• 9.371.694 stemmen

Oorsprong: Canada

Geregisseerd door: Mark O'Brien

Met onder meer: Henry Czerny, Mark O'Brien en Mimi Kuzyk

Plot The Righteous

De voormalige priester Frederic heeft lange tijd geleden de kerk verlaten om een gezin te stichten. Die droom spatte uiteen na de dood van hun kind. Wanneer het stel het bezoek krijgt van ene Aaron, wordt hun leven op zijn kop gezet. Frederic kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de toorn van een wraakzuchtige god nabij is.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Aaron Smith

Frederic Mason

Ethel Mason

Mary Hutton

VIP church lady / Gemstones church worker (onvermeld)

avatar van kleintje 2

kleintje 2

Iemand enig idee of deze ook hier zal draaien??

avatar van Shadowed

Shadowed

Matig.

The Righteous is een geval dat graag wil aansluiten bij het rijtje A24-films. Het is langzaam, zwartwit en kent een overdosis aan diepere dialogen waarmee O'Brien duidelijk mee wil laten zien dat hij zijn onderzoek heeft gedaan zodra het neerkomt op geloof en religie. Is het daarmee ook een goede film? Niet echt.

Want ondanks dat O'Brien een aantal fraaie beelden weet te regisseren mist hij toch wel de stoom op de meer cruciale elementen binnen een horrorfilm. Zo komt er nooit echt een sterke vorm van sfeer naar buiten. De film leunt op muziek en onheilspellend gespeel met de verlichting, maar vergeet vervolgens ook regelmatig hoe het deze naar behoren moet inzetten waardoor veel scenes eerder dwaas overkomen dan verontrustend.

Verder wordt er niet genoeg pit gehaald uit de escalerende situatie tussen Czerny en O'Brien. Afzonderlijk van elkaar zijn het redelijke personages. Vooral door de grote hoeveelheid aan focus zijn ze niet volledig kleurloos, maar als ze samen zijn komt er toch te weinig vonk vrij tussen de twee. Czerny is ook iets te dwaas voor deze rol. Ik zou hem eerder in meer komische rollen plaatsen.

Het diepere gepraat zal vast wel goed uitgezocht zijn, maar eenmaal het einde aanbreekt vond ik het vooral silly overkomen. Uiteindelijk mis ik voornamelijk een grote stoot creativiteit vanuit de regiestoel, want het wil vooral intellectueel overkomen, maar als horrorfilm is het daarmee weinig geslaagd. Ook als eigen dingetje zal het waarschijnlijk vanwege het gebrek aan memorabele momenten niet echt opvallen. Jammer, een gemiste kans, want visueel zitten er zeker wat redelijke stijlmomenten tussen.

avatar van joolstein

joolstein

Na het verliezen van zijn dochter krijg een voormalige priester gewetensberouw omdat hij in zijn ogen zijn geloof in god heeft verloren. De man bidt voor vergiffenis en als boetedoening neemt hij en zijn vrouw een ‘mysterieuze vreemdeling’ in huis. Maar weet hij voor wie hij had gebeden? Tja de priester zoekt straf en krijgt het...

Die "vreemdeling" was Mark O'Brien, bekend als acteur uit films als bv. Ready or Not en Arrival. Hij deed eveneens de regie en schreef deze film. Ondanks de prima zwart-wit cinematografie en dat er niet veel aan te merken was op het acteren was er eigenlijk ook niets meer!

Nou ja alleen dan dat de film behoorlijk spraakzaam was. Het voelt ook meer als een toneelstuk dan als een speelfilm. Er was zoveel overdreven uitgebreide dialoog om karakterontwikkeling en drama toepassen dat er een gebrek ontstaat aan opwinding. En tot overmaat van ramp krijg je na al dat gepraat niet eens een echt bevredigende eindbeloning. Tja en als er niet iets echt concreets gebeurt, wordt het algauw een hele klus om doorheen te komen.