La Jetée (1962)
Alternatieve titels: The Pier / De Loopbrug
Frankrijk
Geregisseerd door: Chris Marker
Met onder meer: Davos Hanich, Hélène Chatelain en Jean Négroni
IMDb beoordeling: 8,2 (38.056)
Gesproken taal: Engels, Frans en Duits
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot La Jetée
"A man’s obsession with an image of his past."
Parijs, ergens na een Derde Wereldoorlog. De mensheid leeft na een nucleaire strijd ondergronds, schuilend voor de dodelijke straling aan het aardoppervlak. Wetenschappers voeren experimenten uit met tijdreizen, in de hoop dat de toekomst of het verleden redding kunnen brengen voor het wanhopige heden. Gevangenen zijn hun proefkonijnen. De meesten gaan onderdoor aan de schok van de sprong in de tijd, maar een van hen blijkt bijzonder succesvol. Dat komt door zijn sterke hechting aan een herinnering uit zijn vroege jeugd: op een vliegveld viel hem een mooi meisje op, en zag hij vervolgens een man sterven.
Narrator (stemrol)
The Woman
The Man
The Experimenter
A woman from the future
Razorcut
In Film > Overige films > La Jetée (1962):
28 minuten
Heeft iemand hier al de schitterende foto-roman van Chris Marker uit 1961 gezien. Werkelijk een schitterende kijkervaring! Het verhaal diende als inspiratie voor ondermeer Twelve Monkeys van Terry Gilliam, maar deze film van 28 minuten met maar zo'n 2 seconden bewegend beeld is zo mogelijk nog sterker. Een aanrader van formaat!
Ja, pas geleden. Qua vorm en uitwerking erg origineel natuurlijk.
Ben zelf niet zo'n grote fan van dat foto-roman gebeuren, maar de foto's zijn wel zeer mooi, dat moet gezegd.
Razorcut
Vind het wel jammer dat de film juist te kort is om op de site voor te komen. Ben zeker dat hij behoorlijk hoog zou eindigen. (Heb wat meer over de film geschreven bij Twelve Monkeys, pg14)
Poisonthewell
Inderdaad een bijzonder filmpje, en ver zijn tijd vooruit. Het 'verrassende' einde is natuurlijk aan iedereen die Twelve Monkeys kent al bekend, helaas, maar La Jetée blijft inderdaad wel onderdeel van hét filmcanon. 4*
The One Ring
Briljante kortfilm. Het was natuurlijk afwachten hoe dat uitpakt, het vertellen van een verhaal met alleen maar foto's, maar het werkt fantastisch. De film heeft een gigantisch krachtige sfeer. En niet alleen omdat de foto's zo goed zijn (en dat zijn ze wel degelijk!), maar ook door de krachtige voice-over en de onopvallende, maar geweldige geluidseffecten. Het verhaal is wat poëtischer dan 12 Monkeys en daardoor sterker, al moet ik Gilliams film al een lange tijd herzien.
Ik heb er alleen een beetje de pest in dat ik het enige bewegende beeld gemist heb. Ik had al lang van te voren gehoord dat het om de vrouw gaat die zou knipperen met haar ogen. Ik heb er constant goed op gelet om het niet te missen, maar toch heb ik het niet gezien. Jammer.
Paalhaas
Mooie kortfilm en erg leuk om te zien hoezeer Twelve Monkeys hierop is gebaseerd. Ook ik heb trouwens de bewegende beelden gemist. 4/5
1976Ben
De ogen van de vrouw knipperen een keer. Hoe kún je dat nou missen . Mooi hoogtepunt binnen de statische opeenvolging van stilstand.
goongumpa
Knap bedacht verhaal, de melancholische sfeer komt goed over. Toch kan ik niet zeggen dat ik dol ben op zulke fotoromans.
Flavio
Toffe film, knap dat je toch een beklemmende sfeer kan oproepen met het gebruik van foto's. Wikipedia meldt overigens dat het geen artistieke keuze was maar uit financiële noodzaak (hij zou maar budget hebben voor één middag camerahuur: vandaar de zeer korte bewegende beelden)- maar daar kan ik zo snel geen andere (betrouwbare) bron van vinden. Lijkt me ook sterk eerlijk gezegd.
MENEER L3GIOEN
Ik heb 'em vorig jaar een keer in het filmhuis gezien op het grote doek als onderdeel van een filmevenement. Was bij momenten erg intrigerend en beklemmend.
Terramorph
Fantastische korte film! Was dit niet de inspiratie voor 12 Monkeys van Gilliam?
Fisico (moderator films)
Bijzondere film die kijkt als een soort comic book. Een film die bestaat uit foto’s, maar tegelijk toch erg vloeiend is. Zeer sterke en uitermate knappe sfeersetting, mede eveneens door de rauwe karaktervolle voice-over.
Ook het thema biedt perspectieven met het tijdreizen. Een film die zijn tijd vooruit was en dus ook inspirerend was voor andere films. Hoefde zeker niet langer te duren dan een half uurtje. Kort en krachtig om het momentum optimaal te houden.
ArnoldusK
- 1989 stemmen
En hier (in slechtere kwaliteit, enfin): La Jetée (1962) [english subtitles] on Vimeo
Filosofie over de verhouding tussen tijd en werkelijkheid en herinnering in een door foto's geillustreerd sciencefiction fiction verhaal. En wel door prachtige foto's. Moet wel zeggen dat de ritmische beeldenstroom en de uitgebreidere verhandeling van Sans Soliel me meer aanspraken. Door een hoop gezamenlijke DVD-releases horen die twee films een beetje bij elkaar voor me. Is wel opvallend want bij andere regisseurs die een beroemde kortfilm hebben naast meerdere lange films (Resnais bijvoorbeeld) is er eigenlijk niet zo'n vaste combinatie ontstaan.
P.s. Ik zag het knipperen van de ogen wel, ze doet het meerdere malen achter elkaar.
davey400
Naar aanleiding van achtergrondinformatie over 12 Monkeys deze film gaan bekijken.
Heel bijzonder om te merken dat de gebruikte methode heel snel went, en je dan ineens verbaasd bent als er wel beweging is. Vanaf dat moment vraag je je ook af of het dan ook bewegend verder gaat, en ik had gelukkig de andere reviews hier nog niet gelezen.
Het verhaal is zeer herkenbaar als basis voor 12 Monkeys maar ondertussen vraag ik me dan eigenlijk nog meer af hoe Terry Gilliam dit heeft weten om te buigen naar die in mijn ogen toch wel briljante film.
Het zien van La Jetée is in ieder geval meteen een goede reden om deze laatste weer snel eens af te spelen.
mjk87 (moderator films)
Een leuk idee en geinig eens gezien te hebben. De film had ook zeker niet langer moeten duren (en duurde stiekem al net iets te lang om echt te blijven boeien). De fotografie zelf is aardig in fraai zwart-wit maar niet per se heel bijzonder geschoten. Wel mooi hoe soms een snelle montage en in elkaar overvloeiende shots soms een idee van beweging geven, vooral in die scène in bed (waar ook het enige echt bewegende moment zit, het knipperen van ogen). Het verhaal zelf is boeiend maar in een echte film, het hierop gebaseerde Twelve Monkeys, is hier uiteindelijk echt veel meer mee gedaan op elk vlak, ook qua thematiek. 3,0*.
Vermakelijke misdaadthriller 'The Score' van regisseur Frank Oz vanaf morgen te zien op Netflix
Tweede Wereldoorlog-film 'Skyggen i Mit Øje' is een goeie 'Nr. 24'-opvolger op Netflix: 'Knap stukje cinema'
Netflix neemt volgende maand afscheid van 'Sicario' van Denis Villeneuve: 'Extreem spannend'
Mysterythriller 'The Game' van David Fincher vanavond op televisie: 'Heerlijk paranoïde sfeertje'
Soy Cuba
La Battaglia di Algeri
Drama / Oorlog, 1966
Letyat Zhuravli
Romantiek / Drama, 1957
parijs, frankrijkdeja vunuclear warluchthavenexperimentmuseumradioaktivityparis orly tijdreizenoverlevingnouvelle vaguekort
Social media
- Registreer |