geen seconde screen-tijd al afgeslacht worden. De gore is van erg goor (de scene met het hoofd door de raam, en de scene waarin Fulci's film wordt geshowd waarin een man z'n vrouw afmaakt met een knuppel) tot erg amateuristisch (de magnetron scene).
De ene onlogische scene na de andere stapelen zich op, waardoor er op ten duur totaal geen touw meer aan vast te knopen is.
Er zat verder een leuke referencie naar Psycho in met eenzelfde douchscene maar door het verschrikkelijk amateuristische camerawerk faalt deze scene enorm.
2,5* omdat de gore te pruimen is. Voor de kijker die niet snel gecharmeerd is door Italiaanse horror-cinema zal dit filmpje al snel tussen de 0,5* en 1,5* liggen.

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

Cani Arrabbiati