• 9.372.253 stemmen

Met onder meer: Hsuan-yen Tsai, Sin-Ting Huang en Kao Ying-Hsuan

Gesproken taal: Mandarijn

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Zhou

"Do you believe in blessings?"

Zes jaar geleden opende Ruonan en haar vrienden de jacht op spoken. Tijdens een cultusritueel in een afgelegen bergdorp betraden ze een verboden tunnel van taboe, waardoor ze een gruwelijke vloek ontketenden en verspreidden. Ruonan overleefde als enige de macabere gebeurtenis. In het heden krijgt ze na een psychiatrische behandeling de voogdijschap over haar dochter Duoduo terug. Maar dan ontdekt Ruonan dat de vloek bezit heeft genomen van haar dochter.

Hsieh Chi-ming

Master Ching

Real Estate Agent

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Zeer fijne horrorfilm, met heerlijk sfeertje, volledig m'n ding en daarbij gewoon goed uitgewerkt. Pluimpje🪶 8/10

avatar van rep_robert

Incantation is een typisch modern found footage film. De poging is leuk en soms creepy, maar het maakt zoveel fouten dat ik me gewoon begin te irriteren. Het hele idee van de found footage wordt onderuit gehaald wanneer de camera uit zichzelf nog draait en op een afbeelding inzoomt terwijl de hoofdrolspeler de camera had neergezet, er opeens vanuit andere hoeken op de personage gefilmd wordt terwijl er op dat moment geen tweede camera in het spel is, kruipen door creepy tunnels en continu wisselt de camera van perspectief. De ene keer van voren, dan wijzend naar achteren.

Dit soort dingen storen mij en meer hedendaagse films in dit genre (dat waardeloze Paranormal Activity vervolg) maken zich hier schuldig aan. Wat is het nut van deze manier van filmen als je je gewoon niet aan de regels kan houden en het geloofwaardig over kan laten komen? Er moet ook een reden zijn om die camera in de handen te laten houden en die is er op een gegeven moment niet meer of in bepaalde situaties niet nodig.

Het klinkt makkelijk om zo'n type film maken. Maar het vereist een hoop kunde en creativiteit om het daadwerkelijk goed en effectief op film te krijgen.

Hier geloof ik het gewoon niet.

avatar van mrklm

mrklm

De Taiwanese filmmaker Kevin Ko maakte furore met enkele korte, expliciete horrorfilms en had zich beter aan dat format kunnen houden. In de spectaculaire opening zien we waarom Li Ruo-nan [Hauan-yen Tsai] ervan overtuigd is dat zij slachtoffer is van een vloek die het gevolg is van het kijken van een video met een mysterieus symbool en het chanten van de spreuk “Hou-ho-xiu-yi, si-sei-wu-ma.” De film is een montage van videobeelden waarin ze de gevolgen van deze vloek vastlegt. Klinkt veelbelovend, maar de verwarring ontstaat wanneer de tussentitel “Zes jaar eerder” verschijnt en Li’s piepjonge dochter Dodo geen dag jonger is. Maar het grootste probleem is dat het na de indrukwekkende opening bijna een uur duurt voor er daadwerkelijk iets gebeurt. De ongeveer vijf minuten waarin daadwerkelijk iets gebeurd zijn zonder meer indrukwekkend en schokkend, maar verder is het eindeloos wachten waarbij Ko het gebrek aan een fatsoenlijk scenario verhult door te pas en te onpas een onheilspellende score aan de soundtrack toe te voegen. Aanvankelijk werkt dat nog wel, maar na enige tijd begint het te vervelen.

avatar van Capablanca

Capablanca

Horror à la The Blair Witch Project. Soms kun je met minimale middelen veel bereiken. Hier lukt dat duidelijk niet.

avatar van MosquitoSmasher

MosquitoSmasher

Vond het allemaal wel aardig, maar meer ook niet. En wat Rep_Robert al zei, dat met de camera slaat nergens op. Slordig.

avatar van bjerik76

bjerik76

begint wel mysterieus, maar het duurt te lang, en eerlijk gezegd werd er ( bij mij) helemaal niks duidelijk wat de vloek dan eigenlijk was.

Vervolgens gebeurt er te weinig, de korte gore scenes waren wel goed, maar het had veel mysterieuzer en beter gekund door meer duidelijkheid te geven aan de kijkers.

avatar van lang pee

lang pee

Ik ben begonnen bij deze film met Betahistine in te nemen. Found footage films, word ik altijd toch zo duizelig van, ik vind geen enkele meerwaarde aan deze manier van filmen, alleen dat het voor de maker van de film makkelijker is, want je moet niet echt je best doen om iets deftig in beeld te brengen. Ik vind deze film maar een rommeltje, en totaal niet spannend of boeiend, soms zelfs echt kinderachtig. In Taiwan worden redelijk wat Horrors gemaakt, maar zelden zijn ze goed, ook deze krijgt terecht niet de beste reviews....

avatar van Hamocc

Hamocc

Vond het wel een geslaagde film, creapy waren sommige scenes echt wel maar dat was alleen maar goed! Na jaren niet meer zo goede horror gezien.

avatar van joolstein

joolstein

mrklm schreef:

Ben best benieuwd welke korte expliciete horrorfilms je dan bedoeld...?Op IDMB kan ik er namelijk niets over terug vinden!

avatar van joolstein

joolstein

Het verhaal volgt Li Ronan terwijl ze worstelt om haar dochter Dodo te beschermen tegen een oude vloek. Een vloek afkomstig van ​​het Chen-clanritueel die in een afgelegen dorp, een god aanbidden die Moeder Boeddha werd genoemd. En dat uitgangspunt blijkt een behoorlijk goed middel te zijn voor deze Taiwanese found footage-film. Zoals je wel vaker ziet in Aziatische films springt de film van het verleden naar het heden en dan weer terug. Deze gebeurtenissen zijn te zien in een enigszins fragmentarische mockumentary-formaat. Je ziet dan ook beelden via Camcorders, mobiele telefoons, beveiligingscamera's en webcams. En er werd zelfs de vierde muur doorbroken. Bovendien komt het bovennatuurlijke dit keer uit het boeddhisme. De tradities, rituelen en gebruiken van dit geloof zijn toch net iets onbekender en misschien is de film daarom ook huiveringwekkender. Enige minpunt waren iets te emotionele momenten die verband houden met het beschermen en liefhebben van een klein kind. Maar de regelrechte horror maakt voldoende goed en de andere subtiele details laten genoeg indruk achter om van dit een meer dan bovengemiddeld goede found footage-film te maken!

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Hamocc schreef:

En dan geef je een onvoldoende?

avatar van mrkos

mrkos

Incantation

Wilde deze film eigenlijk 2 sterren geven, maar de special effects waren goed genoeg dat ik een 2,5 sterren meer op zijn plaats vond. Wat een wazige film. De film springt van het heden na het verleden en zo gaat het de hele film door. Soms wist ik niet eens of het nu nou het heden of het verleden was. Het begin van de film vond ik het beste. Later in de film begon ik toch wel af en toe mijn concentratie te verliezen, wat dus geen goed teken is. De dialogen waren soms ook wat apart. Ik weet niet of dat fouten waren in de ondertiteling van Netflix, of iets anders.

Had hier meer van verwacht. 2,5 sterren.

avatar van eierhoofd1

eierhoofd1

Ik vond de film wel goed eigenlijk, had mezelf al ingesteld op een slechte netflix horror, deze film was naar mijn mening mysterieus en bovendien ook lekker creepy. Sfeer zat er ook genoeg in.

Helaas was het soms wel wat lastig om de scenes te scheiden, soms vond ik het lastig te peilen of de scenes zich in het verleden of heden afspeelde.

avatar van Shadowed

Shadowed

Meh.

Horrorfilm die eigenlijk weigert om een specifieke hoek te kiezen. Kevin Ko zag waarschijnlijk kansen in het feit dat Taiwan wat achterliep op het gebied van cinema. Dan staat er zowat een wereld voor je open als regisseur, alleen ondanks alle populariteit die de film verwierf vind ik het maar slappe koffie bij het ontbijt.

Zeker de chaos van de film is wat tegenwerkend. Vanaf het begin slingert Ko van alles naar je toe om de film zo vol mogelijk te proppen, maar verbindt de punten vervolgens nooit lekker aan elkaar. Zo krijg je wel veel te zien, maar het volgt elkaar totaal niet lekker op. De film creëert daarmee een beetje een hangend gevoel, waarmee het de indruk werft dat het nooit eindigt.

Daarnaast is er gewoon een algemeen gebrek aan rust. Ergens onder al deze lagen zit een best toffe horrorfilm verborgen en Ko weet waar hij moet zijn als het aankomt op versiering. Om dat vervolgens goed in beeld te krijgen is een ander verhaal. De soms lugubere sfeer kent voordelen, maar door de nogal hectische productie die nooit echt de kans neemt om alles op een overzichtelijke en spannende wijze in beeld te brengen nauwelijks echt indrukwekkend.

Ik snap waar ze voor zijn gegaan en het maakt een enthousiaste indruk, maar Ko heeft duidelijk veel te leren. De film lijkt nooit in een eigen cultuur te hangen maar vooral in die van grotere producties, en daarmee mist de film ook wat eigenzinnigheid. Voor wat het is heeft het wel een hart en leuke ideeën, maar daar eindigt het ook weer zo'n beetje.

avatar van El ralpho

El ralpho

Vervloekt tot verveling

Incantation is de zoveelste overhypte horror die de hooggespannen verwachtingen niet waar weet te maken. Het veel te amateuristische in elkaar geknutselde verhaal wist mij bij de introductie nog wel te boeien, maar al snel vroeg ik mij af waarom ik überhaupt nog aan het doorkijken was. Misschien omdat ik ergens gelezen had dat het slot wel sterk zou zijn geweest? Helaas kon ik mij ook hier niet in vinden.

De grootste dooddoeners voor mij waren dat de schrikmomenten veel te amateuristisch gebracht werden. Veel momenten die zogenaamd zenuwslopend zouden moeten zijn voelden voor mij eerder goedkoop aan, en hoe meer de film liet zien, hoe erger dit werd. En als je dan besluit digitale effecten toe te gaan passen probeer dit dan te doen van een budget wat hoger ligt dan 500 euro

Hiernaast voelde de speelduur véél te lang en had er met gemak 20 minuten afgekund. Er gebeurt ook veel te vaak, veel te weinig en hierdoor sleept Incantation alleen maar nog meer. Tot slot heeft de found footage opzet potentie, maar hier wordt door de regisseur te weinig mee gedaan. Hier voegen een aantal trippy beelden weinig aan toe. Wat jammer was, omdat het vrijwel de enige momenten waren die mijn aandacht kortstondig wisten te grijpen.

avatar van Fisico

Fisico

Vrij ontgoochelende prent. Duurt ook net iets te lang om goed te zijn. Ik kon ook niet altijd goed volgen en had het moeilijk om soms het onderscheid te maken tussen de scènes in het heden en die in het verleden. Op dat vlak kon bijgevolg de montage beter.

De aanpak was vrij uitgesponnen en de horror of de hele hetze had weinig om het lijf. Chaotische aanpak die verder aanmoddert. Er zit wel een bepaalde mystiek en mysterie aan de film, de invloeden uit het boeddhisme bijvoorbeeld, maar ik werd nooit meegezogen in de film. Jammer.

avatar van frans123

frans123

Hamocc schreef:

Vandaar je hoge waardering , 2.5 * - we begrijpen het.