- Home
Geregisseerd door: Kevin Costner
Met onder meer: Kevin Costner, Robert Duvall en Annette Bening
Releasedatum: 3 juni 2004
Plot Open Range
"No place to run. No reason to hide."
Het is 1883. De voormalige gunfighter Charley Waite werkt, evenals de 16-jarige Spanjaard Button en de kok Mose, nu als veedrijver voor Boss Spearman, de oude leider die met een kudde vee door het land trekt. Wanneer het viertal op een dag met hun vee langs het stadje Harmonville komt en deze voor aankopen aandoen, worden ze bedreigd door de corrupte sheriff Poole, die op de loonlijst staat van de invloedrijke grootgrondbezitter Denton Baxter. Baxter moet niets hebben van veedrijvers. Wanneer Mose gedood wordt en Button zwaar gewond raakt door de handlangers van Baxter, worden Spearman en Waite gedwongen om actie te ondernemen. Het wordt complex, wanneer Waite verliefd wordt op Sue Barlow, de attractieve zus van de plaatselijke arts.
Charley Waite
Butler
Sue Barlow
Doc Barlow
Jordy
Prima film, erg mooi gemaakt allemaal, voor de liefhebbers zal het ongetwijfeld een aanrader zijn. Ik ben (op sommige Leone's na) niet zo dol op westerns, en had ook hier bij 90% van de film weer het gevoel dat ik het al 23 keer gezien had. Vooral Unforgiven, wat ik me er van kan herinneren, deed het me aan denken.
Maar goed, dit ligt vooral aan mij denk ik. Mooi om Michael Jeter nog een keertje te kunnen zien, trouwens.
Prachtige mooie film met zeer goede luister effecten vooral het dreigende onweer is een genot om naar te luisteren en dan de beelden werkelijk zo mooi geschoten met prima camerawerk en een goede regie en twee oude rotten in het vak die er duidelijk van genieten ( vooral Duvall is form) krijg je een prima western een dikke 9 dus 4.5*
bioscoopzaal
Ik vond dit echt een ongelofelijk magere, suffe clichématige western die me op geen enkel moment wist te boeien. De dialogen leken wel van lood en klonken ronduit belachelijk, het rommelige camerawerk maakt al helemaal niets goed en van de acteurs kan alleen Robert Duvall zichzelf nog een beetje redden. De rest van de cast speelt alsof ze nog nooit eerder voor de camera hebben gestaan en brengen geen sprankeltje leven in hun bordkartonnen personages. Afschuwelijk gewoon.
Bovendien is de uiteindelijk ontknoping zo mager en zo slecht in beeld gebracht, en zijn er zoveel nietszeggende scènes aan voorafgegaan, dat het me helemaal niets meer kon schelen hoe het uiteindelijk zou aflopen. Ik hou best van westerns, maar dit was gewoon een aanfluiting voor het hele oeuvre.
Tot overmaat van ramp kon Costner het blijkbaar niet laten om op de meeste goedkope manier met de emoties van het publiek te spelen. Zo wordt de dood van Mose aan het begin van de film bijvoorbeeld volledig getrivialiseerd door die tragische scène laten eindigen met de dood van dat hondje. En natuurlijk krijg je daar een hevigere reactie op dan op de dood van een mens, maar ik vind het ontzettend fout dat je dit als regisseur op die manier wil uitspelen. Zo goedkoop en manipulatief heb ik het lang niet meer gezien. En tot overmaat van ramp wordt het truukje aan het einde van de film gewoon nog eens herhaald, zij het deze keer met een paard. Op die manier ondermijn je volgens mij de hele geloofwaardigheid van je film.
Dances with Wolves was wel héél ver weg.
1 ster
4 sterren voor deze schitterende western. Zeker niet de beste, maar wel één van de betere van de voorbije jaren. Costner is niet echt geloofwaardig als cowboy maar brengt het er op zich nog zo slecht niet van af. Robert Duvall daarentegen is geweldig in deze film. En ook al is het een typisch verhaaltje van een grootgrondbezitter die een heel stadje in handen heeft vrij voorspelbaar (lijkt wel A-TEAM), toch is de film niet saai en juist erg ontspannend. Zeker de moeite om te kijken.
Uitstekende film. De standaard western elementen zitten erin (stadje wordt bedreigd door stel schurken (waarvan ook nog een bekende bij een van de 'redders' bij zit), een mooie shoot-out en uiteraard ook een vrouw. Eén van Costners's beter film.
prachtige film met goede rollen.
en dat schieten was top en erg gaaf.
en de natuur is erg mooi
otherfool
Ik heb altijd al een zwak gehad voor Costner en ook met Open Range stelt hij weer niet teleur. Een mooi opgebouwde film met een simpel verhaal rond ouderwetse good guys en bad guys en een heuse, ietwat overbodige maar daarom niet minder sympathieke romance. Gewoon prima gemaakt met een topcast, weinig mis mee dus.
Ik neig naar 4* maar laat het voorlopig bij 3,5.
OlafK
Liefhebbers van westerns zullen deze film goed kunnen pruimen. Ook liefhebbers van 'standaard Hollywood-werk' kunnen wel iets met deze film. Alle andere filmliefhebbers zullen waarschijnlijk enigszins licht teleurgesteld worden na het zien van Open Range.
De film begint heel aardig, zoals vrijwel iedere western. Een mooi landschap als decor en de tijd wordt genomen om het verhaal en de daarbij behorende karakters te introduceren. Hier is dan ook allemaal maar weinig mis mee.
Ook de acteerprestaties zijn op zich in orde. Na ongeveer 2 uur gaat de film echter hopeloos de fout in. De relatie tussen Charley Waite (Costner) en Sue Barlow (Bening) neemt dan helaas de overhand. Erg jammer aangezien het tot dan toe een goede film was. Wat zo zorgvuldig was opgebouwd, gedurende die twee uur, wordt snel weer afgebroken en liet me daardoor men een enigszins jammerlijk gevoel achter. Helaas, want volgens mij had er veel meer ingezeten.
DVD-T
Saaie bedoening.
Ik had totaal geen problemen met het tempo van de film, het trage past wel een beetje bij de western, ook was het geheel mooi in beeld gebracht.Waar ik wel problemen mee had was het saaie nietszeggende verhaal.Er gebeurd nagenoeg helemaal niets in dik 2 en een half uur.Het kon me gewoon niet boeien.En dan ook nog eens zo'n liefdes drama er omheen bouwen.Dat was de druppel.Acteerwer van Duvall was erg goed en ook Gambon deed het als schurk erg goed.De rest van de cast deed niets anders dan er zijn en ook niets toe te voegen aan het geheel.Op het einde wordt je wel een hele goede shoot-out voorgeschoteld (meteen het beste moment van de film).Hard en overtuigend in beeld gebracht met een aantal erg mooie shots.Helaas kon dat de film voor mij niet meer redden.Het geluid was trouwens ook mooi vormgegeven
Prima western, die enigszins herinneringen oproept aan Dance with Wolves. Costner laat in deze film ook mooie plaatjes van het schiterende uitgestrekte landschap zien. Het tempo van de film is aan de trage kant en Costner neemt de tijd om het verhaal te vertellen, waardoor dit een western is die meer diepgang lijkt te hebben dan de meeste westerns uit het verleden. Costner, Duvall en ook Benning leveren verder goed acteerwerk af met af en toe ook sterk dialogen tussendoor. Jammer alleen dat de montage op het eind van de film bij de shoot-out af en toe iets te wensen overliet. Het had allemaal wel iets strakker en hoger qua tempo gemogen met wat meer close-ups. Dan zou de uitwerking en impact wat mij betreft ongetwijfeld nog groter zijn geweest. Verder is het een fijne film, in een genre waarvan er de laatste jaren helaas veel te weinig gemaakt worden.
mrwhite
ik hou nog wel van een trage film en dit was er zo één
maar kevin costner heeft toch altijd op een bepaald moment dat saaie of mss beter gezegt dat overbodige zoals in deze film de laatste 10min
maar goed het is zeker één van de beste westerns van de laatste jaren buiten dus een welverdiende 3,5*
Leland Palmer
Prachtig gemaakte, erg sfeervolle western van Kevin Costner. Uiteraard zijn de locaties schitterend, de uitgerekte landschappen, de lucht, de wolken, de regen, allemaal prachtig, maar ook de shoot-outs en het camerawerk zijn uitstekend.
Het tempo ligt wat laag, maar daar dat vond ik geen probleem. Costner zet een solide prestatie neer, maar Duvall zijn personage vond ik toch wel erg cool, erg grappig soms ook. De shoot-out op het einde is fantastisch, geweldig hoe Costner naar die gast toe loopt en 'm zonder pardon een kogel door z'n kop jaagt. De anderen zijn nog niet eens bijgekomen van de schrik en Costner heeft er alweer een paar neergeknald, erg cool gedaan. Ook weer prachtig gefilmd allemaal. De film werkt op een rustige manier, met een prima opbouw van de spanning naar een sterke climax toe.
Ja, ik heb me wel vermaakt met deze film. Western ligt me sowieso wel, jammer dat ze maar zo weinig gemaakt worden. Het slome einde is een beetje jammer, maar voor de rest geen grote smet op het geheel. Dikke voldoende voor deze film. Cowboyhoedje af voor Kevin Costner.
cees72
Ik quote maar even, sorry als dat niet de bedoeling is, maar ik zie niet (zal wel scheel kijken?) hoe ik hier zelf een reactie kan toevoegen.
'Newbie', sorry
Deze film heb ik met meer dan genoegen gekeken. En voor wat betreft alle commentaren over 'langdradig' , 'voorspelbaar' etc: het is een western. Een die valt in de categorie Eastwood.
Mooie aandacht voor details trouwens; is het niemand opgevallen dat de ruiten in de gebouwen handgeblazen waren? (Sommige vooroorlogse huizen hebben dat hier ook nog). 't zijn de kleine dingen die het doen....
rokkenjager
Een niet al te degelijk gemaakte western; en in het bijzonder niks nieuws onder de zon. Echt klassiek doet de film verder ook niet aan. De acteurs doen 't prima, doch nergens hoogstaand. M.u.v. Duvall die 't altijd goed doet. De actiescènes zijn vlekkeloos maar ook niet echt impressies en de romance werkt eigenlijk niet. Maar mijn grootste probleem met deze film is dat er eigenlijk noch qua vorm noch qua inhoud één groots aspect te bespeuren valt. Beetje 'n gemiste kans.
Pipoo!
Voor mij een bijzonder geslaagde film. Mooie scenery, goede acteurs en een amazing gunfight. Bovendien prachtige muziek, zoals ik dat gewend ben van Michael Kamen.
4,5 sterren
Lexcoaster
Zeer prima western dit. Niet foutloos (de bekende cliché's, muziek die té prominent aanwezig is, Mose's dood wat gebagatelliseerd wordt doordat het minder aandacht krijgt dan de dood van z'n hond (!) ), maar wel zeer degelijk gemaakt en erg onderhoudend (erg goed acteerwerk, mooie cinematografie, realistische shootout, enig karakterontwikkeling). Groot pluspunt is dat er in de verhaallijn mooi wordt opgebouwd naar de finale, en ook op een vrij geloofwaardige en zeer realistische manier, een stuk realistischer dan pakweg de gemiddelde actiefilm.
Erg fijne en goede western die de volle lengte bijft boeien. 3,5*
Sergio Leone
Degelijke western, maar er zat m.i. meer in.
Het verhaal is eenvoudig. Zoals het een echte western betaamt. De opbouw verloopt rustig, maar aan een aangenaam tempo.
De beelden zijn prachtig, net als de muziek. Ook de kostumering en alle tralala daaromtrent zitten snor.
Maar dan faalt Costner in enkele opzichten. Van de personages die diepgang kregen, kon enkel Robby Duvall overtuigen. Hij was zowat de enige die z'n rol met overtuiging speelde. Bij hem had ik het gevoel naar Boss Spearman te kijken ipv naar Robert Duvall. Bij het personage Charley Waite keek ik gewoon naar Kevin Costner. In het eerste deel van de film heeft hij vooral een rol als sidekick van Boss, maar naar het einde toe wou hij meer de held uithangen, en dan die flauwe romance. Open Range begint als rauwe western a la Unforgiven, maar dan wordt die steeds zeemzoeter. Zoals op het einde heel het volk dat mee in opstand komt.. Het is misschien eens iets anders, maar het is niet beter..
Maar soit, al bij al oerdegelijke western, zonder een uitschieter te zijn. Kevin Costner mag van mij nog enkele westerns maken, maar dan zonder hem als hoofdpersonage en zonder al die flauwe romantiek.
Een 3.5*
booyo
Ik ben een liefhebber van het genre, maar vond deze helaas teleur stellen.. Aan het acteerwerk lag het zeker niet, met name Duvall speelt geweldig en ook Costner heb ik altijd hoog zitten. Het verhaal an sich is ook spannend, het komt vooral door de in mijn ogen overbodige romance. Het verhaal is traag, al vind ik dat persoonlijk altijd juist wel prettig, maar hierdoor werd het ook vrij saai. Helaas kon de slotscène me ook niet helemaal overtuigen, ging net te gemakkelijk allemaal.
jordandejong
Aardige western.
Costner en Duvall spelen zoals gewoonlijk zeer sterk. Af en toe is er echt een heerlijke sfeer (vooral die storm op de achtergrond helpt daar aan mee).
Opvallend hoe weinig er eigenlijk gebeurd in deze western. Ik denk dat je een goede 5 kwartier moet wachten totdat er een schot gelost wordt (niet eens op een mens). Toch wordt het nergens echt storend saai, maar wil het wel eens inzakken. Zoals bijvoorbeeld het tig keer bezoeken van die jongen door Duvall.
De shootout was echt een mooi hoogtepunt. Strak gefilmd en de guns maakte een heerlijke sound.
Het clicé liefdesverhaaltje kon me wat minder boeien, net zoals het nogal doorsnee einde.
Filmkriebel
Pluspunten :
- goed uitgewerkte karakters van Duvall en Costner.
- prachtige... nee wat zeg ik... adembenemende cinematografie.
- op het einde volgt een goede shootout waar iedereen op iedereen schiet
Minpunten :
- een mager romantisch plotje ertussen maar ik legde mij er vrij makkelijk bij neer
- het tempo ligt soms aan de trage kant.
- De jongen Button wordt in de tweede helft helemaal vergeten en ook de bad guys krijgen weinig screentime waardoor er van een crescendo spanningsopbouw naar de shootout geen sprake is.
Gewoon een deftige, correcte, mooie western maar geen uitschieter. De pluspunten overheersen ruimschoots.
frolunda
Één van de beste western van de laatste 10 jaar.Prachtige beelden,Duvall is briljant en het verhaal wordt goed uitgewerkt.Een dikverdiende vier.
Dogie Hogan
De Blu-ray is momenteel slechts € 8,97 bij Amazon.de (was ooit voor de DVD meer kwijt), dus meteen maar besteld.
Het beeld en geluid van de DVD waren al bovengemiddeld, maar deze Blu-ray release is echt ge-weldig, zowel beeld als geluid, een hele verbetering tov de DVD. Er vallen me nu veel meer dingen op (details, de prachtige landschappen, outfits, etc.), een hele beleving ditmaal, waan me op de set.
Het geregelde gemompel van trailboss Robert Duvall is nu ook goed te verstaan. De beelden lijken soms in 3D opgenomen.
Tijd vliegt om; film had zeker niet korter moeten duren!
De Blu-ray release (met extra's als deleted scenes) is een echte aanrader voor de liefhebbers van deze Westerntopper.
Blijf bij IMDb score #8,5/10, maar met in full-HD (Blu-ray) is deze Western echt genieten.
LuukRamaker
- 2020 berichten
Afgelopen zondag heb ik deze film weer eens gezien en dit is voor mij, op de een of andere manier, de ultieme zondagavondfilm. Heerlijk is het om aan het eind van het weekend nog even uit de huidige drukke samenleving te stappen en te genieten van een western als deze met leuke personages zonder overvolle agenda’s die gewoon doen waar ze zin in hebben of in ieder geval de indruk wekken dat ze dat doen. Ik vind het altijd erg prettig om me even helemaal in een heel andere wereld te wanen. En dan is dit voor mij de ideale wereld. Een wereld met paarden, cowboys, sheriffs, saloons en een prachtige omgeving.
Open Range begint ijzersterk. De prachtige beelden van de weidse omgeving volgen elkaar in rap tempo op en het ene beeld is nog mooier dan het andere. Ik word er spontaan blij van als ik aan de schitterende beelden terug denk en het gedeelte van de film voordat ze het stadje intrekken had van mij dan ook gerust een half uur langer mogen duren. Al was het alleen maar om langer van de wonderschone natuur te kunnen genieten. Tijdens het kijken van de film op mijn laptop was ik enkele keren geneigd de film even op pauze te zetten en het beeld “Als bureaublad achtergrond” te gebruiken.
Kevin Costner heeft met Robert Duvall een heel goede metgezel weten te strikken. Duvall, die zoals wel vaker ook in deze film af en toe met zijn tong loopt te pielen, is geniaal en met zijn verbluffende acteerprestatie zet hij zijn rol perfect neer. Kort gezegd: Duvall plays (like a) Boss! Hoewel hij zich niet tussen de minste acteurs/actrices bevindt weet hij toch met gemak boven de rest uit te steken, al draagt zijn rol hier ook aan bij.
Het door enkelen misprezen verhaal was voor mij juist een meevaller. Dit is niet het type western dat belang heeft bij een doordacht en ingewikkeld verhaal. Terwijl het verhaal in één zin is samen te vatten blijft de film immers de gehele tijd te boeien. Het is eigenlijk heel simpel. De één (Baxter) doet de ander (Spearman) iets aan, waarop de gedupeerde besluit wraak te nemen. Toch blijft de film interesseren en gaat het na twee uur nog lang niet vervelen.
“A man's got a right to protect his property and his life, and we ain't letting no rancher or his lawman take either.”
Flipman
Wat een slappe hap! Ik heb me werkelijk kapot geërgerd aan de sentimentele rechtschapenheid van de hoofdpersonages. Na herziening viel Unforgiven me ietwat tegen maar dit lijkt er een schamele kopie van. OK, plot en beweegredenen zijn anders, dat weet ik ook. Maar ik zat telkens te wachten tot er iets bijzonders gebeurde, of dat ik een reden kreeg om met de karakters mee te voelen.
't Boeide me echter totáál niet. Het komt enorm langzaam op gang en lijdt aan afschuwelijke dialogen. Komt daar ook nog eens die vrome hofmakerij tussen de rollen van Costner en Bening bij kijken, welke alles alleen maar verder vertraagt en de irritatie verder op deed lopen. En dan dat volk van Harmonville dat opeens denkt: hé, nu er twee vreemdelingen in ons stadje zijn gekomen zitten er opeens ballen tussen onze benen! en op de meest tenenkrommende wijze een front vormt met Waite en Spearman. Krijgen we uiteindelijk een shoot-out die, mede door de saaiheid van alles hiervoor, ontdaan is van welke spanning dan ook. En rara wie overleven alles en komen er -nagenoeg- zonder kleerscheuren vanaf? Juist. Als dat niet het geval was geweest had de film nog een bodem maar ik had al vrij snel door dat dat ijdele hoop was.
Zowel voor Western begrippen als voor films an sich vond ik Open Range een aanfluiting en erg laf; hiermee bedoel ik dat deze heel erg op safe speelt. Bovendien is geen van de karakters enigszins interessant en ik vind ook de montage erg knullig. Dat wil wat zeggen, want die hoort gewoonweg niet op te vallen en heel natuurlijk aan te voelen. Heel vaak zat er een fade in een scène naar... diezelfde scène nog. Alleen beeld vervaagde en het geluid bleef hetzelfde. Zwaar irritant.
Ook is de film veel te lang. Niet dat 135 minuten een uitzonderlijk ruime speelduur is, maar dit had veel korter verteld kunnen worden.
Lang verhaal kort: grove teleurstelling.
des1
Het is al zo vaak gedaan, zeker bij Westerns: eerbare, hardwerkende luitjes stuiten op een stelletje dat uit naam van de locale veeboer het locale dorp in zijn greep houdt... Des te meer draait het dan om de invulling. Robert Duvall heeft al zo vaak een soortgelijke taaie ouwe vent moeten neerzetten. Herinner je je de uitstekende serie Lonesome Dove. Costner's bijna contemplatieve manier van acteren leent zich bij uitstek voor Westerns. Sterk koppel die twee. Prima acteerwerk. Annette Bening topt het mooi af als nog niet zo ouwe vrijster dat ze zo'n "stille, edoch diepe wateren" Costner ziet zitten. Wat doet Michael Gambon als Baxter een mooie ..... scene. Met zo'n bekkie waarvan je zegt: opgeruimd staat netjes.
Geno
Ik ga mijn waardering eens verlagen; ik kan met de beste wil niet meer bedenken waar die film nu over ging... er is me niets bijgebleven... geen verhaallijn, geen acteur, geen moment.... niets. Voor mij toch een belangrijk gegeven om de waarde van een film te wegen; beklijft het ook op langere termijn. Nou deze dus niet.
Van 2.5 * naar 1.5 *
mjk87 (moderator films)
Best aardig. Onthaastingsfilm een beetje. Niet alles is even boeiend, maar dat kabbelende tempo past prima, met mooie shots van de Amerikaanse natuur en een prima sfeer uit die tijd. De aankleding is daarnaast een pluspunt, dat een beetje rauw realisme geeft waarvan je wel wil geloven dat het er in die tijd allemaal echt zo uit zag. Het is voor mij een collage van losse scènes, de één boeiender dan de ander, maar als geheel goed te kijken. De prima shoot out op het eind is typerend. Begint goed, maar gaat te lang door waardoor het dan weer begint te slepen. Leuk eens gezien te hebben, maar geen tweede keer. 3,0*.
Uitstekende film over een paar veedrijvers die niet bepaald welkom zijn als ze aankomen in een klein stadje. Deze ouderwets aandoende western bevat genoeg drama, romantiek en aktie. Een rustig tempo en een aantal prachtige plaatjes van het majestueuze landschap. Mooi neergezette personages en bovenal perfect samenspel van Robert Duvall en Kevin Costner.
ArnoldusK
- 2060 stemmen
Oef wat is dit cheesy. Veel te veel dialoog en veel te veel opzichtige hints "verstopt" in die gesprekken en de personages. Het wordt vervolgens in de eerste paar minuten al zeer voorspelbaar. Vervolgens wordt er ook nog eens een extra set strijkers bovenop gegooid bij iedere emotionele of spannende scène. Gooi daar óók nog een liefdesplot tussen dat dunner is dan een a4'tje en een tranentrekkende scène over het redden van een hond in een regenbui en ik stop met kijken. Bedankt Kevin.
Movsin
Mooie film, cinematografisch volop geslaagd en met uitstekend dialoogwerk tussen de twee hoofdrolspelers waarbij inzake acteren mijn voorkeur gaat naar "boss" Robert Duvall.
Niet bepaald een western naar klassieke normen met veel gedraaf en geblaf, maar het slot is op zijn minst "hevig", terwijl hierbij de romantiek zielig uit de toon valt.

'Yellowstone' zonder Kevin Costner? Hier vijf westerntitels waarin de acteur nog wel te aanschouwen is

Last Train from Gun Hill

Pusher
Misdaad / Drama, 1996

Tombstone
Western, 1993
gunslingermontanapaardbeef rangerschietpartijdoktergeweldthunderstormcowboycrooked sheriff civil war veteran19e eeuwland baron vengeancelawman