menu

Amintiri din Epoca de Aur (2009)

Alternatieve titel: Tales from the Golden Age

mijn stem
3,39 (57)
57 stemmen

Roemenië
Komedie / Drama
155 minuten / 110 minuten

geregisseerd door Cristian Mungiu, Hanno Höfer, Constantin Popescu, Ioana Uricaru en Razvan Marculescu
met Tania Popa, Liliana Mocanu en Alexandru Potocean

'Tales from the Golden Age' is een persoonlijke vertelling over de vergane communistische periode in Roemenië, verteld via volksverhalen en het perspectief van de gewone mensen. De verhalen tonen het soms surreële dagelijkse leven onder het communistische regime en dictatorschap. Het enige beschikbare type auto is de plaatselijke Dacia, iedereen doet hard zijn best te stelen van de staat en bevelen van de Partij moeten opgevolgd worden, hoe idioot ze ook zijn.

zoeken in:
avatar van Verhoeven
3,0
Aangekocht door Wild Bunch. Te zien op het IFFR van 2010.

avatar van voskat78
Helaas heb ik deze moeten missen door overvol schema,wat ik had maar zo te lezen komt hij ook nog in de bios. Dat is wel weer fijn.

avatar van Koekebakker
3,5
In totaal zijn er 6 korte filmpjes gemaakt voor deze film, maar ik begrijp dat die nooit allemaal worden vertoond. (omdat je in het Roemenie onder Ceausescu ook nooit vanteovren wist wat je kon verwachten ) De hierboven genoemde speelduur van 155 min zal alle 6 filmpjes samen betreffen. In Cannes schijnen er telkens 5 te hebben gedraaid, waarbij niet elke keer dezelfde 'ontbrak'.

Op het IFFR zag ik dan weer een variant met 4 filmpjes (110 min):
1 The Legend of the Official Visit
2 The Legend Of The Party Photographer
3 The Legend Of The Greedy Policeman
4 The Legend Of The Air Sellers

Verder zijn er:
- The Legend of the Chicken Driver
- The Legend of the Zealous Activist

Het lijkt erop dat Wild Bunch die versie (met die 4 filmpjes) ook in de filmtheaters zal uitbrengen, want hun opgave is 110 min), maar ik hoop dat ze alle 6 rondsturen en de theaters laten beslissen wat ze wanneer vertonen, op voorwaarde dat ze nooit alle 6 vertonen

avatar van Koekebakker
3,5
'Official Visit' is ronduit hilarisch, 'Party Photographer' en 'Greedy Policeman' ook erg geestig, 'Air Sellers' vond ik de mooiste (al sluit ik niet uit dat die erg leuke hoofdrolspeelster daar iets mee te maken heeft ).

Maar ze zijn allevier prima en vormen ook een mooi geheel, in inhoud, maar ook in 'look & feel'. Ongetwijfeld doordat ze allemaal door Mungiu geschreven en geproduceerd zijn. Ik heb geen regisseurscredits per film gezien, maar 'Air Sellers' moet haast wel van Mungiu zelf zijn.

avatar van Mochizuki Rokuro
3,5
Koekebakker schreef:
Ik heb geen regisseurscredits per film gezien, maar 'Air Sellers' moet haast wel van Mungiu zelf zijn.

Nee die zijn er officieel ook niet. De NRC schreef er eentje toe aan Mungiu. Nota bene degene die het minst overtuigend was van de vier (want de release in NL is dus ook de 'verminkte' versie).

avatar van Spiekercoen
3,5
Prachtig hoe de jonge Roemeense garde zijn eigen geschiedenis belachelijk weet te maken. Het begon ontzettend goed met 'Official Visit', een hilarische vertelling over de moeite die een plattelandsgemeenschap doet om het een stel stadse hoge piefen naar de zin te maken. 'The Greedy Policeman' is al bijna even hilarisch. Ook het slot, the 'Party Photographer' was erg geestig.

Jammer genoeg vond ik 'The Air Sellers' wat minder overtuigend. Het idee is prima, het verhaal vond ik alleen wat te lang uitgesponnen waardoor een dood moment in het geheel ontstond. Ondanks dit zijn de 'Tales from the Golden Age' zeker de moeite waard en ben ik ook zeer benieuwd geworden naar de overige twee afleveringen.

avatar van wolfmanrene
4,0
Wat ik me herinner van de vertoning op het Transylvanië festival, waar ze wel allemaal draaiden (in twee delen) was dat de twee langere films (Air Sellers en Chicken Driver) door Mungiu zelf geregisseerd waren.

avatar van wibro
3,0
Dit vierluik moest het van mij vooral hebben van "Official Visit", dat ik een bijzonder komisch filmpje vond. de draaimolen die ze niet tot stilstand konden brengen hoe verzinnen ze het. Ook het tweede filmpje het ontploffende varken vond ik best wel hilarisch. Het derde en het vierde filmpje vond ik beduidend minder, hoewel de hoofrolspeelster van het derde filmpje "Air Sellers" best wel aantrekkelijk was.

Waardering;
The Official Visit : 4,0*
The Greedy Policeman: 3,5*
The Air Sellers: 2,0*
The Party Photographer: 2,5*

3,0*

avatar van Wymer
4,0
Alle zes de filmpjes gezien, op twee discs. Zitten een paar echt leuke bij en twee die er van mij tussen weg hadden gemogen. Wel zeker de moeite waard in ieder geval. Alle filmpjes zijn in een heel luchtige en humoristische stijl gebracht, wat mij zeker aanspreekt, jammer dat ze hier niet een langere serie van hebben gemaakt.

4 sterren gemiddeld met de The Official Visit als positieve uitschieter.

avatar van Mescaline
2,5
Mescaline (moderator)
Een erg leuk idee, ik zelf heb de 4luik versie gezien en had het idee dat het laatste filmpje afgekort was?(de versie die ik vandaag in de bios zag was niet 110 minuten, maar 90 minuten lang)
Ieder filmpje is wel het bekijken waard maar het wordt nooit echt boeiend of echt een leuk geheel.
De filmpjes zijn vrij kort(niet langer dan 30 minuten) en ieder filmpje heeft een soort eind grap.
Toch vond ik het vaak wat simpel in elkaar gezet en ook al was de film uit te zitten, werkte het allemaal net niet voor mij.

2,5*

avatar van BBarbie
3,5
Leuke, bijna documentaire-achtige anecdotes over het Ceaucescu-tijdperk, die volgens mij toch vooral voor binnenlands (Roemeens) gebruik bestemd zijn. Voor mij als buitenstaander doen de mooi opgenomen filmpjes wel erg authentiek aan.

1. The Legend of the Air Sellers 3,0
2. The Legend of the Chicken Driver 2,5
3. The Legend of the Official Visit 4,0
4. The Legend of the Party Activist 3,0
5. The Legend of the Party Photographer 3,5
6. The Legend of the Greedy Policeman 4,0

Eindwaardering: 3,5

Dit is in korte tijd de derde Roemeense film, die ik gezien heb (na: 4 Luni, 3 Săptămîni Şi 2 Zile en Nesfărşit). Ze bevallen me prima. Heeft iemand nog andere Roemeense aanraders?

avatar van Verhoeven
3,0
BBarbie schreef:
Dit is in korte tijd de derde Roemeense film, die ik gezien heb (na: 4 Luni, 3 Săptămîni Şi 2 Zile en Nesfărşit). Ze bevallen me prima. Heeft iemand nog andere Roemeense aanraders?


Zoveel moois te zien. Van komedie tot aan documentaire. Een poging: 12:08 East of Bucharest, Police, Adjective, The Autobiography of Nicolae Ceausescu, If I Want to Whistle, I Whistle, Katalin Varga, Tuesday, After Christmas, The Death of Mr. Lazarescu, Morgen, Silent Wedding, Outbound et cetera.

avatar van starbright boy
3,5
starbright boy (moderator)
Leuk en vermakelijk. In de versie met zes filmpjes die ik zag wel wat lang. Ik denk dat een versie met vier filmpjes beter werkt. Ook vond ik de volgorde op de DVD niet zo sterk. Hij begon namelijk met de twee energiekste delen, Official Visit en Party Photographer.

Uiteindelijk vond ik het niveau van de filmpjes redelijk gelijkwaardig en er is niet zoveel waaruit ik zou kunnen halen welke nou van Mingiu is. De toon varieert wel wat van vrij uitbundig komisch (Official Visit, misschien wel de beste van het stel) tot ingetogener en wat serieuzer ( Chicken Driver).

Volgens mij een onuitputtelijke bron, dit soort verhalen. En als je er nog meer talent uit de Roemeense cinema een kans mee kunt geven (want dat lijkt momenteel ook een onuitputtelijke bron), waarom geen deel 2?

3.5*

avatar van Fran
3,0
De verhalen zijn heel leuk en grappig om te bekijken. Het ene verhaal vond ik wat leuker dan het andere. Mijn favoriet was die ene met de draaimolen. Echt heel erg grappig !

Maar ook al heb ik vaak zitten lachen, toch vond ik het geregeld wat langdradig worden. De filmpjes hadden iets korter gemogen wat mij betreft. Het zijn allemaal vertellingen van volksverhalen waardoor je niet echt tot de kern van iets komt en alleen puur een vertelling aan het bekijken bent. Hierdoor loop je toch snel het risico dat het naar langdradigheid neigt en dat was bij deze film ook het geval.

Toch heb ik me zeker wel vermaakt alhoewel ik het idee heb dat het vooral voor roemenen erg vermakelijk zal zijn omdat het toch een beetje overkomt als een "insidejoke" over hun eigen geschiedenis.

avatar van Decec
1,5
Matige historiefilm...
Geen spannend verhaal, echt te saai...
Verschillende zes apart verhalen, is niets...
Matige acteerwerk...
HD kwaliteit is wel aanwezig...
Komt uit Roemenië..
Historie is mijn echte smaak niet...
Geen aanrader....

avatar van Dievegge
3,5
De titel van deze verzameling kortfilms is ironisch, want het gaat over het tijdperk Ceausescu. Het zijn sterke verhalen, betrouwbaar of niet, over gewone mensen onder een dictatuur. Ze worden met humor en een zweem van nostalgie verteld.

De legende van de fotograaf steekt de draak met de "objectieve" verslaggeving onder een autoritair regime, waarin de leider geïdealiseerd voorgesteld wordt. Ik dacht dat ze de foto zo zouden bewerken dat Ceausecu een kop groter leek dan Giscard d'Estaing, maar de echte ontknoping is leuker.

De legende van de luchtverkopers is grappig, maar tegelijk is het pijnlijk dat jonge, gezonde, getalenteerde mensen hun toevlucht moesten nemen tot dat soort oplichterij.

Gast
geplaatst: vandaag om 06:53 uur

geplaatst: vandaag om 06:53 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.