• 9.375.045 stemmen

Gesproken taal: Engels en Portugees

Releasedatum: 13 oktober 2022

Plot The Woman King

"Her reign begins."

Het koninkrijk Dahomey krijgt in de 18e en 19e eeuw veel aanzien tegenover de andere Afrikaanse staten. Nanisca leidt de vrouwelijke militaire eenheid waarvan Nawi sinds kort lid uitmaakt. De groep gaat de strijd aan met diegenen die hun volk tot slaaf hebben gemaakt en die de normen en waarden willen kapotmaken waarvoor zij staan. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

avatar van Film Pegasus

Viola Davis heeft al enkele filmprijzen verdiend en dat zal ze ongetwijfeld ook wel doen met haar rol in The Woman King. Het verhaal van het West-Afrikaanse koninkrijk Dahomey (huidig Benin) dat net als zowat de rest van Afrika te maken had met Amerikanen en Europeanen die er slaven en grondstoffen kwamen halen. Dat ook Afrikanen zelf meededen aan de handel voor een eigen portie van de macht en rijkdom is geen geheim. The Woman King vertelt het verhaal dit keer niet vanuit het oog van de kolonisten met de cliché 'good guy' die het toch goed voor heeft met de lokale bevolking, maar vanuit de Afrikaanse bevolking zelf.

Viola Davis is de leidster van een groep vrouwelijke krijgers. Maar het de film is meer dan een zoveelste battle. Een film vol actie, maar ook ontroering en verwondering. De film schittert niet op de eerste plaats in de cinematografie, al is het wel mooi gedaan met de nodige setting en kostumering. Maar de film slaagt er wel in om een film met een wat eenvoudig verhaal toch de nodige gelaagdheid te geven en meer te zijn dan de goeie tegen de slechten met boeiende karakters.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Matig. Visueel soms nog wel aardig, maar dan vooral door de landschappen dan door de fotografie. Die is namelijk enorm degelijk, zoals de hele film. Actie is matig in beeld gezet en plottechnisch zitten er ook wat idiote dingen in (die twist halverwege, waar kwam die vandaan?!). De aankleding is wel prima, echt heel vervelend is de film ook niet en het acteerwerk is in orde. Davis is sowieso een fijne actrice al zie ik haar liever in een bijrol. Zij kan heel veel karakter meegeven, maar een film dragen lukt haar minder. Boyega had ook wel een fijn rolletje, met plezier, lekker relaxed en toch iets waardigs uitstralen waardoor hij als koning overtuigt. Hij deed me eerder denken aan wijlen Boseman dan aan zijn eigen andere rollen zoals in Star Wars. 2,0*.

avatar van Alathir

Alathir

Ik vond het best goed. Voelde zeker nergens woke aan want dat is tegenwoordig een hetze van jewelste. Of het historisch correct is of niet, dat zal me bij deze film echt worst wezen. Het is een film met een prima verhaal, goede chemie tussen de personages, je voelde de banden die ontstonden doorheen de film. Viola Davis is erg sterk. Die typisch Afrikaanse sfeer zit er ook in. Niet gedacht maar de film viel me goed mee. Kortom beter dan verwacht en een kijkbeurt waard.

avatar van filmkul

filmkul

Redelijke historische avonturenfilm. Het verhaal is eenvoudig en of het historisch een beetje klopt of niet….gewoon voor lief nemen. De uitwerking is goed. De opbouw is sterk en drama en actie worden goed afgewisseld. De film kijkt prima weg. De actiescenes zien er wel iets te veel ingestudeerd uit, net als de hele aankleding, wat ook net iets te netjes is. Ook mist de film wat rauwheid wat niet misplaatst had geweest. Het acteerwerk is verder dik in orde. Prima film maar net iets te steriel. 3.5/4.0

avatar van teigertje

teigertje

• 2076 stemmen

Sterke en prachtige film.

Met veldslagen en met ontroering en knap acteer werk.

En met een mooi verhaal en prachtige film muziek.

Zeer geslaagde film.

avatar van antoon59

antoon59

Een hele mooie film met emotionele stukken.

Vooral de hoofdrol is fantastisch neergezet door Oprah Winfrey.

avatar van mrklm

mrklm

Dit op historische feiten gebaseerde actiedrama duikt diep in de West-Afrikaanse cultuur en tradities in de jaren ’20 van de 19e eeuw. Vrouwen spelen een sleutelrol in de stammenstrijd en de stamleiders, waaronder King Ghezo [John Boyega], vullen hun schatkisten door krijgsgevangenen te verkopen door witte kolonisten die ze tot slaaf maken. Viola Davis speelt de gevreesde en alom gerespecteerde generaal van een militaire eenheid die volledig bestaat uit vrouwen die op elk front minstens gelijkwaardig zijn aan hun veelal mannelijke tegenstanders. Een broodnodige geschiedenisles over de rol van vrouwen, alsmede de bijdrage van Afrika zelf aan de slavenhandel met een uitstekende cast, maar afgezien van de spectaculaire finale zijn de actiescènes slecht gemonteerd waardoor het als actiefilm onvoldoende overtuigt.

avatar van scorsese

Uitstekende film over een groep vrouwelijke krijgers die het opnemen tegen een vijandig volk Vooral een goed verhaal dat onderhoudend blijft omdat zowel het persoonlijke verhaal van het meisje als de oorlog tussen de twee volkeren met de slavernij op de achtergrond wordt verteld. De actie- en vechtscenes zien er goed uit en de hele aankleding van de film is ook mooi. De cast weet te overtuigen. Een kleine 4.0 sterren.

avatar van joolstein

joolstein

Laat het maar aan Hollywood over om met het verleden aan de haal te gaan. Het Afrikaanse koninkrijk Dahomey was een belangrijke regionale macht met een goed georganiseerde binnenlandse economie die was gebaseerd op verovering, vruchtbare grond (palmolie) en slavenarbeid. ook bezat het koninkrijk een zeer militaristische samenleving (op kleine vergrijpen stond al de doodstraf) Helaas worden omdat het publiek sympathie moet krijgen voor de hoofdpersonen alle schaduwkanten van hun samenleving weg-gepolijst.

De Dahomey kennen dus een geschiedenis van ongekende wreedheid. Om de paar jaar werd er een oorlog gestart om zo aan nieuwe slaven te komen; voor eigen gebruik (werken of mensenoffer) of die als handel aan Europese slavenhandelaren werden verkocht. Slavenhandel was een middel om meer macht te verwerven of te vergroten. In de film beweerd men dat de Europeanen deze praktijk naar Afrika hebben gebracht, de slavenhandel vond al plaats vóór hun komst! Het waren dus echte vechtersbazen die zich bezig hielden met slavenhandel.

Opmerkelijk in het koninkrijk was, een volledig vrouwelijke militaire eenheid genaamd de Agojie ‘Dahomey Amazonen’ De, in de ogen van mannen, "Ongehoorzame vrouwen" (te koppig en niet willen trouwen) belanden onder dwang, in de vrouwelijke paleiswacht. Later groeide dit uit tot een strijdmacht Tja hier maakt men dus van een moedig maar oorlogszuchtig vrouwenleger (er bestaat zelfs een discussie of ze wel getraind waren) een vrijheidslievend pro-feministisch gezelschap. Het komt niet verder dan de romantische cliche van ‘vrijheidsstrijder’ (zpoals in Braveheart, the Patriot of 300)

Men kiest hier denk ik ook bewust voor het bewind van de koning Ghezo (1818-1859). Deze was minder bloeddorstig dan eerdere koningen. Deze voerde veranderingen door in het rijk, verhoogde de aantallen van de Agojie, door oorlog bezorgde ze het Oyo-koninkrijk een nederlaag toe, schafte het mensenoffers van slaven af ​​en de doodstraf voor minder ernstige vergrijpen. Wat de film niet laat zien was dat de palmolie handel mislukte, waardoor Ghezo en zijn koninkrijk blijven handelen in slaven. In 1833 schafte Engeland de slavernij af maar florerende sluikhandel naar Brazilië en de toenemende vraag in Afrika zelf. Pas toen de Britten in 1851 door middel van zeeblokkades het rijk dwingen te stoppen, kwam hieraan geleidelijk een einde.

Veel historische context wordt in de film dus heel kort aangestipt (soms in een ernstig misleidend beeld) om vervolgens te verdwijnen in een typisch underdog-verhaal. Visueel gezien is de film nog best aardig de opnamelocaties en sets in Zuid-Afrika zien er mooi uit. Ook het acteerwerk is goed en de actiescènes zijn zeer vaardig gefilmd. Dus als standaard Hollywood actiefilm slaagt het nog aardig maar als historische film (met enig inzicht) schiet het tekort. (hiervoor een halve punt aftrek!)

avatar van Boneka

Boneka

Voldoende nog net maar daarmee is alles wel gezegd. Het verhaal is vrij simpel neergezet en hebben we al eens gezien maar dan nu door het oog van de vrouw. Maar de film is veel te mooi te schoon alsof ik door het Afrika museum loop. Aankleding decoraties zo uit de fabriek. Natuurschoon was zeker een plaatje maar uiteindelijk moet het toch een film zijn. Ook op dat vlak komt ie af en toe over als een serie. Gold ook voor het geluid trouwens dat volgens mij voor een groot deel is ingesproken in de studio. Davis doet het dan wel weer heel aardig, maar haar dochter die eruit ziet als een fragiel meisje is vrij snel van welpje tot leeuw geworden. Vrij onrealistisch allemaal. Grote Afrikaanse mannen die speeltjes werden van een groepje vrouwen. Nog lachwekkende vond ik die tand. Hoe verzinnen ze het. Een baby armpje waar een tand in gaat voor jaren echt lachwekkend. De bassin zag er trouwens uit alsof Eddie Murphy nog even langs kwam. En ja de King leek echt in zijn doen en laten op Denzel Washington. Ook de mini romance vond ik zwak uitgewerkt. Tempo was ook al niet al te hoog in het begin. Nee dit was m net niet ondanks de mooie beelden. Krappe voldoende.

Film 3,0

Beeld (4K) 5,0

Geluid 4,5

Extra's 3,5

avatar van The Oceanic Six

Heel matige en nauwelijks boeiende film over een Afrikaans vrouwenleger dat haar mannetje staat. Past uiteraard goed in deze woke maatschappij waarin vrouwen als powerwezens en mannen als slappelingen neer moeten worden gezet, maar dat terzijde. Buiten dat is het gewoon weinig interessant en allemaal erg voorgekauwd en voorspelbaar. De actie is ook ronduit saai, bijna alle grove dingen gebeuren buiten beeld van de camera. Dan maak je een film over iets als dit en dan beperk je het geweld, snap ik niet. En wat ook benoemd moet worden is dat deze film wel heel erg een eigen waarheid wil creëren over dit vrouwenleger, terwijl de feiten echt anders liggen. Daar is in dit filmtopic al voldoende over gezegd. Het is niet dat ik de film daardoor een laag cijfer geef, ik vond er gewoon heel weinig aan, ondanks dat het acteerwerk goed is en de muziek best pakkend.

avatar van schram101

schram101

Het grootste probleem van The Woman King is dat het geen seconde aanvoelt als 1850. Aankleding, decors en ook de cinematografie laten dit meer een Black Panther verfilming lijken dan een film over slavernij danwel koninkrijk Dahomy.

Davis en de rest van de cast zijn tof hoor, actie ziet er best aardig uit maar het mist gewoon de bruutheid die hier wel vereist is, zonder direct in platte gore en of actie te verzanden.

avatar van Grover76

Grover76

Wat een misser deze film. De film had beter de Slave King genoemd kunnen worden. Je kunt het propaganda noemen maar ook een trap in het gezicht van de Afro-Amerikanen.

Deze vrouwen waren in werkelijkheid slaven van de echte koning (man) welke nieuwe vrouwlijke slaven moesten maken. Het Koninkrijk Dahomey was een drijfveer achter de trans Atlantische slavenhandel.

Dus deze film is gewoon te verschrikkelijk als je weet wat er echt gebeurt is.

avatar van MisterPink

MisterPink

Als liefhebber van historische films mag er best een loopje met de geschiedenis genomen worden. Propaganda, anachronisme, ik neem het alle voor lief.

Revisionisme waar Leni Riefenstahl nog een puntje aan zou kunnen zuigen trek ik echter niet.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Hmm ja, in de tijdsgeest van nu begrijp ik wel de verwijzingen naar woke, maar omdat het ook een historische uiteenzetting is viel het allemaal best mee. Zo'n films mogen gerust aangemoedigd worden want over de pre-koloniale Afrikaanse geschiedenis bestaan weinig films. Ik vond vooral de aankleding geslaagd; het oogt authentiek en geeft een gedocumenteerde indruk. De makers slaagden er in ieder geval in om de cultuur van Dahomey redelijk geloofwaardig weer te geven. Het verhaal gaat over Nawi, een jonge vrouw die door haar vader aan de "Agojie" wordt "gegeven" en tot Amazonekrijgster wordt getraind.

Helaas is het met een dikke Hollywoodsaus overgoten en mikte men op de PG13 rating : in de gevechten houdt men het bij enkele spatjes bloed, en blote borsten zijn ook uit den boze. Voor de acteurs had men beter lokaal talent gecast, met eigen taal en ondertiteld. Dat had wat gescheeld van dat storende Engels met Afrikaans accent. Ik had het iets rauwer verwacht maar een mislukking kan ik The Woman King niet noemen.

avatar van Shadowed

Shadowed

Een flinke verbetering ten opzichte van regisseuse Gina Prince-Bythewoods vorige actiefilm, maar als Amerika filmische vernieuwing hoopt te brengen doen ze zich er beter aan om gewoon een andere regisseur te benaderen. The Woman King springt weinig subtiel om met zijn politieke intenties en vergt dus een bepaald soort liefhebber om genietbaar te blijven, maar ik vond het met name enorm uitgesponnen en braafjes gechoreografeerd. Vooral het uiterst ondermaatse acteerwerk (de ervaren Viola Davis uitgezonderd) is een absolute dooddoener voor de sfeer. De castleden gedragen zich alsof ze op een theater staan en beelden alles uit met veel te veel expressie, waardoor de film een haast kinderlijke uitstraling kent. De schaarse veldslagen zijn ook erg braafjes in elkaar gestoken, wat de kinderachtigheid vervolgens alleen maar bevestigd. Zuid-Afrika is echter een perfecte locatie voor dit verhaal en er is genoeg aan de hand om niet compleet te vervallen in saaiheid, maar uiteindelijk vormt het gebeuren dermate veilig filmvoer dat je er weinig memorabels aan overhoudt.

avatar van Warner Brothers

Warner Brothers

Prima actiefilm. Zat nog meer in, maar goed vermaakt.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Zeer matig.

Volgens de IMDB-trivia kreeg producer Maria Bello de film lange tijd niet gefinancierd en is het pas na het succes van Black Panther dat daar verandering in kwam. Dat is zeer duidelijk, want zet Black Panther in deze film en het zou zomaar kunnen. The Woman King is dan ook een jammerlijke gemiste kans om, met budget, een onbekend verhaal te brengen - een Afrikaans verhaal dan nog wel. Hollywood zou er van moeten smullen, maar schotelt uiteindelijk gewoon een simpel underdogverhaal, genre Braveheart, voor.

Er wordt enige tijd besteed aan de vrouwen zo sterk mogelijk voor te stellen - niet alleen overwinnen ze hun mentale kwelgeesten, ook fysiek hakken ze er stevig op in. De slavernijproblematiek wordt eveneens aangestipt, maar er ontbreekt toch wel body om daar een beklijvende film van te maken - daarvoor is het allemaal veel te braaf en afgelikt. Viola Davis doet mij niet veel als hoofdrolspeelster. De Afrikaanse accenten willen bij de ene acteur ook al wat beter lukken dan de andere, dat helpt de zaak evenmin vooruit.