• 11.217 nieuwsartikelen
 • 163.270 films
 • 10.384 series
 • 30.276 seizoenen
 • 617.626 acteurs
 • 193.834 gebruikers
 • 9.020.293 stemmen
Avatar
 
banner banner

California Dreamin' (Nesfarsit) (2007)

Komedie / Drama | 155 minuten
3,46 84 stemmen

Genre: Komedie / Drama

Speelduur: 155 minuten

Alternatieve titels: California Dreamin' (Endless) / Nesfarsit

Oorsprong: Roemenië

Geregisseerd door: Cristian Nemescu

Met onder meer: Armand Assante, Jamie Elman en Răzvan Vasilescu

IMDb beoordeling: 7,7 (7.987)

Gesproken taal: Spaans, Engels, Italiaans en Roemeense

Releasedatum: 22 november 2007

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot California Dreamin' (Nesfarsit)

Tijdens de oorlog in Kosovo krijgt Capt. Doug Jones van de Amerikaanse marine de opdracht een trein met NAVO-eigendommen te escorteren naar Joegoslavië. De trein wordt echter tegengehouden in een klein boerengehucht door stationsmeester Doiaru, die zegt dat de papieren niet in orde zijn. De dorpsbewoners proberen van de gelegenheid gebruik te maken om munt te slaan uit de opgehouden westerlingen en de soldaten maken vriendelijk contact met de bewoners. In de tussentijd besluit Jones dan maar het recht in eigen hand te nemen.

logo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Koekebakker

Koekebakker

 • 2540 berichten
 • 3981 stemmen

Weer een sterke film uit Roemenie. Deze is laagdrempelig en meeslepend. Net als 12:08 East of Bucharest hangt de film een serieus verhaal over de 'stand van het land' op aan een geinige gimmick.

California Dreamin' heeft meer en sterker drama en vind ik ook filmisch sterker. Maar hij is wel veel te lang. Vooral in het middendeel zit te veel herhaling. Regisseur Nemescu overleed op z'n 27e toen de film bijna af was. En ik begrijp dat men er sindsdien niets meer aan heeft veranderd. Jammer, want met een half uur minder was de film vast nog beter geworden.


avatar van Knud Knudsen

Knud Knudsen

 • 36 berichten
 • 770 stemmen

Gezien op het Noorderlijk Filmfestival. Sympathieke film die ondanks zijn lange speelduur toch over de hele lengte onderhoudend is te noemen. Verweven met fraaie zwart-wit beelden ook. Vazilescu levert een mooie prestatie af met zijn vertolking van de nukkige stationschef Doiaru.

3,5*


avatar van kappeuter

kappeuter (crew films)

 • 72968 berichten
 • 5809 stemmen

De premièretheaters zijn: Kriterion en Filmmuseum, Amsterdam, Filmhuis Den Haag, Lantaren/Venster Rotterdam, Plaza Futura in Eindhoven en Lux, Nijmegen.

Prijzen: Prix Un Certain Regard, Cannes. Statement by the Jury:

’far and above, the most lively and liberated film proposal we’ve seen in our ten days here’

Verder: Golden Falcon op het Filmfestival van Ibiza, Juryprijs op het Filmfestival van Rabat, Iris-award voor beste film, de publieksprijs en de Canvas-tvprijs voor beste film op het Filmfestival van Brussel.

Speciale vermelding op 13e Film and artistic festival in Torún (Polen) en de prijs van de Studentenjury op het Noordelijk Filmfestival Leeuwarden.


avatar van hietahh

hietahh

 • 5 berichten
 • 14 stemmen

Ook gezien op het Noordelijk Film Festival.

Vond 'm erg sterk. Vaak ontzettend grappig, maar ook een hele serieuze ondertoon. Veel mensen vonden hem te lang duren, ik vond hem boeiend tot het einde.


avatar van Olaf K.

Olaf K.

 • 1132 berichten
 • 513 stemmen

(zie ook http://subjectivisten.typepad.com/de_subjectivisten)

2007 is ontegenzeggelijk het jaar van de Roemeense cinema. Zo'n achttien jaar na de val van Ceausescu is dit land in staat het geld, de durf en het talent te bundelen voor de productie van films die op originele wijze inzicht proberen te bieden in de Roemeense geschiedenis en identiteit en die tegelijkertijd die Roemeense cinema van een identiteit voorzien. Het laat zich moeilijk voorspellen wat het einde van een dictatorschap betekent voor de kunst. Daar waar de Spaanse kunst-elite, La movida, destijds besloot zich eens lekker uit te leven, lijkt de Roemeense elite te kiezen voor confrontatie. California dreamin' deelt met het tevens dit jaar uitgekomen 12:08 East of Bucharest de zelf-kwellende zwarte humor, en deelt met het tevens dit jaar uitgekomen 4 months, 3 weeks, 2 days het trieste gevoel dat het land geleefd wordt.

De Roemenen worden niet gespaard. Bij de eerste de beste gelegenheid - hier: de komst van een handvol Amerikanen - ontpoppen ze zich tot onverbeterlijke opportunisten. De meiden trekken hun verleidelijkste kleren aan en de burgemeester organiseert een feest ter ere van het 100-jarige bestaan van het dorp. Dat dit feest onlangs al gevierd is doet niet ter zake, hier valt wellicht een slaatje uit te slaan. Toch zit er een duidelijke grens aan de zelfkwelling. Nemescu biedt als tegenwicht het meest eenvoudige dat je kunt verzinnen: het leven in een notendop, gegoten in twee uur lang vermaak. Voor de hand liggend, maar effectief. De pogingen waarmee het dorp probeert de gunsten van de Amerikanen te winnen zijn aandoenlijk (zelfs de Elvis look-a-like ontbreekt niet), getuigen van wereldvreemdheid maar niet van gebrek aan levensvreugde. Even zo vertederend werkt de standvastigheid van de stationschef, zodat het regelrecht jammer is dat Nemescu meent een historische achtergrond te moeten schetsen voor Doiarus haat jegens de Amerikanen.

Vermakelijk als de film is, California dreamin' is tevens loodzwaar. Nemescu stelt zich niet tevreden met het bieden van een zwarte komedie over bureaucratie, met de nodige zelfreflectie en daar doorheen verweven een liefdesverhaal. Het aantal thema's en verhaallijnen neemt gaandeweg drastisch toe (de regisseur stierf tijdens het proces van editen). Een belangrijk thema is communicatie, waarbij het lokale (Capalnita) tegenover het mondiale (NAVO) geplaatst wordt. De Amerikanen en Roemenen spreken een andere taal, letterlijk en figuurlijk. Het feit dat een Amerikaanse soldaat en de dochter van Doiaru, het liefdespaar in de film, geen woord met elkaar kunnen wisselen en tevens de beste tijd hebben is geen toeval. Het feit dat de Amerikanen communicatie-apparatuur vervoeren is een ironisch motief.

Maar alsof dat allemaal nog niet genoeg is probeert California dreamin' in het laatste deel ook nog iets te zeggen over internationale politieke verhoudingen, en hier bezwijkt de film onder zijn ambities. (Het is moeilijk dit uit te leggen zonder spoilers - dus... . We krijgen door de film heen flashbacks naar de Tweede Wereldoorlog die ons vertellen dat de Amerikanen laat waren met het bevrijden van Roemenië. En toen ze kwamen, wierpen ze bommen af. We zien de kleine Doiaru gezeten naast een afgeworpen bom die niet ontploft. Doiaru, die zegt al sinds de Tweede Wereldoorlog te wachten op de komst van de Amerikanen, veroordeelt anno 1999 de interventiepolitiek van Clinton: een tegenstrijdigheid, waarschijnlijk ingegeven door opportunisme. De film lijkt zich echter aan de zijde van Doiaru te scharen: Captain Jones weet de plaatselijke bevolking te bewegen te rebelleren tegen Doiaru (getuigend van een overigens nogal plotselinge affiniteit met een dorp dat hij vooralsnog vooral probeerde te verlaten) en belooft steun. Maar zo gauw de strijd tegen Doiaru losbarst, vertrekt de trein met Amerikanen. Aansteken dus, en vervolgens hard weglopen. De bom ontploft alsnog.

Prima, maar na zo'n statement verwacht ik als kijker ook een positieve stellingname die het statement minder gratuite maakt: wat dan wel? Even verderop, in wat nog over is van het buurland, vinden massaslachtingen plaats. Geen standbeeld voor Karremans, okay, maar een carte blanche voor Mladic? Voor deze issue loopt de regisseur uiteindelijk net zo hard weg als de Amerikanen voor het vuur. Goed, er is een protestmarsje tegen Doiaru dat wat zelfreinigend vermogen van de dorpelingen c.q. Roemenen suggereert, maar de mars wordt opgebroken zo gauw het dorpsfeest bereikt wordt en eten en drank gratis zijn. Roemenië als slachtoffer van de goede bedoelingen van de internationale gemeenschap: dat is wat er uiteindelijk overblijft, en dat is wat dunnetjes na de scherp in beeld gebrachte aftocht van de Amerikanen.


California dreamin' is een interessante film die vol zit met ideeën. Te vol, want de poging om de kleine ontmoeting tussen twee culturen uit te vergroten tot geo-politieke proporties doet de film kantelen. Dat is jammer, want de film had al meer dan genoeg te bieden.


avatar van wolfmanrene

wolfmanrene

 • 677 berichten
 • 2785 stemmen

Zeker niet oneens met je, Olaf. We zullen echter nooit weten hoe het eindresultaat eruit had gezien als Nemescu in leven was gebleven. Ik acht hem zeer zeker in staat om resoluut een aantal darlings te killen en wellicht had hij een aantal van de elementen waar je je aan stoort zelf ook overboord gegooid. Als je naar zijn vorige film, het 45 minuten durende Marilena de la P7 kijkt: daar zit echt geen lijn of zijsprong, nee geen shot teveel in. Maar helaas, het heeft niet zo moeten zijn. Dat de producenten toch besloten hebben de film in deze vorm uit te brengen kan ik respecteren. Want liever een interessante film vol met ideëen op het doek dan op de plank.


avatar van Ché Cliché

Ché Cliché

 • 575 berichten
 • 7962 stemmen

Ik kan niet wachten tot het 22 april is


avatar van kappeuter

kappeuter (crew films)

 • 72968 berichten
 • 5809 stemmen

De dvd-hoes straalt totaal andere sfeer uit dan bovenstaande poster:

http://www.video.nl/archief/get_image.asp?sFile=Rental/Covers/DVD/Big/49854.jpg


avatar van kos

kos

 • 46132 berichten
 • 8490 stemmen

Het is een comedy.


avatar van Ché Cliché

Ché Cliché

 • 575 berichten
 • 7962 stemmen

Kan hem nog nergens vinden


avatar van Ronnuz

Ronnuz

 • 38 berichten
 • 0 stemmen

Ik kan hem nog steeds nergens vinden (zowel videotheek als internet)


avatar van Ché Cliché

Ché Cliché

 • 575 berichten
 • 7962 stemmen

Same here. Begin een beetje door te draaien :-S


avatar van wolfmanrene

wolfmanrene

 • 677 berichten
 • 2785 stemmen

Volgens mij nu nog alleen rental. Snel ook te koop. Stond deze week zesde in dvdverhuur top 10 van Parool, gebaseerd op 'deze week het meest verhuurd bij Movie Center, Amsterdam'


avatar van Noodless

Noodless

 • 9227 berichten
 • 5844 stemmen

Lag bij onze videotheek al te huur voor een prijsje van amper 2 euro.

Aardige film met een interessant gegeven, een boodschap , samensmelten van 2 culturen, degelijk acteerwerk, dramatische ontwikkelingen.....liefde kent iedere taal...alhoewel

6,5/10


avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

 • 6566 berichten
 • 2187 stemmen

Film wordt verhuurt bij online Moviemax Videotheek.


avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

 • 6566 berichten
 • 2187 stemmen

Bij de film stond het tekentje van discriminatie aangeduid. Het is een feit dat er een dorpsracist in de film zit maar dat is dan ook enkel humoristisch bedoeld en ik vrees dat Amerikanen daar een beetje intrappen en daardoor een lagere score geven (zie imdb). Verder kwam een voor mij reeds bekende acteur voor, en ik zie hem erg graag acteren, Ion Sapdaru is de naam, gekend uit 12:08 East of Bucharest. De genreaanduiding bij Moviemax is filmhuis, maar verder valt er moeilijk een genre op te kleven want dit zijn gebeurtenissen zijn niet echt humoristisch en ook niet bepaald dramatisch. Het gaat om het verhaal zou je kunnen zeggen maar zo veel gebeurt daar niet in, toch is dit geen slechte film en dat is puur aan de perfecte uitwerking te danken. California Dreamin' zal hier en daar wel langdradig genoemt worden maar daardoor verliest de film geen enkele keer realisme uit het oog, en dat is vrij belangrijk. Aan een echte lichte film hoef je je niet te verwachten want hier krijg je toch wel een serieuze dosis verhaallijnen op je uitgespat, en dat gedurende een lange speelduur. Toch ben ik overtuigt.


avatar van Leo1954

Leo1954

 • 2073 berichten
 • 2545 stemmen

Oppervlakkig gezien vond ik het een aangename film, waarin voor mij de stationschef de hoofdrol speelde. Sfeervol, leuk, romantisch. Prachtige zwarte grap is als de stationschef en de bevelhebber van de Amerikanen eindelijk tot elkaar schijnen te komen bij een intiem etentje en het gesprek op gemixt varkensvlees komt. Met een glimlach komt dan ongewoon hard uit de mond van de stationschef dat de Joegoslaven er ook wel zo uit zouden zien als ze een Amerikaanse raket op hun kop hadden gekregen.
De film zit barstensvol met thema's, zoals Olaf K. goed beschrijft. Geen film om snel te vergeten.


avatar van BBarbie

BBarbie

 • 12893 berichten
 • 7674 stemmen

Sterke film waarin gespannen, romantische en hilarische momenten moeiteloos met elkaar verweven zijn. Minpuntje: Armand Assante als Amerikaanse legerofficier. Eens te meer het bewijs dat Hollywood-acteurs niet goed passen in Oosteuropese films.


avatar van wendyvortex

wendyvortex

 • 4988 berichten
 • 7117 stemmen

Hele aangename verassing op de Belg vanavond.

Eerlijk gezegd had ik nog nooit van deze film gehoord, maar vooruit "Film van de Dag" in de VPRO-gids en een mooi thema.

Heerlijke tragi-comedy over Amerikaanse NAVO-militairen die door overijverige spoorweg-beamte stranden in klein gehucht in Roemenië.

Prachtige karakters en ondanks de relatieve lange speelduur nergens een inkak-moment.

Lengte van de film is omdat de regisseur verongelukte toen de film nog niet afgemonteerd was.

En het overlijden van deze Cristian Nemuscu (27 jaar!) mag wel een verlies genoemd worden.

Meesterwerkje!


avatar van narva77

narva77 (crew films)

 • 12372 berichten
 • 6394 stemmen

Geheel mee eens. Wendyvortex haalt mij de woorden uit de mond (behalve dan dat ik wél al eerder van deze film had gehoord!), dus hoef ik verder weinig meer toe te voegen.

Owja, behalve dan dat ik dat meisje Monica (gespeeld door Maria Dinulescu) een érg leuk en mooi meisje vind!

En inderdaad, Cristian Nemescu is véél te jong overleden op 27-jarige leeftijd na een tragisch auto-ongeluk. Hij heeft met deze film zijn ultieme Zwanenzang afgeleverd!

Een verdiende 4,5*.


avatar van HASCH

HASCH

 • 59 berichten
 • 77 stemmen

Kon weinig humor ontdekken, wel veel tragedie. Ik hou ook niet van films met die onrustige beelden alsof door een amateur uit de hand gefilmd is.


avatar van Davidus

Davidus

 • 648 berichten
 • 947 stemmen

Wat een heerlijke film.

Mooi beeld van een Roemeens plattelands dorp. De bekrompenheid, armoede, maar ook de eenvoud, en op simpele wijze genieten van het leven; eten, drinken, feesten , muziek etc.

De confrontatie met het westen, conflict eigenlijk, goed in beeld gebracht.

Personages zijn zo eerlijk, zo realistisch

Doet denken aan Black cat, white cat.

Relaxte film

Genieten


avatar van 93.9

93.9

 • 3122 berichten
 • 4195 stemmen

Director's cut met extra een ge-edite versie zou prettig zijn geweest.

Moedig besluit 'm zo uit tebrengen. Regisseur draait zich nog een keer om.....


avatar van synec

synec

 • 752 berichten
 • 439 stemmen

Ik wil eerst zeggen dat ik de poster hier echt ontzettend lelijk vind en moest ik de film op basis van die poster inschatten, had ik deze geskipt. Deze film is inderdaad een soort komedie, maar helemaal niet de soort komedie die de poster doet vermoeden. Ik vind dat kapitein Jones zelfs helemaal niet het hoofdpersonage is. Ik mijn ogen was het dat Monica, die er niet eens op staat. De dvd hoes die kappeuter hierboven toont past er veel veel beter bij.

Had eigenlijk nog nooit van deze film gehoord maar wat mijn aandacht greep was het feit dat ze deze ongeknipt hebben uitgebracht uit respect voor de overleden jonge regisseur. En wat een verlies! Ik vond dit een heerlijke mooie coming of age, oorlog film die ondanks zijn lange speeluur nooit verveeld.

Ik vond het een beetje een soort pocahontas verhaal met veel subplots en leuke wendingen, en deze keer moeten de soldaten er tegen hun zin blijven. Heerlijk hoe alles wordt opgezet. De film neemt ook rustig zijn tijd voor alles. Humor, romantiek, spanning en een beetje actie was terug te vinden in deze film. Ook heel leuk aan deze film was de sfeer die hij uitstraalde. Een soort romantische fantasie... Te danken aan de leuke personages, de hele leuke setting en zijn kleuren die prachtig in beeld werd gebracht door het mooie camerawerk. Ook dankzij die heerlijk details die het nog meer surrealisch maken. Zoals die fanfare die uit het niets verschijnt en begint te spelen, de eiffel toren, de stad die beweegt op haar hartslag in het raam....

Door het verlies van de regisseur hebben ze besloten om alles er in te gooien wat hij gedraaid heeft waardoor het een soort warboel lijkt. Ik heb me hier zeker niet aan gestoord. Het zit nu boordevol symboliek en ideeen waar we eigenlijk jammer genoeg nooit echt gaan weten wat ze allemaal willen zeggen want de regisseur heeft nooit zijn oorspronkelijke definitieve visie kunnen geven aan de film. Maar waardoor het toch zeer interessant wordt om naar te kijken. Die Monica is ook wel een streling voor het oog.

Toch wel een klein meesterwerk, echt een aanrader!


avatar van dalma

dalma

 • 209 berichten
 • 659 stemmen

HASCH schreef:

Kon weinig humor ontdekken, wel veel tragedie. Ik hou ook niet van films met die onrustige beelden alsof door een amateur uit de hand gefilmd is.

ben het volledig met u eens.


avatar van nadrin

nadrin

 • 1262 berichten
 • 1295 stemmen

Deze film duurde gewoon veel te lang. Om de kleinzieligheid van het mensdom in te portretteren.

Dat dit te wijten zou zijn aan het overlijden van de regisseur. Daar heb je als kijker weinig boodschap aan.

Dan vond ik 4 months, 3 weeks, 2 days een veel krachtigere film.


avatar van Oliveri

Oliveri

 • 373 berichten
 • 317 stemmen

Ik ga ook voor de term meesterwerkje. Aangename verrassing, waar ik niet op gerekend had van te voren. Ondanks de behoorlijke lengte helemaal uitgezeten.


avatar van eRCee

eRCee

 • 13369 berichten
 • 1929 stemmen

Mooi bericht van Olaf K. hierboven, dat eigenlijk het meeste wel zegt. Alleen op het gebied van de stijl laat hij nog wat gras voor m'n voeten staan, dus kan ik daarover zeggen dat het wat magertjes was. Misschien lag dat deels aan de bestandskwaliteit maar ook verder haalt Nemescu er op dit gebied te weinig uit (terwijl hij wel bij vlagen laat zien de ideeën te hebben, bijvoorbeeld het uitzicht door het raam dat beweegt op de hartenklop van de personages). Maar als geheel vond ik het nogal grauw qua kleuren, met onopvallende cameravoering. Verder dan toch nog maar even herhalen dat de zwart-wit sequenties over de tweede wereldoorlog totaal overbodig waren, maar dat aan de andere kant het ontbreken van een overheersende rode draad goed uitpakt, omdat California Dreamin' (Nesfarsit) meer een beeld wil schetsen dan een verhaal vertellen. Prima film, zit tussen de drie en de drieënhalve ster in.


avatar van John Milton

John Milton

 • 21664 berichten
 • 11796 stemmen

eerste comment sinds 2014, dat is toch wel zonde.


avatar van eRCee

eRCee

 • 13369 berichten
 • 1929 stemmen

Na dat bericht past dan ook louter een eerbiedig zwijgen.