• 9.375.149 stemmen

The Long Road to War (2018)

Documentaire / Oorlog | 116 minuten

Genre: Documentaire / Oorlog

Alternatieve titels: Dugo Putovanje u Rat / Den Långa Vägen Till Krig

Oorsprong: Servië

Geregisseerd door: Miloš Škundrić

Met onder meer: Oleg Airapetov, Dušan T. Bataković en Jean-Paul Bled

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot The Long Road to War

De Eerste Wereldoorlog heeft een beslissende invloed gehad op de vorming van de wereld. Daarom blijft de vraag naar het ontstaan ervan één van de belangrijkste onderwerpen in de wereldgeschiedenis, al langer dan honderd jaar. In deze documentaire wordt het ontstaan uitgebreid onderzocht, vanaf de 19e eeuw - als het nieuwe Duitse keizerrijk naar een hegemoniale macht in Europa streeft - tot de moord op aartshertog Franz Ferdinand.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van cales77

cales77

Goeie docu...soms best wel taai maar als je de interesse hebt en de behoefte hebt aan een gedetailleerde uitleg prima te doen.

Altijd meer in de wo2 verdiept en erg veel geleerd na het zien van deze docu...en denk ook weer heel veel straks vergeten...zou leuk zijn als netflix nu een docu plaatst over het verloop.

Iemand sws tips en waar ik deze kan vinden?

avatar van DSZ86

DSZ86

Mooie docu met veel archiefbeelden. Erg interessant, maar je wordt 2 uur lang overspoeld met details (namen, data, rangen, plaatsen waar gesprekken plaatsvonden, etc). Wellicht was een miniserie een geschiktere vorm geweest.

avatar van Fisico

Fisico

Interessante docu inderdaad over de jaren die de Eerste Wereldoorlog voorafgaan. het is een enorm complex en ingewikkeld kluwen van voornamelijk diplomatieke en militair strategisch geneuzel. De docu presenteert zich ook zo waardoor het voor gewone leken enorm moeilijk wordt om het bos door de bomen te zien. Dit is een verdiepende docu voor mensen die al wat afweten van de context en aanleiding naar de Groote Oorlog.

Ik mag met mijn bibliotheek van een slordige 400 boeken wel zeggen dat ik iets kan zeggen over WOI. We mogen ook vooral niet vergeten dat dit een Servische docu is. Er zijn maar twee landen die enorm uitgelicht worden en vooral negatief benaderd worden en dat is Duitsland en O-H. De werkelijkheid was nóg complexer dan dat ze hier werd voorgesteld. Ook andere landen hadden hun belangen en deze werden onderbelicht in deze docu. De alliantie tussen Frankrijk en Rusland en de uitbouw van de Russische spoorwegen was er ook niet zomaar. Net als het “bezoekje” van president Poincaré aan Rusland op 23 juli 1914, enkele dagen vóór de oorlog begon.

Alles wat aan bod kwam is ongetwijfeld historisch juist, maar is ook onvolledig en fragmentarisch. Poincaré, zelf iemand uit de Elzas, bvb was enorm rancuneus en wou kost wat kost Duitsland een lesje leren na de verloren oorlog in 1870-71. Ook Frankrijk had zijn “Von Schlieffenplan”, en Duitsland had er ook nog een dozijn andere. Het is maar hoe de gebeurtenissen en omstandigheden uitdraaien…

Maar boeiend is de docu zeer zeker. Niet om onvoorbereid aan te beginnen en zeker niet voor iedereen. Graag naar gekeken, maar het bashen naar Duitsland en O-H moet in zijn context geplaatst worden. Een boek dat naadloos aansluit met deze docu en álle landen en hun belangen bespreekt is dat van de Nederlander Andriessen, een autoriteit op dit aspect van de oorlog, De andere waarheid, De andere waarheid | 9789059114999 | J.H.J. Andriessen | Boeken | bol.com

avatar van rep_robert

Dit is erg droge kost voor de liefhebber van WOI of geschiedenis in het algemeen. Het geeft vooral een gedetailleerd blik in de bedoelingen/motieven van het Duitse Keizerrijk en Oostenrijk-Hongarije (O-H) die tot de Eerste Wereldoorlog hebben geleid. De docu pakt het slim aan door in de 19e eeuw te beginnen en laat zien dat verschillende facetten debet aan zijn geweest (modern Imperialisme; conflict Marokko, wapenwedloop, bondgenootschappen etc) met uiteindelijk de druppel die de emmer deed overlopen in de vorm van de aanslag gepleegd door Gavrilo Princip. De docu is natuurlijk wel erg gekleurd vanwege de Servische regisseur. Dus veel over de onafhankelijksstrijd van het Balkangebied komt aan bod en het wil je vooral laten geloven dat de bovenstaand genoemde landen als enige dingen aan het bekokstoven waren. Maar alle landen waren hier natuurlijk mee bezig. Soms kan je dat uit bepaalde facetten uit de docu halen, zoals Poincaré die in Rusland is (dat is natuurlijk ook vanwege strategische besprekingen) en de Fransen die Elzas-Lotharingen weer terug wilden. Ondanks dat de docu behoorlijk accuraat is moet je niet vergeten dat oorlog in die tijd nog geromantiseerd werd. Je ziet het in de beelden, ze worden allemaal uitgezwaaid alsof ze op vakantie gaan. En dat is echt niet iets specifieks voor Duitsland of O-H. Het is jammer dat het geheel hierdoor erg gekleurd is en je eigenlijk naar 1 kant van het verhaal kijkt.

avatar van mrklm

mrklm

Dat de aanslag van Bosnische terroristen op de Oostenrijk-Hongaarse aartshertog Franz Ferdinand niet meer was dan het vonkje dat nodig was om een wereldwijd conflict te laten ontbranden, is redelijk bekend. Maar wat was de oorzaak van het wantrouwen tussen de Europese grootmachten en de allianties die ten grondslag lagen aan de Eerste Wereldoorlog? Skundric gaat 50 jaar verder terug in de tijd en loopt nauwgezet de gebeurtenissen na, deels op het slagveld, maar minstens even vaak in achterkamertjes van paleizen of regeringsgebouwen, die duidelijk maken dat de Eerste Wereldoorlog onvermijdelijk, zelfs gepland was! Een fascinerende geschiedenisles die, zoals de proloog belooft, veel duidelijk maakt over de huidige verhoudingen. Skundric probeert het allemaal in een paar uur te stoppen, maar er zijn zoveel relevante gebeurtenissen dat deze cruciale episode uit de wereldgeschiedenis een serie documentaires verdient. Er komt dus veel informatie in korte tijd op je af. Het gebruik van oude filmbeelden om conflicten uit te beelden van voor de uitvinding van de camera is een minpunt. De verscheidenheid aan historici een pluspunt. Desalniettemin verplichte kost voor iedere geschiedenisfanaat, vooral voor fans van oorlogsdocumentaires

avatar van Keepertje8

Keepertje8

Interessante documentaire die overduidelijk het Servische perspectief op het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog uit den boeken doet. Er is veel aandacht voor de Oostenrijks-Hongaarse en Duitse plannen om ten strijde te trekken op een opportuun moment, maar weinig voor die van de Entente.

De Balkan wordt afgeschilderd als een regio waarin vooral de Bosniërs lijden onder de Oostenrijks-Hongaarse bezetting (en later annexatie), in de veronderstelling dat die eigenlijk bij het recent onafhankelijk geworden Servië zouden willen horen. Het leidt tot een vreemde paradox waarin de gehele Bosnische bevolking als 'Servisch' wordt beschouwd, terwijl de Servische terrorist die keizer Frans Ferdinand vermoordde dan weer een 'Bosniër' zou zijn. En ook in termen als 'Oud-Servië' voor de Osmaanse vilayets van Kosovo en Manastir (Macedonië) zie je het Servische narratief naar boven drijven.

Dat in gedachten hebbende biedt deze documentaire wel mooi inzicht in het geopolitieke machtsveld aan het eind van de negentiende en begin van de twintigste eeuw, dat een stuk complexer was dan het machtsveld aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Het laat zien hoe de belangen van de grote machten constant botsten. Niet alleen op de Balkan, maar ook in Afrika en Rusland. Zolang je de Servische bias in het achterhoofd houdt, is dit een van de betere documentaires over het geopolitieke speelveld destijds. Een interessant boek dat hier verder op in gaat, is 'The Balkans: Nationalism, War & the Great Powers' van Misha Glenny.