The Woman King (2022)
Releasedatum: 13 oktober 2022
Bekijk via Viaplay
Plot The Woman King
"Her reign begins."
Het koninkrijk Dahomey krijgt in de 18e en 19e eeuw veel aanzien tegenover de andere Afrikaanse staten. Nanisca leidt de vrouwelijke militaire eenheid waarvan Nawi sinds kort lid uitmaakt. De groep gaat de strijd aan met diegenen die hun volk tot slaaf hebben gemaakt en die de normen en waarden willen kapotmaken waarvoor zij staan. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.
- IMDb (6,9 / 82014)
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Woman King (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Oba Ade
Fumbe
Shante
Jotil (crew bioscoopreleases)
Vanaf 15 september 2022 in de bioscoop (Sony Pictures Releasing via Universal Pictures International Netherlands)
Jotil (crew bioscoopreleases)
EDIT: bioscooprelease verplaatst naar 13 oktober 2022.
jacobine_rodijk
Waarom heet deze film niet gewoon The Queen?
Verwarring voorkomen met de 2006 film van Frears mogelijk.
Corcicus
Het koninkrijk Dahomey was berucht om haar slavenoorlogen. Voortdurend joegen haar krijgers omringende stammen op om onfortuinlijke slachtoffers te vinden die ze tot slaaf konden maken. Het was de bloeddorstige gesel van Afrika. Lees ik goed dat in deze film de Dahomey-krijgers tot helden zijn verworden? Dat zij vechten tegen slavenhandelaren? Is dit een grap of ironie? Of gewoon de waanzin van woke?
stormfox
"Based on powerful true events" Als er dit soort onzin uit hoge hoed wordt gehaald dan weet je als kijker al dat je naar een hoop leugens zit te kijken. Natuurlijk hoop je dat het verhaal grotendeels op waarheid is berust, maar bij The Woman king is dat totaal niet het geval.
In de film worden de Dahomey als the good guys weggezet terwijl de geschiedenisboeken een een ander verhaal vertellen. Namelijk dat de Dahomey zelf ontzettend rijk zijn geworden met slavenhandel en na het Britse verbod in 1852, heeft koning Ghezo ruim tot in 1857 dat proberen in stand te houden, totdat de Britten de havens hardhandig blokkeerden. En dan is er nog dit: "When King Gezo, the great slave King of the Dahomey, died in 1858, some 800 slaves were massacred in his memory."
Deze antiwoke feiten worden natuurlijk niet in de film verteld, want dat is kwetsend en brengt uiteindelijk minder geld in het laatje. Anway, veel plezier met dit sprookje, ik sla hem denk ik over.
Note: ik heb geen idee of mijn post een spoiler allert tag moet hebben, maar het lijkt mij van niet.
catdog
- 2024 stemmen
Zucht... stonden jullie hierboven ook vooraan om dit te melden bij Michiel de Ruyter? Om maar eens wat te noemen? Geschiedenis films als deze zijn zelden accuraat. Men neme een 'interessant' personage en tovert deze om tot 'sympathiek' hoofdpersoon om een verhaal mee te vertellen. Altijd maar dat gedram om dat zogezegde "woke". Vrijwel alle "based on a true story" films berusten op pure fictie. Is het dan enkel woke omdat het hier toevallig over een donkere vrouwelijke stam gaat? Miep niet zo en laat je gewoon entertainen. Als hier een stelletje mannelijke slavenhandelaren tot 'heldhaftige krijgers' zou worden verweven had ik jullie hoogstwaarschijnlijk niet horen klagen.
jacobine_rodijk
The usual suspects zijn weer aanwezig; volgens mij ontbreken enkel Captain Pervert en Oceanic Six nog.
Buzzzfuzzz
Er is een groot verschil met films die vrijheid met geschiedenis nemen(zoals Saving Private Ryan en de Ruyter) en films zoals deze die de vrijheid weggooien en een geheel ander beeld proberen te creëren voor hun eigen Apartheids politiek, en ook zodat de studio gratis reclame krijgt, omdat ze nu dus kunnen roepen dat iedereen die deze film niet goed vind een racist is.
Want als ze een film hadden gemaakt die historische correct was geweest had niemand naar dit heen gegaan.
Ze geven geen moer om de slachtoffers van dit alles en daarom zijn mensen boos hierom.
Solis
Waar heb je deze film gezien? Komt pas volgende week (voorpremiere) in de bioscoop.
Master Blaster
Viel toch een beetje tegen. Onrealistisch.
Maar het is toch een spektakel film die je wel op het witte doek hoort te kijken.
IH88
Je moet The Woman King ook niet vergelijken met SPR. Zoals ik het lees is The Woman King meer de vrouwelijke evenknie van Braveheart. Leuk popcornvermaak met ergens ook nog een boodschap, maar je moet het zeker niet al te serieus nemen. Meer een actiefilm dan een historische biopic. William Wallace wordt in Braveheart ook op het schild gehesen, terwijl er op zijn heldenstatus ook genoeg valt af te dwingen (een understatement).
Kijk, kijk. Kapitein Deugneus is ook weer aanwezig.
Heb de trailer eens bekeken, het zal me worst wezen hoe historisch accuraat dit is. Het lijkt me vooral een beperkte film.
Buzzzfuzzz
De film is al grotendeels te downloaden.
Buzzzfuzzz
Iemand ander nam de vergelijking met andere films, maar deze film is zekers niet te vergelijken met Braveheart, Braveheart nam vrijheden met geschiedenis en er kwam geen onzin en compleet verdraaide geschiedenis in voor.
De Dahomey worden neergezet als vrijheids strijders, terwijl ze vochten om slavernij te behouden.
ze worden neergezet als strijders die iedereen aan konden en onverslagen waren, in echt de Dahomey binnen een uur afgeslacht door de Fransen. De Fransen waren daar ook nog eens om slavernij te stoppen.
De Dahomey waren zelfs zo erg, dat zij grootschalige genocide pleegde onder hun bevolking, tot zo erg dat als een koning of slavernijhouder overleed, zij de slaven vaak samen met de houder begroeven.
Dit alles word niet in de film genoemd, alles word zelfs verdraaid. Vreemd dat mensen dit niet normaal vinden, het is net als een propaganda boek over Neonazi Duitsland en waarom het niet Duitsland zijn schuld was dat zij de Tweede Wereld Oorlog begonnen.
Dat meeste mensen dit propaganda noemen kan ik begrijpen en dat jij dit verdedigd is lachwekkend en je zou je er eigenlijk voor moeite schamen.
Er is een CAM versie uit. Mensen die dat nog bekijken anno 2022 zijn echt filmbarbaren en hebben weinig zelfrespect dat je daar je tijd nog aan wil voldoen.
Solis
Ik wist niet dat er mensen bestonden die dan daadwerkelijk ook naar een CAM versie kijken…
jacobine_rodijk
Buzzzfuzzz is dan ook een echte filmliefhebber en kon duidelijk niet wachten om de nieuwe Prince-bythewood te zien gezien hij genoegen nam met de eerst beschikbare kopie om vervolgens……. een 0,5* uit te delen.
MosquitoSmasher
Ik zie overal staan dat het verhaal volledig verkeerd wordt verteld, vol leugens. Ik heb echt 0,0 research gedaan naar dit, maar waar baseert men dit op? Is het bewezen dat het bullshit is?
skinny_tie
Duidelijk!
Met dat in het achterhoofd gewoon naar de film gaan en het zien als een film die helaas wel behoorlijk belangrijke zaken skipt. Puur voor het "spektakel" ga ik erheen dan. Heb toch een abonnement en tot nu toe is oktober vreselijk slecht voor Pathé vind ik.
marsie
Prachtfilm, ik heb me meer dan 2 uur geamuseerd. Ken de ware feiten niet, maar dat stoorde me niet.
Acteurs speelden allemaal goed, met name het jonge meisje
MosquitoSmasher
Het is niet helemaal waar dat het niet aan bod komt dat zij zelf ook schuldig waren aan slavernij, minimaal twee keer hebben ze het er wel over. Die koning stopt uiteindelijk ermee het te steunen, dat wel. Maar het is niet heel veel, het gaat er duidelijk niet over en duidelijk dat ze willen dat wij echt voor Dahomey zijn. Uiteindelijk kan dat kleine meisje er niets aan doen, en Nanisca ook niet. De koning echter.......dat is een ander verhaal.
Ik lees nu over dat zij zelf er ook volop aan meededen, slave raids. Ja, de film maakt alles wel veel mooier dan het echt was.
Viola Davis heeft al enkele filmprijzen verdiend en dat zal ze ongetwijfeld ook wel doen met haar rol in The Woman King. Het verhaal van het West-Afrikaanse koninkrijk Dahomey (huidig Benin) dat net als zowat de rest van Afrika te maken had met Amerikanen en Europeanen die er slaven en grondstoffen kwamen halen. Dat ook Afrikanen zelf meededen aan de handel voor een eigen portie van de macht en rijkdom is geen geheim. The Woman King vertelt het verhaal dit keer niet vanuit het oog van de kolonisten met de cliché 'good guy' die het toch goed voor heeft met de lokale bevolking, maar vanuit de Afrikaanse bevolking zelf.
Viola Davis is de leidster van een groep vrouwelijke krijgers. Maar het de film is meer dan een zoveelste battle. Een film vol actie, maar ook ontroering en verwondering. De film schittert niet op de eerste plaats in de cinematografie, al is het wel mooi gedaan met de nodige setting en kostumering. Maar de film slaagt er wel in om een film met een wat eenvoudig verhaal toch de nodige gelaagdheid te geven en meer te zijn dan de goeie tegen de slechten met boeiende karakters.
Edu
De film heeft mooie shots en de jonge actrice is goed, maar voor de rest erger de ik me dood aan de Amerikanen met een nepaccent (spreek alsjeblieft gewoon Afrikaans), de muziek vliegt alle kanten op en de manier van shots tijdens diaglogen beginnen op een gegeven moment te storen.
De trailer kwam over als badass met veel actie (ala Black panter), maar dit voelt als wij gaan Mulan en Pocahontas combineren. Jammer want ik had hoge verwachtingen.
Kaiser
mjk87 (moderator films)
Matig. Visueel soms nog wel aardig, maar dan vooral door de landschappen dan door de fotografie. Die is namelijk enorm degelijk, zoals de hele film. Actie is matig in beeld gezet en plottechnisch zitten er ook wat idiote dingen in (die twist halverwege, waar kwam die vandaan?!). De aankleding is wel prima, echt heel vervelend is de film ook niet en het acteerwerk is in orde. Davis is sowieso een fijne actrice al zie ik haar liever in een bijrol. Zij kan heel veel karakter meegeven, maar een film dragen lukt haar minder. Boyega had ook wel een fijn rolletje, met plezier, lekker relaxed en toch iets waardigs uitstralen waardoor hij als koning overtuigt. Hij deed me eerder denken aan wijlen Boseman dan aan zijn eigen andere rollen zoals in Star Wars. 2,0*.

'The Woman King' staat sinds kort op HBO Max en verovert nu al een plek in top 10

'The Woman King' van Gina Prince-Bythewood vanaf vandaag te huur op Pathé Thuis

'The Woman King' met Viola Davis wordt geboycot op Twitter omdat de film slavernij zou verheerlijken

Sony onthult epische eerste trailer voor historische film 'The Woman King' met Viola Davis

Im Westen Nichts Neues

The First Slam Dunk
Animatie / Komedie, 2022

Guillermo del Toro's Pinocchio
Animatie / Fantasy, 2022
afrikagearrangeerd huwelijkwarrior womangebaseerd op een waargebeurd verhaalslave tradeduringcreditsstingervrouwelijke regisseurmilitary unit 19e eeuwmother daughter reunionfreed slave female warriorwest africabattle sceneweapons training 1800smid credits stinger