• 9.372.602 stemmen

Calamity, une Enfance de Martha Jane Cannary (2020)

Animatie / Avontuur | 85 minuten

Genre: Animatie / Avontuur

Alternatieve titels: Calamity / Calamity, a Childhood of Martha Jane Cannary / Calamity, de Jonge Jaren van de Stoere Martha 'Calamity' Jane

Oorsprong: Frankrijk / Denemarken

Geregisseerd door: Rémi Chayé

Met onder meer: Salomé Boulven, Alexandra Lamy en Alexis Tomassian

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 9 december 2020

Plot Calamity, une Enfance de Martha Jane Cannary

1863. Een groep mensen trekt naar het westen in de hoop op een beter leven. Martha's vader raakt gewond en daarom is Martha degene die met de gezinswagen moet rijden en voor de paarden moet zorgen. Dit is gewaagd voor Abraham, de leider van het konvooi. Martha wordt beschuldigd van diefstal en moet vluchten. Verkleed als een jongen gaat ze op zoek naar bewijs om haar onschuld aan te tonen.

Martha Jane Cannary (stemrol)

Madame Moustache (stemrol)

Paterson (stemrol)

Carson (stemrol)

Shérif (stemrol)

Openingsfilm Cinekid.

Vanaf 9 december in de bioscoop (Cinéart)

avatar van mrklm

mrklm

Wanneer haar vader gewond raakt biedt Martha Jane [Venna van den Bosch] aan zijn verantwoordelijkheden over te nemen. Daar zijn de mannen in de karavaan die naar Oregon reist niet blij mee maar Martha Jane is vastbesloten om te bewijzen dat zij niet voor hun onderdoet, ook al moet ze daarvoor breken met vooroordelen en tradities. Een ouderwetse western met een sterk verhaal vol spanning, avontuur en humor. Martha “Calamity” Jane is niet alleen zeer innemend, maar ook stevig geworteld in de moderne wereld in de manier waarop ze weigert in een hokje gestopt te worden. Eén van de meest memorabele momenten komt wanneer ze zich moet voordoen als een meisje om een commandant te misleiden die haar alleen kent als een vervelende knul, maar dit is vermakelijk van begin tot eind. Extra complimenten zijn op zijn plaats voor de fraaie, kleurrijke achtergrondanimatie en voor de prachtige muziek van Florencia Di Concilio. Zou iemand het aandurven om hier een live action-versie van te maken? Die zou ik zonder enige twijfel met alle liefde en plezier zien!

avatar van Movsin

Movsin

Avontuurlijk animatiefilmpje, in wezen wat feministisch, dat ons terzelfdertijd de periode van de trek naar "the West", met de families in de huifkarren, de goudzoekers, de cavalerie... mooi in herinnering brengt.

Mooie tekenwerk overigens, inzonderheid de landschappen maar toch ook merkwaardig hoe de ogen van de figuurtjes zoveel diverse gevoelens kunnen weergeven.

avatar van Fisico

Fisico

Een film waar het feminisme en genderidentiteit inderdaad een prominente plek inneemt waarbij een klein meisje zich afzet tegen de geldende rollenpatronen en cultuur. Meisjes horen niet met paard en kar te rijden. Ze behoren ook geen broek te dragen, laat staan dat ze niet luisteren naar wat hen (door mannen) wordt opgelegd. Op geheel eigenzinnige avontuurlijke wijze slaat de kleine Martha zich een weg door het leven. Van haar vader zal ze het niet geërfd hebben, want dat is een erg volgzaam type zonder ruggengraat. "Calamity", de naam zegt het zelf al, waar zij komt, is het steeds vuurwerk, tot spijt wie het benijdt.

Voorts een erg speelse film met een vlot tempo en fijn plot. Verveelt nergens en kan zowel kinderen als volwassenen boeien denk ik. De animaties zijn mooi met veel kleurgebruik. Het einde met die dubieuze luitenant vond ik nogal snel afgehaspeld. Ik had één of andere confrontatie wel leuker gevonden. Het stukje met de kolonel en de sheriff/burgemeester (?) vond ik dan wel weer geslaagd.

avatar van T.O.

T.O.

Losjes gebaseerd op de jeugd van de legendarische Calamity Jane. Leuk voor kinderen en onderhoudend van begin tot eind, maar ontzettend opzienbarend is het verder niet.