• 9.372.312 stemmen

Geregisseerd door: Nae Caranfil

Met onder meer: Charlotte Rampling, Mircea Diaconu en Florin Călinescu

Gesproken taal: Frans en Roemeense

Plot Asphalt Tango

De cynische Française Marion belooft elf jonge vrouwen een carrière als danseres in Parijs. Een van de vrouwen is Dora, de wat onnozele vrouw van Andrei. Tijdens hun busreis naar Frankrijk worden ze vergezeld door een dubieuze zakenman en een gewetenloze chauffeur. Als Andrei hierachter komt, zet hij de achtervolging in.

avatar van shugenja

shugenja

Ik ben een groot fan van Roemeense/oost europese cinema. Juist het feit dat corruptie, misdaad en religieus conservatisme welig tiert zorgt ervoor dat films uit deze landen altijd relevant zijn. Het vertellen van verhalen staat vooraan en ook in deze film staat het scenario als een huis. Caranfil maakt geniale films (kijk ook filantropika) die de corruptie en maatschappelijke problemen met een knipoog vertellen. Echter kan de toon zomaar omslaan en grimmig en serieuzer worden. Dat is de kracht van Asfalt Tango.

Een Franse dame (Rampling) gaat naar Roemenië om daar mooie, slimme en keurige jongedames op te pikken om te gaan strippen in Parijs. Het gegeven dat zo een carriere blijkbaar meer waard is dan een hogeropgeleide baan in Roemenie is al triest en zwart komisch genoeg. Dit wordt al in het begin mooi vorm gegeven door een soort afscheidsfeestje waarin iedereen hartstikke blij is dat een mooie slimme dame zich gaat hoereren in Parijs. Haar man denkt er echter anders over. Hij doet er alles aan om de bus die richting Parijs vertrekt met zijn vrouw erin te stoppen en zijn vrouw toch over te halen te blijven. Dit heeft komische gevolgen en het wordt nooit saai.

Heerlijk verfrissend hoe Carafil zijn eigen land door de mangel haalt. In de persoon van Rampling (de Franse dame) beledigt hij zijn land maar hij voert ook een paar sterke Roemeense mannen op die voor tegengewicht zorgen. Ja, Roemenië is soms kut, maar het is wel ons kutland. Als je hier komt als buitenstaander dien je je te gedragen volgens de onlogische, soms chaotische ongeschreven regels die hier gelden.

De muziek, wauw die muziek. Alles klopt in deze film al vanaf scene 1. De cinematografie is fantastisch, de zigeuner muziek past in de scenes als een strak gegoten pak. Als je de kans krijgt deze film te zien, pak hem! En laat dit een inspiratie zijn om meer in de oost europese cinema te duiken. Het is verfrissend, spannend, oprecht grappig en droevig. Allemaal in een film, wat wil je nog meer? Nee niets meer. Vandaar dikke 5 sterren, 5.5 zou ik zeggen!