• 9.372.317 stemmen

The Haunting of the Tower of London (2022)

Historisch / Horror | 90 minuten

Genre: Historisch / Horror

Alternatieve titel: The Haunting of Bloody Tower

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Charlie Steeds

Met onder meer: Richard Rowden, Reece Connolly en Tim Cartwright

• meJane Bekijk via meJane

Plot The Haunting of the Tower of London

"One of the most infamous murders in history of the Tower of London."

Wanneer de lijken van twee vermoorde prinsen worden ontdekt in de Tower of London, moet een verontruste priester zijn geloof opzij zetten om bevriend te raken met een mysterieuze gevangene. Deze laatste heeft bovennatuurlijke krachten en kan met de doden communiceren. Samen moeten ze het mysterie oplossen wie de prinsen heeft vermoord, terwijl de gevangenen in de kerker van het kasteel hun bloedige lot tegemoet gaan door toedoen van de geesten van de prinsen, die in het kasteel blijven rondspoken op zoek naar wraak.

Jone Farepoynt

Queen Elizabeth

Mistress Blythe

avatar van Shadowed

Shadowed

Niet eens heel rampzalig.

Het is uiteraard geen film die verwachtingen doet scheppen als je een blik op de poster werpt of de titel, maar op wonderbaarlijke wijze is de inhoud van deze film niet compleet brak. Het is op 'n beurt ook niet bepaald een beste film, maar op z'n minst was het niet de 0.5 die ik vooraf had verwacht.

Deze film bouwt zichzelf op een legende die al lang bestaat, alleen wordt er een redelijk eigen dingetje mee gedaan. Tegenwoordig wordt er overal wel een horrorfilm over gemaakt dus dat een iconische toren van London ook eens aan de beurt zou komen had ik zeker ook verwacht. De uitwerking is een combinatie tussen behoorlijk ouderwets en toch wel energiek.

Vooral de audio maakt een erg bombastische indruk. Luide stemmen, veel geschreeuw en af en toe een camera die op merkwaardige wijze door de locaties zweeft. Daartegenover staat een film die voordeel kan persen uit de setting, maar vervolgens de decoraties niet op orde heeft. Evenals het effectenteam, want alle mogelijkheden om qua grafisch geweld uit te pakken klappen hard tegen de muur aan.

Het acteerwerk is matig en de bedreigingen redelijk idioot, maar toch kent de film wel wat punten die het een kleine kijkbeurt echt wel waard maken. Je zou het alleen even moeten zien om het te geloven. Het resultaat kent ergens absoluut potentie, maar de voortdurend wat kale indruk in combinatie met een nogal verwarrend verhaal maken het ook een vreemde film. Goed genoeg voor een 2,0*, niet goed genoeg voor een hoger cijfer.

avatar van joolstein

joolstein

Yes...een nieuwe Charlie Steeds!

Deze filmmaker levert via zijn onafhankelijke filmproductiebedrijf Dark Temple Motion Pictures de betere B-horrorfilms. Regelmatig met vrij originele verhalen en vaak met een smaakvolle retro-look. Elke nieuwe film bewandelt een ​​andere weg dan de vorige en het wekt de indruk dat hij meer aandacht en zorg besteedt aan zijn films. In tegenstelling tot vele andere lowbudgetfilms, stijgen dit dus boven het gros uit. Ja, ik kan als horrorliefhebber dan ook niet anders dan liefde voor de stijlvolle producties van Dark Temple-films opbrengen!

Zeer losjes gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen over Richard III en zijn prinselijke neven Clarence en Koning Edward V. De prinsen werden opgesloten in de Tower of London en nooit meer teruggezien. Totdat In 1694 in de Tower twee kinderskeletten werden gevonden. Er zijn veel speculatie over de dader(s) en over de omstandigheden (het toneelstuk Richard III van Shakespeare) Je zal kunnen zeggen dat deze film ook zoiets doet.

Maar de film is een horror en houdt zich ook helemaal niet aan historische feiten! Het probeert niet eens te doen alsof het in The Tower zelf is opgenomen en je ziet eigenlijk dezelfde kasteelruïne die ook werd gebruikt in zijn vorige film Werewolf Castle (2021) Beide films zijn namelijk tegelijkertijd opgenomen!

Voor het grootste deel is de film een ​​mysterieuze middeleeuwse horror die begint als de skeletresten van de twee prinsen in een koffer worden ontdekt, er wordt uiteraard politieke intrige vermoed. De enige man die de moorden kan oplossen is Henry Pedrick, omdat hij het vermogen bezit om met de doden te communiceren. Regisseur Steeds combineert zo met succes twee vormen van horror.

Door de helderziende op te voeren werd het een spookfilm met best redelijk goede spookeffecten. En door het in de middeleeuwen te plaatsen (een soort een mix van de Vincent Price-films The Tower of London en Witchfinder General) kon hij ook martelkamerscènes erin verwerken. Misschien hadden die wat harder gemogen maar waren zeker voldoende om van te genieten! Als je nog nooit van het martelwerktuig "de peer van angst" hebt gehoord, weet je na afloop dat dit een nachtmerrie op zich was!

Voor mij zijn erin de steeds groter wordende filmografie van regisseur Charlie Steeds tot nu maar weinig teleurstellingen (A Werewolf in England en Escape from Cannibal Farm zijn de enige die ik niet leuk vond) Ook deze films was weer een zeer sterk staaltje van low budget film maken! En behoort zeker tot de top van zijn grandioze oeuvre!