• 9.374.784 stemmen

Documentaire / Biografie | 109 minuten

Genre: Documentaire / Biografie

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Duitsland

Geregisseerd door: Ed Perkins

Met onder meer: Princess Diana of Wales, King Charles III of the United Kingdom en Queen Elizabeth II

Releasedatum: 1 september 2022

Plot The Princess

"Her life. Our obsession."

De tragische dood van Diana Spencer op 31 augustus 1997 veroorzaakte een publieke uitbarsting van rouw zoals Engeland niet eerder meemaakte. Haar leven was publiek bezit. Zo ook haar dood. Regisseur Ed Perkins was als elfjarige getuige van de schok die het nieuws veroorzaakte en hoe deze gebeurtenis de media beheerste. Vanuit dit perspectief, zonder voice-over en uitsluitend aan de hand van archiefbeelden, maakt hij met 'The Princess' een confronterende kroniek over het publieke leven en de dood van de geliefde prinses. De schuchtere jonge vrouw die ze was toen de paparazzi haar voor het eerst bij haar huis opwachtten, haar charmante optreden tijdens de Australië-tournee en de hartverscheurende scène waarin haar jonge kinderen achter haar kist lopen.

Zichzelf (archiefmateriaal)

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 1 september 2022 in de bioscoop (Piece of Magic)

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Saaie docu.

avatar van mrklm

mrklm

Compilatie van televisiebeelden van en over Diana Spencer vanaf 1981, toen ze (letterlijk) in beeld kwam als de mogelijke verloofde van Prince Charles tot aan de rouwplechtigheden na haar tragische dood in 1997. Aangezien Lady Di gedurende die periode de meest gefotografeerde vrouw ter wereld was, verdient Perkins lof voor de manier waarop hij een balans heeft gevonden tussen vaak vertoond materiaal, vergeten archiefbeelden en amateurmateriaal. De opening maakt meteen duidelijk dat dit niet een conventioneel portret is en Perkins laat het commentaar over Diana over aan de mensen die te zien of te horen zijn en geeft daarmee vooral gehoor aan de wisselende denkbeelden die het pers, het volk, politici en andere publieke figuren hadden over Diana. De belangrijkste conclusie: iedereen had een mening, meningen waren vrijwel altijd verdeeld en Diana had een haat/liefde-verhouding met de media. Een uitstekend beginpunt voor degenen die Lady Di vooral van naam kennen, een fraaie aanvulling/herinnering voor degenen die de periode hebben meegemaakt.

avatar van Movsin

Movsin

Zonder een "verteller" die het leven van Diana uit de doeken doet, zodat we de indruk hebben dat we een reeks reportages voorgeschoteld krijgen en dat lijkt me wel best.

Zelf ben ik niet zo'n royal-family-volger, zodat de documentaire een dankbare herinnering en ook toelichting bracht van wat ik in grote lijnen over het leven van prinses D wist.

En zonder tot besluiten te komen in een bepaalde richting, toch een bijzondere vrouw.

Met interesse gekeken, alleszins.