menu

The Long, Hot Summer (1958)

mijn stem
3,28 (57)
57 stemmen

Verenigde Staten
Drama
115 minuten

geregisseerd door Martin Ritt
met Paul Newman, Orson Welles en Joanne Woodward

Will Varner regeert met strenge hand over Frenchman's Bend, een dorpje langs de Mississippi. Hij is grootgrondbezitter, zit in verkiezingscomités en is eigenaar van de bank, het benzinestation en de kruidenierswinkel. Will heeft een zoon en een dochter. Met geen van beiden loopt hij erg hoog op. Jody is een zwakkeling en Clara slaagt er niet in een man aan de haak te slaan. Tijdens de afwezigheid van zijn pa, neemt Jody het initiatief om één van hun boerderijen aan nieuwkomer Ben Quick te verhuren. Will wordt razend wanneer hij dit hoort. Quick heeft immers een slechte reputatie: overal waar hij komt, volgen moordend hete vlammen...

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=isihtYXfMTI

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
Ramon K
Deze film is een favoriet van mijn moeder. Ik wil hem toch wel eens een keer zien.

Niet eens zo slecht herverfilmd voor TV; met Don Johnson in de hoofdrol.

Very sexy.

avatar van jay73
Jos2 schreef:

Very sexy.


Heb je het nu over Don Johnson, Jos?

jay73 schreef:
Heb je het nu over Don Johnson, Jos?

Kijk 'ns goed....

avatar van Macmanus
Hij heeft het over Paul Newman op de poster

Macmanus schreef:

Hij heeft het over Paul Newman op de poster

Zondermeer. De man straalt in deze film behoorlijk wat sex uit. Uiterst zinderende film.

Ramon K
Zinderende film ja. Deze broeierige boekverfilming (een verfilming van een boek van William Faulkner) doet me dan ook denken aan Cat On A Hot Tin Roof, ook een melodrama gesitueerd in het Zuiden van de US. Alleen is die film een pak beter. Grootste boosdoener hier is het script; het laatste kwartier van de film is een absolute onlogische zooi. Jammer, want wat vooraf ging was erg meeslepend. Newman en Woodward zijn verder erg goed op dreef maar Orson Welles is wisselvallig; in de ene scene steelt ie de show, in een andere scene maakt ie zich compleet belachelijk. De dialogen zijn trouwens een grote trekpleister. Heerlijk. 3,5* Erg vermakelijk, maar verre van meesterlijk.

3,5
Script van William Faulkner en dat werpt hier op zijn zachtst gezegd zijn vruchten af, want godallemachtig wat een prachtdialogen! Soort film waarbij je denkt “Waarom kan Hollywood dit niet meer?”. One-liners vliegen om je oren en het is vrij seksueel geladen voor 1958 standards. Orson Welles steelt de show als bullebak die in een jeep het stadje doorscheurt, en Paul Newman doet zijn best James Dean te evenaren. Het enige anco, waardoor de film niet de impact achterlaat van de klassieke Dean/Brando-films is een gebrek aan drama. Uiteindelijk is de film niet meer dan een vrolijke zomervertelling en loopt alles met een sisser af. Maar we hebben wel erg gelachen!

avatar van Jan met de pet
3,0
Aardig niet meer en niet minder:3,0

Mr_White
Mooie, vreemd genoeg best onbekende film. Want je zou toch verwachten dat een bewerking van Faulkner met Newman en Welles toch een stuk bekender zou moeten zijn, zeker omdat het absoluut geen slechte film is. Integendeel, hij is geweldig. Newman speelt traditioneel zijn coole zelf en doet dat met verve, maar het is vooral Welles die straalt als de luidruchtige 'Boss Hogg' achtige Will Varner. Brullend scheurt hij zijn kinderen aan flarden, sentimenteel denkt hij terug aan zijn vrouw, grijnzend ziet hij in Quick zijn opvolger, de man weet elke regel tekst genadeloos goed te brengen, en tel daar dan nog maar eens bij op dat de dialogen sowieso al geweldig zijn. Wat uiteindelijk de film tegenwerkt, is het gebrek aan verhaal, of beter het gebrek aan een overheersend conflict. Het blijft allemaal teveel aan de oppervlakte. Daarnaast is een klein minpuntje de make-up van Welles. De ene keer overtuigend, de andere keer ziet het er absoluut niet uit (zoals de eerste scene waarin hij terug komt uit het ziekenhuis). Vreemd en een beetje jammer.

avatar van gauke
4,0
Een onderhoudend, grappig, broeierig, ontwikkeld, maar ook licht en opgewekt familie(melo)drama, spelend in het statige, verheven zuiden van de USA. Doordat personen (karakters) en conflicten bij aanvang duidelijk zijn, zit je snel midden in het verhaal, vol met subtiele en openlijke seksuele insinuaties, kwellingen en lust (zonder zichtbaar seksueel contact is er genoeg vuur) en langzaam wordt toegewerkt naar de escalatie. Geweldige cast, Paul Newman speelt feilloos en vooral Orson Welles blaast leven in de brouwerij. De dialogen zijn het hoogtepunt van deze film.

avatar van kos
3,5
kos
Fijne film ja, beetje in de traditie van de Tennesse Williams films, maar dan van Faulkner .
Broeierigheden in het zuiden van de US compleet met rijke landeigenaren, familie-intriges, zwarte bedienden en Southern Belles. Altijd fijn voor op de zondagmiddag.

Orson Welles is duidelijk het hoogtepunt van de film, heerlijke rol.

avatar van BBarbie
3,5
Ik herinner mij de gelijknamige tv-serie uit medio jaren ’60 met Roy Thinnes als Ben Quick en Woodward-look-a-like Nancy Malone als Clara Varner. Maar deze speelfilm had ik nooit eerder gezien. Ik verwachtte eigenlijk zoiets als Cat on a Hot Tin Roof, ook uit 1958.
Er zijn wel enige overeenkomsten tussen dat broeierige verhaal van Tennessee Williams en deze verfilming van een paar korte verhalen van William Faulkner, maar qua inhoud, uitvoering én acteerwerk is deze film een stuk minder dan Cat on ....

Het interessantste is eigenlijk nog de interactie tussen Joanne Woodward en Paul Newman, die kort na de voltooiing van de film met elkaar in het huwelijk traden (januari 1958). Opvallend is verder de letterlijk en figuurlijk gezwollen rol van Orson Welles, die trouwens een stuk minder subtiel is dan de vergelijkbare rol van Burl Ives in Cat ....

Samengevat, een interessante film die het bekijken zeker waard is, maar wat verbleekt als je z’n concurrent (ook met Newman) uit hetzelfde jaar al gezien hebt.

avatar van scorsese
3,0
Redelijke film waarin een man een stadje binnen komt en gaat werken voor de machtigste man daar. Alhoewel de personages goed neergezet zijn, weet het verhaal en hun onderlinge verhoudingen niet altijd te boeien. Voornamelijk omdat het allemaal wat impact mist. De cast stelt allerminst teleur.

avatar van mrklm
3,0
Acteerduel tussen Orson Welles en Paul Newman in melodrama dat gebaseerd is op het werk van William Faulkner. Newman speelt Ben Quick, de archetypische nieuwkomer in het huishouden van grootgrondbezitter Will Varner [Welles], wiens komst vooral het leven opschudt van Wills dochter [Joanna Woodward] en zoon Jody [Anthony Franciosa]. Passie, jaloezie en alle twijfelachtige daden die daarmee gepaard gaan passeren de revue in een goed geacteerde, maar niet bijzonder intrigerende soap die lijkt te werken naar een spectaculaire finale, maar ook dat valt wat tegen.

Gast
geplaatst: vandaag om 01:41 uur

geplaatst: vandaag om 01:41 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.