Genre: Actie / Western
Geregisseerd door: Kevin Costner
Met onder meer: Kevin Costner, Robert Duvall en Annette Bening
Releasedatum: 3 juni 2004
Plot Open Range
"No place to run. No reason to hide."
Het is 1883. De voormalige gunfighter Charley Waite werkt, evenals de 16-jarige Spanjaard Button en de kok Mose, nu als veedrijver voor Boss Spearman, de oude leider die met een kudde vee door het land trekt. Wanneer het viertal op een dag met hun vee langs het stadje Harmonville komt en deze voor aankopen aandoen, worden ze bedreigd door de corrupte sheriff Poole, die op de loonlijst staat van de invloedrijke grootgrondbezitter Denton Baxter. Baxter moet niets hebben van veedrijvers. Wanneer Mose gedood wordt en Button zwaar gewond raakt door de handlangers van Baxter, worden Spearman en Waite gedwongen om actie te ondernemen. Het wordt complex, wanneer Waite verliefd wordt op Sue Barlow, de attractieve zus van de plaatselijke arts.
Charley Waite
Butler
Sue Barlow
Doc Barlow
TerryA
het was weer vervrissend om een western te zien met top akteur werk, goede verhaal, en al begint OPen Range langzaam - so what?
Niet alle films hoeven te beginnen met 13 explosies, 3 auto achtervolgingen en een alien toch?! ... aanrader en 4 uit 5 voor de genre.
JB.
Prachtige western, het einde was wel wat te zoetsappig. Verder heerlijke westerncliches en ik vond de dialogen juist mooi en passen in de sfeer van de film.... 4,5*
Dogie Hogan
Maandag op tv, dus dan kan je zien of ie goed is.
Trouwens, als geheugensteun staat de IMDB-score tijdens de uitzending al in rechterbovenhoek: "10" (Moviemeter 5*.)
rondh
Dit is zeker geen ouderwetse western. Als je alleen al naar de schietpartijen kijkt in de film heb ik die niet eerder gezien in een oude western.
Desalnietemin wel een topper in het genre.
De schietpartijen zijn lekker realistisch, mekaar overhoopschieten van dichtbij. Het verhaal is top, de acteerprestaties zijn goed, en de sfeer van de film is super!!!
swankel
het klinkt mischien een beetje stom en dom en nogal alsof ik geen filmkenner ben, maar zit er wel een beetje actie in deze film, want ik ben van plan hem te kijken, maar ik heb gewoon wel lekker zin in een goede vermakelijke film.
lowhusky
Deze film wou ik zo graag zien maar ik ben nu veel te ziek en te misselijk dat ik hem maar moet laten schieten
Pepermolen
Ontzettend goeie film.
Alweer lang geleden dat ik zo een knappe western heb gezien.
En, inderdaad die acteurs, geweldig!!
Het lijkt wel of deze rollen hen op het lijf is geschreven.
En Annette Bening, ja ik heb iets met die vrouw, moeilijk onder woorden te brengen.
Iets vertrouwds, zo kan ik dit het beste omschrijven.
Maar voor de rest heb ik voor deze film een dikke 5 sterren over.

Leno
Jammer dat Costner het nooit kan laten een romance in zijn films te breien. In deze film haalt het tempo eruit, vooral ook omdat het weinig origineel verloopt. Bovendien is de epiloog hierdoor langdradig en oninteressant.
Verder is er weinig op te merken over deze prima western. Het lage tempo (altijd bij Costner) past uitstekend bij de film. Vooral het begin (eerste 60 minuten) is sterk als er eigenlijk nog niets gebeurt en de karakters centraal staan. Daarna volgt er, natuurlijk, een wraakverhaal.
Costner's regie is uitstekend en de film is mooi gefilmd, inclusief de landschappen. De shoot-out is top, jammer van wat erna komt. Bovendien spelen de acteurs heel goed en maken Costner en Duvall een mooi koppel. De afstandelijke karakters die de goedheid zelve zijn (Costner's trademark) passen goed in deze film.
Trouwens jammer dat Gambon's rol niet was groter was.
us_raider
- 2034 berichten

Wat zonde, man. Open Range is werkelijk een verademing om te zien. Ondanks dat het een verhaal is volgens de western-wetten(al heb ik nog maar weinig westerns gezien), blijft de film constant fascineren. Hoe de wildgrazers in de 'wildernis' te werk gaan als er storm komt opzetten, tot de planning van de shootout door Costner.
Ik keek tijdens de 1e reclame op de klok en slaakte vervolgens een zucht verlichting toen er slechts een half uur verstreken was, nog zo'n 2 uur van dit moois voor de boeg.
Helaas heb ik gemist wat er nou uiteindelijk is gebeurd met Percy (Jeter, en zoek de associatie met The Green Mile), omdat ik met m'n gedachten afdwaalde naar de plaatselijke videotheek en het me nog maar eens frustreerde dat ze daar niet eens een western-vak hebben in hun kleine aanbod van 'mainstreamers' zodat ik maar weinig van films als dit kan genieten, maar goed ik dwaal af, is Percy nou geschoten en toen samen met z'n (tevens vermoorde) paard begraven?
Prachtige film: 4.5*
Dogie Hogan
Maar telkens als ik haar ergens in een film tegenkom, geeft mij dat een bepaald gevoel. Iets vertrouwds, zo kan ik dit het beste omschrijven.

En... perfect gecast voor deze rol.
Quote IMDB:
Ms. Bening gives what could possibly be the best performance of her career thus far as the love interest of Costner's character. She is warm and strong in a character role that which places her in circumstances that without her inner strength she would have no control over. She portrays a woman who is strong enough to be variable and yet loving enough to forgive. She wins the heart and respect of every man over thirty in this role.
OPEN RANGE: met gemak 4.5*
Queto Yurlunyur
Het is heel vreemd, maar sinds ik vorige week The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover heb gezien (met een geweldige rol van Michael Gambon) kan ik geen film op tv meer kijken of die man duikt ergens in een bijrol op: eerst The Insider, dan Gosford Park en dus nu weer Open Range. Het zal wel toeval zijn...
Wat betreft deze film verder: het is typisch een western in oude stijl; doet erg aan de films van Anthony Mann denken, maar af en toe ook aan High Noon. Het opvallendste verschil is daarbij dat hier het tempo veel lager ligt, waardoor Open Range het avontuurlijke gevoel mist wat die oude westerns leuk maakt. Dat tragere tempo lijkt dan ruimte te moeten gevan aan een dramatische onderbouwing, maar de sentimentele momenten werken niet, en eigenlijk heeft het ook helemaal niet meer diepgang dan die vlotte klassiekers. 2,5 *
Dionysos
Aardige western die inderdaad veelvuldig refereert aan oude equivalenten. Zeer mooi geschoten vooral, met mooie landschapsplaatjes (daar blijf ik gevoelig voor) en een prachtig in beeld gebrachte climax.
Verder blijft deze film jammer genoeg wat aan de oppervlakte hangen. Het verhaal brengt niets nieuws, dat is op zich niet erg, maar het is allemaal net niet smerig en net niet hard genoeg. De twee hoofdpersonen zijn tè braaf, er ontbreekt een èchte 'bad-ass villain' in het geheel. Ook het decor waartegen het zich allemaal voltrekt deed me te klinisch en statisch aan; een fikse regenstorm met bijbehorende modder is simpelweg niet genoeg. Het laagje sentiment dat in deze film is aangebracht is echter de voornaamste factor die mijn score niet hoger doet uitkomen. Zoals Queto al zei, het werkt hier gewoon niet. Het past niet in de context, het is goedkoop.
Wat Open Range gek genoeg redt is zijn narratieve voorspelbaarheid; het voelt allemaal lekker vertrouwd zonder dat het vervelend is, doet (schijnbaar) vervlogen tijden weer eventjes herleven. Tel daar de mooie regie bij op (OK, de acteurs waren ook niet slecht bezig) en alles bij elkaar komt toch nog uit op een voldoende.
3*.
prachtige film met goede rollen.
en dat schieten was top en erg gaaf.
en de natuur is erg mooi
ILDIB
Geen megaspektakel, maar juist de relatieve traagheid en simpelheid van de film maakt hem goed. Helaas hier en daar wat gepushte humor en sentimenten maar ach, dat mag de pret niet drukken. Wel goed om een western een keer anders gefilmd te zien worden.
The One Ring
Open Range vind ik gewoon een heerlijke western om naar te kijken. Inderdaad een beetje onder het kopje 'zo worden ze niet meer gemaakt'. Respect voor Costner dat hij toch nog weer eens een western maakt en daar ook nog eens in slaagt. De sfeer is goed. Het verhaaltje lekker vertrouwd. De shoot-out op het einde is een uitschieter binnen zijn genre. En de acteurs doen het ook heerlijk, vooral Duvall, die in mijn ogen trouwens meer de hoofdrol lijkt te hebben dan Costner. Costner's rol deed me op sommige momenten aan Shane denken, hoewel iets minder diep. Ook voor het eerst dat ik me niet aan Bening geërgerd heb. Ze zag er gek genoeg wat jonger uit in deze film, dan in eerdere, oudere films die ik met haar zag. Behalve in de laatste scènes dan, waar ze er weer ouder uitzag. Het zal wel aan mij liggen
Het is jammer dat de film inderdaad misschien wat te lang uitgsponnen is en iets te veel emotioneel bedoelde momenten bevat, anders had hij zich wellicht kunnen meten met de beste films uit het genre. Maar nu is hij goed voor 4 mooie sterren.
Leno
Costner stond erop dat Duvall bovenaan de credits kwam te staan. Costner was eigenlijk 'top billed'.
Stallion
Goed acteerwerk van beide maar de film zelf vond ik te lang, ze hadden zo een half uur onnodige film weg kunnen halen. Verhaal was opzich wel leuk. 3 sterren
En vergeet de geweldige bijdrage van Annette Bening niet
Quote IMDB:
Ms. Bening gives what could possibly be the best performance of her career thus far!
freegrazer
The One Ring
Aha, op die manier. Hoewel ik Costner's rol groot genoeg vond om hem een hoofdrol te noemen, viel het mij gewoon op dat Duvall iets meer te doen had.
peter74
Zeer goede western, vond vooral het spel van Robert Duval zeer goed (een van z'n beste rollen vind ik).
Jorick
Goede en sfeervolle western waarbij Kevin Costner en Robert Duvall het als duo goed doen. De film is hier en daar redelijk traag en komt soms iets te geromantiseerd over, maar dit wordt weer gecompenseerd door de fraaie beelden en de sterke dialogen.
Een dikke 3.5*
basketballerke
Heel mooie western. Hij begint heerlijk met mooi shots en landschappen. Robert Duvall is fantastisch en Costner acteert en reggiseert deze film heel goed. Ook de sets en locaties zijn mooi en de echte western sfeer was er ook. De shoot-out is ook erg goed gedaan, alleen dat ze 'vliegen' na een schotje is een beetje overdreven. Na de shoot-out wordt het ook te langdradig. Er zaten zelfs komische momenten in, bijvoorbeeld het stuk wanneer Duvall speelt op de viool en ze ''ontbijt'' komt brengen is een hilarisch stukje vind ik zelf.
Totaal 4,5 sterren.
lukske00
heerlijke, realistische western met schitterende acteerprestaties, toch 1 kritische noot: het romantische einde had voor mij niet gemoeten (toch niet zo overdreven). Ik had liever een rauwer einde gehad.
4.5 *
lukske00
ik heb nog nooit een schietpartij gezien, maar ik denk dat het goed zou kunnen dat als je van dichtbij neergeschoten wordt, je door de kracht van het schot wordt "weggeblazen"... Dus misschien is dit juist zeer realistisch ??
iemand die hier meer over weet ?

'Yellowstone' zonder Kevin Costner? Hier vijf westerntitels waarin de acteur nog wel te aanschouwen is

Last Train from Gun Hill

Pusher
Misdaad / Drama, 1996

Tombstone
Western, 1993
gunslingermontanapaardbeef rangerschietpartijdoktergeweldthunderstormcowboycrooked sheriff civil war veteran19e eeuwland baron vengeancelawman