• 9.161.399 stemmen

Geregisseerd door: Michael Almereyda

Met onder meer: Ethan Hawke, Kyle MacLachlan en Eve Hewson

Gesproken taal: Engels en Frans

Plot Tesla

Nikola Tesla vecht een zware strijd om zijn nieuwe uitvinding van de grond te krijgen. Misnoegd over de hebzucht van zijn concullega Thomas Edison werkt hij aan een wisselstroomgenerator en -motor. Als Europeaan kan hij maar moeilijk aarden in Amerika waar de industriële revolutie nog in zijn kinderschoenen staat en waar het intellectueel eigendom menig addertjes onder het gras verbergt.

Nikola Tesla

Bourke Cochran

Charles Peck

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Een prima cast en het ziet er allemaal prima uit, echter kon de manier waarop het verhaal van Tesla gebracht wordt mij niet bekoren. Fragmentarisch, maar ook het combineren van het heden met de tijd van toen haalt de film wat mij betreft naar beneden. Er wordt verteld vanuit het nu over het leven van Tesla, hierdoor kwam ik niet echt in de film. Jammer.

avatar van scorsese

Aardige film over Nikolai Tesla die vooral bekend staat als de uitvinder van de wisselstroomgenerator. Absoluut een boeiend stukje geschiedenis, waar we ruim 130 jaar na dato nog steeds de vruchten van plukken. Zeker geen standaard biopic die nogal van de hak op de tak springt en hierdoor loopt de film niet echt lekker. De personages komen ook niet echt tot leven. Vanwege toch een aantal interessante nog net 3.0 sterren.

Het blijft een interessant figuur, een man die een mythe is geworden.
Of dat helemaal terecht is, dat weet ik niet, maar het spreekt wel tot de verbeelding wat hij heeft bedacht en uitgevonden. En vooral ook de talloze ideeën die hij verder nog had, die anno nu vooral toekomstvisies zijn gebleken voor de tijd waarin we nu leven.
Deze film benadrukt vooral zijn zonderlinge en eigenzinnige gedrag. Soms wat op het ongemakkelijke af. Degelijk vertolkt door Ethan Hawke, die wel raad weet met zijn eigenaardige trekken.
Op het gebied van de draadloze telegrafie kon hij in zijn tijd niet aanhaken bij mensen als Marconi.
Ik had een paar jaar geleden al de zeer informatieve documentaire Tesla (2020) gezien, die vond ik goed. Deze film voegt daar inhoudelijk niks aan toe. Het is een speelfilm, maar toch. Misschien is er ook verder niet veel meer bekend over de man.
De regisseur en schrijver van het scenario Michael Almereyda heeft er wat vreemde vertelconstructies in verwerkt, met links naar de huidige tijd (hij noemt hoeveel Google hits Tesla heeft tov andere mensen uit die tijd).
Het personage Anne Morgan dat de voice-over verzorgt, komt in haar voordracht wat geforceerd en school-tv achtig over. Eve Hewson speelt haar rol verder wel overtuigend.
Als klap op de vuurpijl; de karaoke met Tesla die een Tears for Fears lied zingt, Tesla draait zich om in zijn graf...

avatar van Rmie

Rmie

Jammer erg matig. Dialogen lopen niet, merkwaardige muziek en een futloos script. Jammer Jammer jammer.

avatar van Barlenoble

Barlenoble

Geniale man die zijn tijd ver vooruit was. Tragisch dat we nog steeds niet op free energy zijn overgestapt. “Everybody wants to rule the world”. Indrukwekkende film, goed acteerwerk, informatief en een mooi tijdsbeeld van begin 20e eeuw

avatar van tbouwh

tbouwh

Deed me in zijn aandacht voor statige figuren, zijn bewuste afstandelijkheid en sobere opzet een beetje denken aan A Dangerous Method (2011); ook die titel had een veelbelovend uitgangspunt, maar was teleurstellend en zonder urgentie uitgewerkt.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Vroeger bij Kunstuur, of van die Discovery-docu's kreeg je het leven van een persoon te zien met tussendoor geacteerde stukjes. Ergens leek deze film qua uiterlijk daar wel op. Op zich wel een geinige manier om een film te vertellen, maar ook volstrekt koud en afstandelijk geacteerd waardoor de film geen moment mij wist te boeien. Visueel op momenten wel oké en ook als geheel wel leerzaam, maar als film te lang en niet leuk om te kijken. 2,5*.

avatar van Tarkus

Tarkus

Biografieën behoren tot mijn favoriete filmgenres, ze zijn over het algemeen interessant, maar kunnen ook heel boeiend zijn waardoor je vlot met het verhaal mee bent en de film nooit saai is.

Wel met deze film zit men dus verkeerd, het zou interessant kunnen zijn maar het is allemaal heel slecht uitgewerkt, en boeiend is het al helemaal niet.

Ik vond trouwens dat Ethan Hawke niet de goede keuze is voor een biografie.

Men laat teveel gebeurtenissen onduidelijk zien, en de achterliggende info ontbreekt.

Onlangs heb ik een film gezien over Edison, en die was wel beter dan deze, tenslotte komen de beide personages in beide films voor.

Voor de mooie beelden af en toe geef ik nog een score, maar hij haalt net niet voldoende...

avatar van _Se7en_

_Se7en_

• 2008 berichten

Interessante opzet die niet helemaal werkt. Erg fragmentarisch. Nu ben ik behoorlijk op de hoogte van de levensloop van Tesla, maar als je dat niet bent mis je een hoop van wat deze briljante man zo briljant maakte. Hawke speelt zijn rol goed en de keuze om foto's/schilderijen op green screen te gebruiken werkt eigenlijk wel mooi. Hele vreemde keuze om Tesla Everybody Wants to Rule the World van Tears for Fears te laten zingen. Tekstueel past deze plaat amper bij Tesla's visie en persoonlijkheid.

Al bij al heeft Nikola Tesla een betere biopic verdiend, maar biedt deze film toch genoeg voor een voldoende.

avatar van K. V.

K. V.

Deze biografische film eens bekeken en hij sprong er toch wel wat uit. De film komt redelijk authentiek over, maar af en toe zitten er wat merkwaardig scènes in: opeens zie je Edison op een smartphone scrollen of zitten er nog wel enkele vreemde zaken in.

Toch wel wat meer bijgeleerd over de man, maar had toch de indruk dat ze er nog meer hadden kunnen uithalen.

avatar van mrklm

mrklm

De in Kroatië geboren Nikola Tesla [Ethan Hawke] studeerde bouwkunde in Praag alvorens hij zich in de VS stortte op ontwikkeling van de technologie aan het eind van de 19e eeuw. Het is de tijd waarin Thomas Edison [Kyle MacLachlan] grote roem vergaart met uitvindingen die grotendeels door zijn werknemers zijn ontworpen onder het vaandel van Edison Machine Works. Edison blijkt een sluwe zakenman en Tesla een naïeve, maar geniale idealist wiens uitvindingen zorgden voor een revolutie in de moderne technologie. Episodische biografie over een weinig toegankelijk personage wordt regelmatig onderbroken door het afstotelijke stijlmiddel waarin tijdgenoot Anne Morgan [Eve Hewson] de kijker toespreekt en een stukje uit Tesla’s Wikipedia-biografie voordraagt.

avatar van Amberke2016

Amberke2016

De film kon mij niet echt bekoren. De vertolking van Ethan Hawke vond ik wel heel goed. Het was gewoon niet mijn ding.

avatar van Film Pegasus

Nikola Tesla is door de mythe rond de man en zijn vete met Edison zeker een boeiend personage, dus op zich niet moeilijk dat hij een eigen film krijgt. Met Ethan Hawke in de titelrol is het toch al een sterke start. Maar de vertolking van David Bowie als Tesla in The Prestige viel toch harder op. Hawke krijgt niet veel te doen en het ontbreekt de makers dan ook aan een visie. Regisseur Almereyda weet niet echt welke richting hij uit moet met de film en teert te veel op Hawke vrees ik. Visueel is het weinig interessant en de rest van de cast ben ik al vergeten. Jammer, want de man verdient beter dan deze biopic.

avatar van jmadejoode2008

jmadejoode2008

Nikola Tesla is een zeer interessant figuur die hier erg aardig wordt neergezet door Ethan Hawke. Die liefde voor het uitvinden zonder ook maar een oog te hebben op winstbejag komt mooi naar voren in deze film die soms lijkt op een toneelstuk. Jammer dat ik deze heb moeten missen in de bioscoop.